Mandag, 18. Februar 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svend Erik Brodersen/Sebro Press

Bor du i nærheden af jernbanen, så kan det godt være, at du får nattesøvnen ødelagt. Skinnerne skal nemlig igen slibes. Det betyder, at den gnistrende og støjende "skinnedrage" kommer tilbage.

"Dragen" besøger os igen natten mellem den 17. og 18. februar med støjende og gnistende slibning på strækningen Vamdrup – Padborg, og den efterfølgende nat mellem den 18. og 19. sker det samme på skinnerne mellem Vamdrup og Kolding via Lunderskov. Det skriver netavisen Sebro Press.

Og før "Dragen" igen forsvinder fra egnen, står strækningen fra Taulov - Lunderskov for tur, og det er natten mellem den 21. og 22. februar.

Skinneslibetoget er en stor og tung tingest. 95 meter lang og vægten er 325 ton. Toget har 32 slibesten, der hver især kan indstilles i forskellige vinkler, således at hver enkelt slibesten kan anvendes, hvor der er behov for at fjerne uønsket metal fra skinnerne. Tilladt kørehastighed er 70 km/t. Slibningen foregår ved lav hastighed mellem 3 og 9 kilometer i timen. Opgaven er at fjerne små rifler og bølger i skinnerne.

Forlænger skinnernes levetid

Når specialtoget arbejder ser det nærmest ud som om, at der er gået ild i skinnerne under toget. Men operationen er medvirkende til at forlænge skinnernes levetid, og den medfører også en mere jævn gang for de almindelige toge.

En nats kørsel med slibetoget koster 165.000 kroner, fortæller vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup fra Banedanmark til Sebro Press.

Under operation kører slibetoget mellem én og ni gange på samme strækning. På en nat kan toget i gennemsnit nå at slibe fem til seks km skinner. Om dagen holder toget parkeret dels i Kolding dels i Rødekro.

Den gnistrende ”skinnedrage” kører fortrinsvis mellem kl. 22.30 og kl. 05. Tidspunktet er valgt for at undgå at genere den almindelige toggang mindst muligt, lyder det fra Pernille Skov fra Banedanmark.

Der er i alt ubemærkethed og i dybeste stilhed forgået et politiskifte i politiets landdistrikt-område 6640 Lunderskov og 6580 Vamdrup.

I skrivende stund er der dog endnu intet officielt udsendt om skiftet fra kommunikationsafdelingen hos Sydøstjyllands Politi i Horsens.

Men netavisen Sebro Press kan fortælle, at den nye betjent i lokalområdet hedder Hans Peter Poulsen, og at han er kommet til området fra en stilling inde på politistationen i Kolding.

Områdets hidtidige landbetjent, Ken Nissen, er efter have søgt og har fået en ledig stilling, rykket til Christiansfeld, som landbetjent.

Ken Nissen, som nu skal prøve kræfter ved at sørge for ro orden - plus alt det andet som hører til jobbet i Christianfald og nærmeste omegn, har været landbetjent i Vamdrup og Lunderskov de seneste 10 år, og har været ansat ved politiet i 30 år.

Vamdrup og Lunderskovs nye landbetjent, Hans Peter Poulsen, får ligesom sin forgænger også kontor på landpolitistationen i Vamdrup med fast træffetid, hver torsdag fra klokken 14 til 17 med telefonnummeret 51 55 94 07 og e-mailadressen: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Politikontoret i Vamdrup har til huse i samme bygning i midtbyen som Vamdrup Bibliotek, og det er på adressen Jernbanegade 1.

To personer forlader bestyrelsen i Vamdrup Byforum, når der afholdes årsmøde.

Katja Hartvig, sekretær og pressekontakt i Vamdrup Byforum forlader bestyrelsen ved det kommende årsmøde. Og det samme gør Tanja Marek. Det har de begge meddelt her før foreningens årsmøde, hvor de efter tur var på valg, skriver Sebro Press.

Vamdrup Byforum arbejder hen mod, at det kommende årsmøde og et borgermøde kan holdes samtidigt. Datoen for mødet er endnu ikke bestemt ud over, at det skal være i den første halvdel af 2019. Den endelige dato ventes dog fastsat på det næste bestyrelsesmøde, som er berammet til 21. februar.

Ud over Katja Hartvig og Tanja Marek er formanden, Helge Paulin også efter tur valg ved årsmødet, men han meddelt at han søger genvalg, og det samme har Niels Thomsen meddelt.

Bestyrelsen har besluttet ligesom ved tidligere årsmøder, at inviterer borgmester Jørn Pedersen (V) til at fortælle, hvor kommunen står i dag, og hvor den vil gå hen.

Mange var mødt frem for at overvære åbningen.

Fredag eftermiddag fik Vamdrup sit længe ventede Kinotorv. Trods kulde deltog rigtig mange mennesker, med borgmester Jørn Pedersen i spidsen, i den officielle indvielse af Kinotorvet i Vamdrup, skriver netavisen Sebro Press.

Det foregik med taler, jazz-musik og kransekage. Og der hersker nok ikke tvivl om, at de mange borgere er imponerede af det flotte torv, som bliver et nyt samlingssted i Vamdrup midtby - lige op til Vamdrup Kino, som er under renovering.

Snoren, der skulle klippes, var i dagens anledning en filmstrimmel - med en ukendt dansk spillefilm. Og selve klipningen sørgede byrådsmedlem og formand for kulturvalget Ole Alsted og Per Tonnesen fra Vamdrup Handelsforening for skete.

-En festdag for Vamdrup

Majbrit Petersen fra Vamdrup Kino og Helge Paulin fra Vamdrup Byforum var også helt i front, da "snoren" blev klippet.

- Det er en festdag for Vamdrup. Og det er også en festdag for hele det lokale demokrati. Man kunne godt være bekymret for det lokale demokrati, da vi fik storkommunen Kolding, men når vi står her i dag, så kan vi konstatere, at den bekymring er ikke blevet virkelighed, sagde Helge Paulin, der roste det samarbejde, der hele vejen rundt har været i udformningen af det nye torv, sagde Helge Paulin blandt andet.

Torvet er udformet af landskabsarkitekt Signe Moos ud fra de ønsker, der er kommet fra Vamdrup.

Pladsen for det nye Kinotorv i Vamdrups bymidste er tilvejebragt efter nedrivingen af en stor byejendom, som måtte lade livet i forbindelse med etableringen af dobbeltsporet på jernbanen mellem Vamdrup og Vojens.

Kommunen har sat to storparceller i udbud.

Udviklingen af Lunderskov som markant boligby i Kolding Kommune fortsætter. Kommunen har senest sat to nye storparceller i udbud, skriver netavisen Sebro Press.

Attraktiv boligområde

Parcellerne ligger i det attraktive nye boligområde vest for Sortbjerg og nær ved den naturskønne Dollerup Sø. Det handler om et nyt boligområde, som er i vækst der kun ligger ca. 2 km fra Lunderskovs centrum med banegård og indkøbsmuligheder.

Hos Kolding Kommune fortæller afdelingschef for Strategisk Vækst, Anne Kold, at to nye storparceller kan bruges til opførelse af tæt-lav boligbebyggelse og/eller åben-lav boligbebyggelse.

Mindsteprisen på de to parceller er henholdsvis 2.415.000 kroner og 2.310.000 kroner plus moms, og der kan fra nu frem til den 6. februar klokken 12 bydes på grundene.

- Det er endnu en udviklingsmulighed for Lunderskov, hvor der på naboparcellerne allerede er godt gang i byggeriet. Lunderskov er et velfungerende lokalsamfund i kraftig udvikling med Superbrugsen, populær skole og attraktive idrætsfaciliteter. Og samtidig ligger de nye storparceller i kort afstand til både natur og motorvejsforbindelse, siger Anette Kold, fra Kolding Kommune, til Sebro Press.

Syv delområder

Nybyggerområdet ved Dollerup Sø er i lokalplanen opdelt i syv delområder. Delområde 1 og 2 giver mulighed for at bygge åben-lav boligbebyggelse og/eller tæt-lav boligbebyggelse eksempelvis klynge-, række-, dobbelt- samt kædehuse, fortæller hun videre.

Villaer skyder i øjeblikket op i området og kommunen har også i øjeblikket også flere villabyggegrunde til salg på Koralvænget og Sandvænget, som ligger lige vest for de to nye storparceller.

De to nye storparceller betyder, at der på det nye boligområde i Lunderskov bliver et blandet område med både parcelhusgrunde og sammenbyggede huse.

- Udbuddet af de nye byggegrunde i Lunderskov skal ses som en del af en større politisk satsning, hvor der i løbet af de kommende fem år udbydes jord til knap 900 boliger. Det sker for at give plads til vækst i hele kommunen, fortæller Anette Kold.

Befolkningsudviklingen i Lunderskov vil storme frem. I hvert fald, hvis prognoserne for de kommende års udvikling holder stik. Og det betyder blandt andet, at byens skole kan komme i pladsnød.

Prognoserne for befolkningsudviklingen i Lunderskov, og nærmeste omegn. Det, der i dag kaldes for Kongsbjergskolens skoledistrikt, fortæller, at indbyggerantallet i området vil stige med i omegnen af 1000 indbyggere frem til år 2030. Det betyder, at der så vil være 4.437 indbyggere i byen, skriver netavisen Sebro Press.

Og sammenlignet med de to øvrige centerbyer i Kolding Kommune, Vamdrup og Christiansfeld ligger Lunderskov dermed helt i front. Mens stigninger for Lunderskov anslås til 30 procent inden for perioden. Så viser tallene ti procent for Vamdrup og bare fem procent for Christiansfeld.

Lederen på Kongsbjergskolen, Wilhelm Hallum, gør opmærksom på, at holder prognoserne, så kommer der snart til at mangle plads på Kongsbjergskolen, og en udvidelse bliver nødvendig.

Det gør det, fordi prognoserne også viser, at nye tilflyttede til byen for en stor del vil være børnefamilier. Men også antallet af ældre forventes også at stige meget i de kommende år.

Hvad angår tilflytningen af nye borgere til Lunderskov peges der på de nye udstykninger af attraktive boliger i de nye boligkvarterer, som hastigt skyder op i områderne vest for Sortebjerg nær Dollerup-søerne. Men andre nye tiltrækkende udstykninger er på vej rundt om i byen.

At flere åbenbart vil vælge at bo i Lunderskov skyldes ikke mindst byens centrale beliggenhed nær Esbjergmotorvejen, og at der er særdeles gode togforbindelser i tre retninger. Samt at byen kan byde på en smukt kuperede natur.

Erstatningen for ventesalen er fundet.

Vamdrup har fået en ny ”banegård”. DSB har opsat et nyt ventehus på perronen ved spor 1. Det er sket som erstatning for ventesalen på den oprindelige banegård, skriver netavisen Sebro Press.

Samtidig har DSB aflåst ventesalen til den oprindelige banegård, der som tidligere omtalt i netavisen står til snarlig nedrivning.

Det nye ”ventehus” er opført i glas og stål med halvtag og er åben ud mod sporene. Det er tilsyneladende en slags standardtype, som DSB anvender på flere stationer og perroner landet over. Det vides ikke om huset skal forblive, eller det skal erstattes med noget bedre, når den snart forhenværende banegård er forsvundet fra jordens overflade.

Der var hverken røg eller ild, da TrekantBrand’s station Vamdrup forleden rykkede ud til Kongeåens Børnehave i Vamdrup - og heldigvis for det.

Der var der tale en blind alarm, sat i gang af stedets automatiske brandalarmerings system – også kaldet ABA, skriver netavisen Sebro Press.

Men udrykningen endte med at blive en stor oplevelse for børnene. For straks efter det var konstateret, at der ingen fare var, så vakte brandbilerne med deres blå blink og brandmændene børnenes helt store interesse. Og takket brandmændene, så fik de små poder en stor oplevelse ud af det.

Kom tæt på brandbilerne

De lod nemlig brandbilerne blive lidt på stedet lidt længe end sædvanligt. Og det betød, at flest mulige af de små poder - sammen med deres ledere - kunne komme rigtigt tæt på brandbilerne og deres besætninger.

Og en sådan oplevelse er jo ikke hverdagskost i børnehave. De små stod lige ligefrem i kø ved bilerne - og mange af dem fik også oplevelsen, at blive løftet op i dem, så de også kunne se og opleve hele tæt på inde fra. Og begejstringen hos var stor.

Og så kan vi da tilføje, at da brandalarmen i børnehaven gik i gang, tog det ikke mange minutter, før lederne havde fået alle børnene bragt i sikkerhed uden for bygningerne – en handling lige efter bogen.

- Da vi ankom til stedet, var alt under kontrol. Alle børn og ledere stod forsamlet i god ro og orden på pladsen uden for bygningerne, og lederne kunne meddele til os, at der ikke befandt sig mennesker i bygningerne. Flot, flot, lød det også rosende fra en af brandmændene.

Se billederne længere nede på siden...

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« Februar 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28