Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 02 April 2019

Kolding Handikap Idræt har indgået et samarbejde med FO Syd og RouteSafe Førstehjælp.

Når FO Syd flytter sine aktiviteter ind i Kolding Handikap Idræts lokaler, så er det ikke kun for at udnytte resurserne bedre, det er i høj grad også for at styrke udbuddet af aktiviteter for hele Kolding, skriver FO Syd i en pressemeddelelse.

- Vi underviser omkring tusind elever i førstehjælp hvert år og har gjort det siden 2006. Det er med andre ord blevet til ca.13.000 elever som kan træde til og hjælpe hvis der sker en ulykke, siger Peter Holm Øhlenschlæger, som har været underviser for RouteSafe Førstehjælp siden starten i 2006.

Siden 2010 hvor RouteSafe Førstehjælp blev en del af FO Syd har Peter også fungeret som skoleleder for FO Syd, som ved oprettelsen i 2010 hed FO Kolding - Folke Oplysning Kolding.

- FO Syds formål er, ud fra FNs mål, at gøre det enkle individ, lokalområdet og dermed en lille bid af verden til et grønnere og mere sikkert sted. Med lige omkring 1000 uddannede personer i førstehjælp om året, er vi rigtig stærke på dette punkt. Men vi kan andet end det, siger skolelederen og fortsætter:

- Vi har også kørt kurser for husejere som godt vil spare både resurser og penge i deres hus, ved f.eks. at efterisolere eller på anden måde energi optimere deres huse. Vi har også lavet survivaltours for større skolebørn og på den måde trukket dem helt væk fra computere og smartphones i fem dage. Det viste sig ikke kun at være sundt for de unge, faktisk at være sociale sammen og samarbejde, det var også sundt for forældrene at få tid til noget ’voksen liv’. Så samarbejdet, med Kolding Handicap Idræt falder helt naturligt for os og vi tror på, at placeringen helt nede i Kolding midtby også vil kunne gavne os og vores aktiviteter, fortæller Peter Holm Øhlenschlæger.

Fordele i samarbejdet

Også Kolding Handicap Idræt ser fordele i samarbejdet:

- Vi har igennem mange år lavet aktiviteter for både fysiske og psykiske handicappet her i Kolding. For dem som har en rimelig fysik tilbyder vi Hockey og for dem som har mindre bevægelighed har vi Boscia – et spil som er en blanding af petang og curling. I alt beskedenhed så er vi faktisk også gode til de sportsgrene her i Kolding. Vi har vundet en del mesterskaber igennem tiden, siger formand for Kolding Handicap Idræt, Ruben Beck Madsen.

- Når vi går sammen med FO Syd, så kommer der knap 1000 gæster forbi Kolding Handicap Idræt hvert år og det håber vi på kan udbrede kenskabet til vores aktiviteter. Der er desværre mange som tror at Kolding Handicap Idræt kun er for kørestolsbrugere – det er det da også, men absolut ikke kun. Alle med handicap er velkommen i vores forening. Vi er gearet til alle typer af handicap lige fra folk med ADHD eller Hørehandicap til folk med muskelsvind eller amputerede, fortæller Ruben Beck Madsen.

Også FO Syd håber at der kan komme mere fokus på Kolding Handicap Idræt.

- Det er vigtigt for alle at knytte sociale bånd, være aktiv, gå op i noget og komme til stævner og måske endda at mærke succesen ved at vinde. Derfor vil vi også godt sætte mere fokus på Kolding Handicap Idræts arbejde og aktiviteter, siger FO Syds skoleleder.

Den nye placering åbner også for muligheden for at FO Syd kan tilbyde andre former for førstehjælp end de førstehjælpskurser til kørekort.

- Der er mange som enlig godt vil lære at redde liv ved f.eks. hjertestop. Men mange kan måske lige finde tiden til det at lære at give Hjerte-Lunge-Redning og bruge en hjertestarter. Det vil vi godt gøre op med. Derfor vil vi fra medio april begynde at tilbyde kompetancegivende hjertestopskurser til meget fordelagtige priser, fortæller Peter Holm Øhlenschlæger, som har været førstehjælps instruktør siden 2001 og har haft førstehjælpen som hovederhverv siden 2006.

- Der er andre der tilbyder ’Introdukution til førstehjælp’ men udbudet er rigtige og kompetence givende kurser er noget begrænset i Kolding. Ved at vi udbyder 4-5 kurser om måneden og vi holder prisen under 400,-, så er der ingen undskyldning for at man ikke får lært at redde liv – og alt for ofte er der givet et effektiv førstehjælp når ambulancen kommer. Det er trist for overlevelses procenter ligger stadig helt nede på ca 12% ved hjertestop og den kan vi altså sagtens forbedre, hvis vi alle tager et fælles ansvar. Vi vil i hvert fald gøre vi kan for at Kolding bliver et mere trygt sted at leve og bo, slutter Peter Holm Øhlenschlæger

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 02 April 2019

Infomøde om Hylkedalen

Det bobler med idéer og forslag til nye aktiviteter og oplevelser i Hylkedalen, Seest grusgrav og den tidligere Seest losseplads. Hvad der skal ske i området kan du blive klogere på, når Kolding Kommune og BlueKolding inviterer til informationsmøde.

Et klimaprojekt omkring Seest Mølleå, der har fokus på at udvikle nye friluftsfaciliteter i Hylkedalen. Ønsker om at omdanne Seest grusgrav og den tidligere losseplads i Seest til et spændende naturområde. Og et trailcenter i Seest Idrætspark. Det er nogle af de mange projekter og tiltag, der er i spil i en ny udviklingsplan for området.

- Hylkedalen, Seest losseplads og grusgrav er udpeget som hotspots i Kolding Kommunes Outdoorstrategi og med den nye udviklingsplan får vi konkretiseret områdets udviklingspotentiale og samlet de mange ideer og tiltag. Udviklingsplanen skaber overblik og sammenhæng over projekterne og de ønsker, vi har modtaget fra borgere og foreninger i forbindelse med de workshops vi har holdt, forklarer miljøchef Jakob Weber fra Kolding Kommune.

På informationsmødet kan deltagerne blive klogere på udviklingsplanen, klimaprojektet og planerne om trailcenteret, og der bliver lejlighed til at spørge ind til de enkelte projekter og de skitserede forslag i udviklingsplanen. Desuden kan man møde formand for Kommunens fra Plan-, Bolig- og Miljøudvalg Birgitte Kragh, formand for Fritidsudvalget Søren Rasmussen, formand for Teknik- og Klimaudvalget Jakob Ville og formand for BlueKoldings bestyrelse Tanya Buchreitz Løwenstein.

Fakta

Informationsmøde om udviklingsplanerne:

Onsdag d. 10. april kl. 19-21 inviterer Kolding Kommune og BlueKolding borgere, foreninger og andre interesserede til informationsmøde, hvor man kan høre mere om udviklingsplanerne for Hylkedalen og områderne Seest grusgrav og losseplads. Informationsmødet foregår i Bakkeskolens aula på Seestvej 6-8, 6000 Kolding og kræver tilmelding på www.kolding.dk/hylkedalen. Her kan du også læse mere om projekterne. Tilmeldingsfrist er d. 8. april.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 02 April 2019

Tvind – The Musical

Nu kan du opleve "Tvind – The Musical".

Mandag den 8. april gæster Teater V Kolding Teaterforening på Comwell Kolding Teater med den satiriske musical, ”Tvind – The Musical”. Forestillingen, som Jyllands Posten gav fem stjerner.

- En fortælling om en tid, hvor fællesskabet fyldte for meget, til en tid, hvor fællesskabet fylder for lidt, kalder Teater V sin forestilling.

Året er 1972: USA’s præsident, Richard Nixon, besøger Kina og møder Mao Zedong. Mogens Glistrup stifter Fremskridtspartiet. Anker Jørgensen bliver statsminister. Danmark siger “JA” til EF. David Bowie udgiver Ziggy Stardust. Og i biograferne har den første Godfatherfilm verdenspremiere. Der skete noget det år.

I årene inden startede Mogens Amdi Petersen Den Rejsende Højskole og samme år Det Nødvendige Seminarium, der senere blev til det verdensomspændende imperium, Tvind: Et socialt projekt i en tid, hvor man sagde Os, Vi, Sammen, i stedet for Mig, Mig, Mig. Hvor individet kun var det nødvendige tandhjul i fællesskabets maskine. Vi følger en gruppe mennesker og deres udvikling i Tvind fra 70’erne og op til midt 90’erne, hvor Tvind kommer i alvorlig modvind. Krydret med tidens politiske (slag)sange.

”Tvind – The Musical” vil gerne anerkende alle de dedikerede mennesker, der kæmpede for at skabe en bedre verden. Dem, som vitterligt troede på, at hvis de gjorde en aktiv indsats, så ville de sammen kunne ændre verden. Men hvad skete der egentlig med alle dem, der troede på fælleseje, gruppepres og ingen hensyntagen til jeg’et? Gik de til grunde i sammenholdets mantra?

Det er ny dansk dramatik – for fuld musik – af Andreas Garfield.

I rollerne ses Sune Kofoed, Margit Watt-Boolsen, Pelle Koppel, Linnéa Voss, Signe Mannov og Sune Skuldbøl Vraa.

”Tvind – The Musical” kan ses mandag den 8. april klokken 19.30 på Comwell Kolding Teater. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Udgivet i Teater
Tirsdag, 02 April 2019

DM i Skills

Læserbrev af Tobias Jørgensen (V), folketingskandidat og byrådsmedlem, Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

De seneste år er der kommet et øget fokus på erhvervsuddannelserne, det mener jeg er rigtig vigtigt, og Skills er en af de arrangementer, der er med til at give positiv omtale.

Den 4.- 6. april foregår Skills igen, i år er det i Næstved.

DM i Skills giver de unge chancen for at vise deres talenter. Det er med til at skærpe deres faglige niveau og deres faglige stolthed. De kan vise omverdenen, blandt andre grundskoleelever, erhvervsuddannelsernes mange forskellige og spændende muligheder.

Som tidligere faglærer, og nuværende skuemester til de regionale mesterskaber for anlægsstruktører, glædes jeg over den drejning debatten og fokus har fået. Flere bliver håndværkere af lyst, og det skal vi gribe, vi skal fortsætte med at holde positivt fokus på de kloge hænder. Jeg har kæmpe respekt for de der tager en lang videregående uddannelse, men jeg har lige så stor respekt for de der bliver uddannede svende, SOSU og lignende, for vi er sammen om at holde Danmark i gang.

Held og lykke til alle i unge, der på torsdag starter med jeres opgaver til dette års Skills.

Udgivet i Læserbreve