Artikel filtreret på dato: Torsdag, 23 August 2018

Torsdag, 23 August 2018

Nyt tiltag på denne genbrugsplads

Med Byttecentralen på genbrugspladsen på Bronzevej kan borgere nu hente hinandens genbrugsguld.

En lænestol, et ludospil, et kaffestel. Det er nogle af de ting, der ofte bliver afleveret i kommunens loppecontainere eller i containerne til genanvendelse. Men rigtig mange ting er alt for gode til ikke at blive genbrugt, præcis som de er. Derfor starter Kolding Kommune 1. september en forsøgsordning, hvor borgerne kan hente hinandens genbrugsguld.

- Med forsøgsordningen på Bronzevej tager vi endnu et skridt mod cirkulær økonomi. For med direkte genbrug tager vi – så at sige – fra øverste hylde i affaldshierarkiet, hvor ting blot skifter hænder, uden at der skal gøres noget ved dem, siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget, i en pressemeddelelse.

Hos Renovation glæder affaldschefen sig til at åbne Byttecentralen:

- Det har længe været et stort ønske at tilbyde direkte genbrug til koldingenserne. Men både sikkerhed, jura og praktiske forhold skal gå op i en højere enhed. Så det er en sand fornøjelse, at vi nu kan gå i gang med forsøget, fortæller Henrik Martinsen.

En særlig container til Byttecentralen

I dag er det ikke tilladt at tage ting med hjem fra affaldscontainerne – det er det heller ikke efter 1. september. Byttecentralen er en særlig container, hvor borgerne kan stille de ting, de mener, at andre kan bruge. Derfor har Henrik Martinsen en bøn:

- Vi vil så gerne have alle genbrugsskattene ind i Byttecentralen, men der kan være meget stor forskel på standen i genbrugsting og genbrugsmøbler. Så det er vigtigt at tænke over, om man selv ville have noget i samme stand. Er et bord knækket midt over, eller er en lænestol flænset, så hører det ikke til i Byttecentralen. Det skal i de respektive containere, så materialerne kan blive genanvendt i stedet for.

Enkle retningslinjer

Når man tager ting og møbler fra Byttecentralen, skal man følge de enkle retningslinjer:

- Inden man går hjem med sin genbrugsting, skal man huske at notere på iPad’en i Byttecentralen, hvad man har taget, fortæller Kim Ankjær Nielsen, der er Renovations projektleder i cirkulær økonomi og har sat Byttecentralen i søen.

På spørgsmålet om, hvor meget man må tage fra Byttecentralen, svarer Henrik Martinsen:

- En god tommelfingerregel er, at man et par gange om ugen må tage en ting eller et møbel med hjem.

Fakta om Byttecentralen

Byttecentralen åbner 1. september på genbrugspladsen på Bronzevej 4.

Åbningstider: Byttecentralen er åben i den bemandede åbningstid (kl. 9-18). Byttecentralen kan ikke besøges med Genbrug 24-7.

Sådan gør du – trin for trin

1. Find den genbrugsting, du godt kunne tænke dig
2. Registrer tingen på Byttecentralens iPad
3. Du kan nu tage dit genbrug med hjem. Tak fordi du genbruger.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 23 August 2018

Sådan skydes kulturnatten i gang

Tusindvis af blå balloner skyder Kolding Kulturnat og Trekantområdets Festuge i gang, når kulturudvalgsformand Jesper Elkjær indvier kunstværket ’Half the air in a given space’ på børnebiblioteket.

Kunstværket er skabt af den internationalt anerkendte britiske kunstner Martin Creed og er én af hovedattraktionerne i programmet for Trekantområdets Festuge.

Balloninstallationen, der vises for første gang for et dansk publikum, er interaktiv med mulighed for, at publikum kan bevæge sig ind blandt de mange balloner. De første der får fornøjelsen af det, er 2. klasse på Ålykkeskolen, som hjælper kulturudvalgsformanden med at indvie værket, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

- Med balloninstallationen har vi ønsket at hente et værk til festugen, som på én gang har en folkelig appel, er markant og iøjnefaldende og samtidig har et internationalt format. Jeg glæder mig selv helt vildt til at opleve kunstværket og er selvfølgelig meget spændt på reaktionerne, når vi indvier det som startskud på årets største kulturelle begivenhed i Kolding, Kulturnatten og Festugen, siger Jesper Elkjær.

Dyk selv ned i værket

Indvielsen af Martin Creed-værket foregår fredag klokken 11 på Kolding Bibliotek og alle er velkomne. Der vil efter indvielsen være mulighed for, bogstavelig talt, selv at dykke ned i værket og tage nogle anderledes fotos. Der er adgang til installationen hver dag under festugen undtagen søndag.

Martin Creeds værk kan også opleves i Vejle i byrådssalen og i Fredericia i billetsalget på banegården. Installationens udtryk varierer afhængigt af stedets karakter og den arkitektur, der sætter rammen. Også farven på ballonerne er specifikt valgt til den enkelte bygning, hvilket skaber tre forskellige og udtryksfulde værker.

Martin Creed er født i 1968, og bor og arbejder i London. Han er uddannet fra Slade School of Fine Art, London, og har gennem sin 30-årige karriere vundet stor international anerkendelse. I 2001 fik han overrakt den prestigefyldte Turner Prize.

Læs mere om ’Half the Air in a Given Space’ i Danmark på halftheairinagivenspace.dk.

Projektet er støttet af EWII, Region Syddanmark, Statens Kunstfond og Spar Nord Fonden.

Udgivet i Kulturnatten
Torsdag, 23 August 2018

Ny chef i huset Venture

Huset Venture Kolding ledes fremover af Karsten Hjort-Enemark. Huset Venture Kolding er en del af den største registrerede socialøkonomiske virksomhed i Danmark.

Huset Venture i Kolding har fået ny chef. Det er den 52-årige Karsten Hjort-Enemark, der i adskillige år har arbejdet som leder i mindre og mellemstore private virksomheder, har været selvstændig og ligeledes har været kommunal chef.

- Med sin ledelsesmæssige baggrund passer Karsten perfekt ind i vores koncept. Huset Venture Kolding er i en spændende udviklingsfase, og Karsten er den helt rigtige til at stå i spidsen for en retning, hvor der både tages hånd om det forretningsmæssige OG vores ansatte med nedsat arbejdsevne på en holdbar og bæredygtig måde, siger administrerende direktør i Huset Venture i Danmark, Inge Bak, i en pressemeddelelse.

Huset Venture er en landsdækkende socialøkonomisk virksomhed med afdelinger i både København, Aarhus, Ringkøbing og Kolding.

Systue

Huset Venture Kolding består blandt andet af en systue der designer og producerer tasker, boligtekstiler og tøj – det hele skabes af genbrugstøj. I Huset Venture Kolding findes også en butik, hvorfra produkterne sælges. Herudover løses pakke- og produktionsopgaver for andre virksomheder, der ved at handle med Huset Venture får løst en opgave professionelt og effektivt, samtidig med at de automatisk tager et socialt ansvar alene ved at handle med Huset Venture. Huset Venture Kolding indeholder også en socialfaglig afdeling, der sælger afklaringsforløb til kommuner.

Karsten Hjort-Enemark har fra sin hidtidige karriere erfaring med både forretningsudvikling og afklaring af borgere i forhold til deres arbejdsevne. Han glæder sig til at arbejde i en virksomhed, der både har fokus på det økonomiske, det sociale og det miljømæssige.

- Jeg ser Huset Venture som en meget spændende socialøkonomisk virksomhed med et stort potentiale. Jeg motiveres af at skabe forretning og samtidig tage et socialt ansvar, og derfor håber jeg at kunne gøre en forskel og udvikle Huset Venture Kolding bedst muligt fremover, siger Karsten Hjort-Enemark.

Huset Venture er Danmarks største registrerede socialøkonomiske virksomhed.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 23 August 2018

International fjer i hatten

Dyrepasserelever kan få rigtig meget ud af, at Hansenbergs zoo i Kolding nu er blevet medlem af en prestigefyldt organisation af progressive zoologiske haver og akvarier i Europa.

Hvad har Kolding til fælles med europæiske storbyer som Barcelona, Berlin og Budapest?

Sikkert flere ting, men nu har samtlige byer også zoologiske haver, der er medlem af the European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Erhvervsskolen Hansenbergs egen zoo er nemlig blevet optaget i det meget fine selskab.

Skolechef ved Organia på Hansenberg Niels Peter Hansen forklarer, at medlemskabet af EAZA åbner op for en lang række muligheder for samarbejde på tværs af landegrænser:

- Det er meget positivt for en skole-zoo. At vi har et "værksted", der er på så højt et fagligt niveau, at det berettiger til optagelse i EAZA, profilerer i den grad fagfagligheden i dyrepasseruddannelsen. Det styrker uddannelsens internationale profil, og vores elever får endnu bedre chancer for ansættelse i udlandet. De store zoologiske haver, der er med i EAZA, finder ud af, at der også er en skole med. Så kan de lige så godt spørge her, hvis de skal bruge en ny medarbejder. Det er virkelig en fjer i hatten, siger Niels Peter Hansen i en pressemeddelelse fra Hansenberg.

Delegation på besøg

En delegation fra EAZA har som en del af proceduren været forbi Hansenbergs zoologiske have, og medlemmerne af udvalget var meget tilfredse med det, de så.

EAZA begrunder således blandt andet sin beslutning om at indlemme Hansenbergs zoo i organisationen med, at stedet har "imponerende faciliteter til at uddanne den næste generation af europæiske dyrepassere".

I EAZA hæfter man sig også ved de høje standarder inden for pasningen af dyrene, og at stedet er veldrevet.

Anerkendelse fra udlandet

Niels Peter Hansen forklarer, at man i EAZA har et ønske om at lave en standardiseret dyrepasseruddannelse på tværs af lande. Og her har Hansenberg et forspring, vurderer skolechefen:

- Ikke ret mange lande har en dyrepasseruddannelse som vores. Den danske dyrepasseruddannelse er meget anerkendt i udlandet, så jeg kan godt forestille mig, at EAZA derfor læner sig op ad vores uddannelse.

Niels Peter Hansen påpeger også, at Hansenberg med medlemskabet får lettere adgang til interessante kontakter og kurser. Eksempelvis har EAZA en stor database med undervisningsmaterialer på alle niveauer op til kandidatniveau, som Hansenbergs faglærere kan anvende.

Truede dyrearter

EAZA blev oprettet i 1992 med det formål at opfordre til samarbejde mellem Europas mest progressive zooer og akvarier inden for uddannelse, research og bevarelse af truede dyrearter.

Hansenbergs zoo er hjemsted for cirka 45 dyrearter - deriblandt den truede kattalemur, den skandinaviske los og den sorthovedede dødningehovedabe, som er med i internationale avlsprogrammer.

Og faglærer ved Organia på Hansenberg Karsten Jensen ser klare fordele ved, at skolen nu er med i det store, internationale samarbejde:

- Det betyder nemmere adgang til at være med i avlsprogrammer, og mulighederne for at bytte dyr bliver bedre. På sigt kan vi få flere dyrearter - og vi får mulighed for at arbejde endnu mere med truede dyrearter, end vi allerede gør. Det giver vores elever en mere autentisk oplevelse, og de får bedre indsigt i, hvordan man arbejder i de store zoologiske haver, fortæller Karsten Jensen.

Dyrepasseruddannelsen på Hansenberg har fire specialer: dyr i zoologiske anlæg, forsøgsdyr, hestemanager og dyrehandel.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 23 August 2018

Studerende konkurrerer om dette

Design Zoo 2018 finder sted fra fredag 24. august og afsluttes med en stor afstemning fredag 31. august i Biblioteksparken i Kolding.

Et møbel, en installation, et spil eller noget helt fjerde - bevæbnet med 5000 kr. og en god idé dyster fire hold mod hinanden om at lave det bedste design under årets Design Zoo.

Deltagerne arbejder på deres projekter i Biblioteksparken hvor koldingenserne kan følge designprocessen. Under afslutningen fredag 31. august kl. 15-18 er alle velkomne til at komme forbi og afgive en stemme på det bedste design. Der vil være livemusik og gratis kaffe fra Kaffe Mølle.

Den deltager, der får flest stemmer, vinder æren og et gavekort til Tobbers Kaffe- og Madbar på 1000 kr.

Deltagernes design skal:

- Skabe nye møder mellem studerende i Kolding
- Laves primært i genbrugsmaterialer
- Skabes med tilgangen Design for Disassembly og dermed kunne adskilles igen, så materialerne kan genanvendes, når designet ikke længere skal være i brug.

På den måde skal deltagernes design være i tråd med cirkulær økonomi, hvor man genbruger og genanvender i stedet for at smide ud.

Design Zoo er et samarbejde mellem Renovation, Kolding Kommune, Design Week Kolding og Studieby Kolding.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 23 August 2018

Åbent hus til "Bridgens dag"

Er du til kortspil, så tag til åbent hus og se hvad klubben kan tilbyde dig.

Kolding Bridge Center inviterer alle kortspilinteresserede til åbent hus på Bridgens Dag.

Bridgens Dag er et landsdækkende åbent hus-arrangement, der arrangeres af Danmarks Bridgeforbund i samarbejde med bridgeklubber fordelt over hele landet. Ideen er, at få så mange nye, interesserede i tale på dagen - også her i Kolding, skriver Kolding Bridge Center i en pressemeddelelse.

Hvem er velkomne i klubben? Jo - det er personer, der eksempelvis vil lære spillet – også Whist/Skat/L`HOMRE spillere - eller personer der tidligere har spillet bridge, men som af en eller anden grund er stoppet, men som måske vil i gang igen. Du kan også være med, hvis du spiller bridge privat, men ønsker at spille i en klub eller du måske mangler en makker.

Der er åbent hus søndag den 26. august fra klokken 13-16 i lokalerne på Ndr. Ringvej 51 i Kolding. Alle er velkomne.

Udgivet i Kolding