Artikel filtreret på dato: Onsdag, 05 September 2018

I Kolding Kommune har knap hver sjette kvinde dårligt mentalt helbred. Det er særligt de unge piger, der lider – men takket være en sms-ordning kan de nu få akut hjælp. På bare et år har det vist sig som en livline for hundredvis af unge piger med selvmordstanker.

De unge piger er pressede som aldrig før, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har knap hver sjette kvinde i Kolding Kommune et dårligt mentalt helbred. Langt størstedelen er unge mellem 16 og 24 år, skriver Spar Nord Fonden i en pressemeddelelse.

Den udvikling oplever rådgiverne også hos nonprofitorganisationen Girltalk.dk, som hjælper udsatte, unge piger gennem blandt andet samtaler og chatrådgivning. Derfor igangsatte organisationen sidste år en sms-ordning i samarbejde med Spar Nord Fonden. På bare et år har Girltalk.dk haft 1.500 sms-henvendelser, og de anslår, at omkring en femtedel af dem handlede om selvskadende adfærd eller tanker om selvmord.

- Sms-ordningen får de unge piger væk fra de akutte selvmordstanker. Med sms’en kan de række en hånd ud, når de har brug for det, og det er for mange mere overskueligt end at skulle ringe op. Vi oplever, at pigerne bruger det som en livline, når de sidder med de svære tanker, fortæller psykolog og direktør i Girltalk.dk, Anna Bjerre.

Da sms-ordningen er anonym, kan Girltalk.dk ikke følge op hos pigerne i dagene efter, men ifølge Anna Bjerre råder de altid pigerne til at åbne op og tale med en voksen, de har tillid til, og som eventuelt kan hjælpe videre til fagpersoner.

Anderledes at blive voksen i dag

Hos Girltalk.dk oplever de, at det særligt er de helt unge piger mellem 12 og 15 år, der kæmper med tanker om selvskade:

- Vi har en hel generation af piger, hvor alt for mange skærer i sig selv eller sluger piller for at slippe for den smerte, de oplever inden i. Processen fra barn til voksen er en helt anden i dag end tidligere. Presset for at lykkes er massivt, og samtidig kigger alle med på de sociale medier. Det har mange piger svært ved at håndtere, og dem skal vi hjælpe, mener Anna Bjerre.

Sms-ordningens gode effekt glæder Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden, som har doneret knap en halv million til projektet.

- Kan vi gøre det bare en lille smule mere overskueligt for de her unge piger at række en hånd ud, så er vi lykkedes, mener Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Forpligtelse som samfund

På baggrund af sms-succesen udvider Spar Nord Fonden samarbejdet med Girltalk.dk og tildeler dem en million kroner årligt frem til 2020. De skal blandt andet gå til at klæde forældre til teenagepiger bedre på til at hjælpe deres døtre.

- Det er så vigtigt et arbejde, Girltalk.dk og alle de frivillige gør. Vi har en forpligtelse som samfund til at støtte de her unge piger og vise både pigerne og deres forældre, at der er støtte og vejledning at hente, slutter Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Udgivet i Kolding

Et samarbejde mellem legeredskabsproducenten LEDON og Daginstitutionen Drejens betyder at børn og personale har en finger med i spillet på designet af nye legeredskaber.

Hvordan sikrer man maksimal læring, sjov og udvikling på en legeplads?

Det spørgsmål har Kolding-virksomheden LEDON siden foråret samarbejdet med Kolding Kommune og studerende fra både Designskolen og DTU om at finde svaret på.

I samarbejde med Drejens Børnehave er man i fuld gang med at udvikle legeoplevelser og –redskaber og input fra både børn og personale er med til at sikre, at det endelige produkt har maksimal legeværdi, når det står færdigt.

- For det første får vi en række fantastiske legeredskaber og for det andet får vi muligheden for at være med til at udvikle legemiljøerne. Vi har både haft besøg af studerende og besøg af LEDON, der interesseret spørger børnene til input til legeredskaberne og på den måde er vi med til at videreudvikle dem, siger Bente Rasmussen, leder i Daginstitutionen Drejens, i en pressemeddelelse fra Kolding Kommune.

Hos LEDON giver den anderledes tilgang god mening. For én ting er hvordan legeredskaberne ser ud på tegnebrættet, noget andet er, når de møder en nysgerrig tre-årig, der undrer sig over hvorfor der ingen giraffer er i jungle-helikopteren.

Som virksomhed sætter vi en stor ære i at udvikle i samarbejde med børn, de er eksperter i legen. Samtidig giver det både børnene en ny oplevelse og ikke mindst medejerskab, når de får lov til at være en del af udviklingen af deres egne legeredskaber. Når vi er i børnehaven snakker vi med børnene om, hvordan vilde dyr ser ud på savannen eller om hvordan en helikopter fungerer i junglen. Det er alt sammen data, som vores produktudviklere og designere tager med tilbage på tegnebrættet,” siger Simone Donbæk fra LEDON.

De første spæde resultater står nu i Daginstitutionen Drejens, og i de kommende måneder forventes det, at projektet vil give endnu mere viden om børns leg, læring og udvikling.

Det endelige resultat af udviklingsprojektet lanceres 1. januar 2019 som en del af LEDONs nye temaserie Explore.

Udgivet i Kolding
Onsdag, 05 September 2018

Oplevelsestur for hele familien

Hylkedalen sydvest for Kolding bliver den smukke ramme for en dag med gratis oplevelser for store og små.

Der er basis for en god familieudflugt, når Klimavand, Kolding Kommune og BlueKolding inviterer til en aktiv dag i Hylkedalen på Naturens dag med oplevelser for både børn og voksne. Der vil være tre spots, der under hver sin overskrift byder på en bred vifte af oplevelser: Aktiv i Hylkedalen, Natur i Hylkedalen og Vand i Hylkedalen.

- Der vil helt sikkert være aktiviteter for alle. Du kan fx lave crossfit eller løbe trailløb, du kan lave snobrød, låne et fiskenet og fange smådyr i Seest Mølleå, tage på skattejagt og blive klogere på birkemusen og de vilde planter, der er i Hylkedalen, for bare at nævne nogle få ting, der står på programmet, fortæller naturvejleder Nanna Winbladh fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Arrangementet hedder Hylkedalen i bevægelse og sætter fokus på, at der i løbet af de næste år er forskellige tiltag på vej i Hylkedalen. Blandt andet kommer der et trailcenter i Seest Idrætspark og Hylkedalen skal klimatilpasses. De projekter kan du høre meget mere om, hvis du tager til Hylkedalen på søndag.

Arrangementet er gratis og du kan komme, når du vil i tidsrummet klokken 10-13. Startsted og parkering er Seest Idrætspark, Holbergsvej 50, 6000 Kolding.

 

Udgivet i Kolding