Kolding Netavis

Flere kvinder i Kolding har ondt i psyken

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

I Kolding Kommune har knap hver sjette kvinde dårligt mentalt helbred. Det er særligt de unge piger, der lider – men takket være en sms-ordning kan de nu få akut hjælp. På bare et år har det vist sig som en livline for hundredvis af unge piger med selvmordstanker.

De unge piger er pressede som aldrig før, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har knap hver sjette kvinde i Kolding Kommune et dårligt mentalt helbred. Langt størstedelen er unge mellem 16 og 24 år, skriver Spar Nord Fonden i en pressemeddelelse.

Den udvikling oplever rådgiverne også hos nonprofitorganisationen Girltalk.dk, som hjælper udsatte, unge piger gennem blandt andet samtaler og chatrådgivning. Derfor igangsatte organisationen sidste år en sms-ordning i samarbejde med Spar Nord Fonden. På bare et år har Girltalk.dk haft 1.500 sms-henvendelser, og de anslår, at omkring en femtedel af dem handlede om selvskadende adfærd eller tanker om selvmord.

– Sms-ordningen får de unge piger væk fra de akutte selvmordstanker. Med sms’en kan de række en hånd ud, når de har brug for det, og det er for mange mere overskueligt end at skulle ringe op. Vi oplever, at pigerne bruger det som en livline, når de sidder med de svære tanker, fortæller psykolog og direktør i Girltalk.dk, Anna Bjerre.

Da sms-ordningen er anonym, kan Girltalk.dk ikke følge op hos pigerne i dagene efter, men ifølge Anna Bjerre råder de altid pigerne til at åbne op og tale med en voksen, de har tillid til, og som eventuelt kan hjælpe videre til fagpersoner.

Anderledes at blive voksen i dag

Hos Girltalk.dk oplever de, at det særligt er de helt unge piger mellem 12 og 15 år, der kæmper med tanker om selvskade:

– Vi har en hel generation af piger, hvor alt for mange skærer i sig selv eller sluger piller for at slippe for den smerte, de oplever inden i. Processen fra barn til voksen er en helt anden i dag end tidligere. Presset for at lykkes er massivt, og samtidig kigger alle med på de sociale medier. Det har mange piger svært ved at håndtere, og dem skal vi hjælpe, mener Anna Bjerre.

Sms-ordningens gode effekt glæder Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden, som har doneret knap en halv million til projektet.

– Kan vi gøre det bare en lille smule mere overskueligt for de her unge piger at række en hånd ud, så er vi lykkedes, mener Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Forpligtelse som samfund

På baggrund af sms-succesen udvider Spar Nord Fonden samarbejdet med Girltalk.dk og tildeler dem en million kroner årligt frem til 2020. De skal blandt andet gå til at klæde forældre til teenagepiger bedre på til at hjælpe deres døtre.

– Det er så vigtigt et arbejde, Girltalk.dk og alle de frivillige gør. Vi har en forpligtelse som samfund til at støtte de her unge piger og vise både pigerne og deres forældre, at der er støtte og vejledning at hente, slutter Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel