Kolding Netavis

Koldings unge indtager trist førsteplads

Det er en trist titel som Danmarksmestre, som Koldings unge nu indtager.

Unge koldingensere har erhvervet sig en førsteplads, hvad angår klamydia, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Dermed har unge mellem 15 og 29 år fra Kolding flest antal klamydiatilfælde pr. 1000 unge i Danmark.

Mange unge siger, de gerne vil bruge kondom, men kun halvdelen brugte kondom sidste gang, de var sammen med en ny partner. Og samtidig undervurderer de unge risikoen for selv at blive smittet med sexsygdom, viser en ny undersøgelse.

Derfor opfordrer Kolding Kommune de unge til at have sikker sex, når de er sammen med en ny partner via Sundhedsstyrelsens Kun med Kondom-kampagne. Så skråsikkert lyder det fra knapt to ud af tre danske unge. 64 % svarer nemlig, at de altid eller for det meste ville bruge kondom, hvis det udelukkende var op til dem. Men samtidig svarer 44% af de adspurgte unge, at de ikke brugte kondom sidste gang, de havde sex med en ny partner.

Derfor sætter Kolding Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 36-38.

– Tallene kan læses på flere måder. Der er ingen tvivl om at klamydia er udbredt over hele Danmark, og at Kolding fører er jo mega ufedt. Men det kan også betyde, at de unge mennesker i Kolding i højere grad lader sig teste ved praktiserende læge, samt at de praktiserende læger i Kolding Kommune har fokus på lige netop klamydia. Jo flere der testes, desto flere tilfælde vil der findes, lyder det fra Louise Westphal Killick, Sundhedskoordinator ved Sundhedscenter Kolding i Kolding Kommune.

Unge undervurderer egen risiko

Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse viser også, at mange unge undervurderer deres egen risiko for at blive smittet med en sexsygdom. 75% af de unge vurderer at deres chance for at få en sexsygdom er enten lille, meget lille eller ikke-eksisterende.

Dette står i skærende kontrast til, at hver fjerde ung får en sexsygdom, inden de fylder 25 år samt at klamydiaforekomsten stadig er historisk høj.

– Vi har været enormt dygtige til at fortælle de unge piger, at de skal bruge prævention for ikke at blive gravide. Desværre har det betydet, at kulturen omkring brugen af kondom har ændret sig. De fleste vil gerne bruge kondom, men får alligevel ikke ”foret raketten” når det gælder, fortæller Louise Westphal Killick.

Syg uden symptomer

Sundhedsstyrelsen vurderer, at mange er smittet uden at vide det, for klamydia optræder ofte uden symptomer.

– Cirka halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer og ved derfor ikke, at de er smittede. Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex, slutter Cecilie Olivia Andersen, fra Sundhedsstyrelsen.

Fakta

• Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.

• Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.

• Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

• Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan testes via en urinprøve.

• Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.

Del denne artikel