Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 12 Marts 2019

Der blev afholdt afskedsreception i Kvarterhuset.

Fredag blev der afholdt afskedsreception i Kvarterhuset i Sydvestkvarteret i Kolding. I forbindelse med budgetforhandlingerne blev der sparet en stilling væk, som resulterede i at leder af Kvarterhuset, Preben Nielsen skulle fyres.

Det var ikke med socialdemokratiske klapsalver det blev modtaget. Socialdemokratiet stemte imod beslutningen om nedlæggelsen af stillingen, alligevel ville flertallet spare på kulturen, som har haft succes gennem mange år, skriver byrådsmedlem Elvis Comic i en pressemeddelelse.

Det unikke sted opstod i 2002 i forbindelse med kvarterløft som var målrettet den sydvestlige bydel i Kolding Kommune og som reelt var påbegyndt i 1997. Huset har været omdrejningspunkt for mange oplevelser.

- Igennem de 17 år, jeg har været leder af kvarterhuset, har jeg kun set tingene udvikle sig i en positive retning. Det gør mig stolt, siger Preben Nielsen, forhenværende leder af Kvarterhuset.

Elvis Comic: -Træls udvikling

Elvis Comic var forbi til afskedsreceptionen sammen med de over 100 andre fremmødte gæster. Han betegner beslutning som problematisk og en træls udvikling:

- Det er træls og problematisk, at man beslutter at nedlægge en lederstilling på Kvarterhuset i Kolding og det er en træls udvikling, siger Elvis Comic og tilføjer:

- Der er sket, så mange gode ting på Kvarterhuset i Kolding og i Sydvestkvarteret. Udviklingen har været suveræn og der har blandt andet være mange gode aktiviteter, events, samarbejde og arrangementer for hele familien.

Der er stadig håb for Kvarterhusets overlevelse og de frivillige kræfter hænger i. Men det kan blive svært at drive, når der mangler en leder til at styre, understøtte og have det overordnede overblik.

- Jeg håber, at kvarterhuset fortsætter og at borgerne i området passer godt på huset og hjælper hinanden med den gode udvikling, fortæller Elvis Comic.

Det vakte glæde, at så mange lagde vejen forbi Kvarterhuset i fredags. Der var taler, en god stemning og der blev taget en god afsked med Preben Nielsen som gennem 17 år har stået i spidsen for Kvarterhuset i Kolding.

Udgivet i Kolding

Støt udsatte børn i verdens fattige lande: Syddanskerne kan spise middag med Cecilie Beck, Rasmus Kofoed eller Thomas Herman og Chris Minh Doky - eller selv invitere venner og familie på middag til fordel for udsatte børn, lyder det fra SOS Børnebyernes nye kampagne RetGodtForVerden, som løber af stablen i denne uge.

Gennem mad skaber og vedligeholder vi gode relationer. Måltidet bringer os sammen og kan bygge bro mellem kulturer og verdner. I denne uge lancerer SOS Børnebyerne en ny kampagne med netop måltidet som omdrejningspunkt. Du kan spise sammen med de kendte eller selv holde middag for dine venner og familie – og samtidig støtte SOS Børnebyernes arbejde med at sikre omsorg til udsatte børn i verdens fattige lande.

Spis med de kendte

En række kendte har valgt at lave middag til fordel for SOS Børnebyerne. Så hvis du vil spise middag med f.eks. TV-vært Cecilie Beck og stjernekokken Ramus Kofoed eller en række andre kendte danskere, så skynd dig ind på www.retgodtforverden.dk og køb billet til middagen. Det er først til mølle-princippet der gælder, da der er et begrænset antal pladser.

- Jeg er glad for, at jeg ved at være vært for en hyggelig og lækker middag kan være med til at støtte SOS Børnebyernes vigtige arbejde med at sikre omsorg til udsatte børn i verdens fattige lande. Og jeg håber, at rigtig mange vil støtte op – enten ved at købe billet til min middag, eller ved selv at være vært for en middag til fordel for SOS Børnebyerne, siger Cecilie Beck.

Syddanskerne kan invitere venner og familie på middag

Udover at spise middag med kendte opfordrer SOS Børnebyerne nemlig den danske befolkning til at holde middag for deres venner og familie til fordel for SOS Børnebyerne. I stedet for at medbringe en værtindegave eller en flaske vin, opfordres middagsgæsterne til at sende en donation til de børn i verden, der har allermest brug for hjælp.

På den måde støtter man SOS Børnebyer nes arbejde uanset, om man deltager som vært eller gæst.

- Middagen kan være alt fra en simpel ’spaghetti Bolognese’ til en fin tre-retters menu. Man bestemmer selv, hvad der skal serveres, og hvilket beløb ens middagsgæster skal donere til SOS Børnebyerne som en symbolsk betaling for måltidet, fortæller Janda Campos, Relationschef fra SOS Børnebyerne.

Alle kan deltage, og det er nemt at være med. På www.retgodtforverden.dk kan du let oprette en middag, bestemme kuvertprisen og invitere dine gæster. En middagsbillet koster minimum 50 kr., og der er ingen øvre grænse for donation. Hvis du registrerer din middag via SOS Børnebyernes hjemmeside, deltager du desuden automatisk i lodtrækningen om en middag for to på restaurant NO2, en anmelderrost bistro på Christianshavn, som Michelinstjernekokken Søren Selin og hans partner Christian Aarø står bag.

Kampagnen kører i de kommende uger, men du kan afholde middage til fordel for SOS Børnebyerne året rundt.

Hvad går din støtte til?

Din støtte går til at sikre omsorg til udsatte børn. Verden over har forældreløse og udsatte børn ikke nogen at komme hjem til. De er helt alene i verden. Uden et hjem. Uden kærlighed og omsorg. 1 ud af 10 børn på verdensplan har ikke nogen til at passe på sig. Hver dag mister børn over hele verden deres mor og far på grund af krig, sygdom eller fattigdom. Men i ntet barn skal stå alene. Alle børn har brug for nogen, der tager sig af dem. Alle børn har brug for en tryg og kærlig familie.

Med #RetGodtForVerden samles der ind, så flere børn kan få en tryg opvækst i en kærlig familie. Vi sørger for, at hvert enkelt barn får støtte gennem de små og store udfordringer, som et børneliv er fuldt af. SOS Børnebyerne mener, at alle børn har ret til deres barndom. De har ret til kærlighed, et trygt sted at sove og mad på bordet.

Så langt rækker støtten

500,- kr. Et halvt års skolegang til et barn
300,- kr. sikrer mad til en fattig familie i en måned
125,- kr. En børnehaveplads i en måned, mens de voksne er på arbejde
50,- kr. To legetøjspakker til to børn med bøger, fodbold eller en bamse
25,- kr. Kladdehæfter og blyanter til et helt skoleår

Udgivet i Syddanmark

Forandringer, kolleger og gæster kommer og går, men ind imellem er der heldigvis også noget, der består. Dorte Haysen har netop fejret 20-års jubilæum hos Kolding Hotel Apartments, og dermed er hun noget af det mest konstante hos lejlighedshotellet, der de seneste år nærmest har været under konstant udvikling og forandring.

Fra sin plads i receptionen har Dorte Haysen sagt goddag til tusindvis af gæster gennem de seneste 20 år. I gamle dage bød hun dem velkommen til Kolding Byferie. I dag til Kolding Hotel Apartments.

Men ligesom Dorte Haysen har mange af gæsterne bevaret tilknytningen til lejlighedshotellet på bredden af Slotssøen gennem rigtig mange år, skriver Kolding Hotel Apartments i en pressemeddelelse.

Mere fokus på erhvervsgæster

For Dorte Haysens vedkommende er det præcis 20 år siden, hun mødte her på arbejde for første gang, og dermed har hun været en del af det centralt beliggende hotel næsten lige så længe, det har eksisteret.

- Der er sket rigtig meget i de 20 år, men selvom noget forandrer sig, bliver det hverdag igen. Udover navneskiftet, så er den største forandring nok, at vi i dag har langt mere fokus på erhvervskunder, end vi havde tidligere. Der er stadig rigtig mange turister blandt gæsterne, men erhverv fylder mere og mere, fortæller hun.

Stamgæster føler sig hjemme

Mange af gæsterne kommer igen og igen, og nogle af dem har Dorte Haysen gennem årene lært at kende.

- Vi har rigtig mange stamgæster. Jeg tror, det betyder noget, at vi tager os tid til at lære dem lidt at kende, og at vi gør noget ud af at give dem det, vi ved, de forventer og har brug for, når de er her. De føler sig hjemme, når de besøger os, og det betyder rigtig meget, ikke mindst for erhvervsgæsterne, siger hun og tilføjer:

- Der er også turister blandt stamgæsterne. Som den israelske familie, der kommer en til to gange om året. Nordmændene, der også lige skal et smut ned over grænsen. Og den ældre dame fra Sjælland, der indtil for nylig ofte var på familiebesøg i sin gamle hjemby og altid boede hos Kolding Hotel Apartments.

Dorte Haysen kender dem alle, og hun smiler, når hun fortæller om dem.

Fra byferie til moderne lejlighedshotel

Udover gæster har hun også set både chefer og kolleger komme og gå. De senere år har der især været mange studerende blandt kollegerne, og det giver noget ekstra til hotellet, mener hun.

- Vi har meget glæde af de studerende, som især kommer fra SDU. Vi er rigtig gode til at give dem en stor grad af ansvar, og derfor engagerer de sig meget i stedet. Når de så samtidig ofte er meget kreative, kommer der rigtig mange gode idéer og nye tiltag ud af at have dem ansat. De er med til at sørge for, at der hele tiden sker noget nyt, siger Dorte Haysen.

Den mest markante forandring var navneskiftet fra Kolding Byferie til Kolding Hotel Apartments i 2014. Det nye navn skulle i højere grad signalere, at der faktisk er tale om et hotel i traditionel forstand med både de faciliteter og services, man normalt forbinder med et hotel. Samtidig gav det nye navn også mening i forhold til de mange internationale gæster.

Dorte Haysen er klar til fortsat at byde gæster og forandringer velkommen, men hun tvivler dog på, at hun ligefrem tager 20 år mere i receptionen.

- Det tror jeg næppe. Men jeg tror omvendt heller ikke, jeg skal andre steder hen end her. Der sker noget nyt hele tiden, og jeg har aldrig været ked af at gå på arbejde, slutter hun.

Dorte Haysen blev fejret af kollegerne med frokost, gaver og tale den 1. marts.

Udgivet i Kolding

Oliver Kesi har siden 2011 sat sit tydelige præg på dansk hip-hop og grime under navnet Kesi. Til sommer tager han sin hårdtslående hip-hop med til Grøn.

Med hittet ”Søvnløs” bragede Kesi uden advarsel ind på den danske hip-hop scene. Siden debuten er det blevet til en kontrakt med Universal, samarbejder med kollegerne Ataf og Orgi-E samt sin helt egen dokumentar-serie på DR. Nu er turen så kommet til Grøn, hvor Kesi i år vil indtage det danske sommerland med lige dele gang-i-den og fællesskab. Det skriver Grøn i en pressemeddelelse.

Om sit makkerskab med Grøn siger Kesi:

- Noget af det jeg har til fælles med Grøn er for det første, at vi begge to godt kan lide at samle mange mennesker rundt om os, og for det andet at vi begge to godt kan lide en god fest. Så jeg er sikker på, at vi nok skal blive et godt makkerpar.

Populær herre

Den gode fest har Kesi også sørget for på streamingtjenesterne, hvor hans stribe af ørehængere er blevet afspillet over 65 millioner gange. Det er altså en særdeles populær herre, der ligger vejen forbi Grøn. Måske endda også med nye numre i tasken:

- På Grøn bliver det en fed blanding af nye sange og gamle sange- måske nogle helt nye sange, så publikum kan forvente sig en sindssyg fed fest med en masse energi, hvor man kan slippe sig fri sammen med mig.

Sidst men ikke mindst glæder Kesi sig også til at blive en del af et Grøn-program, der i vanlig Grøn-stil dækker et bredt spektrum af bands og genrer:

- Grøn er en fest, der gør en forskel, fordi der er plads til alle, og den samler en masse mennesker, der normalt ikke ville være til de samme koncerter. Det bliver fedt, med så bredt et line-up af forskellige fede kunstnere, der kommer og spiller.

Foruden Kesi er det allerede offentliggjort, at Scarlet Pleasure vender tilbage til dette års udgave af Grøn.

Turplan for Grøn 2019

18. juli: Amager
19. juli: Kolding
20. juli: Aarhus
21. juli: Aalborg
25. juli: Esbjerg
26. juli: Odense
27. juli: Næstved
28. juli: Valby

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 12 Marts 2019

Tak for hælpen!

Læserbrev af Søren Rasmussen (DF), formand for Seniorudvalget, Primulavej 7, 6000 Kolding.

Demens er et vigtigt emne, som vi i Seniorudvalget prioriterer højt. For det første fordi antallet af mennesker med demens er stigende. For det andet fordi demens ikke alene rammer den syge, men også i høj grad de pårørende. Der er altså rigtig mange mennesker, der er i berøring med demens. Det kalder på gode kommunale tilbud samt på, at vi sammen gør en indsats.

I Seniorudvalget er vores politiske vision, at mennesker med demens og deres pårørende skal kunne leve et så godt og så meningsfuldt liv med demens som muligt. Det vil vi opnå ved at sørge for, at de nødvendige tilbud er til stede for borgerne.

Det er vigtigt, at vi udvikler for det nære lokalsamfund, ligesom det er vigtigt, at vi står sammen nationalt.

Kolding Kommunes demenshandleplan læner sig derfor også op ad den nationale demenshandlingsplan, hvis værdigrundlag er, at ”i alle dele af landet skal mennesker med demens og deres pårørende mødes med en indsats af høj faglig kvalitet, som bygger på værdighed, medmenneskelighed og respekt for det enkelte menneskes ønsker, behov og ressourcer og for mennesket bag sygdommen og det levede liv”.

Koldings demenshandleplan 2019 - 2025 er udarbejdet via en inddragende proces, hvor borgerne i Kolding Kommune har været inviteret til at fortælle os, hvad de har brug for, når familien rammes af demens, lige so der har været drøftelser i Ældrerådet og Alzheimerforeningen.

Tak til alle der har medvirket, nu omsættes det til konkret handling.

Udgivet i Læserbreve

Fortæl dine politikere, om du kan arbejde, til du er 73 år. NNF og 3F byder op til debat om pension og nedslidning i Kolding den 13. marts med Karina Lorentzen (SF) og Tobias K. Jørgensen (V).

Da klokken slog tolv midnat 1. januar 2019, blev danskernes pensionsalder hævet – og den skal stige endnu mere i fremtiden. Pension og nedslidning bliver derfor et valgkampstema, og NNF og 3F byder således op til debat den 13. marts med folketingskandidaterne for Venstre og SF, Tobias K. Jørgensen og Karina Lorentzen.

- Mange 3F’ere vil blive ramt af en stigende pensionsalder. Vi har en del, som er så nedslidte, at de ikke klarer at arbejde til de fylder 60 år. Det skaber en stor ulighed, og derfor skal der handles på dette problem, som bare er blevet større af, at efterlønnen næsten er fjernet, fortæller formand for 3F i Kolding, Peter Thuesen Andersen, i en pressemeddelelse.

Paul Fruergaard Sørensen, formand i NNF Lillebælt-Fyn er enig:

- Vores medlemmer i fødevarebranchen slides hårdt af ensidige bevægelser, fx på slagterierne. Allerede i dag tager hver anden 3F’er medicin for at klare hverdagen, og en højere pensionsalder vil ramme hårdt, forklarer Paul Fruergaard Sørensen, formand i NNF Lillebælt-Fyn.

Politikere diskuterer pension og nedslidning

De to fagforeninger har derfor sat de to Kolding-kandidater Karina Lorentzen (SF) og Tobias K. Jørgensen (V) stævne for at debattere rimeligheden i en ensartet pensionsalder. For det er på Christiansborg at mulighederne ligger for at lave nogle rimelige pensionsvilkår for alle danskere.

- Forleden mødte jeg en 63-årig kvinde, der var slidt ned efter mange års rengøring på sygehuse, men som ikke kunne få førtidspension. Det er ikke værdigt, når man har slidt og slæbt i mange år. Mulighederne for at gå fra ved fysisk og psykisk nedslidning skal være bedre, ligesom der er behov for at sikre, at alle får nogle rimelige år på pension ligesom akademikerne, som lever i snit 10 år længere end ufaglærte, siger Karina Lorentzen, SF. Hun ser gerne en differentieret pensionsalder.

Karina Lorentzen og Tobias K. Jørgensen debatterer den 13. marts klokken 17-18.30 på 3F Kolding. Arrangementet er gratis, og alle med interesse i problemstillingen er velkomne til at dukke op. Forfatter Lars Olsen deltager også med et oplæg, der tager udgangspunkt i hans nye bog, som hedder ”Det forsvundne Folk.”

Udgivet i Politik

Café Liva gæster Kolding Teaterforening den 20. marts med cabareten, ”Glemmer du”.

”Glemmer du” er hverken en Liva Weel-cabaret, en PH-cabaret eller endnu en forestilling om demens! Nej, ”Glemmer du” er en forestilling om, hvordan vi husker ting forskelligt – eller som titlen siger: GLEMMER DU?

Nej, det kan du bande på, jeg ikke gør; til gengæld husker du forkert! 68-generationen og Nå-generationen mødes i et voldsomt clash over: Hvad der i sin tid gik galt. Hvad der sidenhen er gået galt. Og hvad der nu går galt, hver gang de er sammen.

Minder, erindringer og opfattelser, som på ingen måder stemmer overens – for ikke bare er de uenige om, hvem der husker hvad og hvornår; de er heller ikke på det rene med, hvem der husker sidst!

Pressen skrev:

”Jacob Morild har skabt en lille klassiker!” ”Sjov, varm, vedkommende, livsbekræftende og dybt troværdig!”.

De medvirkende er Lane Lind, Lars Knutzon, Mette Marckmann og Lasse Schmidt.

"Glemmer du" opføres på Godset onsdag den 20. marts klokken 19.30. Billetter kan købes her...

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 12 Marts 2019

Skagen kommer til Kolding

Der er mulighed for gensynsglæde.

Den sidste oplæsningsaften i foråret foregår på mandag. Det bliver med kendte Skagen-folk, som vil fortælle om Holger Drachmann ud fra deres egen underholdning i Skagen om sommeren.

Der er sikkert en del, som fra deres besøg i Skagen, også har oplevet Poul og Birgit Bernth med deres underholdning omkring Drachmanns liv og gøren. Det sker via oplæsning, fortælling og sang med fokus på vigtige elementer af Drachmanns liv og ophold i Skagen.

Parret vil i sin oplæsning mv. tage udgangspunkt i Holger Drachmanns bog ”Paa Sømands Tro og Love”, og specielt på ”Bjørn Sivertsens Brudefærd”.

Oplæsningsaftenen foregår mandag den 18. marts klokken 19 på Kolding Bibliotek. Prisen er 30 kr. inkl. kaffe og kage.

Udgivet i Kolding