Artikel filtreret på dato: Lørdag, 16 Marts 2019

Forår er lig med rengøring – også på kommunens veje. De kommende uger vil kommunens fejemaskiner fjerne flere hundrede tons grus, sten, cigaretskod, glas og plastic fra vejene.

I Kolding by foregår forårsrengøringen i dagene 25.-29. marts, mens de kommunale veje i kommunens øvrige byer fejes og vaskes i april måned.

Kommunen rengør alle kommunale veje i bymæssig bebyggelse, hvor der er en kantsten. I boligområder tager man dog kun hovedfordelingsvejene og kommer ikke ind i de små lommer, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

- Private veje og fællesveje er borgernes eget ansvar. Her anbefaler vi, at man én gang årligt fejer vejen og tømmer rendestensbrønde, siger skov- og landskabsingeniør Lars Termansen Barsballe.

Gode grunde til at gøre rent

Der er flere grunde til, at det er en rigtig god ide at rengøre veje, cykelstier og fortove:

Det ser pænt ud
Det mindsker risikoen for punkteringer
Det mindsker fremspiringen af ukrudt
Det letter arbejdet med at reparere huller i asfalten bagefter
Det forebygger, at rendestensbrøndene stopper til, så regnvandet ikke kan løbe væk.
700 tons affald
At der ligger meget affald på vejene, fremgår tydeligt af tallene for tidligere rengøringer.

- Det bliver til mere, end man lige tror. Vi rengør de kommunale veje i byerne to gange årligt. Sidste år resulterede det i 700 tons affald. Hovedparten af affaldet er sten og grus. Disse materialer bliver sorteret fra og genbrugt til ny asfalt i overensstemmelse med vores visioner om cirkulær økonomi, mens resten af affaldet bliver sendt til deponi, forklarer Lars Termansen Barsballe.

Vis hensyn og kør forsigtigt

Fejemaskinerne kan fylde en del, når vejene skal gøres rene. På de større veje foregår rengøringen ved, at en kortege på op til fire køretøjer kører ruterne igennem. Først fejer en lille traktor fortovet. Affaldet ender ude på cykelstien, hvor en anden lille traktor fejer skidtet videre ud på vejen. Her fejer og suger en lastbil affaldet op, før vejen til slut fejes og vaskes af det fjerde og sidste køretøj i kortegen.

Møder du rengøringsteamet, anbefaler Kolding Kommune, at du viser hensyn og kører forsigtigt.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 16 Marts 2019

Udvidelse af E45

Læserbrev af Knud Erik Langhoff, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti, Mariavej 9, 6091 Bjert.

Udvidelse af E45 ved Kolding er helt fantastisk. Men er desværre ikke i mål endnu.

Onsdag 13.03.2019, dagen hvor beskeden om planer for udvidelse af motorvejen ved Kolding blev offentliggjort, var en glædens dag for samtlige bilister der er bosiddende i Kolding området, men også for de mange bilister der passerer området på motorvej E45 ved Kolding i hverdage hvor der som oftest er voldsomme kødannelser, farlig trafiktæthed og høj uheldsfrekvens.

Aftalen om udvidelse af motorvejen med det tredje spor ved Kolding er helt fantastisk, men det er langt fra sikkert at den bliver en realitet.

Det er den ikke, fordi aftalen er indgået imellem de nuværende regeringspartier C, V, LA og partiet DF.

Får de fire partier ikke flertallet ved det nært stående folketingsvalg, kan vi godt vinke farvel til udvidelsen, fordi aftalen ”ikke er vokset i oppositionens baghave”.

Jeg frygter at et regeringsskifte vil medføre etablering af en helt unødvendig jernbanebro over Vejle fjord, og at udvidelse af E45 ikke bliver til noget.

Det Konservative Folkeparti vil arbejde for en borgervenlig, samfundsnyttig og gnidningsløs trafikafvikling, også på E45.

Vi vil udvise hensyn til den samfundsøkonomiske belastning, der efter vores mening bliver alt for høj når borgere bruger ekstra tid til transport, bilerne bruger unødvendig brændstof i køerne og man går på kompromis med sikkerheden i trafikken.

En stemme på Det Konservative Folkeparti er en sikker stemme på udvidelse med tredje spor omkring Kolding.

Udgivet i Læserbreve
Lørdag, 16 Marts 2019

Kolding-premiere på Frit Flet

Fredag den 22. marts har den anmelderroste forestilling, Frit Flet, premiere på Mungo Park Kolding.

Frit Flet har siden februar spillet for fulde sale på det københavnske teater Sort/Hvid og nu rykker forestillingens skuespillere Kirsten Peüliche, Ina-Miriam Rosenbaum, Sofie Torp og Marie Nørgaard til Kolding for en periode.

Forestillingen Frit Flet er skabt på baggrund af den ikoniske fællesbog Frit Flet af Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup.

Iscenesættelsen er skabt af et drømmehold af kvinder; instruktør Liv Helm, scenograf Franciska Zahle, komponist Hannah Schneider og dramaturg Tanja Diers. Det er en musikalsk slagmark af rå kroppe, smertende skønhed og grusomt forfald. Den yngste på scenen, Sofie Torp, er i 20’erne og den ældste, Kirsten Peüliche, nærmer sig 80.

- I bogen får man et tværsnit af kvinder og den slagmark, som kvindekroppen er. Den gennemgår den ene vilde forvandling efter den anden. Fra små buler, der vokser frem i teenageårene til huden, der krøller som pergament på det sidste livsstadie. Aldersspændet mellem den yngste og den ældste skuespiller er 50 år. Vi arbejder meget musikalsk og visuelt, blandt andet med sprødheden, som alderen tilfører en stemme, og vildskaben i den forvandling, som kroppen gennemgår med årene, fortæller instruktør Liv Helm i en pressemeddelelse.

I Frit Flet kan man sige, at skuespillerne har en femte medspiller – det er musikken. Sangerinde og komponist Hannah Schneider skaber det musikalske univers, der både agerer akkompagnement og er impulsen, der sætter en handling i gang. Musikken er skabt i et spilrum mellem indspillede samples og reallyde skabt i Franciska Zahles scenografi. Blandt andet har holdet arbejdet med skuespillernes stemmer som et musikalsk instrument. Talt tekst går for eksempel over i korværker af flere stemmer. Netop det sælsomme lydunivers og den fantastiske musik, som har rørt mange teatergængere og anmeldere i det københavnske, kan man nu glæde sig til at opleve på Mungo Park Kolding.

Frit Flet spiller på Mungo Park Kolding d. 22. marts til 4. april (årskortpremiere d. 21. marts).

Udgivet i Kolding