Artikel filtreret på dato: Onsdag, 24 April 2019

Tirsdag aften blev der uddelt kulturpriser. Desuden vandt en værtshusejer prisen som "Årets ildsjæl".

Det trak fulde huse, da Kulturudvalget i Kolding Kommune uddelte årets kulturpriser tirsdag aften. 250 frivillige og professionelle kulturfolk var mødt op til den festlige – og udsolgte - Kulturevent 2019, som foruden uddeling af priser bød på blandt andet kulturmesse og underholdning med Mungo Park, Dr. Dorothea Teatret og Kolding Musikskole med flere.

I alt fire priser blev uddelt, herunder en publikumspris ’Årets ildsjæl’, som blev afgjort ved sms-afstemninger. Prisen gik til Vivi Andersen fra Falderebet, til stor begejstring for de mange fremmødte, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Vivi Andersen fik for 12 år siden en ide, som mange rystede på hovedet af. Hun ville starte poesioplæsning på hendes værtshus Falderebet. Som tænk så gjort, og resten er historie, som man siger. Hver tirsdag stiller frivillige sig op på en prædikestol, som Vivi Andersen har arvet af en af værtshusets gæster, og læser poesi højt. Med stearinlys ved siderne og skibsmotiver i baggrunden føler de sig nærmest som i "Døde Poeters Klub" over for en skare ivrigt lyttende gæster.

Prisen Årets Kulturelle highfive gik til Kolding Husflid. Kolding Husflid stod bag udstillingen ”Sy din By” på Kolding Bibliotek i 2018. Aktuelt er de i fuld sving med at sy et nyt bagtæppe til Godsets Metalcafe. De 10 damer fra foreningen er ved at omdanne aflagte heavy metal t-shirts til et stort bagtæppe i form af fem gobeliner med dødningehoveder, blod og ødelæggelse, som kan opleves på Godset i juni. Et skønt og sjovt clash mellem traditionelt håndarbejde og heavy metal-kultur, og et eksempel på et nytænkende og skævt samarbejde.

Prisen Årets kulturelle aftryk gik til Dronning Dorothea Teatret for deres forestilling Koldinghus Live. Koldinghus Live var en forrygende jubilæumsforestilling, som var med til at markere 750-året for Kolding og Koldinghus. Et utal af frivillige var involveret i realiseringen af showet, hvor også bysbarnet Stig Rossen var et stort trækplaster.

Aftenens sidste pris, KulturKolding-prisen, gik til Kolding Musikskole for deres 50-års jubilæumskoncerter.

Kolding Musikskole havde 50-års jubilæum i 2018, og det fejrede de med små og store koncerter drysset med rund hånd ud over hele året. Næsten hver fredag spillede musikskolens elever koncert på Akseltorv i Kolding. I regn, blæst, slud og strålende solskin stod eleverne på Rådhusets trapper og spillede gratis koncerter til glæde for byens borgere. Musikskolen havde også en stor jubilæumskoncerten på Kolding Teater med Palle Mikkelborg samt en række andre koncerter i årets løb – alle i jubilæet tegn.

Udgivet i Kolding

Onsdag tager Raundahl & Moesby første spadestik til boligprojektet Koldinghave med 6 varierende punkthuse tegnet af Cebra Architecture.

Foråret er over os. I de danske haver spirer nye planter og blomster frem, og i Kolding begynder om et par dage også ’Koldinghave’ at skyde op, skriver Raundahl & Moesby A/S i en pressemeddelelse.

Koldinghave er et spændende boligprojekt, tegnet af Cebra Architects for Raundahl & Moesby, med i alt 42 attraktive 3-4 værelses ejerboliger samlet i seks spændende punkthuse på en central grund tæt på centrum og midtbyens nyanlagte grønne park.

I dag - onsdag - klokken 11.30 vil Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) med en gravemaskine tage første ”spadestik”.

- Koldinghave er et godt eksempel på at se muligheder i Kolding. Det er stadig muligt at finde enkelte bynære områder, hvor vi kan bygge lækre boliger - og hvor vi giver plads til de grønne omgivelser, men stadig som en del af bymidten, siger Jørn Pedersen, som holder tale ved spadestikket.

Stifter Mikkel Frost, Cebra Architecture og adm. direktør Carsten Raundahl, Raundahl & Moesby, holder også tale ved arrangementet, der skyder byggeprocessen i gang.

- Koldinghave er et boligprojekt med nytænkende arkitektur, der passer godt ind i de fremragende omgivelserne, og hvor hver lejlighed får mest muligt ud af sollyset, udsigten og kontakt til naturen. Projektet er designet til familier, par eller singler, der vil væk fra parcelhuset og i stedet ønsker rummelige og bynære boliger af høj kvalitet, siger Carsten Raundahl fra Raundahl & Moesby, der vandt Kolding Kommunes arkitektkonkurrence i begyndelsen af 2018.

Naturen inddrages mellem husene

De seks bygninger er tegnet som seks såkaldte supervillaer, der varierer i højden, og hvor samtlige lejligheder har mindst en altan, tagterrasse eller terrasse. Projektet er en sammensmeltning af klassiske danske villaer i røde teglsten med sadeltag og en moderne etageejendom, hvor der er lagt vægt på en optimal rummelig indretning, gennemtænkt lysindfald og med udsigt til den nærliggende natur.

Med Koldinghave får byen et projekt, hvor fokus er på design integration af naturen, optimale solforhold og hvor indretning når nye højder.

- Dette er et boligprojekt, der både lever op til byens høje ambitionsniveau indenfor design og samtidig sikrer, at naturen inddrages imellem og lige op til husene. Husene har, hvad vi definerer som "park-karakter". Det vil sige, de fremstår som rolige, afklarede volumener, der er disponerede, så de tillader mest mulig natur mellem husene. Parken smyger sig så at sige ind mellem bygningerne. Samtidig er husene integrerede i det grønne rum med minimale fodaftryk og med materialekarakter i tegl, der understøtter samspillet med den omkringliggende park, forklarer arkitekt Mikkel Frost, Cebra Architecture.

Ejerlejlighederne er for nylig sat til salg gennem home i Kolding, og de første boliger er allerede solgt. Der er forventet indflytning i sommeren 2020.

Udgivet i Kolding
Onsdag, 24 April 2019

Prisen på ældremad sænkes

Læserbrev af Søren Rasmussen (DF), formand for seniorudvalget, Primulavej 7, 6000 Kolding.

Elbo Køkkenet er ejet af Fredericia, Haderslev, Middelfart og Kolding kommuner. Køkkenet producerer mad til både plejehjem og mennesker i deres eget hjem. I Kolding Kommune kan man, som hjemmeboende, også vælge kølemad fra Det danske Madhus og frisklavet mad fra Asbjørns i Lunderskov. Det er min opfattelse, at valgfriheden er meget vigtig, da smag og behag, som bekendt, er meget forskellig.

Efter der i en årrække, har været udfordringer i Elbo Køkkenet bl.a. med listeriafund, så er der nu kommet styr på køkkenet og ny målrettet ledelse. Det har det glædelig resultat, at køkkenet har givet overskud i 2018 og det kommer naturligvis brugerne til gode.

Prisen på maden fra alle tre leverandører falder, med 7,56 kr. for en hovedret og 1,99 kr. for en biret. Får man begge del hver dag, falder prisen altså med godt 280 kr. om måneden. En diæthovedret falder med 9,95 pr. portion. Udbringningen stiger med 1 kr. om ugen, men det er jo til at overse.

Det er vigtigt vi hele tiden har fokus på, at der er valgfrihed, men også at der er kvalitet og udvikling i maden, til de der ikke selv kan lave den. På alle områder skal vi hele tiden udvikle os og blive bedre.

OPDATERING

Søren Rasmussen oplyser nu, at dette IKKE er korrekt. Du kan læse læserbrevet her...

Udgivet i Læserbreve
Onsdag, 24 April 2019

Bekæmp børnefattigdom

Læserbrev af Karina Lorentzen (SF), folketingskandidat, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

Før Påske lavede Næstehjælperne en fantastisk smuk aktion i Kolding, hvor de satte et hjerte for hvert fattige barn, der findes i Vejen og Kolding Kommune.

Dem er der desværre 1020 af i Kolding Kommune og 540 i Vejen Kommune, og mængden af hjerter kunne ikke undgå at gøre et stort indtryk på mig, da de stod der side om side.

Det er voldsomt mange børn, der vokser op med afsavn, og jeg håber, at hjerterne gjorde politisk indtryk på andre end mig, for der skal flere til end SF, hvis vi skal handle.

I byrådet gør vi, hvad vi kan for at afhjælpe. Vi prøver med gratis kontingent til idrætsklubberne og lidt håndører, så man kan deltage i børnefødselsdagen.

Men det rokker ikke ved, at den virkelige løsning skal komme fra Christiansborg, for den handler om, hvad man får at leve for. Derfor skal vi afskaffe kontanthjælpsloftet og hjemsendelsesydelsen, hvor de hårdest ramte er børnene.

Børnefattigdom er et politisk ansvar, og derfor kan vi vælge, at den ikke skal være der.

Udgivet i Læserbreve