Artikel filtreret på dato: Onsdag, 15 Januar 2020

Må leve med lugt fluer fra svinefarm.

Beboere i den nordlige del af Lunderskov, som føler ubehag ved lugt og fluer fra et nærliggende landbrug med økologisk svineavl, må nok indstille sig på at leve med generne.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har nemlig afvist en klage fra dem, skriver jv.dk i følge netavisen Sebro Press.

Svinefarmen ligger på Koldingvej 41 lige i udkanten af Lunderskov by. Der er kun en landevej, (Rute 32), plus et ret smalt beplantningsbælte fra matriklen, hvor farmen ligger til boligområdet ved Højvang i Lunderskov Nord. Det er især, når vinden er i vest/nordvest lugten og fluerne virker generende for beboerne i området.

Afvisning stadfæstet

Miljø- og Fødevareklagenævnet har med afvisningen stadfæstet en tidligere tilladelse fra Kolding Kommune om, at landmand Niels Schelde Jensen må lægge sin svineproduktion om fra konventionel drift til økologisk drift.

Det betyder eksempelvis, at landmanden ikke må bekæmpe fluer effektivt med kemiske midler.

Beboerne har sat spørgsmålstegn ved, om svineproduktionen på gården på Koldingvej er lovlig. Men myndighederne mener, at der ikke er noget at komme efter. Bedriften er fuldt lovlig, men det indskærpes dog, at landmanden skal overholde de hygiejniske forhold, der foreskrevet for økologisk svineavl, og at det er kommunens pligt, at føre tilsyn med om vilkårene overholdes.

Det er ikke lykkedes jv.dk, at få en kommentar fra Niels Schelde Jensen.

Udgivet i Lunderskov
Onsdag, 15 Januar 2020

Strømafbrydelse i Kolding

Sent onsdag eftermiddag forsvandt strømmen i den nordlige del af Kolding.

Mange borgere i den nordlige del af Kolding står uden strøm, efter der sent onsdag eftermiddag skete en strømafbrydelse.

Ewii er i gang med at finde fejlen og man forventer, at strømmen er tilbage klokken 20.

Trekantbrand oplyser på Twitter, at den manglende strøm formentlig skyldes en brand i el-installationer nær Skovvangen i Kolding.

3.563 kunder er ramt af strømafbrydelsen, der i følge en læser blandt andet har mørkelagt Skovvejen og området deromkring. De berørte områder er blandt andet ved Bakkevej, Bekkasinvej, Bertram Knudsens Vej og Blæsbjerggade.

Stofa var også ramt

Stofa har også været ramt af strømafbrydelsen. Mange kunder har hverken haft tv eller internet, da strømmen forsvandt på Stofas centraler. Stofa og Kolding.net melder dog nu på Facebook, at tv og internet så småt er tilbage de fleste steder. Det anbefales, at man genstarter sin router.

OPDATERING

Trekantbrand oplyser ved 19.40-tiden, at branden nu er slukket.

Trefor Driftovervågning oplyser ved 20.10-tiden, at der forsat vil være ca. 140 kunder, der først kan påregne at få deres strømforsyning tilbage omkring midnat. Den brændte transformerstation bliver midlertidigt erstattet med elforsyning fra mobile generatorer.

Udgivet i Kolding
Onsdag, 15 Januar 2020

Her skal rotter anmeldes

Måneder med massivt regnvejr har drevet rotterne ud af kloakkerne. Det giver usædvanlig mange rotteanmeldelser i hele landet – også i Kolding.

Flere års varme vintre og tørre somre har givet gunstige vilkår for rotterne. Dertil kommer, at efterårets og julens massive regnvejr har drevet rotterne ud af kloakkerne, hvor de normalt holder til. De ting tilsammen er formentlig årsagen til, at Kolding Kommune i øjeblikket får flere rotteanmeldelser end sædvanligt, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Mange ringer til kommunen

Rigtig mange ringer til kommunen og anmelder rotterne, men det giver et unødvendigt ekstra led i sagsgangen. I stedet skal rottefundet anmeldes på Kommunens hjemmeside, kolding.dk, som automatisk sender anmeldelsen videre til Anticimex, der står for at bekæmpe rotter i Kolding kommune.

- Det er meget nemt at anmelde rotter på kolding.dk. Det kan både gøres på pc, tablet og mobilen og kræver ikke NemID eller lignende. Når du har trykket på ’indsend’, går anmeldelsen direkte videre til vores rottebekæmpere, der hver dag planlægger deres ruter ud fra anmeldelserne, forklarer miljøsagsbehandler Karen Bjørnskov Petersen.

Med den travlhed, som bekæmperne oplever lige nu, vil der typisk gå en uges tid fra du har anmeldt rottefundet til bekæmperne kommer på besøg. Er der rotter indendørs, skal bekæmperne komme indenfor 24 timer.

Har du mistanke om, at du har fået rotter udendørs eller indendørs skal du altså klikke dig ind på kolding.dk, hvor linket til anmeldelsesformularen er placeret i menuen ’Genveje.’

Da du betaler til den kommunale rottebekæmpelse over skatten, bliver du ikke opkrævet ekstra gebyr, når du anmelder rotter.

Stor variation er ikke usædvanligt

Kolding Kommune modtog ca. 1000 anmeldelser i november og december sidste år, hvilket er over dobbelt så mange som i de samme måneder året før. Og tendensen fortsætter. I årets to første uger har Kommunen allerede modtaget 220 anmeldelser. Til sammenligning var der i januar sidste år 186 anmeldelser for hele januar måned.

Det er ikke usædvanligt, at antallet af rotteanmeldelser varierer fra år til år. Også i 2014 og i 2016 var der flere rotteanmeldelser end gennemsnitlige rotte-år.

Udgivet i Kolding

Isoleringsfabrikken i Vamdrup støtter op om faglærte håndværkere.

Isover-fabrikken i Vamdrup, som er en del af Saint-Gobain koncernen, er fag- og materialesponsor, når det årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne – DM i Skills 2020 – løber af stablen i Bella Center i København den 16. – 18. januar.

DM i Skills er en hyldest til og fejring af Danmarks mange dygtige og passionerede, unge håndværkere, og håbet er at være med til at tiltrække flere unge til håndværksfagene og erhvervsuddannelserne. For faglærte håndværkere bliver også i fremtiden en ”knap ressource,” hvis ikke udviklingen bliver vendt. Til gengæld er det et fag med gode jobmuligheder, skriver Isover i en pressemeddelelse.

- Håndværksfagene har heldigvis set en lille fremgang blandt de unge. Men der er stadig et stykke vej, når det gælder de unges valg af uddannelse – derfor er DM i Skills et godt udstillingsvindue til at sætte positivt fokus på erhvervsuddannelserne og håndværksfagene. Og når man år efter år ser passionen og engagementet hos de dygtige, unge håndværkere til DM i Skills, er det tydeligt, at netop håndværksfagene har et stort potentiale til at tiltrække endnu flere dygtige hænder og hoveder, siger Klavs Eske, kommerciel direktør i Saint-Gobain Denmark og direktør i den Saint-Gobain ejede virksomhed Weber i Danmark.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at andelen af elever, der i 2019 valgte en erhvervsuddannelse (EUD), udgør 20,1 procent på landsplan – 0,7 procentpoint højere end i 2018. På trods af den lille stigning er resultatet langt fra visionen om, at 25 procent af en årgang skulle vælge en erhvervsuddannelse i 2020, som en bred vifte af partier på Christiansborg siden 2014 ellers har haft som målsætning.

En ny tidsalder for håndværkerfaget

Ifølge Klavs Eske er det vigtigt, at den nye generation af håndværkere har en høj faglighed, der er bredere end det specifikke håndværk – noget, der tilmed kan være med til at tiltrække flere unge. Det gælder fx inden for bæredygtighed, hvor der er et stigende fokus på bl.a. affald på byggepladserne, og hvor de unge håndværkere kan være med til at gøre en forskel ved at minimere spild af byggematerialer:

- Der er et stigende fokus på at minimere spildet på byggepladser, og det er positivt. Det kræver samtidigt en høj faglighed hos håndværkeren, men det er også med til at løfte faget ind i en ny tidsalder og give håndværkeren et større samfundsmæssigt ansvar, fortæller han.

Og bæredygtighed er ifølge Klavs Eske et spørgsmål om mere end at mindske energiudslip og genbruge affald – det handler også om at tage hensyn til de enkelte håndværkere.

- Vi har som producenter et ansvar for at bidrage til, at vores produkter og materialer ikke belaster miljøet unødigt, når det transporteres fra fabrik til der hvor det skal bruges – det gør vi fx ved at producere letvægtsprodukter og ved at tilbyde specialdesignede produkter, der bliver leveret på mål. På samme måde forsøger vi at lette arbejdet for håndværkerne, fx gennem vores isoleringsløsninger, der er behagelige at arbejde med, ligesom vi har mobile mørtelværker og letvægtsmaterialer, så de udøvende kan undgå unødig fysisk belastning. Samtidigt er det en fordel, at vi bruger færre ressourcer til produktionen. På den måde er vi også med til at passe på både miljøet og på de håndværkere, der skal bruge vores materialer, fortæller Klavs Eske.

Gode jobmuligheder

Hvis man vælger en håndværksmæssig uddannelse, er der gode muligheder for at komme i arbejde. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser bl.a., at den forgæves rekrutteringsrate (FRR), der dækker over ubesatte stillinger og stillinger besat med anden profil, ligger på hele 34 procent for bygge- og anlægsbranchen.

Udover at være bidragsyder til både præmierne og arrangementet generelt, deltager Saint-Gobain Denmark A/S i år som fag- og materialesponsor gennem Weber for murerfaget og Isover hos de tekniske isolatører og tagdækkere.

Udgivet i Vamdrup

Nattens kraftige blæst var årsagen til, at en ambulance kørte galt.

En ambulance kørte natten til onsdag ved 0.20-tiden galt på motorvejen mellem Fredericia og Kolding, skriver Ekstra Bladet.

Ambulancen ramte et træ, der på grund af nattens kraftige blæst var væltet ud på motorvejen.

- Ingen kom noget til, da ambulancen ramte træet, men en rude i højre side af køretøjet blev knust, og det var en noget chokerende oplevelse for den person, der sad ved siden af føreren, siger vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Brian Jensen, til Ekstra Bladet.

Ellers har der været meldinger om væltede træer her i politikredsen.

Udgivet i 112
Onsdag, 15 Januar 2020

Martin deltager i DM i Skills

Ved DM i Skills 2020 håber VVS-elev Martin A. Troelsen fra Hansenberg, at han kan inspirere andre unge mennesker til at uddanne sig inden for faget.

Han er fokuseret, spændt og topmotiveret - og så er han i øvrigt kåret til Region Syddanmarks bedste VVS-elev, skriver Hansenberg i en pressemeddelelse.

Det var netop førstepladsen ved de regionale mesterskaber i VVS, som sikrede Martin A. Troelsen fra erhvervsskolen Hansenberg i Kolding en plads ved DM i Skills 2020, der i dagene 16.-18. januar finder sted i Københavns Bella Center.

- Det er fedt at få mulighed for at være med, og man får noget anerkendelse for det, man laver. Jeg vil gerne vise mit fag frem - og jeg håber, at andre unge mennesker bliver inspireret, siger Martin A. Troelsen, der er godt i gang med uddannelsen til VVS-energispecialist.

Og det er en uddannelse, som Martin A. Troelsen i den grad brænder for:

- Man får virkelig lov til at bruge sit hoved og sine hænder. Der er altid nye problemstillinger, og det kan selv erfarne VVS'ere komme ud for. Så jeg lærer noget nyt hver dag - og det fanger mig, at det bare overhovedet ikke er den samme kedelige rutine hver dag. Og så er det dejligt at se, at kunden bliver glad, fordi noget ser lækkert ud. Kundekontakten er vigtig for mig. Jeg ville aldrig kunne arbejde på en byggeplads i længere tid ad gangen. Jeg vil hellere ud til hr. og fru Danmark.

Stor opbakning fra lærepladsen

Hr. og fru Danmark kommer han også ud til via sin læreplads, Jens Kristiansen VVS i Kolding, hvor opgaverne er meget spændende og varierede.

Opbakningen til DM-aspiranten er også stor fra lærepladsen, fortæller Martin A. Troelsen:

- De støtter op og giver gode råd og fif. Det er super godt.

Intensiv træning

I dagene op til DM i Skills træner den 20-årige VVS-elev fra Vamdrup intensivt i Hansenbergs værksteder. Deltagerne har nemlig efter jul fået adgang til en træningsopgave, der til en vis grad minder om den, de over tre dage skal løse i København.

- Opgaven kan blive ændret med op til 30 procent, så under DM i Skills skal man også vise, at man kan tænke selv og lave nogle gode løsninger på stående fod. Så man kan ikke bare på forhånd øve alt det, man skal løse i København, siger Martin A. Troelsen, som under træningen på Hansenberg får hjælp af blandt andre faglærer Lars Jørgensen.

- Min strategi er at undgå at kigge på, hvad mine konkurrenter laver. Min gameplan er at holde mig til det, vi har trænet - og at huske nogle af de mange fif, som Lars har givet mig, mens vi har trænet, for han ved, hvad han snakker om.

Og hvad er så målet under DM i Skills for den talentfulde elev?

- Jeg glæder mig til at komme i gang med konkurrencen og få nogle rigtig gode dage med de andre deltagere. Selvfølgelig går man efter guldet. Men så længe jeg laver noget, som jeg synes, er i orden, er der ikke noget, der kan kaldes nederlag, slutter Martin A. Troelsen.

I alt deltager seks talentfulde elever fra Hansenberg i konkurrencefagene ved DM i Skills 2020.

Udgivet i Skole
Onsdag, 15 Januar 2020

Kvinde dræbt med kniv

Den formodede gerningsmand til drabet et anholdt.

En 40-årig kvinde er tirsdag aften blevet dræbt med knivstik i en lejlighed i Sønderborg-området, oplyser Syd- & Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Politiet fik anmeldelse om knivstikkeriet klokken 19.34. En ambulance blev tilkaldt, men kvindens liv stod ikke til at redde.

Den formodede gerningsmand, en ligeledes 40-årig mand, blev anholdt i lejligheden.

Udgivet i Syddanmark
Onsdag, 15 Januar 2020

Ny sæson af Babytræf

Kolding Bibliotek starter Babytræf op igen.

På Kolding Bibliotek sætter kommunens babyer hinanden stævne hver anden onsdag hele foråret. Til Babytræf kan du og din baby mødes med andre, lege og hygge jer, samtidig med at I hører inspirerende oplæg om emner, der understøtter barnets gode udvikling. Babytræf arrangeres af sundhedsplejerskerne Lene Dyg og Kirsten Bolvig Jessen.

Sæsonen starter ud med babymassage for børn i alderen 0-4 måneder. Medbring olie og et håndklæde. I løbet af foråret kan du også være med til motoriktræning, få tips til en god sommer med en baby og høre oplæg om, hvornår der er grund til bekymring, når det gælder syge børn.

Gratis tilbud for alle

Den 22. januar er det første babytræf i år. Babytræf foregår altid onsdage i lige uger klokken 10-12 i Store Sal på Kolding Bibliotek. Arrangementet er gratis, og du behøver ikke at melde dig til.

Udgivet i Det sker...