Artikel filtreret på dato: Mandag, 08 Juli 2019

For at sikre, at landsbyerne i Kolding kommune har mulighed for at udvikle sig, har Plan-, Bolig- og Miljøudvalget fokus på nye udstykninger i kommunens landsbyer. Senest har udvalget igangsat arbejdet med en ny lokalplan, der skal bane vej for omkring 12 byggegrunde i Skanderup.

Skanderup, der ligger mellem Lunderskov og Kolding, får mulighed for at vokse med 12 nye familier næste år. Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har netop bedt By- og Udviklingsforvaltningen om at udarbejde en ny lokalplan for området ved Ejermindevej i Skanderup. Det fortæller Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Lokalplanen lægger op til, at Ejersmindevej bliver forlænget med plads til omkring 12 fritliggende parcelhuse. Formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh glæder sig over, at Skanderup får udsigt til nye bosætningsmuligheder.

- I Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har vi et mål om at sikre boliger i både Kolding by, centerbyerne og landsbyerne, og det er det mål, som den nye lokalplan skal være med til at sikre i Skanderup. Hvis landsbyerne skal overleve er det vigtigt, at vi giver dem rammerne for at udvikle sig, siger Birgitte Kragh, der samtidig fremhæver, at de kommende byggegrunde bliver en del af et smukt kvarter, og får en fin og naturskøn beliggenhed.

Lokalplanen skal sikre sammenhæng mellem naboområdet mod syd og resten af landsbyen. Det betyder blandt andet, at husene skal bygges i tegl og have symmetriske saddeltag. Lokalplanen skal samtidig også sikre ind- og udsyn til Skanderup Valgmenighedskirke, der ligger nord for lokalplanområdet.

Udstykningen får desuden et grønt lege- og opholdsområde i den del af udstykningen, der ligger tættest på kirken.

Et forslag til lokalplanen forventes at være klar til Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets møde den 2. oktober og bliver herefter sendt i fire ugers høring.

Udgivet i Skanderup

Sommerferien er højsæson for de såkaldte CEO-frauds (direktørsvindel), hvor bedragere forsøger at lokke penge ud af virksomheder eller foreninger ved på mails at udgive sig for direktør eller bestyrelsesmedlem. Anmeldelser til politiet viser, at også mindre foreninger er et yndet mål for svindlerne.

"Jeg har brug for dig til at overføre 4.820,00 EUR til en modtager i dag. Jeg har bankoplysninger, Kan du foretage betaling nu?"

Hvis man modtager en besked som denne fra sin chef i ferieperioden, er det en god ide at dobbelttjekke, hvem pengene skal overføres til, og om afsenderen faktisk er, hvem han siger, han er. Henover sommeren har politiet tidligere år set de såkaldte CEO-frauds, hvor gerningspersoner forsøger at franarre virksomheder eller foreninger oplysninger eller pengebeløb ved at udgive sig for at være direktøren og bede om en pengeoverførsel, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- I sommerferien er der ofte kun få medarbejdere på arbejde, og de skal måske løse nogle andre opgaver, end de plejer. Så når der kommer en mail, der beder om en pengeoverførsel, kan der være større risiko for, at en vikar ikke stiller spørgsmål eller kender de normale sikkerhedsrutiner ved betalinger og overførsler, og i stedet bare gør som man bliver bedt om. Det udnytter gerningspersonerne bag CEO-fraud, forklarer Trine Møller, som er centerchef for politiets Landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK).

Landsdækkende center giver overblik

Igennem et stykke tid har LCIK nu set en udvikling i anmeldelser på CEO-fraud, hvor især omfanget af sager rettet mod mindre foreninger er stort.

- Vi kan se, at de i høj grad målretter deres bedrag mod små foreninger, som de prøver at franarre mindre beløb – typisk under 5.000 Euro, forklarer Trine Møller og fortsætter:

- Fordi vi nu har samlet alle sager med økonomisk it-kriminalitet i et landsdækkende center, får vi bedre overblik og mulighed for at se mønstre og tendenser, som vi ikke bemærkede tidligere. Derfor har vi opdaget, at gerningspersonerne ikke kun går efter større virksomheder, men altså går meget specifikt efter små foreninger, og derfor slår vi nu alarm og advarer også foreninger mod denne kriminalitetsform.

Hav en ordentlig procedure

CEO-fraud foregår typisk via e-mail, hvor gerningspersonen sender en e-mail til eksempelvis kasseren i en forening fra en e-mail adresse, der – på overfladen – ligner bestyrelsesformandens. Her vil gerningspersonen bede om at få overført et bestemt pengebeløb - ofte under indtrykket af, at det haster.

Hvis man reagerer på e-mailen, vil gerningspersonen typisk følge op med en e-mail indeholdende de kontooplysninger, som der ønskes overført penge til samt bede om at få tilsendt en kvittering for overførslens gennemførsel.

Selvom de falske mails ofte ser ægte ud, er det ifølge Trine Møller relativt let at undgå at blive narret, hvis man blot tager nogle simple forholdsregler og har nogle enkle procedurer på plads i sin virksomhed/forening.

- Helt lavpraktisk kan man jo prøve at ringe eller sms’e til direktøren eller bestyrelsesmedlemmet og få vedkommende til at bekræfte, inden man overfører pengene. Man kan også klikke på navnet på afsenderen i mailen. Som oftest vil man kunne se, at det ikke er direktørens eller bestyrelsesmedlemmets navn, men et andet navn, der kommer frem, når man trykker på det, siger Trine Møller og slutter:

- Det er også en god ide at tale med medarbejderne eller foreningsmedlemmerne om CEO-fraud, så de er opmærksomme på det. Og skulle uheldet være ude, så reager hurtigt, så du kan nå at få standset overførslen ved at tage kontakt til banken.

Hvad kendetegner en CEO-fraud e-mail?

1. Personlig stilet. Gerningspersonen har gjort sit forarbejde og stilet e-mailen personligt med det rigtige navn. Typisk vil afsenderen Det haster. Gerningspersonen opstiller typisk en meget kort tidsfrist for overførslen, og vil ofte bede om at få overført betalingen nu-og-her.

2. Udenlandske beløb. Gerningspersonen vil typisk bede om beløb i udenlandsk valuta. Der er ofte tale om EURO eller Britiske Pund.

3. Generelle vendinger. En gerningsperson vil ofte forsøge sig med generelle vendinger som f.eks. ”..4820 EUR til en modtager i dag”. Gerningspersonen har ikke nødvendigvis et kvalificeret bud på, hvem en relevant ‘modtager’ kunne være og holder sig derfor til generelle termer.

4. Kort og kontant. I forlængelse af punkt 4 vil en bedragerisk e-mail omhandlende CEO-fraud typisk også være kortfattet og holde sig til pointen; at der skal overføres nogle penge –hurtigt.

5. Mærkelige formuleringer og fejl. Ofte bærer e-mailene præg af at have været gennem et oversættelsesprogram f.eks. www.translate.google.com. Derfor kan der godt opstå unaturlige ordstillinger, underlige formuleringer eller fejl, f.eks. ”Er du tilgængelig nu?” eller ”Jeg har bankoplysninger, Kan du foretage betaling nu?”.

6. Fortsætter korrespondancen. Svarer du på mailen, vil gerningspersonen indgå i en korrespondance med dig og typisk følge op med oplysninger om de kontooplysninger, som der ønskes overført penge til.

Sådan undgår du CEO-fraud

• Undlad, hvis muligt, at have offentligt tilgængelige kontaktoplysninger om bestyrelsesmedlemmer på en hjemmeside. Oplys kun en hovedmail for kontakt til foreningen.

• Hav en robust vedtægt/procedure, fx "ret altid personlig henvendelse til afsender ved anmodning om overførsel af store beløb", samt en regel om, at flere skal godkende en transaktion, og gerne ad andre kanaler, fx sms.

• Vær opmærksom på udansk sprogbrug og mærkelige formuleringer.

• Reagér hurtigt, hvis uheldet er ude, så bankoverførsler om muligt kan hindres, inden de gennemføres.

Udgivet i Syddanmark
Mandag, 08 Juli 2019

Sommer på Harteværket

Harteværket ved Kolding byder på masser af spændende sommerferieaktiviteter. Oplevelsescentret i det gamle vandkraftværk har åbent alle ugens dage i højsæsonen.

Et af de nye tilbud til sommerferiegæsterne er en trampolinpark med otte trampoliner.

- Sydbank Trampolinpark er på kort tid blevet et hit. Vi har to størrelser af trampoliner, så både store og små børn kan hygge sig med at hoppe, mens de voksne slapper af, fortæller projektchef Cecilie Røner fra Harteværket i en pressemeddelelse.

Oplev når turbinen arbejder

Hver tirsdag og torsdag kl. 11 tændes der for en af vandkraftværkets enorme turbiner, så gæsterne ved selvsyn kan se, høre og mærke de enorme kræfter, som er involveret, når vand omdannes til strøm.

- Det helt unikke ved Harteværket Oplevelsescenter er, at vandkraftværket stadig er i brug. Vores gæster spørger ofte, hvornår turbinerne går i gang, så vi ved, det er et stort trækplaster, siger Cecilie Røner.

Bliv lysagent, byg en båd eller et insekthotel

Sommeren igennem er der også mange andre aktiviteter på Harteværket. Alle børn, der løser entré til Harteværket, kan f.eks. blive lysagent for Værket. Agenterne skal ved at løse forskellige opgaver finde ud af, hvorfor gadelyset er forsvundet i Kolding.

Derudover kan man bygge en båd og teste den i kanalerne på vandlegepladsen, eller hjælpe insekterne ved at bygge et insekthotel. Kunne du tænke dig at hjælpe insekterne, kan du bygge et sejt insekthotel, hvor du selv bestemmer indretningen.

På Harteværkets store vandlegeplads kan man på en sjov måde blive klog på vand, energi og bevægelse. Legepladsen har tilbud til både de mindre og de større børn. Et godt råd: Tag skiftetøj med for en sikkerheds skyld. Risikoen for, at børnene bliver våde, er stor. Men bare rolig det er bare vand.

Tag på kanotur

Fra Harteværket kan man leje både kano og kajak til en sejltur på Kolding Å eller til Stallerup Sø. Det er første år i år man kan sejle til Stallerup Sø. Det er kun tilladt at sejle med Hareværkets kanoer på ruten til Stallerup Sø.

- Man kan f.eks. sejle en tur til Påby Enge og gøre stop ved udsigtsplatformen eller ro helt ind til Kolding midtby og spise frokost, før man vender tilbage til Harteværket. Vil man være sikker på at få en kano, er det en god idé at booke på forhånd via vores hjemmeside, fortæller Cecilie Røner.

Nyd den smukke natur

Harteværket ligger i et meget naturskønt område. Fra Værket går flere ruter ud i naturen. Den mest kendte er Hartesløjfen på godt 15 km, som kan deles op i mindre bidder. Et populært udflugtsmål er f.eks. Ferup Sø, hvor der er både legeplads, trækfærge og shelters.

Udgivet i Harte