Artikel filtreret på dato: Lørdag, 04 maj 2019

Sæson 2019 startede lørdag hos Landbomuseet Kolding.

Nu er sæsonen for alvor gået i gang hos Landbomuseet Kolding ved Harte.

Køerne blev nemlig sluppet løs og sat på græs. Det kom der en del børnefamilier for at se.

Desuden var der blandt andet mulighed for at få en tur på enten en pony eller en hest. Det kunne man for et mindre beløb.

Desuden kunne der købes pandekager - nok til stor glæde for især børnene.

Landbomuseets åbning var pænt besøgt - til trods for at det til tider føltes som en ret kold fornøjelse. Men solen tittede dog af og til frem - og det lunede.

Landbomuseet Kolding har åbent frem til 19. oktober. Der er åbent onsdage fra klokken 14-17 samt lørdage fra klokken 14-17 og rundvisning klokken 15.

Se billederne længere nede...

Udgivet i Kolding

Der er uddelt bekymring fra mange sider over de konsekvenser nedgravingen af den meget omtalte gasledning, Baltic Pipe, kan få.

Og det er ikke alene her på egnen der er bekymringer. Det er langs hele ruten fra Nordsøen til Bornholm, skriver netavisen Sebro Press.

Overordnet er det statsligt besluttet, at Baltic Pipe skal passere dansk jord, og det står ikke til at ændre. Men trods dette har Miljøstyrelsen modtaget 150 hørringsvar, skiver JydskeVestkysten, der har fået aktindsigt i sagen. Det skriver den lokale netavis  i Vamdrup.

Og det er ikke kun landmænd der er bekymret. Det er indsigelser fra mange vinkler. Nævnes kan, Banedanmark, kirker, kommuner og private.

Her i lokalområdet skal den store gasledning graves ned fra et punkt ved Knudsbøl i nord, forbi Jordrup, og videre mod syd lige øst om Lunderskov by, tæt forbi Skanderup til et punkt ved Møllevang ved Hylkedalsvej. Her skal der efter det foreliggende placeres en eller anden form for samle/pumpestation, før ledningen skal gå sydøst over forbi Vonsild og Sdr. Stenderup til Lillebælt og videre over Fyn for at her i landet at ende på Bornholm.

Gasledningen skal sende gas fra norske gasfelter Nordsøen til Polen. 178 ejendomme i Kolding, Vejen og Varde Kommuner påvirkes. Jordejere og landmænd er tvunget til at lægge jord til, og det har vakt både vrede og frustration. Mange føler sig løbet over ende og overhørt.

Det er erhvervsministeren, der overordnet skal udstede den endelige gravetilladelse. Og linjeføringen er også overordnet statsligt bestemt, så den kan de 150 hørringsvar ikke røre ved. Men måske kan de mange protester ændre lidt hist og pist. Men det er noget ministeriet og bygherren Energinet nu vil se nærmere på.

Du kan se kortet nedenunder...

Udgivet i Lunderskov

Lars Løkke Rasmussen stiller op til et Brexit-arrangement i Kolding.

Tirsdag den 14. maj byder SDU Kolding indenfor til arrangementet Brexit and Beers. Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) debattere, analysere og fortælle om de aktuelle globale og især europæiske udfordringer i lyset af Brexit.

Lars Løkke Rasmussen kommer ikke til at være alene på scenen for med i panelet er også Per Vagn Freytag, professor, SDU, Casper Sylvest, lektor, SDU samt direktør for Business Kolding Morten Bjørn Hansen. I samtalen med statsministeren byder de tre debattører ind med hver deres vinkel på Brexit. Arrangementet er derfor en oplagt lejlighed til at blive klogere på Brexit og det europæiske samarbejde.

Ud over en række spændende perspektiver på Brexit, giver arrangementet også en lille smagsprøve på den britiske pub-kultur. Her vil publikum nemlig blive budt på en kold forfriskning i form af britiske øl.

Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeldingen kan ske på www.studiebykolding.dk.

Debatten finder sted i atriet på SDU Kolding, Universitetsparken 1, 6000 Kolding, den 14. maj, klokken 17-19.

Udgivet i Politik

Europa-Parlamentsvalget står for døren.

Socialdemokratiet er både klar til Europa-Parlamentsvalget og til Folketingsvalget og de arbejder ihærdigt på, at få genvalgt deres to kandidater - henholdsvis Christel Schaldemose til Europa-Parlamentet og Christian Rabjerg Madsen til Folketinget.

Fredag var dedikeret til EU-valgkamp i Kolding Kommune. Christel Schaldemose var på besøg i Kolding.

Dagen startede i Floraklubben i Kolding, efterfulgt af en debat på Eltang Skole og senere gadeaktioner ved henholdsvis Liva Stormarked på Galgebjergvej i Kolding og Kolding midtby:

- Dagen har langt hen ad vejen været, som en rigtig valgkampsdag skal være. Jeg har talt med en masse mennesker her i Kolding, som jeg normalt ikke taler med. Det er dejligt at komme ud og gøre Europa-Parlamentets arbejde mere nærværende og forståeligt for mange koldingensere, siger Christel Schaldemose i en pressemeddelelse.

Hun har siddet i Europa-Parlamentet i 12 år. Her har hun særligt kæmpet for de ting, der betyder noget for hverdagen. Eksempelvis at få sundhedsskadelige stoffer ud af legetøj, fødevarer og hudplejeprodukter, at få mindre luftforurening, samt gøre noget ved social dumping.

Byrådsmedlem med på turen

Christel Schaldemose havde Elvis Comic, medlem af Kolding Byråd, med sig hele dagen:

- Jeg er rigtig glad for, at Christel lægger vejen forbi Kolding Kommune. EU er utrolig vigtigt også for det lokalpolitiske, siger Elvis Comic og tilføjer:

- Der var en god stemning blandt borgerne og vi fik nogle gode snakke, slutter Elvis Comic.

EU-valget afholdes den 26. maj, mens det fortsat er usikkert, hvornår der afholdes Folketingsvalg. Det skal dog afholdes senest den 17. juni.

Udgivet i Politik
Lørdag, 04 maj 2019

Gardenhood i Geografisk Have

En ny sæson med dyrkning af økologisk køkkenhave i Geografisk Have er skudt i gang.

Allerede den første gang kom der mange friske frivillige, der tog havehandskerne på og gik i gang med arbejdet under grundig instruktion af frivillige fra foreningen Praktisk Økologi. Det skriver Geografisk Have i en pressemeddelelse.

Man kan gå til Gardenhood hver tirsdag fra kl. 17-19 hele sommeren (sommerferie i juli) og ca. 25 personer var i fuld sving den første gang i Geografisk Have den 30. april. Der dyrkes en lang række grøntsager efter økologiske principper. Man har virkelig en god chance for under kyndig instruktion at få jord under neglene og masser af gode staldtips. I tirsdags blev der lagt kartofler, sat løg og sået radiser og salat.

Det er de ”nørdede” frivillige fra Praktisk Økologi, der under kyndig organisering og instruktion af Jette Vangslev fra Praktisk Økologi, hjælper med at få de lidt mindre nørdede, men haveinteresserede frivillige i gang. Når man er så mange til at hjælpe hinanden er der ingen, der bliver over anstrengte og der er god tid til en pause og en snak i ny og næ. Der opstår et helt særligt fællesskab, når man kan se de flotte resultater af den fælles indsats og tilmed kan smage på den senere på året. Har man lyst til at høre mere om det hele, er man velkommen til at ringe til Jette Vangslev på mobil 24 20 10 62.

Som en særlig indsats i år dyrkes også spiselige blomster. Der er derfor allerede nu plantet en lang række forskellige spiselige stauder, som man inden længe vil kunne få en smagsprøve på i havens Café Lykkefund.

Ud over at mødes hver tirsdag og dyrke økologisk køkkenhave fra kl. 17-19, arrangerer Gardenhood også en række arrangementer i Geografisk Have, som henvender sig til alle. Sæt kryds ved:

• 5. juni/Plantemarked Grundlovsdag kl. 11 og 13: Rundvisning i Den Økologiske Køkkenhave.
• 20. august: Deltag i bålmad og spis fantasilater.
• 1.sept./Høstmarked: Bytning af frø

Praktisk Økologi har søgt og fået et tilskud til årets aktiviteter fra Velux-fonden via Danmarks Naturfredningsforening.

Udgivet i Kolding

Læserbrev af Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og handicapordfører for DF, Koldingvej, 6580 Vamdrup.

Jeg finder det dybt urimeligt, at arbejdsskadesager trækkes i langdrag. Det er en stor belastning for den enkelte, hvis en sag om arbejdsskade kan trække ud i årevis, og det er noget, der slider på psyken.

Den gennemsnitlige ventetid på at få vurderet tabet af sin arbejdsevne hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring efter en skade, er lige nu på 32 måneder. Ifølge lovgivningen må den ligge på mellem 20-22 måneder.

Derfor har jeg nu bedt ministeren redegøre for, hvorvidt det kan være rimeligt, at borgere kan vente over ti år fra de får en arbejdsskade til den endelige afgørelse i arbejdsskadesagen foreligger. Desuden har jeg bedt ministeren redegøre for, hvilke initiativer han agter at sætte i gang for at sikre, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke bliver ved med at udskyde de endelige afgørelser i borgernes arbejdsskadeerstatningssager med henvisning til midlertidigt fleksjob.

Vi er ganske enkelt nødt til at have rettet op på det her. Borgerne er ingenlunde tjent med så lange behandlingstider på at få vurderet en sag om arbejdsskade.

Udgivet i Læserbreve

Læserbrev af Tobias Jørgensen (V), folketingskandidat og byrådsmedlem Kolding, Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup.

Pensions-debatten kører på allerstørste klinge, nogen mener de har et fuldt finansieret forslag til 3 mia. de samme skyder den nu foreliggende aftale ned, fordi det ikke er ambitiøst nok, selvom der er afsat mere end dobbelt så mange mia. til denne.

I Tyskland kører man en ”år på arbejdsmarkedet” politik, en model der virker i Tyskland, og selvom det er svært at beregne hvad besparelsen er i sundhedsvæsenet, hvis folk får ret til at trække sig fra arbejdsmarkedet inden de er slidt helt op; Så er jeg overbevist om at det er rigtig mange penge, og for mange vil være den helt rigtige løsning.

Jeg stiller op for Venstre, og hilser den nye aftale der er indgået velkommen, da den er et skridt i den rigtige retning, samtidig bakker jeg loyalt op om de tiltag der gavner Danmark og danskerne mest.

I egne rækker er min holdning til pensionen dog ikke den gængse, men med et svendebrev i rygsækken og en hel del år på byggepladsen, så er jeg sikker på at jeg kan være garanten, for at diskussionen om en differentieret pensionsalder også åbnes i egne rækker.

Udgivet i Læserbreve