Kolding Netavis

Koldingensere skyller julefedtet ud i håndvasken: Sådan undgår du stoppede afløb

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Julemaden er fyldt med fedt, og mange skyller de fedtholdige rester ud i håndvasken. Se her, hvordan du undgår tilstoppede afløb i julen.

Julen nærmer sig, og det samme gør de traditionelle juleretter. En ny markedsanalyse fra Coop viser, at tre ud af fire forventer at få serveret and juleaften, og i næsten ni ud af ti hjem står den på brun sovs og brunede kartofler som tilbehør. Skulle der være sovs tilovers, ryger det ofte ned i håndvasken sammen med det overflødige fedt fra julestegen.

Det mærker man tydeligt hos kloakvirksomheden Norva24 i Kolding, der hvert år oplever større travlhed i dagene omkring jul og nytår, fordi flere husstande end normalt får akutte problemer med afløbet.

– Når vi nærmer os slutningen af december måned, får vi særligt mange henvendelser fra folk med stoppede afløb. Ofte er kunderne ikke opmærksomme på, hvad der forårsager problemet, men i julemåneden er det ofte, fordi man har skyllet de flydende rester fra julemaden ud i håndvasken, siger Daniel Hansen, driftschef hos Norva24 i Kolding i en pressemeddelelse.

Han har følgende råd til, hvordan du undgår et stoppet afløb i julen:

Hæld fedt i en flaske

Stegefedt, olie og smør bør ikke ende i afløbet. Hvis olie eller fedt stadig er flydende på panden, kan det hældes i en tom flaske eller mælkekarton, før det smides ud. Vil du ikke kaste det flydende fedt i skraldespanden, kan flasken lægges i fryseren og smides ud, når indholdet er størknet.

Lad fedtet fra julestegen størkne

Et fad med fedt bør afkøles, så fedtet stivner. Derefter kan det skrabes af og smides i skraldespanden. Er der stadig fedt tilbage, kan resten tørres væk med køkkenrulle. Bagefter er fadet klar til at blive vasket uden overflødigt fedt.

Kom stearinrester i varmt vand

Julen er højsæson for levende lys og dryppende stearin. Mange rengør lysestagen ved at skylle stearinen ud i vasken med kogende vand, men det flydende stearin størkner hurtigt og kan nemt efterlade et tilstoppet afløb. Læg i stedet lysestagen med stearin i varmt vand. Når vandet er afkølet, vil stearinen ligge på overfladen og kan derefter smides i skraldespanden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel