Artikel filtreret på dato: Søndag, 17 Februar 2019

Snart er der repremiere på stykket af Lars Norén.

Mungo Park Kolding har i slutningen af februar repremiere på Dæmoner af Lars Norén. Lars Noréns stykke rummer en politisk, samfundskritisk vinkel på parforholdets krise, som er dybt aktuel. Med Dæmoner er man garanteret en intens teateroplevelse, mens man sidder i salen.

Når lyset tændes, befinder vi os i et hvidt hjem. Lejligheden er rolig og ordentlig. Smuk, klassisk klavermusik spiller og en kvinde træder frem – Katarina. Hun er klædt i silke og hendes ansigt er dækket af en ansigtsmaske. Kvinden knæler på en hvid pude. Foran hende er et postkort, en flaske gin og et halvfyldt glas. Musikken skifter pludseligt til hård basrytme, fodtrin høres og kvinden afslører sit ansigt. Døren til elevatoren åbnes og ud træder hendes ægtemand, Frank, og med sig har han urnen med sin døde mors aske.

Dæmoner er noget så sjældent som en moderne klassiker. En forestilling, der står på skuldrene af Edward Albees ”Who’s afraid of Virginia Woolf” og August Strindbergs ”Dødsdansen”. Dæmoner udstiller det arketypiske parforhold og dets konflikter.

Skuespiller og hovedrolleindehaver, Maja Juhlin, fortæller:

- At se Dæmoner er som at gå ind i spejlhuset og se sig selv i en forvrænget udgave. Det ene par i forestillingen lever det perfekte parforhold, men bag den polerede overflade tvinger livets kriser dem ud i en grænseløs adfærd, hvor de slipper dyriske drifter og dæmoner fri.

- Og så gør det de dét ved hinanden, som vi allesammen nogle gange har lyst til – men ikke gør, fordi vi er opdraget til at overholde sociale konventioner. Altså, hvem har ikke haft lyst til at knalde sin partner i hovedet med en stegepande?” afslutter Maja Juhlin med et smil på læben.

Lars Noréns stykke er absurd tragikomik, der efterlader én forfærdet og storgrinende. Instruktør Simon Boberg og scenograf Edward Lloyd Pierce har sammen med Mungo Park Kolding skabt en æstetisk oplevelse, der bliver siddende i kroppen længe efter lyset er slukket.

Dæmoner kan ses på Mungo Park Kolding den 26.-28. februar. Efterfølgende tager forestillingen på turné og kan opleves rundt om i landet.

Udgivet i Kolding

Nanna Ditzel er en af de mest indflydelsesrige kvindelige designere gennem tiden. Med afsæt i Trapholts aktuelle udstilling ’Danish Modern – Nanna Ditzel’ præsenterer datteren Dennie Ditzel og designhistoriker Anders V. Munch den danske arkitekt.

Få et unikt indblik i Nanna Ditzels 60 år lange karriere med sit udfordrende og nyskabende design af skulpturelle og innovative møbler.

Som en foregangskvinde i gentænkningen af den funktionalistiske tradition skabte Nanna Ditzel møbler, som var frie, farverige og forrest i udviklingen.

Hun er og bliver til stadighed en af dansk designs største skikkelser, der har sat sit tydelige præg på private hjem, såvel som i offentlige rum.

Foredraget finder sted hos Trapholt i Kolding - søndag den 24. februar klokken 10.30. Billetter kan købes via Folkeuniversitetet: https://fuodense.dk/kolding.

Foredraget er et samarbejde mellem Folkeuniversitetet og Trapholt.

Nanna Ditzel udstillingen på Trapholt kan ses frem til den 31. oktober. Udstillingen er en del af Trapholts designserie, Danish Modern, og skildrer et udvalg af Nanna Ditzels møbeldesign med afsæt i museets møbelsamling.

Udgivet i Kolding
Søndag, 17 Februar 2019

God plads til biogasanlæg

Læserbrev af Knud Erik Langhoff, folketingskandidat og formand for Den Konservative Vælgerforening i Kolding, Mariavej 9 6091 Bjert.

Det var med stor undren at der den 07.02.2019 af artikel i JV fremstod udtalelser og at ”Biogas er en død sild i hele Kolding kommune”.

For mig at se, bør vi vække den døde sild til live og etablere biogasanlæg i dertil egnede område i Kolding kommune.

Jeg medgiver det kan være en udfordring og det kræver en dyb indsigt i lokalområdets egenart at finde den helt rigtige placering til etablering af Biogasanlæg, men der er rigelig med plads i Kolding Kommune.

Jeg undrer mig stadigvæk over at området ved Venusvej var udpeget til biogasanlæg, når der i det åbne land er store arealer i kommunen, der er velegnede og hvor luften i forvejen er befængt med gyllelugt fra staldanlæg og gylletanke. Steder hvor de eventuelle lugtgener fra Biogasanlægget vil falde i med den i forvejen værende gyllelugt.

Der er altså rigeligt med plads og den grønne omstilling er vigtig, den skal vi i Kolding simpelthen være aktive i at gennemføre, hertil kommer at der er rigtig god synergi imellem grøn omstilling, Biogasenergi og at gyllen i processen ophøjes til en væsentlig beder gødning for jorden, og det skal vi selvfølgelig udnytte.

Jeg opfordrer derfor byrådspolitikerne i Kolding, til sammen med embedsmændene om at komme op på cyklen, komme rundt i kommunen for at finde frem til de mest optimale placeringer for et Biogasanlæg.

Det er kun et spørgsmål om tilstrækkelig kendskab til lokalområderne, velvilje til grøn omstilling og smidighed ved lokalplanlægning.

Udgivet i Læserbreve