Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 17 September 2019

Tirsdag, 17 September 2019

Ungeklimaråd spirer op

Læserbrev af Hans Holmer (SF), gruppeformand, Skovbogade 8, 6000 Kolding.

De unge har i den grad en stemme. Særligt når det gælder klimaet, og den stemme skal høres.

Derfor foreslog vi i SF, at vi i Kolding kommune skal have et Ungeklimaråd. Jeg er glad for at der var fuld opbakning til forslaget, for klimaet kan ikke vente, det kræver handling nu, hvis vi skal mindske skaderne på vores klode. Vi skal derfor tage den unge generations bekymring alvorligt. Det er dem, der skal arve kloden, og det kræver handling fra alle generationers side.

Det kommende Ungeklimaråd skal arbejde for at fremme interessen for bæredygtighed og klima blandt unge. De skal være ambassadører for den bæredygtige dagsorden herunder FNs Verdensmål og Cirkulær Økonomi. Rådets medlemmer bliver derfor introduceret for den nyeste viden indenfor den bæredygtige udvikling, så de kan skabe forandringer og konkrete handlinger rundt i kommunen.

Målet er, at konkrete handlinger, lokale projekter og kampagner igangsættes, koordineres og til dels udføres af Ungeklimarådet til gavn for alle borgere i Kolding Kommune og resten af verdenen.

Så er du ung og vil du være med til skabelsen af et Ungeklimaråd? Så tøv ikke med at møde op torsdag den 19. september klokken 19.00-21.00. Alle interesserede unge mellem 13-30 år kan møde op i By- og Udviklingsforvaltningen på Nytorv 11. Her kan du melde sig til at blive en del af ungeklimarådet, eller/ og være med til skabe rammerne for hvordan du synes et Ungeklimaråd skal se ud.

Udgivet i Læserbreve
Tirsdag, 17 September 2019

Kolding får nyt whiskydestilleri

Trolden Bryghus har vokseværk.

Efter næsten 15 år i de gamle fabrikslokaler i Olaf Ryes Gade er pladsen blevet for trang for Koldings bryghus og destilleri, oplyser bryggeriet i en pressemeddelelse.

I tæt samarbejde med stærke lokale kræfter bygger Trolden helt nyt whiskydestilleri og bryghus på 972 kvadratmeter på adressen Nordager 15 i det nordlige Kolding. Når det står færdigt i starten af april 2020 vil gæsterne kunne glæde sig over en endnu mere besøgsvenlig oplevelse med kig til de flotte kobberkedler fra gaden, specialbygget whiskylager, større ølstue og meget mere.

Dermed styrker Trolden sin position som én af Koldings vigtige turistattraktioner, hvilket kommer hele byen til gavn. Kigger man på internationale anmeldelser af de gyldne dråber er der ingen tvivl om, at Kolding ligger helt i top herhjemme på whiskyfronten.

På trods af de udvidede kvadratmeter vil håndværket fortsætte på samme traditionelle vis og i samme ånd, som ved den spæde start i 2005. Der vil blot flyde endnu mere øl, gin og whisky fra hanerne til glæde for alle entusiaster.

I mellemtiden vil lokalerne i Olaf Ryes Gade også fremover summe af aktivitet i produktionen og til rundvisningerne, der trækker flere tusinde gæster til byen hvert år.

Første spadestik til nybyggeriet bliver 1. oktober.

Udgivet i Erhverv

Hele Kolding er inviteret, når BlueKolding den 5. oktober indvier Danmarks, og formentlig verdens, første spildevandsturbine.

Kan man lave strøm af spildevand, eller er det helt ude i skoven? Svaret er ja. Til begge dele. For fra Kolding Centralrensenlæg i Agtrup løber årligt 11 milliarder liter renset spildevand ned gennem Stenderupskovene og ud i Lillebælt, og det med et fald på 35 meter. Det betyder, at der er så meget fart på vandet, at der kan indvindes strøm af det.

- Vi har simpelthen monteret en turbine, en vandmølle om man vil, inden i det rør, som vandet løber igennem, inden det løber ud på 30 meters dybde i Lillebælt, fortæller direktør i BlueKolding, Per Holm, i en pressemeddelelse.

Fra mindre skade til mere gavn

Sådan en turbine findes ikke andre steder i Danmark, og, så vidt vides, i verden.

- Det er i virkeligheden både simpelt og oplagt. Vandet løber der jo alligevel, og så kan vi lige så godt udnytte den energi, der er i dets bevægelse. Det er helt i tråd med vores strategi, Fra mindre skade til mere gavn. Normalt nøjes vi med at gøre mindre skade ved at rense spildevandet, så det ikke skader vandmiljøet. Nu hæver vi ambitionsniveauet og gør mere gavn ved at udnytte den energi, der er i det, siger bestyrelsesformand i BlueKolding, Tanya Buchreitz Løwenstein.

Samme strategi og tankegang ligger til grund for udnyttelsen af overskudsvarmen i spildevandet, som siden 2015 har opvarmet de 83 ungdomsboliger i den orange bygning i Koldings Design City.

Alle koldingensere inviteret til indvielse

Indvielsen af turbinen finder sted den 5. oktober fra kl. 11-14, og her er alle koldingensere inviteret. Gæsterne kan se og høre om idéen, projektet og om BlueKoldings klimavenlige energiproduktion, og kl 12 vil formanden for BlueKoldings bestyrelsesformand starte turbinen. Derefter kan strømproduktionen følges på en stor skærm, der er stillet ved turbinen.

En naturvejleder fortæller lidt om det unikke skovområde, turbinen ligger i. For børnene er der både en skattejagt og mulighed for selv producere strøm i nogle miniturbiner, som er udlånt fra Harteværket i dagens anledning.

- Og så kan man selvfølgelig ikke invitere gæster fra kl. 11-14 uden at sørge for mad og drikke. Så vi har rullet en pølsevogn ud i skoven i dagens anledning, fortæller Per Holm.

Konkurrence om sejltur med “Frem”

Turbinen ligger få meter fra Lillebælt, og dermed er den korteste vej dertil faktisk via Kolding Fjord. Sejlskibet Frem stævner ud fra Kolding Havn kl. 10 med kurs mod turbinen og har udover inviterede gæster plads til yderligere 30 koldingensere. De pladser kan man vinde ved at deltage i en konkurrence på BlueKoldings Facebookside fra onsdag den 18. september.

Hele arrangementet løber altså af stablen lørdag den 5. oktober fra kl. 11-14. Hvis man ikke er blandt de 30 heldige, der vinder en sejltur til turbinen, kan man køre dertil via Mørkholtvej i Sdr. Stenderup, hvorfra der er skilte til turbinen. Det vil være muligt at parkere tæt på i forbindelse med indvielsen, og der er arrangeret gratis transportmulighed fra P-pladsen på Mørkholtvej og helt frem til vandturbinen.

Det er BlueKolding, der sammen med partnerne Krüger A/S, Envidan A/S og Aarsleff A/S står bag både turbinen og indvielsen den 5. oktober.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 17 September 2019

Sanger sænker prisen på sommerhuset

Nu kan sommerhuset erhverves billigere.

Den kendte danske singer-songwriter Mads Langer har sandsynligvis skudt efteråret i gang med en erkendelse af, at timerne, der kan bruges med hvidvin i hånden på lune eftermiddage i sommerhushaven, sandsynligvis er ved at være talte for i år.

I hvert fald har den succesfulde musiker netop justeret prisen på sit kæmpestore sommerhus i Hornbæk 200.000 kroner ned i pris, oplyser boligsitet Boliga.dk.

Vil du være den nye ejer af det 141 kvadratmeter store sommerhus - der har plads til ti overnattende gæster - skal du lige nu af med 6,7 millioner kroner.

Men selvom det måske kan lyde som et pænt greb i lommen, er det ikke langt fra gennemsnittet i området. Hornbæk, der ligger i Helsingør Kommune på den sjællandske nordkyst, er nemlig blandt landets dyreste sommerhusområder.

Langers sommerhus er således udbudt til salg med en kvadratmeterpris på godt 47.500 kroner, mens gennemsnittet for lignende boligtyper i området ifølge Boliga.dk p.t. lyder på 41.500 kroner.

Huset er til salg hos Hornbæk-liebhavermægleren Brix Westergaard, og i deres salgsopstilling beskrives kvadratmeterne med gloser som “indbyder til samvær og hygge”.

Den helt store pengepung

Hornbæk lagde sidste år postnummer til to af landets tre dyreste sommerhushandler; begge huse blev solgt for lige omkring 17 millioner kroner.

Det er dog ikke kun området, der er vant til de eksklusive handler.

Mads Langer har også selv både købt og solgt boliger i den ende af skalaen, der afslører, at musikeren har mere end et enkelt kæmpehit på cv'et.

Sidste år solgte den 35-årige musiker således sin lejlighed på Frederiksberg i København for svimlende 11,6 millioner kroner, mens Langer og fruen, Julie Lillelund, i stedet har kunnet slå deres fælles dørskilt på en 282 kvadratmeter stor villa i Valby, der kostede musikeren 17 millioner kroner.

Udgivet i Kendte
Tirsdag, 17 September 2019

El-biler, ladestationer og p-pladser

Læserbrev af Hans Erik Adsbøl, Lucernehaven 20, 6000 Kolding.

Som den heldige ejer af en el-bil, må jeg nok erkende, at det ikke er så nemt endda. Da vi skiftede i juni måned havde vi ellers sat os ind i det meste angående opladning af vores nye el-bil. Vi ville jo bidrage med et mere klimavenlig køretøj.

Men vi skal jo abonnere på flere selskaber. Der er to selskaber i Danmark: E-ON, og Clewer, som åbent ikke arbejder sammen. Og så er der alt for langt imellem de ladestander, og det værste er, at de ladepladser er næsten altid optaget af biler der IKKE skal bruge opladning.

Her i denne sommer, som nu går på hæld, var det næsten umuligt, at bruge ladestander på diverse motorveje. Alle var optaget af køretøjer, der ikke skulle lade. Vi mangler, at der bliver parkering forbudt på de pladser, hvis ikke man skal lade sin bil.

Kolding har to ladestationer i Borchs gård. Der kan man aldrig få ladet sin bil, da der altid er biler der holder, som ikke skal lade, der bruger pladserne.

Der er alt for få ladestander i Danmark. Der ligger en stor opgave forude med mange flere ladepladser, hvor parkering kun er tilladt for el-biler, som skal lade. Fra Kolding bymidte til Haderslev er der ingen ladestandere.

Dette haster, med flere ladestationer, og parkering forbudt på disse pladser.

Jeg læste, at en familie var på ferie i sin el-bil fra Danmark igennem Tyskland, til Frankrig. Her var det nødvendigt med fem forskellige ladebrikker, og fire forskellige kort til betaling af strøm.

Det er jo helt vanvittig. Hvorfor kan man da ikke bruge sit Visa-kort. En kæmpe opgave til vores Folketing, og ikke mindst EU. Og det haster.

Udgivet i Læserbreve
Tirsdag, 17 September 2019

Beatles-ekspert gæster Nicolai

I anledning af Beatles-albummet Abbey Roads 50 års jubilæum kommer Beatles-eksperten og musikjournalisten Per Wium forbi Nicolai Scene og fortæller om bandets udvikling.

Er du vild med Beatles, deres historie og musikalske udvikling, skal du besøge Nicolai Scene mandag den 7. oktober kl. 19.00. Her kan du nemlig opleve foredraget ”Abbey Road: En introduktion til musikken” med Per Wium, oplyser Nicolai Scene i en pressemeddelelse.

Han er musikjournalist, Beatles-ekspert og musiker, han har blandt andet spillet med C.V. Jørgensen. Derudover har han været vært og redaktør på en del radioprogrammer hos Danmarks Radio.

The Beatles behøver ikke nogen nærmere præsentation. I deres levetid fra 1960 til 1970 nåede de at revolutionere populærmusikken op til flere gange.

”Abbey Road”, der er omdrejningspunktet for foredraget med Per Wium, er det sidste album, de fire musikere, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr indspillede sammen som The Beatles, og det indeholder klassikere som Come Together og Here Comes the Sun.

Billetter til foredraget kan købes på nicolai.kolding.dk. Billetter i døren kan kun købes med MobilePay.

Udgivet i Det sker...