Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De intelligente Big Belly-affaldsspande komprimerer affaldet og sender besked til driftsmedarbejderne, når de skal tømmes. Pressefoto. De intelligente Big Belly-affaldsspande komprimerer affaldet og sender besked til driftsmedarbejderne, når de skal tømmes. Pressefoto.

Positivt med intelligente affaldsspande

Skrevet af  15-04-2019- 03:47:20

Henover vinteren har Kolding Kommune testet nye affaldsspande i Kolding midtby og resultatet er positivt. De intelligente affaldsspande har reduceret antallet af tømninger med 90 procent.

Som et testforsøg udskiftede By- og Udviklingsforvaltningen sidste efterår 31 af de eksisterende affaldsspande på udvalgte placeringer i midtbyen med 13 intelligente skraldespande med sensorer og komprimator. Testen sluttede den 31. januar og resultaterne peger i en positiv retning.

Først og fremmest har Driften reduceret antallet af tømninger med 90 procent. I testperioden på fire måneder har det betydet et sparet ressourceforbrug på 112 timer. Den sparede arbejdstid er i stedet blevet brugt på at samle affald i byens gader. Formand for Teknik- og Klimaudvalget Jakob Ville glæder sig over de positive takter:

- Der er ingen tvivl om, at intelligente løsninger, hvor vi udnytter ny teknologi, er vejen frem. Det viser testforsøget med al mulig tydelighed. Jeg håber derfor, at vi i næste års budget kan finde penge til i første omgang at indkøbe test-affaldsspandene. Selv om det er en investering på en halv mio. kroner, viser forsøget, at der en kort tilbagebetalingsperiode på ca. fire år i form af sparede ressourcer, siger Jakob Ville i en pressemeddelelse.

At det har været muligt at reducere antallet af tømninger med 90 procent skyldes flere faktorer. Dels blev affaldskapaciteten i testperioden udvidet fra knap 3200 liter til over 7000 liter. Det skyldes ikke kun, at affaldsspandene er væsentligt større end de eksisterende, men i høj grad også, at de nye skraldespande komprimerer affaldet. Dels indeholder de intelligente affaldsspande sensorer, der sender besked til driftsmedarbejderne, når de skal tømmes.

Hvis pengene findes i næste års budget, skal de intelligente skraldespande designes, så de passer ind i den nye bydesignmanual.

Fakta fra testforsøget

De intelligente affaldsspande har reduceret antallet af tømninger fra 3720 gange til 366 gange på de 120 testdage.

Omregnet giver det årligt en besparelse i arbejdet med at tømme affaldsspandene i testforsøget på ca. 375 timer. Det svarer til ca. 130.000 kr. og tilsammen giver det en tilbagebetaling på investeringen på under fire år.

Data fra de intelligente affaldsspande betyder, at det er muligt at se, hvilke affaldsspande der bliver mest benyttet og dermed bliver det muligt at placere dem, hvor det giver mest værdi. I testforsøget var det affaldsspandene på Banegårdspladsen, der blev flittigst benyttet.

Driftsmedarbejderne har desuden observeret mindre affald i gadebilledet omkring de nye affaldsspande, da fugle og rotter ikke kan komme til affaldet.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« Juni 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30