Artikel filtreret på dato: Torsdag, 16 Januar 2020

2020 står i Genforeningens tegn. I Kolding Kommune markeres 100 året for Genforeningen med massevis af arrangementer.

100 året for Genforeningen bliver i 2020 markeret rundt om i landet, og også i Kolding Kommune.

Med Christiansfeld i Kolding Kommune er Genforeningen noget helt særligt. Det var nemlig tæt ved Christiansfeld, at den daværende Kong Christian 10. tilbage i 1920 red over den gamle grænse for at markere Sønderjyllands genforening med resten af Danmark.

I Kolding Kommune vil der i løbet af 2020 være mere end 80 arrangementer og aktiviteter, der hver sin måde markerer Genforeningen.

I løbet af januar vil programmet for arrangementer i Kolding Kommune blive delt ud forskellige steder i kommunen. Programmet findes også på hjemmesiden www.genforeningen2020.dk/kolding.

Håber på stor opbakning

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), vil deltage i mange af arrangementerne. Og han håber, at han får følgeskab af mange andre.

- Genforeningen har en helt central betydning for os i Kolding Kommune. Det vedrører os alle. Hvis Sønderjylland ikke havde stemt sig hjem i 1920, ville Kolding Kommune ikke have set ud, som den gør i dag. Den ville i givet fald have været meget mindre, siger Jørn Pedersen og fortsætter:

- Derfor håber jeg, at der er mange, der vil deltage i de forskellige arrangementer, som på hver deres måde markerer Genforeningen, siger Jørn Pedersen.

Tre fyrtårnsprojekter

I Kolding Kommune er der tre fyrtårnsprojekter i løbet af 2020, der markerer Genforeningen.

10. februar bliver der holdt en såkaldt afstemningsfest i Christiansfeld. Her markerer man den folkeafstemning, som resulterede i Genforeningen.

6. juni er der Sangerfest på Skamlingsbanken. For godt 100 år siden markerede man på Skamlingsbanken den kommende genforening med en stor sangerfest med kor fra hele landet. I 2020 gentager Kolding Kommune og Sangens Hus sangerfesten på Skamlingsbanken med deltagelse af kor fra hele landet.

10. juli bliver Genforeningen markeret med kongelig røgelse. Det sker, når H. M. Dronningen og det store Gardehusarregiment besøger Kolding Kommune for at fejre Genforeningen. Efterfølgende er der stor genforeningsfest i Christiansfeld.

Information om arrangementer – både i Kolding kommune og i hele landet – finder du på www.genforeningen2020.dk.

Udgivet i Christiansfeld

Smugleriet blev opdaget ved grænsen i Frøslev af den særlige politi- og toldenhed.

To norske mænd på 23 år og 24 år er i dag blevet varetægtsfængslet i fire uger for indsmugling af omkring 20 kg hash. Det oplyser Syd- & Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Indsmuglingen blev opdaget i forbindelse med, at den særlige politi- og toldenhed gennemførte kontrol ved grænsen i Frøslev onsdag formiddag. Manden, som førte bilen, blev skønnet påvirket af narkotika, foreviste en andens kørekort og kørte uden førerret. Efterfølgende blev der fundet hash i bilen.

De to mænd blev anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Mændene blev fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Sønderborg, hvor de begge blev fængslet. Den 24-årige kærede fængslingen.

Udgivet i Syddanmark
Torsdag, 16 Januar 2020

Ny sæson af Badehotellet

Badeferie og besættelse.

Snart starter en ny sæson af den populære TV2-serie, Badehotellet - den syvende i rækken.

Det er blevet sommeren 1940. Der er krig i Europa. Hitlers hære tromler frem og har siden 9. april også besat Danmark.

På det nordjyske badehotel venter Amanda spændt. Det er et år siden, hun overtog hotellet hjulpet af grev Ditmars penge. Hun og Philip som ny mand i køkkenet har glædet sig til at byde gæsterne velkommen, men vil de overhovedet komme efter det, der er sket? Og efter at al privat bilkørsel er blevet forbudt?

Ja, de kommer! For det kan godt være, tyskerne har besat landet, men de skal ikke bestemme, hvor og hvornår vi holder ferie! Eneste skeptiker er fru Fjeldsø, men da Amanda forsikrer, at de ikke har set en eneste tysker heroppe nordpå, pakker selv hun sine kufferter.

Det viser sig imidlertid, at Amanda har lovet mere end hun kan holde. Da to tyske soldater tilfældigt passerer og vælger at bade lige neden for hotellet, stjæler en af Weyses sønner i kådhed deres tøj. Den uskyldige drengestreg udfordrer pludselig det muntre og behagelige ferieliv, da besættelsesmagten får øje på hotellet og begynder at stille krav.

Gæster og personale må sande, at ikke engang herude i den yderste klitrække kan de gemme sig for krigen. Og de stilles over for valget, om de – som den danske regering – skal gå samarbejdets vej, eller om de skal sige nej til tyskernes krav og derved risikere, at Amandas første sæson også bliver den sidste.

Der er premiere på TV2 og TV2 PLAY mandag den 27. januar klokken 20.

Se billederne nedenunder...

Udgivet i TV
Torsdag, 16 Januar 2020

DM i Skills 2020 skudt i gang

Fremtidens håndværkere er unge, der vil det gode håndværk.

Klavs Eske, kommerciel direktør hos Saint-Gobain Denmark (hvor Isover i Vamdrup hører under, red.) og direktør i den Saint-Gobain ejede virksomhed Weber Danmark, var til stede, da DM i Skills 2020 blev skudt i gang i Bella Center torsdag formiddag. Det er mere end 10 år siden, at Saint-Gobain koncernen i Danmark for første gang engagerede sig i DM i Skills som sponsor og materialeleverandør, og det har været en tradition lige siden. Og det er ifølge Klavs Eske en investering, som giver virksomheden mindst lige så meget retur.

- Vi lever af at levere bæredygtige komfortløsninger til danskerne. Det kræver, at vi har dygtige håndværkere, og for at få dygtige håndværkere, skal lærlingene og eleverne have den rette uddannelse og erfaring. Det er nødvendigt, at vi som samfund har et tilstrækkeligt optag på uddannelserne, og det vil vi gerne støtte op om, siger Klavs Eske.

Han understreger, at det også har stor betydning for Saint-Gobain at være til stede ved DM i Skills, fordi det giver mulighed for at lytte til de unge mennesker og få viden om deres ideer til at udnytte virksomhedens materialer på nye måder.

- Der vil i stigende grad være behov for virkeligt dygtige håndværkere, som kan lave løsninger, der er holdbare, økonomisk attraktive, æstetiske og bæredygtige. Og ikke mindst bæredygtighed stiller store krav til fremtidens håndværkere – bl.a. i forbindelse med renovering. Håndværkerne hjælper nemlig private med valg af bæredygtige løsninger, siger Klavs Eske og fortsætter:

- Vores opgave er derfor også at klæde de kommende håndværkere på til at tage oplyste valg om totaløkonomi – dvs. de faktorer, der har betydning for løsningerne inden for byggeri og renovering – herunder klima, levetid og brugskomfort. Det er med andre ord nødvendigt for fremtidens faglærte at kunne se det store billede og forstå sammenhængen og kompleksiteten i de forskellige løsningsmodeller, forklarer Klavs Eske.

Han understreger derudover, at bæredygtighed i selve arbejdsmiljøet ikke er til at komme udenom – håndværkerne skal benytte løsninger, der skåner deres kroppe for unødigt slid, fx mobile mørtelværker. Derfor har Saint-Gobain Weber også medbragt et mobilt mørtelværk, som forsyner murer-eleverne ved DM i Skills med mørtel - uden tunge løft.

Saint-Gobain Denmark har valgt at fokuserer på de tre hovedfag murer, tagdækker og teknisk isolatør, som i særlig høj grad benytter koncernens produkter som fx mørtel og glasuldsisolering.

- Det er en glæde at se og møde en masse engagerede, professionelle unge håndværkere – de har en ufattelig energi og en stolthed over deres fag. De unge går højt op i detaljerne, og man kan se, de er stolte af det, de gør. Det mærkes tydeligt på DM i Skills, at de unge vil det her, de vil det gode håndværk – og de vil vinde. Det er et altoverskyggende selvværd, lærlingene og eleverne udstråler. Man kan mærke, at de er stolte over deres faglighed – og det er med god grund, slutter Klavs Eske.

Se billederne nedenunder...

Udgivet i Vamdrup

Torsdag blev en 29-årig mand fra Fredericia ved retten i Kolding idømt tre års fængsel i en stor sag om blandt andet databedrageri. Sagen blev behandlet som en tilståelsessag.

Den 29-årige erkendte blandt andet 418 forhold af databedrageri til en samlet værdi af ca. 4,9 mio. kroner, oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Databedrageriet foregik ved, at den nu dømte franarrede personer, han kontaktede på nettet, deres CPR.nr. og NemId. Herefter oprettede han lån i deres navne og overførte pengene til sig selv eller til andre. I den forbindelse er to andre personer sigtet i sagen for hæleri ved at have ladet den 29-årige indsætte pengene på deres konto i nogle af forholdene.

Manden erkendte også at have været i besiddelse af 34,2 gram kokain til eget forbrug, som blev fundet under en ransagning af hans bopæl i Fredericia den 2. april 2019. Ved ransagningen blev der også fundet 31.000 kr., som blev konfiskeret af politiet.

Derudover erkendte den 29-årige, at han havde overtrådt fyrværkeribekendtgørelsen og ordensbekendtgørelsen, da han den 9. marts 2018 affyrede en raket i forbindelse med en fodboldkamp mellem OB og AGF på Odense Stadion, hvor han i øvrigt havde forbud mod at opholde sig.

Udgivet i Syddanmark
Torsdag, 16 Januar 2020

Liebhaverhjemmet sat til salg

Har du 14,5 millioner danske kroner tilovers?

Så er det måske dig, der skal overtage den tidligere fodbold-landsholdsstjerne Christians Poulsens eksklusive udsigtslejlighed i København, som netop er kommet til salg, skriver boligsitet Boliga.dk.

For det svimlende millionbeløb får du 181 kvadratmeter bolig med en udsigt til Christianhavns Kanal, som ifølge mæglerfirmaet Siesbye Kapsch, der har lejligheden til salg, gør, at det næsten er som at bo på et skib.

Selv købte fodboldikonet boligen tilbage i 2007, da han spillede for det spanske tophold Sevilla FC, men efter mere end et årti på adressen er det altså nu ved at være tid til at sige farvel til Christianshavn.

Stor gevinst i vente

Boligmarkedet så lidt anderledes ud for 13 år siden, hvilket betyder, at Poulsen kan se frem til en betydelig gevinst, hvis lejligheden ryger til udbudsprisen.

I hvert fald lagde han dengang - ifølge Boliga.dks oplysninger - 7,6 millioner kroner for boligen. En investering, der kan gå hen og resultere i en fortjeneste på knap syv millioner kroner - når der vel at mærke ikke tages højde for forbedringer, Christian Poulsen har tilført adressen i sin tid som ejer.

Christian Poulsen lagde støvlerne og jobbet som professionel fodboldspiller på hylden i 2015 - og er i dag assistenttræner hos storklubben Ajax Amsterdam - et hold han også selv har spillet for.

Udover Ajax og 92 kampe for det danske landshold tæller karrieren også spilletid for hold som FC København, Juventus og Liverpool.

Udgivet i Kendte

Voldsepisoden i Kolding tirsdag formiddag er nu opgraderet til drabsforsøg.

Hvad Sydøstjyllands Politi tirsdag betegnede som en voldsepisode i en lejlighed i Klostergade i Kolding tirsdag formiddag, blev onsdag formiddag opgraderet til drabsforsøg, skriver jv.dk.

En af de to anholdte mænd, som har relation til kvinden - en 26-årig mand - blev onsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Kolding.

Sigtelsen lød på drabsforsøg. Manden havde i følge sigtelsen forsøgt, at kvæle den 29-årige kvinde med en ledning, der blev bundet rundt om kvindens hals. Herefter trak manden i ledningen og fortsatte med at kvæle hende med hænderne. Desuden forsøgte den 26-årige mand, at "putte noget i munden på hende for at få hende til at holde mund", skriver jv.dk.

Drabsforsøg i forening med anden mand

Drabsforsøget skulle være sket i forening med en 27-årig mand, der tirsdag ligeledes blev anholdt i sagen. Den 27-årige mand er dog ikke blevet fremstillet i grundlovsforhør, men er sigtet i sagen.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. Det betyder, at offentligheden indtil videre ikke får mange oplysninger om sagen.

Den 26-årige mand blev varetægtsfængslet i fire uger.

Udgivet i 112
Torsdag, 16 Januar 2020

Børn satser på plads i rekordbog

Børnene i Dollerup satser på plads i rekordbog.

Med en lang »slange« på 167 meter sat sammen af små Plus Plus Mini brikker satser børn fra børneinstitutionen, Engsøens Børnehus, på Skolevej i Dollerup i Lunderskov at få en plads i næste udgave af Børnenes Rekordbog. Det skriver netavisen Sebro Press.

Forsøget blev gjort torsdag den 9. januar i den store sal ved institutionen. Og muligheden for optagelse i bogen skulle være inden for rækkevidde:

- Den nuværende rekord er på 80 meter, og så vidt vi ved, så der ikke andre end os, der i øjeblikket har sat os for at slå den, fortalte pædagogmedhjælper Lars Munk, da netavisen kiggede indenfor, mens rekordforsøget stod på.

Og vi skal love for, at de små poder gik til sagen.

Over alt i salen gik koncentrationen på at få brikker sat sammen - og så samlet i en lang sammenhængende kæde.

- Vi havde afsat tre timer til forsøget, men efter cirka to en halv time var koncentrationen hos børnene brugt op, og vi måtte stoppe, men så havde de jo også ganske flot nået de 167 meter, fortalte Lars Munk umiddelbart efter forsøget.

Der deltog 47 børn i forsøget i alderen 5-6 år. Det er alderen, hvor de fra april i år starter i en glidende overgang til skolelivet. De børn, der deltog i rekordforsøget kom alle fra de børnehaver, som har til huse under fællesnavnet Engsøens Børnehus. Det har plads til 140 børn i børnehaverne - plus yderligere et antal i husets vuggestue.

Lars Munk fortæller, at de tre børnehaver i huset kører helt som selvstændige institutioner og med helt deres egne navne - Stigerne, Spillopperne og Skrænten.

Udgivet i Dollerup

De kolde morgener får mange til at skrue op for varmen i bilen. Har du bare et lille stenslag i forruden, kan det hurtige temperaturskifte have store konsekvenser, og hos koldingensisk ekspert oplever man i vintermånederne en stigning i antallet af forrudeskader.

Vinteren har hidtil vist sig fra sin milde side, men alligevel er det ofte en kold fornøjelse at sætte sig i bilen om morgenen. Men selvom det kan være fristende straks at sætte fuld blus på varmen, skal du tænke dig om en ekstra gang i vintermånederne. Det kan nemlig ende med at koste dig forruden.

Det fortæller Mathias Toft, der er ansvarlig for Carglass i Kolding:

- Det temperaturskifte, der opstår, når du tænder for varmen i en bil, der har stået ude om natten, gør, at ruden kan udvide sig. Har du bare et lille usynligt stenslag i forruden, er der derfor stor risiko for, at det vil sprede sig, og du står med en ødelagt forrude, siger han i en pressemeddelelse.

Vinteren giver flere forrudeskift

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har mere end 32.000 familier i Kolding Kommune bil. Hos Carglass i Kolding oplever de hvert eneste år en stigning i antallet af forrudeudskift i de koldeste måneder, fordi mange bilister ikke får fikset stenslag i tide.

Ifølge Mathias Toft kan alle stenslag op til størrelsen på en tokrone repareres, men er stenslaget større end det, skal hele ruden skiftes. Han råder derfor til, at man får repareret stenslaget med det samme, så det ikke udvikler sig i det kolde vejr – for på den måde kan man spare en del penge.

Har man et stenslag i ruden, som man endnu ikke har fået repareret, skal man ikke kun være påpasselig med varmen i bilen. Også det gamle tip om at hælde varmt vand på forruden for at fjerne is kan give problemer, fordi det også giver et hurtigt temperaturskifte, fortæller Mathias Toft.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 16 Januar 2020

Et kig på tre års uddannelse

Vejledere, undervisere samt nuværende og tidligere elever stod klar til at fortælle om dagligdagen på Hansenberg Tekniske Gymnasium, da der onsdag var Uddannelsesaften.

August, sol og skolestart kan måske synes langt væk en halvkold januardag, men onsdag aften kom det hele lidt tættere på.

Hansenberg Tekniske Gymnasium i Kolding holdt nemlig Uddannelsesaften, hvor alle interesserede kunne få et indblik i, hvad tre års uddannelse på gymnasiet indebærer. Og den mulighed benyttede mange grundskoleelever sig af sammen med deres forældre, skriver Hansenberg i en pressemeddelelse.

Rektor på Hansenberg Tekniske Gymnasium Marianne B. Johansen holdt en kort velkomsttale, hvori hun fortalte om studieretninger, studiemiljø og videreuddannelse. Men rektoren lagde især vægt på, at potentielle nye elever skulle bruge uddannelsesaftenen til at få en fornemmelse af, om stedet er noget for dem:

- Man får en fantastisk flot studenterhue, men I skal også mærke efter, om I kan se jer selv her i tre år. For det allervigtigste er, at I har tre gode år.

Marianne B. Johansen opfordrede også de besøgende til at få en snak med vejledere, undervisere samt nuværende og tidligere elever på den spændende uddannelsesmesse, der var stillet an til efter velkomsten:

- I kan møde nogle gamle elever, som gerne vil fortælle om, hvad de har brugt deres uddannelse til.

Fandt den røde tråd

En af de elever var Kathrine Duholm Nielsen. Hun blev sidste år student fra Hansenberg Tekniske Gymnasium, og hun er nu godt i gang med at uddanne sig til grafisk designer i Aalborg.

- Da jeg startede på gymnasiet, havde jeg tanker om at uddanne mig inden for grafisk design eller film. Men undervejs stod det klart, hvad jeg gerne ville være. For i løbet af de tre år fik jeg fik en smagsprøve på alle de ting, der interesserer mig, og det hjalp mig med at finde ud af, hvad jeg ville bruge min tid på, fortalte Kathrine Duholm Nielsen, som også fremhævede fællesskabet på Hansenberg Tekniske Gymnasium:

- Jeg savner HTX helt vildt meget, for man får bare noget socialt fællesskab her. Alle kender hinanden på tværs af årgange.

Missede du muligheden for at kigge indenfor på Hansenberg Tekniske Gymnasium, har du chancen igen, når der lørdag den 25. januar klokken 10 til 14 er Åbent Hus på hele skolen.

Udgivet i Skole
Side 1 ud af 2