Artikel filtreret på dato: Onsdag, 14 August 2019

Skamlingsbankens historie går langt tilbage, men den bliver stadig husket. Op mod 300 mennesker mødte onsdag op, da første spadestik til et nyt oplevelsescenter blev taget.

Skamlingsbanken får i efteråret 2020 et nyt oplevelsescenter, der skal sætte fokus på de kræfter, der har præget stedet. Der er tale om naturen, sproget og danskheden.

Med støtte fra A.P. Møller Fonden, Region Syddanmark, Foreningen Plan-Danmark og Kolding Kommune, bliver det nye oplevelsescenter en del af en større revitalisering af stedet.

I alt var der fem personer, der tog første spadestik. Ud over borgmester Jørn Pedersen var der også repræsentanter fra Skamlingsbankeselskabet, Fonden til bevarelse af Klokkestabelen samt A.P. Møller Fonden. Og så var den unge Max Varming Parker den sidste.

Max Varming Parker repræsenterer familien Flensburg Varming, der har dybe rødder som lodsejer på Skamlingsbanken. Ud over at have fulgt livets gang på Skamlingsbanken gennem flere generationer har familien lagt jord til mange folkemøder. De har solgt jorden hvor Klokkestablen nu står. Og de har været med i gennemførslen af både den nye 2019-fredning samt den gamle 1936-fredning.

Udgivet i Sjølund
Onsdag, 14 August 2019

Harte sat i bevægelse

Mandag eftermiddag blev snoren klippet for pilotprojektet ”Harte i bevægelse”, som er et projekt inspireret af den islandske model, hvor skole og fritidstilbud af høj kvalitet samtænkes.

Med højt humør og masser af bevægelse var 175 glade børn mandag eftermiddag med til at markere igangsættelsen af pilotprojektet ”Harte i bevægelse”. Det blev gjort med fællesdans til lyden af Aqua-nummeret ”I’m a barbie girl” og fede fodboldtricks og tunneller af Nichlas ”Tunna” Knudsen, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Skoleleder på Harte Skole, Jette Roost, indledte igangsættelsen med en velkomsttale, hvor hun lagde vægt på det store engagement fra lokalområdet. Med stor velvillighed fra den lokale forening, fritidsklubben og lokalområdet i det hele taget er det lykkes, at stable et spændende og nytænkende projekt på benene, hvor sammenkobling mellem parterne er en af grundsøjlerne.

Som symbol på det fremtidige samarbejde var det Jette Roost, Nicholai Linde fra Harte Fritidscenter, Niels Christian fra Harte G&IF samt Kurt Bisgaard fra Fritidsklubben der i fællesskab klippede snoren og formelt åbnede projektet.

Med til åbningen var både byrådspolitikere, repræsentanter fra det lokale fritidsliv og samarbejdspartnere fra Dansk Skoleidræt og DGI. Efter den formelle åbning kunne de overvære første etape af ”Aktiv eftermiddag”, hvor eleverne på Harte Skole havde valgt mellem aktiviteterne boldbasis, yoga og motorisk træning samt gymnastik. Her blev de mødt at dygtige instruktører, som mødte børnene i øjenhøjde og et smil på læben.

Harte kan bane vejen for andre lokalområder

Det første frø til projektet blev sået i starten af 2019, da Harte Skole og Harte G&IF var hurtige til at afstemme at man gerne ville arbejde i retningen af en islandsk model. Siden er der arbejdet hårdt i kulisserne og første skridt blev taget med nedsættelsen af en lokal styregruppe med involvering fra Harte Skole, Harte G&IF, Fritidsklubben og Harte Fritidscenter.

Kolding Kommune følger projektet tæt for, at få et erfaringsgrundlag til politikkerne i Kolding. Målet er, at få værdifulde erfaringer med sammenhænge og synergier mellem lokale institutioner. For at kvalificere erfaringsindsamlingen er Syddansk Universitet koblet på projektet.

Udgivet i Harte

Lørdag den 17. august vender det musikalske underholdningsprogram og seersuccesen ’All Together Now - Danmark’ tilbage.

Første sæson af BBC-formatet ’All Together Now - Danmark’ var en stor succes sidste efterår, og lørdag den 17. august blænder Kanal 5 igen op for endnu en sæson.

Denne gang med endnu flere begejstrende, nærværende og medrivende musikalske øjeblikke, når helt almindelige danskere med nerverne uden på tøjet stiller sig foran Danmarks største dommerpanel. En mur af intet mindre end 100 dommere står klar til at vurdere dem. Jo flere der rejser sig, jo større er deltagerens chancer for at gå videre til den store finale og vinde 100.000 kroner, skriver Discovery Networks Danmark i en pressemeddelelse.

Joey i spidsen for stjernespækket dommerpanel

I spidsen for de i alt 100 dommere står den erfarne og altid charmerende hitmager, Joey Moe.

De 100 er en udsøgt blanding af musikalske eksperter, der spænder over alt lige fra pop, gospel, opera, musical, rap, sangviser, dansktop, jazz og blues. Så når sangtalenterne går på scenen, bliver de målt og vejet af entertainere, drag queens, komponister, sanglærere, musikere og dirigenter.

Man kan blandt andet glæde sig til at se og høre Maria Montell, legendariske Brødrene Olsen, Mike Tramp, Anna David, Pernille Højmark, USO og ikke mindst Joeys mor, Lupe Moe, skråle med på musiktalenternes udvalgte sange. Uden at afsløre for meget, bliver panelet blæst bagover fra allerførste vers, hårene rejser sig og et par tårer viser sig hos holdkaptajnen.

- Jeg har jo lavet musikprogrammer før og elsker det virkelig. Derfor var det med en kæmpe jahat på, at jeg indvilligede i at være holdkaptajn for det 100-mand store dommerpanel i ’All Together Now’, og hold nu op hvilken oplevelse det har været. At musik skaber magiske øjeblikke, kommer ikke som en overraskelse for mig, men det har virkelig overrasket mig, hvor medrivende en oplevelse det er, når vanvittigt dygtige sangtalenter har op til hele 100 personer i sit kor. Og ja, det har da kostet et par tårer undervejs, fortæller Joey Moe i pressemeddelelsen.

Også denne sæson indtager den altid veloplagte Christopher Læssø værtsposten, og han er endnu en gang blæst bagover af de modige sangtalenters optrædener.

- Mit første år som vært på ’All Together Now’ var en fest af dimensioner og – troede jeg – svær at toppe. Men den nye sæson har mindst lige så mange helt fantastiske øjeblikke, der har aktiveret hele mit følelsesregister. Man kan godt begynde at glæde sig ude i stuerne til at blive inviteret med til en gedigen lørdagsfest, fortæller Christopher Læssø.

Kanal 5 vil samle hele familien

Med den flotte sæsonstart BBC-formatet ’All Together Now’ fik sidste efterår, var det ikke en svær beslutning for Discovery Networks Danmark at skrue endnu højere op for en ny sæson. Programmet, der har stil, tempo og en sjov, uhøjtidelig tone, skal samle familien på tværs af alder. Det skal være en tilbagevendende lørdagsbegivenhed, hvor grin, smil, skuffelser og tårer skal kunne mærkes helt ude i de danske stuer.

- Lørdagsunderholdning skal rime på Kanal 5. Derfor arbejder vi benhårdt på at opbygge en tradition hos de danske familier om, at de kan tune ind på Kanal 5 og opleve underholdning i topklasse. Seertallene på første sæson af ’All Together Now’ og vores forår med ’Voice Junior’ beviser, at vi er godt i gang med at opbygge en fast lørdagsaftale med danskerne, fortæller Programchef Katrine Herforth.

’All Together Now’ har premiere lørdag den 17. august klokken 21 på Kanal 5 og Dplay.

Udgivet i Kendte
Onsdag, 14 August 2019

Hvem havde ret?

Læserbrev af Elvis Comic (S), byrådsmedlem, Gotthardpasset 8, 6000 Kolding.

Nu begynder det virkeligt at blive alvorligt, så alvorligt, at jeg fristes til at sige - hvem havde ret?

Et overforbrug på 190 millioner kroner i Kolding Kommune er alvorligt. Så alvorligt, at det nu kræver politisk handling.

Socialdemokratiet har massevis af gange forsøgt at fortælle at der skal være styr på pengene og at det på et tidspunkt rammer hårdt.

Budgettet er nu genåbnet til forhandling. Der skal findes 190 millioner kroner. Det tvivler jeg stærkt på bliver realistisk. Det vil betyde serviceforringelser, færre hænder i ældreplejen, mindre hjælp til handicappede, ja generelt en elendig service. Det mener jeg, at vi ikke tilbyde vores allersvageste borgere.

Der er sparet nok på vores svageste borgere i Kolding Kommune. Derfor mener jeg klart, at de ikke fortjener yderligere besparelser. Men jeg kan desværre mærke, at der er nogle der ønsker, massive besparelser og det kan i sidste ende blive endnu dyrere. Jeg slår bare fast, at det bliver uden Socialdemokratiet, når det gælder besparelser på handicapområdet. Vi ønsker nemlig ikke flere besparelser på handicapområdet.

Men hvad vil borgmesteren egentlig?

Udgivet i Læserbreve

Socialdirektøren fratrådte tirsdag aften pludseligt jobbet.

Koldings socialdirektør, 57-årige Lars Rasmussen, er tirsdag aften fratrådt jobbet med øjeblikkelig virkning. Det skete efter et ekstraordinært møde i Økonomiudvalget, skriver JydskeVestkysten onsdag.

Socialforvaltningen, som Lars Rasmussen var direktør for, er blevet afsløret i fusk med tallene i regnskabet for 2018. Det var ganske enkelt pyntet på tallene, skriver avisen.

Regnskabet så 19,3 millioner kroner bedre ud end det egentligt var. Underskuddet var nemlig i stedet næsten 54 millioner kroner.

JydskeVestkysten skriver, at socialdirektøren ventede med at betale og bogføre udgifter til efter nytår - udgifter som skulle have været betalt og bogført i 2018.

Nu er Lars Rasmussen blevet fritstillet og er dermed fratrådt stillingen øjeblikkeligt.

Den nu tidligere socialdirektør har ikke reageret på avisens henvendelse for en kommentar.

Udgivet i Politik

Alle udvalgsområder skal komme med deres bud på konkrete besparelser resten af året.

Tirsdag genåbnede politikerne i Kolding Kommune budgettet 2019. Årsagen er, at der på nuværende tidspunkt er et overforbrug på 190 millioner kroner, der er opstået på grund af et højere forbrug på børne- og uddannelsesområdet samt kraftigt stigende sociale udgifter, skriver TV Syd.

På mødet blev man enige om, at alle udvalg nu skal komme med et bud på, hvor de kan spare:

- Vi kan ikke finde alle 190 millioner kroner i år. Vi kommer til at vedtage både serviceforrringelser og nedlæggelse af stillinger, hvis vi skal være saglige og realistiske, siger borgmester Jørn Pedersen (V) til TV Syd.

Udvalgenes bud på besparelser ventes at blive vedtaget i slutningen af september. Herefter går budgetforhandlingerne i gang for 2020. Budgettet 2020 skal vedtages endeligt i byrådet den 29. oktober.

Udgivet i Politik

Slag og sving for et aktivt liv med diabetes.

Birkemose Golf Club og diabetesforeningen i Kolding slår i fællesskab et slag for sundheden. Med initiativet ‘Golf og Diabetes’ får lokale diabetikere og pårørende et gratis tilbud om at ud og svinge golfkøllen. Målet er, at flere personer med diabetes får øjnene op for golf som relevant motionsform, og mærker den gavnlige effekt på egen krop, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Et samarbejde om sundhed

En masse motion, frisk luft, nye bekendtskaber og et gratis 2-mdrs. introduktionsforløb. Det er hvad Birkemose Golf Club og diabetesforeningen i Kolding tilbyder diabetikere og deres pårørende, når de åbner dørene op for deres ’Golf og Diabetes’-hold tirsdag den 27. august.

Initiativet er en del af det samarbejde, som Diabetesforeningen og Dansk Golf Union har indgået for at introducere golf som en motionsform, der kan være med til at sikre et aktivt liv med diabetes. Efter at have hørt om de gode erfaringer andre steder i landet, har Birkemose Golf Club og diabetesforeningen i Kolding valgt at tage konceptet til sig.

- Det er jo helt oplagt, at vi som lokal golfklub går sammen med Diabetesforeningens lokalforening om sådant et samarbejde. Diabetikere har brug for at få rørt sig på en – for dem – meningsfuld måde, og vi vil gerne dele vores passion for sporten, så flere får kendskab til fordelene ved at spille golf og mærker den gavnlige effekt på egen krop, siger golftræner i Birkemose Golf Club, Carsten Klingenberg, i pressemeddelelsen.

Formanden for den lokale diabetesforening i Kolding, John Arne Sørensen, er også meget begejstret for konceptet. Han håber, det kan føre til, at flere diabetikere giver sporten en chance, for at se om det kan være en noget for dem:

- Som patientforening er det vigtigt at vi har nogle aktiviteter, hvor vores medlemmer selv kan gøre noget for deres fysiske velvære. Her tror jeg golf er en rigtig god sport, for man får rørt sig en masse, og får et socialt samvær med andre. Så jeg vil helt sikkert anbefale folk at prøve det.

Flere medlemmer i idrætsforeninger

Projektleder for ’Bevæg dig for livet’ i Kolding Kommune, Anette Hvidtfeldt, hilser samarbejdet velkommen:

- For at vi som kommune skal lykkes med bevæg dig for livet-visionen om at få flere borgere ind i vores lokale idrætsforeninger, så har vi behov for at foreningerne bakker op med gode initiativer. Samarbejdet mellem Birkemose Golf Club og diabetesforeningen i Kolding, er et rigtig godt eksempel på sådant et, og jeg håber, at rigtig mange vil benytte sig deres tilbud.

’Golf og Diabetes’-hold starter op tirsdag den 27. august klokken 12 hos Birkemose Golf Club.

Udgivet i Det sker...
Onsdag, 14 August 2019

Ny sæson af Babytræf

Babytræf starter op igen, og den nye sæson byder på både motoriktræning og sprogudvikling.

På Kolding Bibliotek sætter kommunens babyer hinanden stævne hver anden onsdag hele efteråret. Til Babytræf kan du og din baby mødes med andre, lege og hygge jer, samtidig med at I hører inspirerende oplæg om emner, der understøtter barnets gode udvikling. Babytræf arrangeres af sundhedsplejerskerne Lene Dyg og Kirsten Bolvig Jessen.

Sæsonen starter ud med babymassage for børn i alderen 0-4 måneder. Medbring olie og et håndklæde. I løbet af efteråret kan I også deltage i motoriktræning og høre om blandt andet familiens trivsel eller om barnets sprogudvikling.

Gratis tilbud for alle

Den 21. august er det første babytræf i år. Babytræf foregår altid onsdage i lige uger klokken 10-12 i Store Sal på Kolding Bibliotek. Arrangementet er gratis for alle, og du behøver ikke at melde dig til.

Udgivet i Kolding