Artikel filtreret på dato: Torsdag, 14 Februar 2019

**Artiklen er opdateret** Dele af Kolding og Sjølund var torsdag aften uden strøm.

Torsdag kort før klokken 19.30 røg strømforsyningen til næsten 4.000 husstande i Kolding og Sjølund-området.

I følge Ewii (Tre-For, red.) var 3.864 husstande berørt af strømafbrydelsen. I Kolding var blandt andet Frederik 7 Vej ramt af strømafbrydelse, fortæller en kilde til Kolding Netavis.

Strømmen var først helt etableret igen sent torsdag aften.

Det er ikke oplyst, hvad årsagen til strømafbrydelsen var.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 14 Februar 2019

Pesticider og andet i drikkevandet

Læserbrev af René Aalling Jensen, handelsøkonom-studerende og medlem af Alternativet, Esbjergvej 111, Harte, 6000 Kolding.

Den 6 november 2018 var borgmester Jørn Pedersen gæstetaler ved Danmarks naturfredningsforenings årsmøde. Her spurgte jeg ham om tilstanden på Koldings drikkevand, og han udtalte “Jeg ryster ikke på hånden”.

Da der i nogle dele af landet er fundet store overskridelser af grænseværdier, har jeg gennemgået Koldings vandværkers drikkevandsprøver for 2018. Her er et par vigtige fund:

Vandværket forbundsværket i Lunderskov har to gange overskredet pesticidresten Desphenyl-Chloridazon grænseværdien på 0,1 μg/l den 27 august og 24 maj som var målt til 0,2 og 0,18 μg/l. Professor i Miljømedicin Philippe Grandjean har tidliger udtalt “vi ved simpelthen ikke, om de her stoffer kan være hormonforstyrrende eller skade immun- eller nervesystemet”.

Pesticid 1,2-dibromoethane fra insektmiddel målt til detektionsgrænsen 0,3 må være 0,1.

TREFOR Vand, Østre Vandværk har den 9 august 2018 haft E-coli bakterier i drikkevandet. Det betyder er det forurenet af afføring fra dyr eller mennesker. I samme prøve har der også været for mange coliforme bakterier som findes i jord og forrådnede planter.

15 gange var der for meget nitrit i vandværkernes prøver. Nitrit er potentielt kræftfremkaldende fordi nitritten kan omdannes til nitrosaminer.

Udgivet i Læserbreve

Vi bruger i dag 33 procent flere penge på boligtilbehør end for bare ti år siden.

Lysestager, lænestole og lækre lamper. Vi bruger flere penge end nogensinde på tilbehør til hjemmet, og på bare ti år er den gennemsnitlige danskers udgifter til boliginteriør steget med 33,5 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Den tendens genkender de hos Imerco Home i Kolding Storcenter, der nu fejrer 1-års fødselsdag. Butikken blev for et år siden omdannet fra Inspiration til Imerco Home med målet om at tilbyde mere tendenspræget boliginteriør til folket i Kolding, og ifølge butikschefen har folk taget rigtig godt imod det nye koncept.

- Vores koncept handler om at imødekomme den ændring i forbrugsmønstret, som vi så tydeligt ser. Vi oplever, at folk gerne vil følge med i boligtendenserne uden at skulle udskifte alle møbler eller bruge en formue. Derfor skifter de små ting ud, når tendenserne ændrer sig, siger  butikschef i Imerco Home i Kolding, Rasmus Fangel, i en pressemeddelelse.

God modtagelse

I følge Rasmus Fangel er det især småmøbler og lamper, der er en del af Imerco Home-konceptet, som er populært blandt folk i Kolding.

- Folk tør helt sikkert kaste sig ud i noget lidt vildere i dag fremfor førhen, hvor det særligt var det klassiske og tidløse, man gik efter. Det kan være en lampe i en vild farve eller puder i noget anderledes materiale, siger han.

Siden skiftet fra Inspiration til Imerco Home har Kolding-butikken oplevet stor opbakning fra de lokale.

- Vi har helt sikkert en styrke i vores lokale kendskab. Det betyder, at vi kan give mere personlig rådgivning, og det tror jeg, mange sætter pris på. Det er jo netop fordelen ved at handle lokalt frem for på nettet.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 14 Februar 2019

Bank åbner dørene i nye lokaler

Efter en veloverstået flytning i januar er Spar Nord Kolding nu klar til at lukke dørene op for familie, venner, kolleger og kunder, når de byder inden for til en oplevelse i særklasse i deres nye områdehovedkontor på Skovvangen.

Ambitionerne er ikke til at tage fejl af i Spar Nord Kolding, der det seneste år har arbejdet målrettet på opførelsen af et nyt områdehovedkontor. Det handler om at give kunderne en oplevelse i særklasse, når de kommer ind i banken. Derfor glæder det nu banken at kunne åbne dørene og byde inden for i de helt nye lokaler på Skovvangen, som fremover skal omgive Spar Nord Kolding. Det skriver banken i en pressemeddelelse.

Familie, venner, kolleger og kunder inviteres hermed til åbent hus fredag den 1. marts fra kl. 14.00 – 17.00. Om arrangementet fortæller direktør i Spar Nord Kolding Bjarne Claussen:

- Tanken er at få nogle hyggelige og uformelle timer sammen, hvor folk har mulighed for at se vores nye bygning og hilse på alle medarbejderne i banken. I samme ombæring er der sørget for en konkurrence, hvor man kan vinde spændende præmier og noget godt til både ganen og ørene, siger han og fortsætter:

- Fredag eftermiddag kan for mange være en anelse hektisk med afrunding af arbejdsugen og afhentning af børn, og derfor har vi også sørget for underholdning til børnene i form af ansigtsmaling og ballondyr. Der er derfor rig mulighed for at få en hyggelig eftermiddag sammen, inden vi alle går på weekend.

Arrangementet finder sted på Skovvangen 37 i Kolding fra kl. 14.00-17.00, og alle er velkomne til at komme forbi til en rundtur.

Udgivet i Kolding

Bor du i nærheden af jernbanen, så kan det godt være, at du får nattesøvnen ødelagt. Skinnerne skal nemlig igen slibes. Det betyder, at den gnistrende og støjende "skinnedrage" kommer tilbage.

"Dragen" besøger os igen natten mellem den 17. og 18. februar med støjende og gnistende slibning på strækningen Vamdrup – Padborg, og den efterfølgende nat mellem den 18. og 19. sker det samme på skinnerne mellem Vamdrup og Kolding via Lunderskov. Det skriver netavisen Sebro Press.

Og før "Dragen" igen forsvinder fra egnen, står strækningen fra Taulov - Lunderskov for tur, og det er natten mellem den 21. og 22. februar.

Skinneslibetoget er en stor og tung tingest. 95 meter lang og vægten er 325 ton. Toget har 32 slibesten, der hver især kan indstilles i forskellige vinkler, således at hver enkelt slibesten kan anvendes, hvor der er behov for at fjerne uønsket metal fra skinnerne. Tilladt kørehastighed er 70 km/t. Slibningen foregår ved lav hastighed mellem 3 og 9 kilometer i timen. Opgaven er at fjerne små rifler og bølger i skinnerne.

Forlænger skinnernes levetid

Når specialtoget arbejder ser det nærmest ud som om, at der er gået ild i skinnerne under toget. Men operationen er medvirkende til at forlænge skinnernes levetid, og den medfører også en mere jævn gang for de almindelige toge.

En nats kørsel med slibetoget koster 165.000 kroner, fortæller vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup fra Banedanmark til Sebro Press.

Under operation kører slibetoget mellem én og ni gange på samme strækning. På en nat kan toget i gennemsnit nå at slibe fem til seks km skinner. Om dagen holder toget parkeret dels i Kolding dels i Rødekro.

Den gnistrende ”skinnedrage” kører fortrinsvis mellem kl. 22.30 og kl. 05. Tidspunktet er valgt for at undgå at genere den almindelige toggang mindst muligt, lyder det fra Pernille Skov fra Banedanmark.

Udgivet i Vamdrup
Torsdag, 14 Februar 2019

Frit valg for fødende

Læserbrev af Tobias Jørgensen (V), folketingskandidat og byrådsmedlem Kolding, Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup.

For ikke så længe siden, stiftede jeg bekendtskab med fødeklinikker. Her i regionen er der ingen, derfor er det ikke alment kendt med private fødeklinikker, men i region Sjælland fungerer det virkeligt godt.

Jeg har mødtes med jordemoder Birgit Thalwitzer der har jordemoderklinikken ”jordemoder.dk”. Birgit kender meget til fødeklinikker, og efter en introduktion til klinikkerne er jeg ikke i tvivl om, at de giver kommende familier en fantastisk mulighed for at vælge, på lige fod med det frie Sygehusvalg.

En fødeklinik kan udover at være et naturligt tilvalg for de enkelte forældre, også fungere som en buffer, der kan aflaste de store specialafdelinger i situationer med spidsbelastning, når der er rigtig mange fødsler. Det foreligger der også gode erfaringer med fra Region Sjælland.

Flere og flere jordemødre forlader jobbet, og søger nye udfordringer, jeg er ikke i tvivl om, at private fødeklinikker ville kunne være en del af løsningen til at stoppe denne flugt.

Der er nogen andre forudsætninger når man arbejder på en privat fødeklinik, der er i langt højere grad tid til at bruge sin faglighed og sunde fornuft, det giver både større selvtilfredsstillelse for den enkelte jordemoder, og jeg er sikker på at det også skaber en rigtig stor tryghed ved den fødende, når hun kan mærke at der er tid til hende.

Fødeklinikker er en god idé, lad os få dem til vores region også.

Udgivet i Læserbreve