Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 04 Juni 2019

Kolding er netop blevet udnævnt som et af fire nye områder, hvor risikoen for ekstreme oversvømmelser er størst. Det kan have store konsekvenser i skybrudssæsonen. Fagmand guider til at forebygge vandskader.

I starten af året udnævnte Kystdirektoratet Kolding som et af fire nye områder, hvor risikoen for ekstreme oversvømmelser er størst. Derfor skal koldingensiske husejere være særligt opmærksomme, for ifølge DMI er vi netop gået ind i skybrudssæsonen - og som husejer har man selv et ansvar for at forebygge vandskader.

- Som husejer har du en forpligtelse til selv at forebygge og begrænse vandskader, hvis det er muligt. Det tror jeg, mange ikke er klar over. Hvis man ikke jævnligt vedligeholder sit hus, kan det i værste fald betyde, at man ikke kan få erstatning fra forsikringen, hvis der for eksempel opstår en vandskade efter skybrud, og den manglende vedligeholdelse er årsagen, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen, i en pressemeddelelse.

Forebyg vandskaderne selv

Heldigvis er der hjælp at hente for de koldingensiske husejere. Der er nemlig en række ting, man nemt kan gøre for at forebygge vandskader på sit hus.

- Overordnet set kan der komme vandskader på to måder – enten ved overfladevand eller kloakvand. Overfladevand er regnvand, der samler sig og trænger ind i huset. Kloakvandet er vand fra afløbene, der løber tilbage – og potentielt kan fylde hele din kælder op. Det er kloakvandet, der giver de største vandskader, fortæller Trygve Thykjær fra Toiee, der blandt andet specialiserer sig i at forebygge oversvømmelser på huse.

I følge Trygve Thykjær er det en god idé løbende at holde øje med vejrudsigten, så man ved, hvornår der er risiko for store regnskyl og skybrud.

Han giver tre gode råd til, hvordan husejere forebygger vandskader:

1. Rens tagrender for blade og snavs. Det er vigtigt, at vandet kan løbe ordentligt igennem, så det ikke trænger ind i sprækker og slidte fuger.

2. Afspær kloakrør for at undgå tilbageløbende kloakvand. Du kan enten købe et højtvandslukke, der dog skal monteres af en fagmand, eller du kan bruge en drain plug, som du selv monterer.

3. Sørg for, at der er et fald på din grund, så regnvandet løber væk fra huset. Du kan eventuelt også grave en rende rundt om huset, der leder vandet væk.

Udgivet i Kolding

En kampagne i Kolding Kommunes 12 plejecentre satte i april og maj spot på køkkenernes energifrådsere. Med ændrede vaner lykkedes det plejecentrene gennemsnitligt at spare 16 procent på elforbruget.

Kører ventilationsanlægget i døgndrift? Står alle el-apparater konstant på stand-by? Eller bliver ovnen pr. automatik tændt om morgenen selv om den først skal i brug senere på dagen? Det var nogle af de spørgsmål, der var oppe at vende under kampagnen ’Fang frådserne’, som køkkenpersonalet i kommunens plejecentre netop har deltaget i.

Det er Kolding Kommune, der sammen med virksomheden Ken Storkøkkener, står bag ’Fang frådserne’ og projektleder Pernille Bech Darbroudi glæder sig over kampagnens flotte resultat.

- Jeg er meget imponeret over, at det er lykkedes for køkkenerne at spare i snit 16 procent på elforbruget, især i betragtning af, at en del plejecentre har forholdsvis nye køkkener med nye maskiner. Det viser tydeligt, hvor meget ændret adfærd kan betyde, og nu håber jeg bare, at køkkenpersonalet holder fokus og fortsætter det gode arbejde, fortæller Pernille Bech Darbroudi fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Ud over de ændrede vaner har vi fået yderligere afdækket mange andre potentielle besparelser, som vi ikke var opmærksomme på, og som vi nu vil arbejde videre med.

I Kolding Kommunes Energihandleplan er målet at reducere elforbruget med 17 procent fra 2015 til 2022 i alle Kommunens bygninger.

Store besparelser overraskede

For Susanne Nygaard Jensen, der er cheføkonoma i Kolding Kommune har det både været spændende og overraskende at deltage i kampagnen.

- Det har faktisk ikke været svært at opnå store besparelser på køkkenernes strømforbrug, uden at det har givet besvær for medarbejderne. Vi har bare skullet vænne os af med lidt dårlige vaner, som vi slet ikke var klar over, at vi havde. Samtidig har det været meget nyttigt at få at vide, hvordan strømforbruget fordeler sig på de forskellige maskiner, ventilation og køle/fryserum. For også her blev vi nogle steder meget overraskede, fortæller Susanne Nygaard Jensen

Det plejecenter, der sparede mest, var Kongebrocentret i Christiansfeld, der i kampagneperioden skar 36 procent af elforbruget. Kampagnen ’Fang frådserne’ betyder omregnet til kroner og ører, at plejecentrene i Kolding kommune i alt potentielt kan opnå en samlet besparelse på 137.000 kr., hvis køkkenpersonalet fastholder de nye initiativer.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 04 Juni 2019

Musik og sang

Bente Ibenfeldt spiller i dag, tirsdag, til "Danmark - i lyst og nød". En sangfortælling, som man kan høre på Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld.

Det er tidligere børne- og uddannelsesdirektør i Kolding, Ib Hansen, der fortæller ved hjælp af danske sange om Danmark gennem 200 år. Fra tabet af Norge i 1814 til Genforeningen i 1920. Om forsmået kærlighed, krig og sorg. Om mod og overmod. Om romantik og realitet. Om hjemvé og hjemvenden. Om glæde og fred. Om frihed, folkestyre og fællesskab.

I oktober sidste år var Ib Hansen og Bente Ibenfeldt på Kolding Bibliotek med denne sangfortælling til ”Månedens sange”. Kaj G. Nielsen fra Genforenings- og Grænsemuseet var blandt publikum, og han blev så begejstret, at arrangementet nu gentages på museet tirsdag den 4. juni klokken 19.

Alle er velkomne. Entré 40 kroner.

Udgivet i Christiansfeld

Nicolai for børn byder til grundlovsfest i børnehøjde i Legeparken på Grundlovsdag.

Grundlovsdag kan man opleve en masse aktiviteter for børn og deres familier, når Nicolai for børn holder Grundlovsdag for børn i Legeparken fra klokken 11-16.

Dagens indledes med åbningstaler ved formand for kulturudvalget, Jesper Elkjær, Leder af Nicolai Kultur, Mette Strømgaard Dalby og varehuschef i føtex Kolding Syd, Jacob Neubert. I den forbindelse bliver den nye motorikbane, der er støttet af Salling Fondene, åbnet, og Føtex byder på kaffe og kage.

Resten af dagen vil Legeparken være fyldt af workshops og aktiviteter – der er blandt andet Børnelitterær Fiskedam, skattejagten Mission 17 verdensmål, koncert med MGK studerende, dukketeater og stomb med evigt underholdende Haben Goods.

- På Grundlovsdag for børn sætter vi fokus på børn rettigheder, deres drømme og ønsker for fremtiden, siger kulturformidler hos Nicolai for børn Kristian Høier og fortsætter:

- At vi så har mulighed for at fejre dagen sammen med børnene og deres familier i Legeparkens skønne omgivelser, er bare et ekstra plus.

Program

11:00-11:30: Åbningstaler og indvielse af motorikbane/Kage og kaffe sponseret af føtex
11:30-12:00: Dukketeater / Christianfeld Centret
11:30-14:00: Andespil i søen
11:30-16:00: Workshops rundt i parken åbner
Børnelitterær fiskedam / Kolding Bibliotekerne
Børneliv gennem tiden / Kolding Stadsarkiv
Mission 17 verdensmål / Nicolai for børn
Fuglen i dig workshop v. Tea Bendix / Nicolai for børn

12:00-13:00: Koncert med MGK studerende /Kolding Musikskole
13:00-13:30: Dukketeater / Christianfeld Centret
13:00-16:00: Ice for Kids v. Ice Team / Nicolai for børn
14:00-14:40: Haben Goods
14:40-15:10: Musik med Motorik 0-1 år / Kolding Musikskole
15:25-15:55: Musik med Motorik 3-5 år / Kolding Musikskole
16.00: Workshops lukker

Udgivet i Kolding