Kolding Netavis

Kom på tur med veterantoget

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Du kan komme med en tur i veterantoget, der vil køre mellem Esbjerg og Odense og har stop i Kolding.

Danmarks Jernbanemuseum sender et veterantog til Esbjerg for at køre derfra til museet i Odense- og retur. Veterantoget er MZ 1401 fra 1967, og der er tale om en farvel-og-på-gensyn tur. Revisionsperioden for lokomotivet udløber 30. september i år. Det betyder, at lokomotivet skal igennem en ny revision for at komme ud at køre igen. Det er planen og håbet, at Danmarks Jernbanemuseum ad åre kan gennemføre denne, så 1401 atter kan ses og høres. Imens vil lokomotivet komme på magasin.

For interesserede er det muligt at stige på veterantoget – blandt andet i Kolding – og du kan blive bragt hjem igen.

På turen udleveres også en folder med information om de stationer og strækninger, der passeres undervejs. Der er omkring fire timers ophold på Danmarks Jernbanemuseum. Der vil derfor være god tid til at se på de mange vogne og lokomotiver i den autentiske remise fra 1954. Billetter til kørslen købes via Billet.dk. Regeringens krav om mundbind i kollektiv trafik også gælder denne kørsel.

Artiklen fortsætter under billedet…

Danmarks Jernbanemuseum Foto Flemming Wedell

Danmarks Jernbanemuseum. Foto: Flemming Wedell.

Historisk lokomotiv

MZ 1401 var ved leveringen i 1967 det kraftigste i Danmark og det første af sin slags i Europa. Det blev i begyndelsen anvendt foran de største, tungeste og mest prestigefyldte tog. Efterhånden kom MZ-lokomotiverne til at køre på de fleste statsbanestrækninger, også med små tog.

Generelt blev de i Danmark gradvist udrangeret op mod og efter år 2000. MZ 1401 blev udrangeret i år 2000 og overdraget Danmarks Jernbanemuseum.

Adskillige lokomotiver af denne type er dog fortsat i drift, ikke mindst i Sverige. Lokomotiverne hørte til den såkaldte GM-gruppe, hvilket betyder, at de havde en amerikansk General Motors motor, mens resten af lokomotivet er bygget på licens hos svenske NOHAB. Hertil hørte lokomotiver af litra MY, MV, MX og ME, hvor sidstnævnte jo kører en tid endnu.

MZ-lokomotiverne blev leveret i fire serier, det sidste, MZ 1461, i 1978. I dens seneste udgave havde MZ 1401 som alle andre i den første serie fået afblændet hjørnevinduer og påsat ekstra trin og slutlygter. Den blev designmalet i 1972 som den første. MZ 1401 fremstår i dag i stort set i den form, den havde i midten af 1980’erne.

OPDATERING

Billetterne er revet væk. Torsdag eftermiddag er der fortsat enkelte billetter tilbage her, som kan købes via linket her…

Køreplan

Afgang Esbjerg kl. 9.07
Afgang Bramming kl. 9.19
Afgang Kolding kl. 9.50
Ankomst Odense kl. 10.33

Afgang Odense kl. 14.27
Ankomst Kolding kl. 15.07
Ankomst Bramming kl. 15.38
Ankomst Esbjerg kl. 15.50

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel