Artikel filtreret på dato: Torsdag, 21 Marts 2019

Koldingenserne får fra i dag (torsdag) lettere ved at hente de pakker, man f.eks. har bestilt på nettet.

Rundt omkring i byens kvarterer har Nærboks.dk opstillet de mange bokse, som forbrugeren nemt kan betjene via en app på telefonen.

Det er Nordic Infrastructure, SwipBox samt Post Nord, der står bag det nye selskab, der på et pressemøde i Fjordparken i Kolding satte det nye tiltag i gang. Foreløbig som et pilotprojekt i Kolding med 200 bokse, men i løbet af den nærmeste fremtid forventer man, at de nye pakkebokse bliver landsdækkende, såvel i by som på land.

Det er dog ikke alle transportører, der er knyttet til Nærboks. Foreløbig kan man kun modtage pakker, der ser sendt med enten Post Nord eller DHL. Men flere bliver i løbet af kort tid tilknyttet systemet, bl.a. GLS. På sigt vi man også kunne returnere sine pakker via Nærboks.

Du kan se mere på www.nærboks.dk og download appen via AppStore eller Google Play.

Udgivet i Kolding

Endnu en gang er det lykkedes Kolding Havn at slå sin egen omsætningsrekord. Til trods for det fine resultat er der dog røde tal på bundlinjen. Det skyldes, at beslutningen om at lukke havnen allerede nu har konsekvenser.

2018 var et begivenhedsrigt år for Kolding Havn. Omkring 500 fragtskibe og 1.255.000 tons gods gav Kolding Havn en omsætning på 32 mio. kr. Havnen kunne dermed for tredje år i træk sætte ny omsætningsrekord.

Derudover kunne Kolding Havn fejre 175-års jubilæum, og kort efter modtog medarbejdere og virksomheder på havnen beskeden om, at byrådet havde besluttet at nedlægge erhvervshavnen senest i år 2043.

- Det kan virke som en lang tidshorisont, men det har allerede konsekvenser nu, hvor byrådets beslutning blandt andet afspejler sig i det økonomiske resultat for 2018, fortæller havnedirektør, Anders Vangsbjerg Sørensen, i en pressemeddelelse.

Årsagen til fremgang

De primære årsager til den rekordstore omsætning er det gode samarbejde med havnens 17 erhvervsvirksomheder, som blandt andre tæller de tre skibsagenter Grau Shipping, Svane Shipping og H. Daugaard.

- Det er Kolding Havn, der ejer havnearealerne, kranerne og stiller de nødvendige faciliteter til rådighed, men det er oftest de tre skibsagenter, der står for forbindelsen til transportørerne og mange andre aktører. Går det godt for skibsagenterne, går det derfor godt for Kolding Havn og vice versa, forklarer Anders Vangsbjerg Sørensen.

Hertil kommer, at havnebestyrelsens satsning på udvalgte godstyper inden for cirkulær økonomi og den fokuserede strategi om at skabe en førende specialhavn ligeledes har været afgørende for omsætningsrekorden i 2018.

- På Kolding Havn havde vi gerne fortsat udviklingen endnu 175 år, men set i lyset af at de 17 virksomheder, som i dag har deres ansatte, aktiver og aktiviteter på havnens arealer, skal være ude inden for knap 25 år, så er det ikke sikkert, at det giver mening at fortsætte den udvikling, vi havde arbejdet på, siger Anders Vangsbjerg Sørensen.

Lukkeplaner påvirker regnskabet

Beslutningen om at afvikle erhvervshavnen kom i november, efter at havnen havde fremlagt en overordnet plan for, hvorledes havnen kunne udvikle sig i de kommende år til at blive en af landets førende specialhavne med et særligt fokus på bæredygtighed og cirkulærøkonomi.

Forud for præsentationen af fremtidsplanerne lå et opdrag fra politisk hold om at få en plan for, hvorledes havnens potentiale også i fremtiden kunne udnyttes fuldt ud og sikre vækst med flere arbejdspladser til byen og til havnen.

Kolding Havn investerede derfor i 2018 mange ressourcer i at få udarbejdet en overordnet masterplan og lavet de indledende undersøgelser for en planlagt udvidelse af havnearealerne med blandt andet boreprøver, ingeniørberegninger, opmålinger etc.

- Det er omkostninger, som normalt bliver bogført som investeringer i havneanlæg med løbende afskrivninger, men nu, hvor planerne på baggrund af Kolding Byråds beslutning ikke bliver ført ud i livet, skal disse omkostninger ifølge regnskabsloven flyttes over på driften. Det belaster årets regnskabsmæssige resultat i 2018, og det er årsagen til, at vi i år kommer ud med et negativt resultat, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, som vurderer, at resultatet ellers havde været et pænt millionoverskud.

- Nu kommer vi ud af 2018 med et minus på 700.000 kr. Det første underskud i moderne tid, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, som dog stadig ser tilbage på 2018 med glæde og stolthed over endnu en omsætningsrekord samt en sund drift.

Fra udvikling til afvikling

Enkelte elementer fra masterplanen vil kunne anvendes på trods af byrådets beslutning om at lukke havnen, men det kan blive vanskeligt at fastholde vækst og jobs på Kolding Havn i fremtiden, erkender bestyrelsesformand Asger Christensen.

- Med byrådets beslutning vil Kolding Havns opgave de kommende år snarere være at afvikle frem for at udvikle erhvervshavnen, mener bestyrelsesformanden.

Udgivet i Kolding

I samarbejde med designer Rasmus Bækkel Fex inviterer Trapholt alle trædrejere med i et stort kunstnerisk projekt. Sammen skal der skabes et kæmpe værk, TINGSTED.

Ideen med TINGSTED er, at flere hundrede trædrejere bidrager med hver deres unikke drejede del og dermed bliver en del af en stor fortælling i det samlede værk TINGSTED, der udstilles på Trapholt fra januar 2020.

Rasmus Bækkel Fex har en mission om at få de drejede elementer tilbage i dansk møbeldesign på en tidssvarende og moderne måde:

- Jeg har sat mig for at få de drejede elementer tilbage i dansk møbeldesign. Det skal selvfølgelig være på en tidssvarende måde, så trædrejningen bliver aktuel med et nyt udtryk, der passer til tiden i dag. Jeg ser det som et brud med modernismen, en slags clash mellem to formsprog; klassicismen og modernismen, og jeg ønsker at gøre opmærksom på den del af vores kulturarv og være med til at skabe fornyet interesse for håndværket og dets kvalitete, siger Rasmus Bækkel Fex i en pressemeddelelse.

Hvad kan trædrejere over hele landet bidrage med?

Udgangspunktet for den enkeltes bidrag er en pind/stoleben med dimensionerne 4x4x50 cm. Ud over nogle meget enkle regler er der frit spil for det individuelle udtryk i drejningen af det enkelte stykke træ.

Projektleder på Trapholt, Nina Rise Schrøder, er begejstret over projektet:

- Det er enormt givende at arbejde med et projekt som TINGSTED, hvor vi på den ene side har en masse borgere – her trædrejere – der har en kæmpe viden om og engagement i et håndværk og på den anden side en kunstner, der har nye vinkler og ideer på samme håndværk. I mødet mellem disse skabes et kreativt fællesskab og den enkeltes trædrejning løftes til noget større. Og helt konkret munder det ud i et helt unikt og stort kunstværk, der udstilles på Trapholt.

Opstartsworkshop i maj måned

Projektet skydes i gang med en Trædrejer Workshop på Trapholt lørdag den 25. maj kl. 10.30-12.30. Her vil Rasmus Bækkel Fex fortælle om projektet, deltagerne får mulighed for at møde hinanden, Trapholt og Rasmus Bækkel Fex og der vil blive udleveret træ til projektet.

Et værk bliver skabt

I efteråret 2019 samler Rasmus Bækkel Fex alle bidragene i et stort værk TINGSTED, der skal stå i Trapholts rotunde. Alle der har bidraget med drejede elementer inviteres til fernisering af TINGSTED på Trapholt i januar 2020.

Syddansk Vækstforum har indstillet projekt TINGSTED til støtte fra de regionale erhvervsudviklingsmidler.

Udgivet i Trapholt

Kolding Fløjtekvartet og Klavertrio, der består af undervisere fra Kolding musikskole, indtager Nicolai Scene.

Torsdag den 28. marts klokken. 19.30 er det lokale musikere, der gæster Nicolai Scene, når undervisere fra Kolding Musikskole går på scenen som henholdsvis Kolding Fløjtekvartet og Klavertrio.

Kolding Fløjtekvartet består af Erik Meyland på tværfløjte, Anne Meyland på violin, Mads Degnbol på Brasch og Amelie Helmstad på cello. Når de går på scenen vil de fylde salen med toner af Crusell og Mozart.

Aftenens klavertrio består af Rima Chacaturian på flygel, Erik Meyland på tværfløjte og Amelie Helmstad på cello. De vil denne aften spille værker af den tyske komponist C.M. von Weber.

Koncerten arrangeres i samarbejde med Kolding Musikskole.

Udgivet i Kolding