Artikel filtreret på dato: Lørdag, 30 Juni 2018

I juli vil politiet tjekke bilister for én betstemt ting.

En hel måned med landsdækkende spirituskontroller i trafikken i forbindelse med sommerens mange sociale arrangementer. Det er hvad, der venter trafikanterne fra mandag den 2. juli, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiets kontroller vil variere fra politikreds til politikreds alt afhængig af de forskellige arrangementer herunder koncerter, byfester og MC-træf, som afholdes i politikredsene i juli måned. Politiet vil også udføre kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus efter festen aftenen forinden.

Udover spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Alvorlig fare i trafikken

Spirituskørsel udgør en alvorlig fare for ulykker i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke. Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille.

Der sker flere spiritusulykker med personskade i sommermånederne juni og juli end f.eks. i november og december. Således har 192 personer mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i spiritusulykker i trafikken fra 2013 til 2017 i månederne juni og juli mod 133 i november og december, viser tal fra Vejdirektoratet. Alene i juni og juli måned sidste år sigtede politiet 1.031 personer for spirituskørsel.

- Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

- Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.

Sådan hindrer du spirituskørsel

Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
Tilbyd en overnatning
Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 114

De landsdækkende sommer-spirituskontroller vil løbe frem til og med søndag den 29. juli.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 30 Juni 2018

Fjordens Træ er skudt op

En helt ny interaktiv figur er dukket på ved Marina Syd.

De seneste dage er et forunderligt træ skudt op på Marina Syd i Kolding, oplyser Kolding Kommune.

Er det naturen, som har indfundet sig? Er det kunst? Er det til leg? Kik selv forbi, og dan din egen mening.

- Vores idé har været at skabe en interaktiv skulptur, som fanger og fortolker stemningen af naturen, fjorden og havnen. Vi har udformet installationen af drivtræ, dvs. grene og kviste, som vi har samlet langs stranden omkring fjorden, fortæller Johannes Rannes fra designbureauet Ny Dansk Bølge, der har skabt værket.

- Skulpturen vil langsomt blive nedbrudt og gå til grunde. Træet er allerede ved at forvitre, og vejrets påvirkning, regn og sikkert også insekter og småplanter vil hjælpe processen på vej. På denne måde vil vi gerne gøre opmærksom på naturen som en vigtig del af den nye Marina City, tilføjer han.

Hent vand og hæld det over skulptur

Det interaktive består i, at børn og voksne er meget velkomne til at hente vand i havnebassinet og hælde det ned over skulpturen, hvor vandet så vil risle ned på forskellig vis og hjælpe nedbrydningsprocessen på vej.

Den midlertidige installation er et led i arbejdet med vores nye bæredygtige bydel Marina City, som er undervejs ved Marina Syd. Mens vi venter på, at det for alvor går løs med anlægsarbejder og byggerier, vil vi gerne informere og markere, at noget nyt er under opsejling. Hen over sommeren er der f.eks. en udstilling på Marina Syd, som fortæller om planerne for Marina City, og hvordan området gerne skal blive et eksempelprojekt på cirkulær økonomi inden for byggeri og anlæg. Her viser vi også nogle af de tegninger, som landskabsarkitekterne netop nu er i færd med at udarbejde for udearealerne i Marina City, fortæller projektchef for Marina City Torben Gade og fortsætter:

Vi har engageret designbureauet Ny Dansk Bølge til at skabe den midlertidige installation, som de har givet navnet Fjordens Træ. Vi har valgt dem til arbejdet af flere årsager: De er dygtige, de er unge, de har en fremragende evne til at indleve sig og kombinere stedets sjæl med en stærk idé, og så fortolke den i deres kunst. Og så er de oven i købet fra Kolding.

Ambitionen er hvert af de kommende år at tilføje en ny, midlertidig installation, som på forskellig vis peger frem mod Koldings nye maritime bydel Marina City.

Fjordens Træ findes på arealet mellem den gamle staldbygning og havnebassinet på Marina Syd. Udstillingen om Marina City findes i KOMtaineren, som er opstillet over for havnekontoret på Marina Syd. Den er åben i dagtimerne mandag til fredag.

Udgivet i Kolding