Artikel filtreret på dato: Søndag, 30 Juni 2019

Med en lang karriere som tovholder på nogle af de store danske filmproduktioner - blandt andet hos Zentropa - må man forvente, at tidligere filmproducent, Vibeke Windeløv har styr på detaljerne.

I hvert fald er der masser af sans for detaljen i hendes 237 kvadratmeter store liebhaversommerhus i Rågeleje, der ifølge boligsitet Boliga.dk netop er sat til salg.

Sommerhuset, der har seks værelser og en grund, der blandt andet byder på et badehus og en terrasse med udsigt til vandet - er udbudt til salg for 15 millioner kroner.

- Det er lykkedes ejeren at skabe et nærværende og ærligt udtryk med fin forståelse for husets karakter i den måde, man har sat det i stand på, siger ejendomsmægler Adam Schnack, der har huset til salg.

- For eksempel har de ladet generationer af maling, som de fandt under renovering, stå, så det kan fortælle om husets historie og vitalitet, siger han til Boliga.

Sommerhushandler til mange millioner

Udbudsprisen på Vibeke Windeløvs sommerhus kan omregnes til en kvadratmeterpris på lidt over 63.000 kroner. Det er et stykke over gennemsnittet for området: I Gribskov Kommune, hvor Rågeleje ligger, blev sommerhusene i årets første kvartal nemlig solgt til omkring 21.800 kroner pr. kvadratmeter. Det viser tal fra Boliga.dk.

Generelt er området dog et sted, hvor der jævnligt bliver handlet sommerhuse til mange millioner - især ved vandet. I år er der eksempelvis blevet solgt et sommerhus i Vejby - lidt længere nede af kysten - til en kvadratmeterpris på lige over 77.000 kroner - og en samlet pris på 10,3 millioner kroner. Kommunens dyreste sommerhushandel i år er dog indtil videre et hus i Tisvildeleje, hvor køberne med salgsprisen på 11.225.000 kroner gav knap 109.000 kroner pr. kvadratmeter.

Vibeke Windeløv er oprindeligt uddannet psykolog, men kom i 1975 ind i filmbranchen, hvor hun blandet andet har været producent på flere Lars Von Trier-film.

Udgivet i Kendte

KonditorBager i Kolding er trådt ind i den landsdækkende brancheorganisation FødevareDanmark. Formålet er at styrke det lokale liv og få folk til at købe brød hos specialisten.

Friske rundstykker, saftige rugbrød og fyldige flødeskumskager. Brød og kager fra bageren er stadig en fast del af de flestes hverdag, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Det mener Marlene Wraa, der ejer KonditorBager i Kolding.

Derfor er bagerbutikken sammen med resten af KonditorBager-kæden trådt ind i brancheforeningen FødevareDanmark, hvis formål er at styrke de danske specialforretninger.

Hos FødevareDanmark hilser man bagerbutikken hjerteligt velkommen.

- Vi kæmper for de danske specialforretninger, og her er den lokale bager en vigtig aktør. Vores mål er at få folk til at købe deres kød, ost, fisk og brød hos specialisterne, for det er her, man får kvalitet og service. Det kræver synlighed, og det får vi endnu mere af nu, hvor vi er flere, der står sammen, siger formand i FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen, i en pressemeddelelse.

I FødevareDanmark vil KonditorBager i Kolding stå sammen med blandt andet slagtere og ostehandlere.

Udgivet i Erhverv

Kolding Byråd vil gøre FN’s verdensmål til hverdagsmål. En opdateret plan for kommunens skidt og skrald oplister en række initiativer, der skal øge genbrug og mindske affald i tæt samarbejde med borgerne.

I fremtiden skal kommunens børn være affaldseksperter, og det skal være tilladt for byens borgere at tage gratis ting med hjem fra genbrugspladserne.

Det er et par af de ideer, der er at læse i ’Affaldsplan 2019-2024’. Planen blev godkendt i byrådet tirsdag aften, og den sætter rammerne for kommunens vej til grøn omstilling på affaldsområdet de kommende år.

Affaldsplanen sætter endnu en streg under arbejdet for cirkulær økonomi i kommunen. Cirkulær økonomi handler om at skabe merværdi ud af de ressourcer, som allerede er blevet anvendt. Affaldsplanen taler således lige ind i FN’s verdensmål om bæredygtighed, særligt de mål, der handler om ansvarligt forbrug og produktion.

- Både borgere og erhvervsliv har store forventninger til, at vi fra byrådets side sætter kursen for kommunens grønne omstilling. For mig er det vigtigt, at affaldsplanen indeholder nogle meget konkrete og hverdagsnære projekter, som eksempelvis at involvere borgerne endnu mere i, hvordan vi kan ændre forbrugsmønstre og undgå affald. Hele planens formål er så at sige at omsætte FN’s verdensmål til hverdagsmål, siger Jakob Ville (V), formand for Teknik- og Klimaudvalget, i en pressemeddelelse.

Som en del af arbejdet med ’Affaldsplan 2019-2024’ blev kommunens borgere inviteret til en række dialogmøder i foråret, blandt andet på Koldinghus. Ideerne fra dialogmøderne vil blive inddraget i affaldsplanens ni aktiviteter, hvoraf nogle allerede bliver søsat efter sommerferien. De nye aktiviteter kræver ikke yderligere finansiering, da de ligger inden for taksterne i planen ’Affaldsplan 2014-2024’, som den nye plan er en opdatering af.

Affaldsplanens aktiviteter frem mod 2024

Affaldsplanen indeholder ni aktiviteter, som bliver sat i gang parallelt.

Affaldsforebyggelse og bæredygtigt forbrug

• Kolding Kommune som cirkulær virksomhed, der understøtter, at alle kommunens 300 institutioner skal sortere affald inden 2022

• Mere direkte genbrug af materialer på genbrugspladsen, fx mulighed for at tage byggetræ med hjem

Borgerens centrum – samskabelse af løsninger

• Oprettelse af et genbrugskorps, hvor ildsjæle kan komme med ideer til bedre genbrug i kommunen

• Kommunens børn skal være affaldseksperter inden 7. klasse

Mere og bedre genanvendelse

• Udvikle ordningen med at få afhentet storskrald

• Udvikle særlige løsninger for håndtering af mad- og restaffald i midtbyen

• Udvikle iglostationer i centerbyerne

• Mulighed for at aflevere farligt affald som eksempelvis malerbøtter og terpentinflasker på genbrugspladserne døgnet rundt

• Styrke indsatsen for, at folk sorterer bygge- og anlægsaffald korrekt fra begyndelsen af et byggeprojekt

Genbrug

• Genbrug betyder, at den samme ting bliver brugt til samme formål igen. Det kan være, at du køber brugt tøj eller brugte møbler, eller måske fylder du en flaske op med vand og bruger den igen og igen. Genbrug forlænger et produkts levetid og udskyder ny produktion.

• Genanvendelse betyder, at ting såsom marmeladeglas, shampooflasker af plastik eller dåser af metal kan blive smeltet og dernæst omdannet til nye produkter.

Cirkulær økonomi i praksis på Bronzevej

Der er flere forsøg med at få så meget genbrug tilbage til borgerne på den nye genbrugsplads på Bronzevej, for eksempel:

• Borgere må gratis tage udvalgte materialer med hjem, blandt andet byggetræ, fliser og genstande afleveret i Byttecontaineren.

• Genbrugsprojektet RE:USE tilbyder gratis indbo til studerende, pensionister og borgere, der bliver henvist fra socialrådgiver eller Kriminalforsorgen.

Udgivet i Kolding

Sommerferien er for mange lige om hjørnet. Hvad har du ret til, hvis du bliver syg lige op til din ferie eller under din ferie?

Lige om lidt starter den såkaldte industriferie, som rigtig mange stadig holder deres sommerferie i.

Dansk Metals medlemsrådgivning oplever op til hver sommerferie mange medlemmer, der ringer ind for at bede om rådgivning. Særligt er der et spørgsmål der trænger sig på:

- Langt de fleste vil høre om, hvilke rettigheder de har, hvis de er blevet syge lige op til deres ferie eller under ferien. Her er den gode nyhed til langt de fleste, at de kan udskyde deres ferie, hvis de er blevet syge op til den. Hvis du er blevet syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie, men her kræver det altså, at du har været syg i minimum 5 dage, da de første fem dage inden for et ferieår er karensdage, siger Peter Faber, souschef i forhandlingssekretariatet i Dansk Metal, i en pressemeddelelse.

Når du er blevet syg, så er Dansk Metals råd at tage kontakt til arbejdspladsen hurtigst muligt – og senest inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag:

- Nogle arbejdsgivere kræver en lægeerklæring, og i så fald er det altså arbejdsgiveren der skal betale for det, og ikke dig, fortsætter Peter Faber.

Udover sygdom i ferien, så giver ferieloven dig også en række andre rettigheder:

- Ferieloven giver dig for eksempel også en ret til at have 3 ugers samlet sommerferie i perioden fra 1. maj til 30. september. Vi får også ofte spørgsmål om man kan overføre ferie, og der har du også ret til at overføre 5 ubrugte feriedage pr. ferieår, siger Peter Faber og slutter:

- Er du overenskomstdækket inden for fx industriområdet, så har du yderligere ret til en række ting i forbindelse med ferie. For eksempel har du ret til 5 ekstra feriefridage – det som mange kalder for den 6. ferieuge. Du er også garanteret feriepenge, selvom din virksomhed af den ene eller anden årsag ikke udbetaler dem. Derudover kan du også vælge at bruge dine penge fra fritvalgskontoen til fx at holde ekstra ferie.

Hvis du bliver syg før eller under ferien

• Bliver du syg op til din ferie, kan du udskyde din ferie. Meld dig syg senest, inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag.

• Skaf en lægeerklæring, hvis din arbejdsgiver beder dig om det. Din arbejdsgiver skal betale for den.

• Bliver du syg i din ferie, har du ret til erstatningsferie. Men først efter 5 sygedage.

Udgivet i Syddanmark