Her er programmet til fejring af Genforeningen

Torsdag 16. Januar 2020 19:18 426
Foto: Museum Sønderjylland. Foto: Museum Sønderjylland.

2020 står i Genforeningens tegn. I Kolding Kommune markeres 100 året for Genforeningen med massevis af arrangementer.

100 året for Genforeningen bliver i 2020 markeret rundt om i landet, og også i Kolding Kommune.

Med Christiansfeld i Kolding Kommune er Genforeningen noget helt særligt. Det var nemlig tæt ved Christiansfeld, at den daværende Kong Christian 10. tilbage i 1920 red over den gamle grænse for at markere Sønderjyllands genforening med resten af Danmark.

I Kolding Kommune vil der i løbet af 2020 være mere end 80 arrangementer og aktiviteter, der hver sin måde markerer Genforeningen.

I løbet af januar vil programmet for arrangementer i Kolding Kommune blive delt ud forskellige steder i kommunen. Programmet findes også på hjemmesiden www.genforeningen2020.dk/kolding.

Håber på stor opbakning

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), vil deltage i mange af arrangementerne. Og han håber, at han får følgeskab af mange andre.

- Genforeningen har en helt central betydning for os i Kolding Kommune. Det vedrører os alle. Hvis Sønderjylland ikke havde stemt sig hjem i 1920, ville Kolding Kommune ikke have set ud, som den gør i dag. Den ville i givet fald have været meget mindre, siger Jørn Pedersen og fortsætter:

- Derfor håber jeg, at der er mange, der vil deltage i de forskellige arrangementer, som på hver deres måde markerer Genforeningen, siger Jørn Pedersen.

Tre fyrtårnsprojekter

I Kolding Kommune er der tre fyrtårnsprojekter i løbet af 2020, der markerer Genforeningen.

10. februar bliver der holdt en såkaldt afstemningsfest i Christiansfeld. Her markerer man den folkeafstemning, som resulterede i Genforeningen.

6. juni er der Sangerfest på Skamlingsbanken. For godt 100 år siden markerede man på Skamlingsbanken den kommende genforening med en stor sangerfest med kor fra hele landet. I 2020 gentager Kolding Kommune og Sangens Hus sangerfesten på Skamlingsbanken med deltagelse af kor fra hele landet.

10. juli bliver Genforeningen markeret med kongelig røgelse. Det sker, når H. M. Dronningen og det store Gardehusarregiment besøger Kolding Kommune for at fejre Genforeningen. Efterfølgende er der stor genforeningsfest i Christiansfeld.

Information om arrangementer – både i Kolding kommune og i hele landet – finder du på www.genforeningen2020.dk.

Tags