Artikel filtreret på dato: Søndag, 29 September 2019

Søndag, 29 September 2019

Risiko for "møgvejr"

DMI har udsendt en risikomelding om kraftig regn.

Søndag har DMI udsendt en risikomelding for kraftig regn i Kolding-området.

Det er et udbredt regnvejr, der er på vej op over den sydvestlige del af landet.

- I denne del af landet, har vi enten et decideret varsel ude om kraftige regn, eller en risikomelding, gældende fra klokken 16 her i eftermiddag og frem til mandag morgen klokken 06. Kriteriet for kraftig regn er, at der falder mere end 24 millimeter på seks timer, fortæller vagtchef hos DMI, Jesper Eriksen, på DMIs hjemmeside.

Der ventes store lokale forskelle i nedbørsmængderne, fordi nedbøren vil falde som en blanding af regn og byger. Derfor er det kun lokalt inden for områderne, at der kan komme mere end 24 millimeter på 6 timer.

De typiske samlende nedbørsmængder frem til mandag morgen for den sydvestlige del af landet vil være 10-25 millimeter, men lokalt kan der komme 25 til 35 millimeter.

Det, der giver det våde vejr er, at en koldfront vil indhente den varmfront der lige nu er på vej op over den sydvestlige del af Danmark. Når fronterne mødes på denne måde giver det tit ekstra nedbør omkring de områder hvor de mødes, oplyser Jesper Eriksen fra DMI.

Udgivet i Kolding

Nedrivningen af Klostergården i Kolding er i fuld gang.

Klostergården i Kolding forsvinder stille og roligt - en bygning, der de senere år ikke har været et kønt syn i midtbyen.

Når Klostergården er forsvundet fra jordens overflade, vil boligselskabet Domea bygge 92 almennyttige boliger.

Domea købte Klostergården af Kolding Kommune i 2014, men tidsplanen for de nye boliger er skredet flere gange. Og det kan ske igen.

I følge JydskeVestkysten skal der gennemføres omfattende arkæologiske udgravninger, før der må bygges nyt i stedet for. Det sker efter de fund, som arkæologer fra Museum Sønderjylland gjorde i de første to prøvehuller. Det er fund, der kan tilføje nyt til Koldings historie. Der blev dog ikke fundet nyt ved det tredje og sidste prøvehul, skriver avisen.

Domea kan muligvis se frem til en omkostningstung og tidskrævende udgravning, hvilket boligselskabet skal betale for.

Der er endnu ikke nogen fast dato på, hvornår de nye boliger er klar til indflytning.

Udgivet i Kolding
Søndag, 29 September 2019

Messe for uddannelses- og fritidsjob

Hvad skal du være, når du bliver stor? Står der smed, bager, dyrepasser eller vvs´er på dit uddannelsesbevis om nogle år? Det spørgsmål vil Koldings Arbejdsmarkedsråd og Børne- og Uddannelsesudvalget rigtig gerne hjælpe alle kommunens unge med at kunne besvare.

Derfor arrangeres der en stor messe for uddannelse og fritidsjob den 1. oktober målrettet eleverne fra 8. til 10. klasse, oplyser Jobcenter Kolding.

Arbejdsmarkedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget har besluttet en ny målsætning om, at i 2025 skal 30 procent af de unge i kommunen have gennemført en erhvervsuddannelse, og mindst 30 procent af en ungdomsårgang skal søge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Derfor gentager man successen fra sidste år med at holde en stor messe, hvor folkeskolerne ældste årgange kan blive klogere på uddannelse og job. Oven i hatten kan de også møde virksomheder, som mangler ungarbejdere, så et fritidsjob er også inden for rækkevidde på messen.

Formand for Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd, Poul Erik Jensen (S) fortæller:

- Kolding mangler faglærte. Det gælder både lige nu og her, men vi kan også se på tallene, at der er behov for dem i fremtiden. Samtidig råber vores virksomheder på dygtige folk, og jobbene er derude. Så jo flere af vores unge mennesker vi kan få i gang med en spændende erhvervsuddannelse, jo bedre.

Messe med viden, vejledning, inspiration og et fritidsjob

At man i Kolding tager de unges uddannelsesvalg alvorligt kommer til udtryk ved, at det er obligatorisk for de ældste klasser at deltage.

Deltagelse i messen bliver en del af deres skoledag, hvor de unge bliver hentet i busser og kørt til messen. På den måde sikres det, at alle får de samme muligheder for at deltage.

På messen møder de andre unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, som vil fortælle om deres fag, hvorfor de valgte det, hvornår det er sjovt og hvornår det også kan være trælst. Kort sagt eleverne får inspiration fra nogle, som lige nu er i gang med at forme deres fremtid og kan give et godt indblik i mulighederne i uddannelserne.

Der er også inviteret virksomheder til at deltage. Både for at de kan fortælle om lærlinge- og elevforløb hos dem, men de har også ledige job som ungarbejdere med. For mange kan et fritidsjob være en indgang til et fag og en virksomhed, hvor man får blik for de muligheder, en uddannelse rummer.

Uddannelse for livet og job for fremtiden

I Børne- og Uddannelsesudvalget er ambitionen både at sikre alle unge en uddannelse, som sikker base for at komme videre i uddannelsessystemet, men også den dannelse, som folkeskolerne er garant for.

Samarbejdet med Arbejdsmarkedsudvalget og Arbejdsmarkedsrådet omkring messen sker med fokus på, at løfte eleverne i kommunen og sikre alle en uddannelse, der giver job og muligheder.

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF) siger:

- Det giver rigtig mange muligheder, at få en faglært uddannelse. Og det åbner mange døre, hvis man f.eks. tager sin gymnasielle uddannelse på Hansenberg. Her kan du få en erhvervsuddannelse, men samtidig har du også gymnasiefag og dermed det bedste fra to verdener. Det giver dig muligheden for at læse videre, hvis du en dag vil det. Sammen med Arbejdsmarkedsudvalget stiler vi mod, at endnu flere unge bliver faglærte, for det er den direkte vej ud i gode job, og vi har et erhvervsliv, der står med åbne arme.

Messen finder sted den 1. oktober.

Udgivet i Kolding

Jordens indre er en teaterforestilling om Danmarks ukendte verdensstjerne, Inge Lehmann.

Folketeatret gæster tirsdag den 8. oktober Kolding Teaterforening med forestillingen, ”Jordens indre”, om naturvidenskabskvinden, Inge Lehmann.

- Du skal vide hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv.

Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv: hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der jo være en mand, der har opdaget det før hende.

Iben Hjejle spiller denne usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning er henlagt til fritiden og i sine ”fritidssysler” med seismologien observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

I jordens indre tager vi os den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker, Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Inge forbliver dog ugift og uden anden tilknytning til familie- og kvindelivet end sin søster, Harriet, spillet af Laura Bro, og dennes stuepige, spillet af Roberta Hilarius Reichhardt.

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et monument, der er placeret på Frue Plads ved siden af en buste af Niels Bohr. Simone Isabel Nørgaard har dramatiseret Inge Lehmanns historie.

Forestillingen, Jordens indre, opføres på Comwell Kolding Teater den 8. oktober klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Udgivet i Kolding
Søndag, 29 September 2019

Arkitekturens Dag med et bredt program

Arkitekturens Dag er en dag, hvor god arkitektur fejres.

Kolding Kommune markerer Arkitekturens Dag den 7. oktober med et bredt program, der blandt andet rummer foredrag, rundvisninger og prisbelønning af god arkitektur.

I anledning af den årlige traditionsrige fejring af god arkitektur på Arkitekturens Dag inviterer Kolding Kommune alle interesserede ombord i et fyldigt og bredt program, der i år sætter særligt fokus på byudvikling og bæredygtighed, oplyser Kolding Kommune.

Et af programpunkterne er et foredrag af arkitekt og urban designer Louise Grassov, på Kolding Bibliotek.

- I foredraget ’Byen i øjenhøjde’ fortæller Louise Grassov om samspillet mellem byens bygninger og byens rum og forklarer, hvorfor netop det er så vigtigt for at skabe en god by. Hun har masser af forskellige eksempler med og så vil hun også fortælle om arbejdet med at renovere Jernbanegade og om arbejdet med at udvikle Kolding midtby, som hun er tæt involveret i, fortæller Rikke Marie Schumann, arkitekt i By- og Udviklingsforvaltningen og tovholder på Arkitekturens Dag i Kolding, i en pressemeddelelse.

Efter Louise Grassovs foredrag er der prisbelønning, hvor Kolding Kommune uddeler årets arkitekturpriser.

Bæredygtighed og verdensmål

I Kolding Kommune står bæredygtighed og FN’s Verdensmål højt på dagsordenen og i år indeholder programmet for Arkitekturens Dag flere arrangementer med denne vinkel. I Boligforeningen AAB kan man høre oplægget ’Vi planter ikke egetræer – vi passer på dem’, som handler om, hvordan en almen boligforening arbejder med verdensmålene.

Der er også to rundvisninger, der har bæredygtighed og cirkulær økonomi som omdrejningspunkt. Den ene er i Danske Banks nye domicil i Design City, der har opnået en guld-certificering i bæredygtighed og den anden rundvisning er på den nye genbrugsplads for cirkulær økonomi på Bronzevej.

Alle er velkomne til Arkitekturens Dag i Kolding kommune, men nogle af arrangementerne kræver tilmelding.

Program

Kl. 14-15: Livet rundt i Søstrehuset
Kom og hør om Søstrehuset, der var de ugifte søstres fælles hjem men også et kristent åndeligt, arbejds- og økonomisk fællesskab. Tilmelding på tlf. 79 79 17 73 eller på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kl. 15-16.30: Vi planter ikke egetræer – vi passer på dem
Kom og hør en ildsjæl fortælle om, hvordan et alment boligområde og verdensmålene spiller sammen – og ikke mindst om hvordan der lokalt værnes om de almene værdier. Sted: Fælleshuset AAB, Norgesvej 19, 6000 Kolding.

Kl. 15-17: Bæredygtigt byggeri betaler sig
Temamøde om bæredygtighed, cirkulær økonomi og erhvervsfremme. Danske Banks domicil i Kolding har opnået LEED certificering i guld. Tilmelding via link: https://events.danskebank.com/479555

Kl. 16-18: IBC Innovationsfabrikken, åbent hus + rundvisning
Tilmelding til rundvisning: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Max. 30 deltagere.

Kl. 16.30-17.30: Byen i øjenhøjde
Arkitekt MAA og urban designer Louise Grassov sætter fokus på samspillet mellem byens bygninger og byens rum og ser på hvorfor det er vigtigt for en god by. Sted: Kolding Bibliotek.

Kl. 17.30-18.30: Kolding Kommunes Arkitekturpris 2019
Borgernes favorit og årets prisbelønninger af god arkitektur afsløres ved en reception.

Kl. 19-20: Genbrugsplads for cirkulær økonomi
Kom og hør om visionerne for den nye genbrugsplads og en ny genbrugsadfærd og få et kig ind i tilblivelsesprocessen. Tilmelding senest 3. okt. kl. 12 til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kl 19.30: Filmen ”PUSH” i Nicolai Bio
Vises i samarbejde med Arkitektforeningen og Copenhagen Architecture Festival.

Udgivet i Kolding
Søndag, 29 September 2019

Brains & Beers

Søgen efter viden (og øl), er fundamentalt i os alle, og nu gør Mungo Park Kolding det lidt nemmere at få krydret vores hjerner med ny viden og lækker øl.

Torsdag den 3. oktober er den første af tre aftener i Mungo Park Koldings foyer, hvor forskere og undervisere fra Koldings videregående uddannelser holder oplæg om alle de spændende ting, der bliver forsket i i Kolding.

Denne aften er oplægsholderen Line Ottosen, lektor i marketing ved IBA Erhvervsakademi Kolding. Hun vil fortælle om Millennials (personer født i årene 1980-2000) som potteplanteforbrugere på Instagram. Hvorfor og hvordan udstiller Millennials deres brug af indendørsplanter på Instagram – og hvad betyder det for branchens kommunikation med dem? I projektet er der opnået en forståelse for, hvorfor Millennials finder det interessant at udstille deres brug af planter, og hvordan de kommunikerer omkring planter på Instagram. Efter oplægget er der mulighed for at stille spørgsmål til Line Ottosen, oplyser Mungo Park.

Billetter koster 100 kroner pr. stk., men der er fri entré for studerende med gyldigt studie-ID. Billetter bestilles på teatrets hjemmeside.

Arrangementet er lavet i samarbejde med SDU, IBA, UC SYD og Designskolen Kolding, samt støttet af Kolding Kommune.

Udgivet i Kolding
Søndag, 29 September 2019

Jazz i Nicolai for børn

I efterårsferien er der masser af jazz i Nicolai for børn, når de i samarbejde med Jazz i Trekanten og Copenhagen Jazz Festival præsenterer Jazz for Kids.

Efterårsferien i Nicolai for børn bliver fyldt med jazz fra den øverste top af det danske jazz-landskab, når Nicolai for børn i samarbejde med Jazz i Trekanten og Copenhagen Jazz Festival fra mandag den 14. til fredag d. 18. oktober byder på Jazz for Kids. På programmet er Astro Buddha Agogo, Martini*s for børn, Drømmekoncert med Hvalfugl, Six City Stompers og En Fanjazztisk Trommerejse med Casper Mikkelsens Dejlige Jazzband. Alle koncerter starter klokken 11 og er gratis, når der er betalt entré til Nicolai for børn.

Der lægges hårdt ud 14. oktober med Astro Buddha Agogo, der spiller røven af bukser såvel som bleer, når den swingende og charmerende trio stabler en fest på benene. Trioen, der består af saxofonist Michael Blicher, Dan Hemmer på hammondorgel og trommeslager Morten Ærø, er nogle gudbenådede underholdere, der helt sikkert får skudt efterårsferien i gang med manér.

Tirsdag den 15. oktober kommer sangerinden Kira Martine med sine storswingende jazz-krokodiller og serverer sprudlende rytmer fra syd og nord om pudsige skabninger, finurlige møder og om at huske at bruge sin fantasi – det hele leveret i et farverigt univers fuld af leg og improvisation. Jazz-krokodillerne består af Peter Marott på trompet, Calle Brickman på tangenter, Tomas Raae på bas og Morten Ærø på trommer.

Musik, der ligger i krydsfeltet mellem det let flyvende og det store tunge, er hvad, der er på programmet onsdag d. 16. oktober, hvor Hvalfugl giver drømmekoncert med deres unikke lydunivers. Koncerten bliver understøttet af visuals på vægge og loft. Hvalfugl er en trio, der består af Jonathan Fjord Bredholt på tangenter, Anders Juel Bomholt på kontrabas og guitarist Jeppe Lavsen.

Det er en gammel kending, der besøger Nicolai for børn torsdag den 17. oktober. Her er der nemlig gensyn med Six City Stompers, der med deres smittende og energisk New Orleans musik beviser, at jazz i høj grad også er for børn.

Ugens rundes af med junglejazz, swing og fortællinger for børn og deres voksne, når Casper Mikkelsens Dejlig Jazzband inviterer på en FanJAZZtisk trommerejse fredag d. 18. oktober. Her får du blandt andet svar på, hvor trommen kommer fra, og om man må spille trommer i en biograf. Og du får trommens historie fra Afrikas savanne til asfaltjunglen i New York.

- Det er med stolthed, at vi præsenterer årets program til Jazz for Kids i Nicolai for børn. Det er nogle af landets bedste jazzmusikere, børnene og deres voksne kan opleve i uge 42. Jeg håber, de kommer til at mærke helt ind i kroppen, at jazzmusik kan være for alle – både store og små, siger kulturformidler i Nicolai Kultur, Jacob Galtung-Melchior, i en pressemeddelelse.

Udgivet i Nicolai