Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 21 August 2018

Tirsdag, 21 August 2018

Skole tester døgnrytmelys

Kolding Kommune har gennem de seneste tre år omlagt en stor del af belysningen i de kommunale bygninger til LED. Det gavner både miljøet og bundlinjen. Seneste skud på stammen er døgnrytmelys, der forventes at have andre gavnlige effekter end blot at reducere energiforbruget.

Som en af de første folkeskoler i Danmark skal Vamdrup Skole afdeling Øst, der rummer 0. til 3. klasse, teste en ny type LED-lys, som kaldes døgnrytmelys. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Døgnrytmelyset er udviklet for at simulere solens varierende styrke og farve i løbet af en dag, og forskning viser, at det hjælper både på koncentrationen og komforten i de mange timer børnene opholder sig på skolen.

- Investeringer i energiforbedringer handler ikke kun om at spare på ressourcerne. Vi kigger i høj grad også på, hvordan vi kan skabe en højere komfort med vores tiltag. Det giver fx bedre lys, når vi skifter til LED, forklarer Lars Højensgård, som er energikoordinator i By- og Udviklingsforvaltningen, og fortsætter:

- I Vamdrup Skole tester vi døgnrytmelys, som lærerne selv kan styre via et panel. De kan skrue op for styrken og ændre farveskalaen, hvis klassen har brug for arbejdslys og dæmpe lyset, hvis der står hygge og mere sociale aktiviteter på programmet.

Hvis lærerne ikke selv regulerer lyset, varierer det automatisk. Virksomheden, der har installeret lyset, har tilpasset et program specielt til klasselokaler, og er altså ikke et standard kontor-program.

Fokus på et godt læringsmiljø

Bjarke Søndergaard, der er afdelingsleder på Vamdrup Skole Øst, er glad for at være udvalgt som testskole for døgnrytmelyset:

- Vi er hele tiden på udkig efter nye indsatser, der kan skabe de mest optimale betingelser for børnenes læring. Derfor glæder jeg mig over det nye tiltag og til at se om døgnrytmelyset gør en forskel, når vi kommer hen til vinteren, hvor dagslyset er mere sparsomt, siger Bjarke Søndergaard.

Om der skal døgnrytmelys op i andre skoler i kommunen, afhænger af resultaterne fra testforsøget. Døgnrytmelyset blev installeret på Vamdrup Skole i foråret.

Forventningen er, at døgnrytmelyset på Vamdrup Skole giver en årlig økonomisk besparelse på 64.000 kr. og en CO2-reduktion på 13,3 tons. Genbrug af de gamle lysarmaturer til den nye LED-belysning giver derudover en besparelse på ca. 5 tons CO2.

Udgivet i Vamdrup
Tirsdag, 21 August 2018

På vej med nyt åsted

Et nyt åsted ved Vamdrup Å er muligvis på vej.

Der er måske et nyt åsted på vej i Vamdrup. Denne gang ved Vamdrup Å. Det er Vamdrup Byforum, der arbejder med ideen, skriver netavisen Sebro Press.

Det er dog endnu ikke endeligt bestemt, hvor det måske kommende nye åsted skal placeres, ud over at det bliveret sted ved Vamdrup Å .

Og det er Vamdrup Å, der løber fra Søgård Sø i øst og til Kongeåen i vest. Åen løber langs med stien fra Jernbanegade, langs nordsiden af Herredsvej, under Vestergade og videre langs med boligområdet Trelle Ager og frem til boligområdet, Tyrings Ager, hvor det sluttes til Kongeåen. Undervejs løber Nagbøl Å til.

Den nærmere placering af det måske kommende nye åsted i byen undersøges i øjeblikket nærmere af byforum. Herfra nævnes dog en eventuel placering ved den tidligere have til den for længst forsvundne ejendom, Højvang, som en mulighed. Men intet er endnu bestemt. Andre placeringer undersøges også.

Det er tanken, at finansieringen af udgifterne i forbindelse med etableringen af åstedet ved Vamdrup Å skal komme fra de 200.000 kroner, der årligt stilles rådighed for byforum af Kolding Kommune fra den såkaldte Centerbypulje.

Ideen til et nyt åsted ved Vamdrup Å er fremkommet med baggrund i stor succes med et lignende åsted, som tidligere på året blev taget i brug ved Kongeåen i østbyen.

Udgivet i Vamdrup

Stalking-ofre skal have særlig hjælp i Kolding, mener lokal SF-politiker.

Kolding Kommune skal også bekæmpe stalking. Social- og sundhedsudvalgsformand er inspireret af Esbjerg Kommune, der har et beredskab.

I Esbjerg er både politi og kommune gået sammen om at hjælpe ofre for stalking. SF’s socialudvalgsformand i Kolding Kommune, Karina Lorentzen, som var ophavsmanden til den første danske lovgivning på området, vil have et lignende samarbejde i Kolding Kommune, skriver politikeren i en pressemeddelelse:

- Stalking-ofre løber ofte panden mod en mur, når de skal have hjælp. Tit skyldes det manglende forståelse hos fagfolk, fordi de ikke ved nok og ikke har overblik over hjælpeværktøjerne. I sådanne sager er tiden en faktor, fordi der skal gribes ind hurtigst muligt, hvis stalking skal stoppe. Det kræver noget af både politi og kommune, forklarer Karina Lorentzen, der vil have Esbjerg-erfaringerne udbredt til Kolding Kommune.

- Som kommune skal man forstå, hvordan personoplysninger skal beskyttes effektivt – og at man måske ikke kan arbejde i en periode, fordi stalkingen også foregår på arbejdspladsen. Det kolliderer jo med arbejdsmarkedssystemet, som stiller krav om netop det, og præcis derfor er det vigtigt, at vi forbedrer samarbejdet mellem politi og kommune.

I Esbjerg har de ca. en sag om måneden. Her kan kommunen hjælpe med at få hemmelig adresse eller få ny lejlighed, kontakt til egen læge, til skole, til jobcenter, til familiemedlemmer, fordi man som stalkingudsat ikke kan stå i midten af sin egen sag.

I 2009 fremsatte Karina Lorentzen det beslutningsforslag i Folketinget, der førte til den først lovgivning omkring stalking. Nu sætter hun stalking på dagsordenen for social- og sundhedsudvalget i september.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 21 August 2018

Børnene fejrer kulturen i Nicolai

Der er lagt op til en formiddag fyldt med kreativitet, leg, sang og musik, når Nicolai for børn og BørneDesign på Tværs holder kulturfest for børnene i Kolding Kommunes daginstitutioner.

Fredag d. 24. august mellem klokken 9 og 12 kommer Nicolai Gården til at emme af liv, leg og børnestemmer, når BørneDesign på Tværs og Nicolai for børn inviterer Kolding Kommunes daginstitutioner til Børnenes Kulturfest som en forsmag på kulturnatten.

I år er det overordnede tema ”Se mig”, og der bliver sat fokus på se mig og mine venner – med andre ord; fællesskabet, skriver Nicolai Kultur i en pressemeddelelse.

I Nicolai Gården kommer alle sanser på spil, og der bliver rig mulighed for at eksperimentere og lege både alene og i fællesskabet og på tværs af alder: små og store – voksne og børn.

Derudover bliver gården fyldt med musik, sang og meget mere.

- Hvert år glæder jeg mig til Børnenes Kulturfest, siger kulturformidler i Nicolai for børn, Kristina Høier og fortsætter: - det er skønt at se gården blive fyldt med glade børn, der får lov til at fordybe sig i kreativitet, leg og det at være fælles om en oplevelse.

Udgivet i Kolding