Torsdag, 14. november 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Artikel filtreret på dato: Søndag, 01 Juli 2018
Søndag, 01 Juli 2018 16:24

Trapholt: Kan kunst skabe nærvær?

Hvad sker der hvis man sidder alene med et kunstværk i flere minutter?

Vi er konstant bombarderede med billeder og informationer i vores liv, og stress er blevet den nye folkesygdom. Mange kunstmuseumsbesøg foregår i rask tempo, vi ser i gennemsnit 10 sekunder på hvert billede – inklusiv at læse teksten. Men er det i grunden at udnytte det potentiale der ligger for oplevelser i kunsten? – eller kan vi få en bedre oplevelse hvis vi stopper op?

Trapholt tilbyder over sommeren en pause i informationsstrømmen. Med afsæt i den amerikanske kunstkritiker Michael Findlays aktuelle bog ”Seeing Slowly”, har museet afsat hele den store særudstillingssal til et rum for fordybelse. Her udstilles nyere erhvervelser i museets malerisamling med værker af blandt andet Julie Nord, Annette Harboe Flesborg og Jesper Christiansen. Det skriver Trapholt i en pressemeddelelse.

Gæster opfordres til at prøve ”Seeing Slowly” metoden af, ved i første omgang at blive opmærksomme på hvilket maleri der fanger deres opmærksomhed og derefter sætte sig til rette ved det (evt. med høreværn på) i flere minutter. I et separat galleri har man mulighed for at lukke døren, og sidde helt alene med et stort maleri af Mie Mørkeberg.

Museumsdirektør Karen Grøn, der er udstillingens kurator, siger:

- Kunst indeholder et kæmpe potentiale for os. Når vi mærker efter hvad der tiltrækker os og tillader os selv at fordybe os i dette, er det en unik oplevelse, hvor værkets æstetik møder den besøgendes sind. Efter et par minutter slapper hjernen af, og man opdager detaljer både i værket og i sig selv på samme tid – helt uafhængig af den kunsthistoriske kontekst, som man jo så efterfølgende kan tilegne sig, hvis man har lyst.

Oplev følelser og sanser med nærvær

Michael Findlay vurderer at mange indsamler og fotodokumenterer oplevelser fremfor reelt at sanse og engagere sig i kunsten, hvilket kræver tid og nærvær. Kunst er for Findlay et unikt område, hvor vi med et åbent og undersøgende sind kan opleve vores følelser og sanser. Det kræver, at vi stopper op, og bliver nærværende og til stede sammen med kunsten i flere minutter. Det tager hjernen et par minutter at koble af. Først derefter kan vi reelt mærke, hvordan kunsten virker på os.

Karen Grøn kurator fortsætter:

- For mange er besøget på et kunstmuseum en social og hyggelig oplevelse, som vi deler med andre. Denne udstilling tilbyder en pause i det sociale, og fokuserer i stedet på hvilken personlig følelse og sanseoplevelse, vi kan få i mødet med kunst.

Findlay foreslår at vi bliver kritisk opmærksomme på, hvilke spørgsmål vi kan finde på at stille os selv når vi ser på kunst. Søger vi kunsthistorisk viden og kontekst? Tænker vi over værkets økonomiske værdi? Er vi optagede af, hvad andre tænker? Hvis vi kun ser på kunst på denne måde, går vi i Findlays øjne glip af en grundlæggende mulighed for at opleve kunstens nærmest transcendentale potentiale til at få os i kontakt med vores eget indre.

Dansk samtidskunst og 600 tusch-tegninger

Værkerne i udstillingen er alle skabt af danske samtidskunstnere. Derudover er der tuschtegninger som Richard Mortensen skabte som øvelser i øjeblikkets nærvær med ét penselstrøg.

Ved hvert værk er der mulighed for at sidde ned og tage sig den tid man ønsker. Der er værktekster til de som ønsker at opleve udstillingen på klassisk vis gennem indsigt i kunstnernes tanker og kontekst.

I et af udstillingsrummene er det muligt at opleve de 600 Richard Mortensens tusch-tegninger fra Trapholts samling projiceret op på vægge og loft. I et andet af udstillingens rum er det muligt at sidde alene én ad gangen sammen med et maleri af Mie Mørkeberg.

Udgivet i Kolding
Søndag, 01 Juli 2018 16:18

Mærk magien i historien

Fra 2. juli og frem til 1. november inviterer Koldingbibliotekerne store som små med på lokalhistorisk tidsrejse.

Kolding fejrer, at slot og by fylder 750 år. Men hvad er det, der har gjort Kolding til den by, den er i dag? Måske har du også undret dig over, hvordan en kongelig renæssancefest løb af stablen, eller hvordan toiletforholdene var i 1600-tallet?

Alt det og meget mere kan du lære om og opleve på Kolding Bibliotek. Her bliver du ved leg, quiz og konkurrence ført igennem fem historiske perioder:

• 1500-tallet: Til fest på slottet hos dronning Dorothea og kong Christian III
• 1600-tallet: Latrinet – Hvor blev lorten af?
• 1700-1800-tallet: Toldstedet Sønderbro – Porten mod syd
• 1943-1945: Gestapo på Staldgården
• 1970'erne: Film og musik i Kolding

De historiske installationer kan opleves forskellige steder på biblioteket. Til hver installation er der knyttet særskilte aktiviteter, hvor du blandt andet kan regne som en tolder, klæde dig ud som en konge og farvelægge 70’er-billeder. Du vil også finde særudstillinger med bøger, film og musik til udlån, der skal inspirere til videre læsning og udforskning af din by.

Lær din by at kende

- Koldings lokalhistorie viser sig jo at være sindssygt spændende. Vores håb er, at ”Mærk magien i historien” vækker folks nysgerrighed og lyst til at lære deres by bedre at kende, fortæller Jesper Albrechtsen, bibliotekar på Koldingbibliotekerne.

Sammen med biblioteksformidler Nanna Lykke Larsen har han været tovholder på projektet, men bag dem har stået et stærkt hold af kollegaer til at løfte opgaven. Koldinghus har hjulpet med sparring, og Kolding Stadsarkiv har fungeret som både sparrings- og samarbejdspartner, da en del af den samlede tidsrejse på Kolding Bibliotek er et besøg i deres 70´er-udstilling om film og musik i Kolding. Derudover har Lisbet Thorøe Larsen og Elisa Theil været hovedkræfterne bag idé og opførelse af Latrinet og Toldstedet.

Quiz og konkurrence

Der er ugentlige præmier og to store hovedpræmier på højkant, hvis du tager med på tidsrejsen og svarer rigtigt på quizspørgsmålene. Ugepræmierne er gavekort på 150 kroner til Bog & idé i Kolding samt bogen ”IVÆRKSÆTTERNE – da Kolding blev moderne”, sponsoreret af Kolding Stadsarkiv. Hovedpræmierne er gavekort til Bowl’n’Fun i Kolding.

Kilde: Koldingbibliotekerne.

Udgivet i Kolding
  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« November 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30