Artikel filtreret på dato: Mandag, 16 September 2019

Sten fra mark til banke er en hilsen fra egnens bønder til Skamlingsbanken.

Det skriver Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) i en pressemeddelelse.

- Det var en kreds af bønder, som i 1843 købte et areal på 7 tdr. land omkring Højskamling, stiftede Skamlingsbankeselskabet og indbød til folkefest for at fejre den såkaldte sprogforordning. Egnens bønder har altid haft en særlig tilknytning til Skamlingsbanken, og som bonde og som historisk interesseret glæder det mig, at egnens landmænd nu får mulighed for at sætte endnu et aftryk på denne kulturhistoriske perle. Denne gang i forbindelse med renoveringen og nyfortolkningen af Skamlingsbanken, siger formanden for Skamlingsbankeselskabet, landmand Nis Jørgen Steffensen, Hejls.

Sten fra mark til banke

Helt konkret får landmænd mulighed for at levere natursten fra de lokale marker til det store og ambitiøse arbejde med at fremtidssikre Skamlingsbanken, bl.a. med nyt flot oplevelsescenter og ny folkemødeplads. Stenene vil blive brugt til pikstensbelægninger omkring mindesmærkerne, som elementer på oplevelsescentrets forplads og indstøbt i belægningen både udvendigt og indvendigt.

- Egnens bønder får på denne måde mulighed for at sende en smuk og symbolladet hilsen til Skamlingsbanken, og der er også mulighed for at give et økonomisk bidrag i form af en donation, som vil blive anvendt til at realisere oplevelsescentrets forplads og gulv. Ved donationer på 20.000 kroner og derover indgraveres gårdejerens og gårdens navn på en natursten, som indlejres i oplevelsescenteret gulv eller forplads. Donationer op til kr. 16.000 er fradragsberettigede, fortæller Nis Jørgen Steffensen, som driver landbrug i Hejls.

En opfordring fra KHL

Kolding Herreds Landbrugsforening har som repræsentant for egnens landmænd udsendt en opfordring til medlemmer i området omkranset af Haderslev og Vojens i syd, Stepping, Lunderskov og Vamdrup i vest og Almind i nord om at deltage i projektet. Folkene, som bygger det nye oplevelsescenter, kommer ud til landmanden og vælger de sten, som passer ind i arkitekturen.

- Jeg er født og opvokset ved foden af Skamlingsbanken, siger formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard, Hejls, og fortsætter:

- Banken slipper mig aldrig, for jeg kan se den fra næsten ethvert hjørne af marken. Synet af dette gamle og stadig spillevende folkemødested får mig til at stoppe op, nyde øjeblikket og fundere over mine rødder. Og ideen at lade netop landbruget sætte sit aftryk på renoveringen og nyfortolkningen af Skamlingsbanken finder jeg utrolig smuk og velvalgt. Jeg kan kun anbefale mine kolleger – også dem som ikke er med i KHL - at levere sten og eventuelt give et økonomisk bidrag som en hilsen fra egnens bønder til Skamlingsbanken,

Landmænd, som ønsker at levere marksten eller at give en donation, kan kontakte formanden for Skamlingsbankeselskabet Nis Jørgen Steffensen, mob. 2045 1410 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller bestyrelsesmedlem Peder Damkjær, mob. 2554 1515 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
Donationer kan også indsættes direkte på Skamlingsbankeselskabets donations-konto 7045 1324977.

Udgivet i Sjølund

Kolding kommer til at summe af fællesskaber og frivillighed, når foreninger og virksomheder sammen med Kolding Kommune fejrer den tilbagevendende begivenhed Frivilligugen.

Med hele 12 spændende arrangementer bliver der rig mulighed for at få et indblik i den store forskel, frivillige gør i dag og måske blive inspireret til selv at komme med i et af de mange frivillige fællesskaber i Kolding Kommune.

Hvad enten du er til gåture, bekæmpelse af madspild, blomster, kager, sang eller noget helt andet, skal du derfor kaste et blik på, hvad der kommer til at ske af arrangementer i Kolding fra den 23. september til den 27. september. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

I løbet af ugen vil der være aktiviteter, der på hver sin måde hylder fællesskaber og frivillighed. Blandt andet kan man på Kolding Bibliotek møde de frivillige foreninger, der er i Kolding. På Tobbers kan man høre, hvordan vi i fællesskab mindsker vores madspild og samtidig smage på et par retter lavet af overskudsmad.

Man kan blive inspireret af Brændkær, som har brugt stærke fællesskaber til at blive et bedre sted at leve og bo, og så kan man købe den kage, som Seest Bageri har udviklet i anledningen af Frivilligugen. 200 frivillige fra socialområdet slutter Frivilligugen af med en frivilligfest, hvor bl.a. den lokale ekstremløber Kristina Schou Madsen holder oplæg om sine 7 maraton på 7 kontinenter på 7 dage.

Frivillighed og fællesskaber er vigtigt

Hans Holmer, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kolding Kommune, glæder sig til at besøge nogle af de mange aktiviteter, der hylder frivillighed og fællesskaber:

- Frivilligugen er utrolig vigtig for mig, for uden frivillighed og fællesskaber er vi ingenting som samfund. Frivillige kan noget, vi som kommune ikke kan og jeg ved, at de frivilliges indsats gør en stor forskel for vores borgere. Heldigvis er rigtig mange allerede en del af frivillige fællesskaber, og den succes ser jeg frem til at være med til at fejre, siger Hans Holmer.

Fast tradition i Kolding Kommune

Kolding Kommune har i en årrække stået bag forskellige arrangementer, der alle støtter op om frivillighed. Udover ’Frivilligugen’ er der blandt andet også arrangementer som ’Årets Skulderklap’, ’Frivilligfest’ og ’Frivilligbeviser’.

Kolding Kommune er en af de kommuner i landet, der øremærker flest penge til frivilligt arbejde. Derfor har kommunen en lang og stolt tradition for at støtte op om frivillighed.

Hele frivilligugens program kan ses her...

Udgivet i Kolding
Mandag, 16 September 2019

Efterårets første Kulturcafé

De elskede Narnia-fortællinger er temaet til årets første Kulturcafé på Kolding Bibliotek.

Tag med en tur til Narnia, landet fyldt med magi og eventyrlige væsener. Til Kulturcafé fortæller Ulrik Thiim om en af litteraturens allerstørste klassikere, når han fortæller om C. S. Lewis og hans Narnia-fortællinger. Ulrik Thiim er til daglig præst ved døvemenigheden Sydjylland-Fyn og har en stor, personlig interesse for C. S. Lewis.

Til efterårets Kulturcaféer kan du også deltage i en spændende salon om eksistensen. Se hele efterårets program på www.koldingbib.dk

En gratis tradition for alle

Til Kulturcaféerne fortæller en af Koldings præster om et kulturelt emne, som optager dem. Derefter er der tid til diskussion af dagens emne. Kulturcaféen den 24. september er den første i efterårssæsonen og foregår fra klokken 10-11.30.

Kulturcaféerne foregår tirsdage klokken 10-11.30 i Store Sal på Kolding Bibliotek. Det er gratis, og man møder bare op.

Udgivet i Det sker...