Fredag, 18. oktober 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Artikel filtreret på dato: Lørdag, 25 august 2018
Lørdag, 25 august 2018 10:35

Tordenvejr: Sådan beskytter du huset

Sensommeren, hvor varm og kølig luft mødes over Danmark, er højsæson for lyn og torden. Men selvom vejrfænomenet kan være flot at betragte på sikker afstand, kan lynnedslag medføre store skader på dit hjem og indbo. Her er fem gode råd til at forebygge skaderne, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Sommeren 2018 har sat rekord som en af de varmeste og mest solrige i den danske vejrhistorie. Nu er efterårsvejret med lidt lavere temperaturer så småt på vej, og når de kolde og varme fronter mødes, bliver luften mere ustabil og elektrisk.

Det gør sensommerdagene til højsæson for lyn og torden. Desværre efterlader naturfænomenet sig ikke kun flotte lysglimt på himlen, men kan også give skader på dine elinstallationer og elektriske apparater. I værste tilfælde kan de resultere i brand. Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler, når der er varslet tordenvejr, fortæller Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg, i en pressemeddelelse:

- Mange tænker, at sandsynligheden for, at lynet slår ned i netop deres hus og forårsager skader, er meget lille. Ofte er det dog ikke selve huset, men dets elinstallationer og elektriske apparater, der får skader ved lynnedslag – og her er det nok, at lynet slår ned i el- eller telefonnettet i nærheden og forårsager en overspænding i netværket, siger hun.

Træk stikket

Det er ikke muligt at sikre sit hjem 100 procent mod at blive ramt af lynnedslag. Men du kan selv gøre en række ting for at minimere risikoen for at stå tilbage med skader, hvis uheldet skulle være ude og lynet slår ned.

Når uvejret først raser, er det især de elektriske apparater, du skal være opmærksom på.

- Alt, der er tilsluttet el- eller telefonnet, kan gå i stykker, hvis lynet rammer. Så er tordenvejret i gang, gælder det om at trække stikket ud på alle elektriske apparater såsom computer, TV, internet-router og musikanlæg. Husk også at tage netværksstikket ud af den stationære computer, for overspændingen kan også gå i telefonnettet, forklarer Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg Forsikring.

- Du kan til gengæld trygt tale i mobiltelefon og bruge din bærbare computer, så længe den ikke er tilsluttet med oplader eller netværkskabel, fortsætter hun.

Hvis uheldet er ude

Ikke alle ved, hvem de skal henvende sig til for at få hjælp, hvis deres bolig er blevet ramt af et lynnedslag. Det har man erfaret hos NRGi, hvor fortvivlede el-kunder ofte ringer med spørgsmål om skader og erstatning efter lynnedslag.

- Hvis lynet har forårsaget større brand- eller personskade, skal du selvfølgelig ringe 112 som det allerførste. Men står du med beskadiget indbo eller skader på for eksempel dine elinstallationer, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, der kan hjælpe med at vurdere omfanget af skaden og muligheden for dækning af skaderne via din forsikring, fortæller Charlotte Dietzer.

Fem gode råd til at sikre din bolig mod skader fra lynnedslag

1) Gå indenfor og luk vinduer og døre.

2) Træk stikket ud på alle elektroniske apparater som TV, musikanlæg og computer og undgå skader på apparaterne eller i værste fald brand.

3) Tag netværksstikket ud for at undgå overspænding i din computer, som kan give elektrisk stød.

4) Undgå berøring af fastnettelefon, radiatorer, vand- og varmerør eller hårde hvidevarer. Det kan lede overspænding og gøre skade på dig.

5) Hav en lommelygte parat, hvis strømmen går og du skal skifte sikringer.

Efter tordenvejret

Efter tordenvejret er det en god ide og gå en runde og undersøge, om alt fungerer som det skal. Husk også at tjekke fryser, køleskab og tyverialarm. Vær opmærksom på, at de fleste frysere godt kan klare et kortvarigt strømsvigt, uden det går ud over indholdet.

Udgivet i Syddanmark
Lørdag, 25 august 2018 06:32

Årets Klimahelt vil gøre mode bæredygtig

33-årige Svetlana Tsankova Petrova kom oprindeligt til Kolding fra Bulgarien for at studere design – nu er hun blevet kåret som Årets Klimahelt for sit arbejde med at gøre mode til bæredygtig.

Produktion af tøj er en af de mest forurenende industrier i verden, og selv om der de seneste år er kommet meget mere miljøvenligt tøj på bøjlerne, så er der stadig lang vej, inden modebranchen kan kalde sig bæredygtig.

33-årige Svetlana Tsankova Petrova insisterer dog på, at være med til at tage de nødvendige skridt, og hun har derfor udviklet konceptet ”Empty Your Wardrobe”, som arbejder med at gøre mode- og tøjforbrug bæredygtigt. Det er på baggrund af de arbejde, at hun nu kan kalde sig for Årets Klimahelt 2018.

Flere imponerende projekter

Der var i alt fem nominerede til titlen som Årets Klimahelt. Vinderen blev fundet af en jury fra Kolding Kommunes Miljøforvaltning med bæredygtigheds- og klimakoordinator Torsten Zink Sørensen i spidsen.

- Det var et rigtig svært valg, og jeg synes, at vi har fået indblik i nogle rigtig spændende projekter her i kommunen, som alle udmærker sig ved at være initiativer taget af borgere, der selv har lyst til at gøre en forskel. Den slags kan vi slet ikke drive fra centralt hold, så jeg er lidt ærgerlig over, at vi kun måtte vælge én vinder, for de fortjener alle sammen at blive hyldet for deres indsats, siger han i en pressemeddelelse.

Når han sammen med den øvrige jury valgte at pege på Svetlana Tsankova Petrova som vinder af titlen, så var det blandt andet fordi, hun dels berører et meget væsentligt område i forhold til at reducere klimabelastningen i verden, og dels fordi hun har valgt at arbejde med tema, hvor vi alle sammen kan blive inspirereret og gøre en reel forskel for verden.

- Ingen kan redde klimaet alene – heller ikke Svetlana Tsankova Petrova. Derfor er det vigtigt, at vi alle gør en indsats, og her synes vi i juryen, at ”Empty Your Wardrobe” er både inspirerende og tilgængeligt for os alle. Jeg håber, at hun får rigtig meget opbakning til sit arbejde, og hun fortjener virkeligt at blive hædret for sin indsats, så jeg er rigtig glad for at kunne tildele hende titlen som Årets Klimahelt 2018.

En genbrugspris

Det er Klimavand, et samarbejde mellem BlueKolding og Kolding Kommune, som står bag prisen, der uddeles for anden gang i år. Klimavand har opgaven med at klimatilpasse i Kolding kommune – det vil sige at forberede Kolding kommune til at kunne håndtere fremtidens vejr, som blandt andet vil byde på større regnskyl og højere vandstande. Derudover har Klimavand fået støtte fra EU til at udvikle nye metoder til at involverer borgere i klimatilpasningen og reducering af CO2-udslip, og det er i denne forbindelse, at Klimahelten kåres.

- Udover titlen så har Svetlana Tsankova Petrova også fået en række bæredygtige gaver fra virksomheder her i Kolding, som gerne vil være med til at sætte fokus på bæredygtighed – og ”pokalen” er naturligvis en genbrugspokal – et armbånd som hvert år gives videre. Armbåndet skal symbolisere, at det ikke altid er tanken der tæller, nogle gange er vi nødt til at handle anderledes, hvis vi skal gøre en forskel, siger Stella Steen Jensen, der er projektleder i Klimavand og initiativtager til prisen.

Fakta

Projektet Empty You Wardrobe er udviklet og drives af Svetlana Tsankova Petrova. Det bygger lidt forenklet på tre forskellige strategier, som alle har til formål at forlænge levetid på det tøj, der allerede er produceret, således at der fremover bliver et mindre behov for at producere nyt. De tre strategier er:

• Events, hvor man kan bytte det tøj, man ikke længere har brug for til noget andet, som passer bedre.
• Workshops hvor man kan reparere tøj, som er gået i stykker.
• Bæredygtigt modekollektion designet af genbrugsmaterialer.

Det fik vinderen

Præmierne til Årets Klimahelt er sponseret af virksomheder i Kolding, og der er lagt vægt på, at de både skal vise mulighederne for at leve mere bæredygtigt og samtidig forkæle vinderen.

• ”Pokalen”: Et armbånd af genbrugsguld, som gives videre år efter år. Designet og produceret af guldsmed Jytte Kromann.
• En flaske mousserende vin fra Skærsøgaard i Dons – for at sætte fokus på at lokale luksusvarer.
• En adgang til Dronning Dorotheas Badstue – for at sætte fokus på at vi ikke behøver at rejse langt (og forurenende) for at få gode oplevelser og ny energi.
• En gourmet middag for to fra Nord Gourmet, som har fået det økologiske guldmærke.
• Lækker økologisk hudpleje fra Ecooking.

Udgivet i Kolding
  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« April 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30