Artikel filtreret på dato: Søndag, 01 December 2019

Søndag, 01 December 2019

Overraskelse ved viadukten i Vamdrup

Traditionen tro blev juletræet lørdag tændt på Torvet i Vamdrup.

Forinden var julemanden blevet vækket i gården bag Trim Service i Østergade. Herefter gik børn og voksne gennem gaden til Torvet. Forrest i rækkerne var Vojens Brass Band, der sørgede for at skabe julestemning med deres musik.

Ved broen under jernbanen i Østergade ventede der en overraskelse. Umiddelbart før optoget nåede viadukten blev der tændt farvet lys under hele jernbanebroen. Lyset skiftede langsomt farve undervejs, så publikum havde mulighed for at opleve hele regnbuens udvalg, mens de gik forbi mod Torvet.

Projektet med forskønnende belysning under viadukten i Østergade har været undervejs gennem flere år, forklarer formand for Vamdrup Byforum Helge Paulin i en pressemeddelelse.

- Først havde Vamdrup Byforum en lang forhandling med Banedanmark, der ejer jernbanebroen. Der skulle være sikkerhed for, at installationen ikke påvirkede drift af den elektriske jernbane. Herudover har vi måttet tage hensyn til trafiksikkerhed samt drift og vedligehold af systemet. Alt dette har tilsammen krævet en stor indsats fra Vamdrup Byforum. Undervejs har vi kunnet gøre brug af erfaringer fra såvel Bramming og Vojens, hvor man på det seneste også har kunnet udsmykke jernbanebroer med forskønnende belysning. Samtidig har vi kunnet trække på en kompetent lokal elinstallatør, der har ydet en stor indsats for at sikre rettidig udførelse af arbejdet, nævner Helge Paulin.

Installationen er på nuværende tidspunkt sat op med et standardprogram, der langsomt skifter farven med visse intervaller. Men i systemet indgår en styring, der muliggør at sætte farven efter forskellige lejligheder f.eks. rød til jul eller gul til påske. Så man kan med rette sige, at Vamdrup Byforum bogstavelig talt maler byen rød til jul fremover. Endvidere bliver det muligt at kontrollere farve på lyset under broen fra en computer i Vamdrup Kino. På denne måde kan farver på Kinotorvet og i viadukten afstemmes efter hinanden og medvirke til visuelt at binde Torvet og Kinotorvet sammen. Man kan også skabe særlige stemninger i forbindelse med præsentation af film i Vamdrup Kino, forklarer Helge Paulin.

Forskønnende belysning under jernbanebroen har sammen med styring fra Vamdrup Kino kostet 147.300 kr. Midler er hentet fra Centerbypuljen i Kolding Kommune, der yder økonomisk støtte til lokale initiativer i kommunen.

Udgivet i Vamdrup
Søndag, 01 December 2019

Forfatter vender hjem til Sjølund

Gretelise Holm kommer hjem til Sjølund den 4. december.

Forfatter Gretelise Holm vender den 4. december hjem til Sjølund, hvor hun holder foredrag om sin anmelderroste nye bog: "På Tryk - Gennem et halvt århundrede”.

Gretelise Holm

Som 17-årig kom hun i lære som journalist på Kolding Folkeblad. Siden hen har hun været ansat på bl.a. Berlingske Tidende, Børsen og Politiken.

Gretelise Holm, som er en af Danmarks mest læste krimiforfattere, og mange husker hende også fra hendes selvbiografi: “Jesus, pengene og livet”, hvor hun fortæller om den på én gang sørgelige og morsomme historie om at vokse op som fattigt nomadebarn i jyske landdistrikter, før hun som ganske ung slog igennem som journalist i København. Bogen gav og giver et sjældent velfortalt indblik i livet i den sociale og geografiske udkant i midten af 1900-tallet.

Gretelise Holm er nu tilbage - skarp, humoristisk og altid med fingeren direkte på pulsen med bogen “På Tryk - Igennem et halvt århundrede”.

Livet som kvinde i en mandsdomineret verden

I bogen PÅ TRYK tager dansk journalistiks grand old lady, Gretelise Holm, læseren med på en rejse gennem et halvt århundredes journalistik og beskriver en verden – fra Grønland til Afrika – i forandring. Bogen dækker et bredt spektrum af emner: Kvinder og mænd; lov, ret og straf; socialt stof; de fremmede; medier og politik; militarisme; og det arvelige monarki.

Undervejs hører vi om hekseprocesser, justitsmord, magtfuldkomne mænd, udemokratiske regenter, stærke kvinder og meget, meget andet.

”Gretelise Holm er en fryd at læse. Altid velskrivende, nysgerrig, engageret, fascineret og undrende. Magtkritisk, målrettet, mild, munter og modig. Velegnet til natbordet.” - Lone Kühlmann fra forlaget HarperCollins.

Kolding Kalenderen har som noget nyt organiseret en foredragsrække.

Første foredrag med Gretelise Holm afholdes den 4. december i Sjølund Mulitihal. Derudover kommer Connie Hedegaard den 22. januar 2020 og Lisbeth Zornig Andersen den 17. marts 2020.

- Vi er rigtig glade for at kunne præsentere tre seje kvindelige foredragsholder, der på hver deres område har et vigtigt budskab og vi er samtidigt glad for, at vi har besluttet os for at donere 30 procent af det forventede overskud til kulturelle arrangementer i Kolding Kommune, fortæller Hanna Andresen, der er projektleder for foredragsrækken.

Heidi Kunst udgiver af Kolding Kalenderen tilføjer:

- Vi har igennem de sidste 3-4 år været igennem en del sparerunder her i kommunen og det er især gået ud over de kulturelle institutioner og dermed diversiteten af udbuddet på området. Vi blander os ikke i politikken, og er i disse tider glad for at kunne udgive en kulturkalender 12 gange om året uden at modtage støttekroner hertil. Til gengæld vil vi gerne hjælpe, og har derfor besluttet at donere 30% af overskuddet tilbage til kulturen. Det bliver Hanna, der er tovholder på foredragsrækken, der bliver ansvarlig for uddelingen af donationerne. Hendes erfaring, som tidligere leder af Gademix gør, at hun har fingeren på pulsen mht. hvem der trænger og hvor pengene vil gøre mest nytte. Jeg kan dog forestille mig at hendes første prioritet bliver tilskud til børneaktiviteter og det støtter jeg glædeligt op om..

Kolding Kalenderen er en månedlig kulturkalender, der blev udgivet første gang i marts 2012. Den udkommer 12 gange om året i et oplag på ca. 8.500 stk. Den bliver uddelt i Kolding Kommune.

Udgivet i Sjølund

Indstil dine kandidater nu!

I Kolding siges der tak til de frivillige folkeoplysende foreninger i forbindelse med et nyt prisshow, der afholdes den 3. marts 2020 på Kolding Teater. Showet er en tak til alle de foreninger, der løfter en kæmpe opgave ved at holde et utal af forskellige aktiviteter kørende.

Ved showet uddeles Kolding Kommunes fem priser på Fritids- og idrætsområdet, op til 10 ungdomslederpriser og alle de idrætsudøvere, der har gjort sig fortjent til hædring vil ligeledes blive hyldet. Det oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Årets leder

Foreningslivet ville slet ikke fungere, hvis det ikke var for de frivillige, som løser en lang række opgaver. Men hvem er det, der har løftet den frivillige opgave ud over det sædvanlige? Hvem er det, der på en bemærkelsesværdig, nytænkende eller inspirerende måde har taget et særligt initiativ eller ydet en særlig indsats inden for den frivillige verden? Personen kan være alt lige fra træner, stævnearrangør, materialemand, kampfordeler, lejrchef, sceneansvarlig, bestyrelsesmedlem eller hvad der nu findes af forskellige ildsjæle i foreningslivet.

Det er nu, du har mulighed for at beskrive den indsats, de gør og dermed måske give dem et ekstra skulderklap for det arbejde, de lægger i foreningen. Årets leder belønnes med 5.000 kr. og skal være frivillig i en forening godkendt under Folkeoplysningsloven.

Årets forening og Årets publikumspris

Kender du en folkeoplysende forening, der har taget et bemærkelsesværdigt skridt, der gør, at de skiller sig positivt ud og fortjener udnævnelsen til Årets forening? Så lad os vide det. Skriv hvorfor det lige netop er den forening, der fortjener titlen som Årets forening og 10.000 kr.

Formålet med publikumsprisen er at påskønne og vise anerkendelse af de gode initiativer blandt det frivillige folkeoplysende foreningsliv i Kolding Kommune. Prisen gives til et projekt, en aktivitet eller et initiativ, der er med til at udvikle de folkeoplysende foreninger i Kolding. Det kan f. eks. være et samarbejde mellem foreningen og nye målgrupper, udvikling af nye aktiviteter eller måske en helt ny måde at organisere det frivillige arbejde på. Alle kan indstille forslag til Årets publikumspris. Fritids- og Idrætsudvalget udvælger tre initiativer blandt de indkomne forslag, som herefter lægges ud til sms-afstemning til Awardshowet. Det initiativ med flest stemmer modtager Årets publikumspris på 7.500 kr.

Årets talent og Årets talentudvikler

Talentrådet for idræt har indstiftet prisen Årets talent, der ydes til et særligt talent mellem 15 og 23 år, der har udmærket sig og har udvist særligt stort potentiale.

Prisen til Årets talentudvikler gives til en person, der har gjort en særlig indsats for at gøre det muligt at udvikle talenter. Det kan være en leder eller træner, der modtager denne pris.

Du kan være med til at bestemme, hvem der kan komme i betragtning til priserne, da alle har mulighed for at indstille kandidater. Hvem der skal modtage prisen besluttes af en jury nedsat af Talentrådet for idræt.

Ungdomslederpriser

Har I en ung træner eller leder under 25 år, der fortjener et ekstra skulderklap, så er det nu han/hun skal indstilles!

Fritidsrådet i Kolding Kommune har vedtaget, at unge under 25 år, der i minimum 2 år har udført et stort frivilligt arbejde i en forening under Folkeoplysningsloven kan indstilles til en Ungdomslederpris. Der uddeles op til 10 ungdomslederpriser. Prisen består af et diplom og en gave.

Giv et ekstra skulderklap

Kom ud af busken og indstil alle gode initiativer, så de kan blive hyldet og få et ekstra skulderklap. Det er svært at nå hele vejen rundt til de utallige frivillige og gode initiativer og takke dem, der gør en kæmpe forskel. Det er der nu mulighed for, så det er bare om at komme til tasterne og fortælle om alt det fantastiske, der sker i foreningslivet.

Indstillinger sendes senest den 15. december til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Udgivet i Kolding
Søndag, 01 December 2019

Fællessang på biblioteket

Byrådsmedlem Jesper Elkjær er vært ved den næste omgang Månedens sange, der ekstraordinært afholdes den anden torsdag i måneden, den 12. december klokken.

Kolding Bibliotek inviterer til åben og gratis fællessang en gang om måneden i vinterhalvåret. Hver gang er det skiftende personligheder fra Kolding, der står for at vælge og introducere dagens sange. Den næste gang er den 12. december, hvor værten er byrådsmedlem Jesper Elkjær. Pianist Bente Ibenfeldt akkompagnerer på flygel.

De andre værter i denne sæson er teaterdirektør på Mungo Park Sophie Lauring, direktør for Geografisk Have Lene Holm og sognepræst ved Bramdrup Kirke Lone Vesterdal.

Månedens Sange i december finder sted den anden torsdag i måneden, men normalt er det altid den første torsdag i måneden klokken 17.00-17.45. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding. Alle er velkomne

Udgivet i Det sker...
Søndag, 01 December 2019

Vinterhaver lyser Nicolai op

I forbindelse med Åbne huse i Nicolai præsenteres den midlertidige lysinstallation Vinterhaver af arkitekt Sarah Fredelund.

Decembermørket i Nicolai Gården bliver fra 5. til 7. december oplyst af den legende installation Vinterhaver, der er lavet af arkitekt Sarah Fredelund. Det hele i forbindelse med Åbne huse i Nicolai og Kolding Light Festival, oplyser Nicolai i en pressemeddelelse.

I værket Vinterhaver møder den besøgende tre lysende drivhuse, der står som urbane lanterne i Nicolai Gården. Hver vinterhave udstiller og udfolder en særlig type af lys og viser, hvordan man med simple lysgreb kan forandre og forvandle oplevelsen. Sarah Fredelund ønsker at skabe umiddelbare og inkluderende lysoplevelser, der møder de besøgende i øjenhøjde og inspirerer folk til selv at udfolde lysets mange kvaliteter og gå på opdagelse i lysets legende univers.

Til de der ønsker en ekstra dimension I værket, man kan fordybe sig I forholdet mellem lys og liv, og læse om, hvad netop disse tre typer af lys (hhv. det hvide lys, det farvede lys og UV lys) har af betydning for det, som lever og vokser.

Sarah Fredelund er arkitekt og lysdesigner. Hun er arbejdet primært I mødet mellem lys, mennesker og rum, og herigennem oplevelsen af ‘sted’. Sarah har blandt andet været med til at lave lyset til det nye Noma, som vandt årets lyspris 2018.

I foråret 2019 blevet hun kåret af det internationale ‘Lighting Magazine’ som en af verdens top 40 lysdesignere under 40. Sarah er selv født og opvokset I Kolding, så byen har en helt særlig plads I hendes hjerte og bevidsthed.

Udgivet i Nicolai