Artikel filtreret på dato: Fredag, 10 maj 2019

Læserbrev af Karina Lorentzen, spidskandidat for SF, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

I Syd- og Sønderjylland stiger antallet af ældre med ca. en femtedel frem mod 2024. Det kræver handling, hvis ikke kommunerne kompenseres for den udvikling. Derfor bakker SF op om 30 borgmestres krav om, at der nedsættes en kommission efter Folketingsvalget, som skal se på hvordan det kommunale udligningssystem – den måde kommuneøkonomien fordeles på 98 kommuner på - skal se ud.

Det er nødvendigt, hvis vi vil sikre, at alle kommuner har mulighed for at tilbyde fornuftig ældrepleje og ordentlige skole – ellers vil der blive meget stor forskel på livet i rige og mindre rige kommuner. Men det handler også om penge - der skal tilføres flere, hvis alle kommuner landet over skal have mulighed for at løfte opgaverne i fremtiden.

De penge vil SF prioritere til bl.a. minimumsnormeringer i børnehave og vuggestuer, og på ældreområdet skal pengene følge befolkningsudviklingen i de enkelte kommuner så dem, der oplever de største stigninger i antallet af ældre, får tilsvarende flere penge.

Udgivet i Læserbreve
Fredag, 10 maj 2019

Klubmesterskaber

Årets klubmesterskaber er netop afholdt i Asia Sport Center, Kolding.

Her var både børn og voksne på gulvet, hvor de blev bedømt af dommere på kampfladen.

For mange af de yngste børn var det deres første gang på gulvet med både tilskuere og dommere, der skulle bedømme deres kunnen.

Første del af klubmesterskaberne var i kata, hvor udøverne skulle på gulvet og lave øvelser mod en fiktiv modstander. Kategorien var åben, så både børn og voksne kæmpede mod hinanden. På tværs af alder blev kæmperne i høj grad udfordret af modstanderens præcision og styrke. I meget tætte finalekampe blev guldvinder i kata Tina Møller, sølvvinderen Sofie Christensen, mens de to bronzevindere blev Valdemar Cramer og Mia Bladbjerg.

I kumite, der er direkte kamp mellem to modstandere, var kampene delt op i en børne- og en voksenkategori. Børnene kæmpede med stor entusiasme og de høje ”Kiai!” fløj rundt i dojoen. Der var mange tætte kampe, men de dygtige vindere blev Luis Laedtke med en guldmedalje, sølvvinderen blev Valdemar Cramer og de to bronzemedaljer gik til Arman Abdi og Birk Vodder Lauridsen.

I voksenklassen for kumite blev Morten Bladbjerg en sikker guldvinder, mens Tina Møller vandt sølv og Glenn Hald vandt bronzemedaljen.

For alle deltagere var årets klubmesterskaber en god og lærerig øvelse inden sommerens store graduering.

Udgivet i Karate

Læserbrev af Hans Holmer (SF), næstformand i Teknik- og Klima, Skovbogade 8, 6000 Kolding.

Jeg er rigtig glad for at naturen vinder på projektet Vildt med Vilje, men også at vi som mennesker for glæder af mere natur hvor vi færdes i hverdagen. Derfor er jeg også glad for at vi i Kolding kommune arbejder videre med at etablere 1-2 nye arealer årligt med ”Vild med Vilje i Kolding Kommune”.

Vi har i Kolding kommune i 2016 og 2017 gennemført i alt 9 pilotprojekter i udvalgte kommunale grønne områder. Projektet kaldes samlet for ”Vild Med Vilje i Kolding Kommune”. Formålet har været at undersøge, om der gennem ændringer i den grønne drift kan skabes en mere mangfoldig natur i områderne samtidig med, at der skabes flere oplevelsesmuligheder for borgerne.

Erfaringerne fra de 9 projekter er generelt gode. Det er med forholdsvis små ændringer i arealernes drift muligt at gøre arealerne mere spændende og varierede for publikum at benytte samtidig med, at områdernes potentiale for biodiversitet øges.

Der har i pilotprojekterne været stor fokus på kommunikationen til borgere i pilotprojekternes lokalområder, Konklusionen er, at der ved rettidig information kan skabes forståelse for projekternes formål og opnås positiv stemning omkring selv ret betydelige driftsændringer.

Det er rigtig dejligt, at der er blevet taget god imod projektet fra borgerne, men også at der er bred opbakning fra de øvrige partier heriblandt formanden for Teknik- og klimaudvalget Jakob Ville(V), til at arbejde videre med mere mangfoldig natur og mere biodiversitet i kommunen.

I denne kontekst fristet man næsten til at sige, at man er Vild med Ville.

Udgivet i Læserbreve
Fredag, 10 maj 2019

Årsmøde i Vamdrup Byforum

Vamdrup Byforum holder den 21. maj årsmøde.

Her kan man høre om, hvad der er sket i det sidste års tid – og hvad Vamdrup Byforum arbejder med i fremtiden.

Byforums formål er at medvirke til udviklingen af det lokale samarbejde og sammenhold, Byforum skal fremme lokalområdets udvikling samt varetage Vamdrups interesser og visioner i samarbejde med myndigheder og politikere. Og der er nok at tage fat på, skriver Vamdrup Byforum i en pressemeddelelse.

Senest har Byforum været kraftig medvirkende til færdiggørelsen af vort Kinotorv. Byforum har været inde over den nye legeplads og er med i arbejdet omkring Arena Syd. Og Byforum er en vigtig spiller omkring ideerne omkring det gamle stadion – og belysningen i viadukten under jernbanen i Østergade. Derudover er der en lang række mindre projekter, som der også skal tages fat om.

Ved årsmødet kan du være med til at vælge nye bestyrelsesmedlemmer.

- Vi er samtidig glade for, at borgmester Jørn Pedersen deltager i årsmødet – og kan komme med sin mening og kommentar omkring eventuel flytning af biblioteket, udviklingen af Vamdrup midtby og eventuel lokaliteter til byens unge, fortæller formand for Byforum, Helge Paulin.

Årsmødet afholdes i Vamdrup Kino den 21. maj og starter kl. 18.30.

Udgivet i Vamdrup

For første gang i mere end 15 år holdes Dansk Melodi Grand Prix i hovedstaden. Det bliver Royal Arena, som kommer til at danne rammen om det store musikshow, der finder sted lørdag den 7. marts 2020.

Mens den danske delegation lige nu befinder sig i Tel Aviv og forbereder sig til semifinalen til Eurovision 2019 torsdag den 16. maj, kan Danmarks Radio (DR) offentliggøre, at København bliver årets Grand Prix-by 2020.

Det er første gang siden 2002, at showet holdes i hovedstaden. Sidste gang lagde Cirkusbygningen rammen til det store musikshow – i år vil det være Royal Arena.

Dansk Melodi Grand Prix 2020 afvikles den 7. marts klokken 20.

Billetterne til en af Danmarks helt store musik- og TV-begivenheder er allerede blevet sat til salg nu. Du kan købe billetter her...

Udgivet i Kendte

Siden 2010 er antallet af koldingensere med bil steget med 11 procent. Det giver mere rift om parkeringspladserne i byen – og derfor introduceres appen ParkPrivate, hvor koldingenserne kan udleje deres indkørsler.

Flere og flere koldingensere anskaffer sig en bil, og ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af familier med bil i Kolding Kommune steget med 11,3 procent siden 2010. Det lægger pres på byens parkeringspladser, og derfor kan folks indkørsler nu blive en ny indtjeningsmulighed, oplyser ParkPrivate i en pressemeddelelse.

Med appen ParkPrivate, der nu introduceres i Kolding, kan indehavere af indkørsler nemlig leje parkeringspladsen ud, når de ikke selv bruger den. Det samme gælder de koldingensiske virksomheder, der ofte har tomme p-pladser henover weekenden.

- Både min kæreste og jeg har lagt mærke til, hvor mange indkørsler der står tomme både i hverdagen, når folk er på arbejde, og henover weekenden, hvor mange er på familiebesøg eller lignende. Vi kom derfor til at tale om, at det var fjollet, at man ikke lejer dem ud, når man alligevel ikke selv er hjemme. Det vil både løse parkeringsmanglen, og samtidigt kan man tjene penge på sin tomme indkørsel, fortæller 25-årige Stine Johansson, der står bag appen ParkPrivate sammen med sin kæreste og svigerfar.

Aftale med Q-Park i Kolding

For at sikre, at brugerne af de udlejede indkørsler i Kolding overholder reglerne, er der indgået en aftale med Q-Park i Kolding om kontrol af pladserne.

Ifølge Stine Johansson er ParkPrivate endnu et skridt i retningen mod mere deleøkonomi.

- Det er jo parkeringens svar på Airbnb. De senere år er der kommet et langt større fokus på, at vi skal deles om ressourcerne og hjælpe hinanden for eksempel ved at udleje vores hjem eller indkørsel, når vi ikke selv bruger det. Ligesom Airbnb stiller vores app rammerne for udlejningen og gør det simpelt og overskueligt, forklarer hun.

Som udlejer fastsætter man selv prisen på sin parkeringsplads, ligesom man selv styrer, hvornår den er ledig. Bookingen, der kan foretages forud, og betalingen klares gennem appen.

Udgivet i Kolding
Fredag, 10 maj 2019

Nu indvies naturstier

Onsdag den 15. maj kl. 16 er der indvielse af de nye trampestier på Drejens-halvøen med taler og guidede ture.

Drejens Naturstier er nye trampestier på den nordlige side af Drejensvej, hvor det er muligt at sammensætte ruter af forskellig længde. Undervejs er der smukke udsigter ud over Eltang Vig, Drejens og Houens Odde og man kan opleve skov, mark og eng - og se mange forskellige dyr, planter og svampe. På ruten er der kortborde med informationer om naturen i området, og to steder er der sat borde-bænkesæt op, hvor det er oplagt af nyde en kop kaffe eller madpakken.

Onsdag den 15. maj er der officiel indvielse af den nye sti med taler af formand for Lokalrådet Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens, Jan Faldt Bentsen og formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh. Udvalget har støttet arbejdet med at lave stierne med 140.000 kr., og Birgitte Kragh glæder sig over resultatet.

- Drejens er et meget attraktivt boligområde, der har været i gennem en rivende udvikling de seneste år, og derfor er jeg også glad for, at vi har haft mulighed for at anlægge de nye stier, som giver mulighed for at opleve områdets smukke natur på tæt hold, siger Birgitte Kragh, og tilføjer, at hun håber at både stien og borde-bænkesættene vil blive flittigt brugt.

Efter Jan Faldt Bentsen og Birgitte Kraghs taler inviterer Kolding Kommune på to guidede ture på de nye stier - en kort tur på 1 km og en lidt længere tur på 2 km.

Mødested for den officielle indvielse er 200 m nede ad grusvejen ’Æblemadevej’, som er en sidevej til Drejensvej. Sidevejen ligger på venstre hånd ca. 400 meter efter krydset Nr. Bjertvej/Drejensvej. Vær opmærksom på, at der ikke er parkeringsmuligheder på Drejensvej eller på grusvejen, så tag turen til mødestedet til fods eller på cykel.

Udgivet i Drejens