Artikel filtreret på dato: Lørdag, 03 November 2018

Søndag afholder Trapholt arrangementet ’About Wood’ for ottende år i træk i samarbejde med Snedkernes Uddannelser. En hyldest til træ som materiale, håndværk i topklasse og dansk møbeldesign. Dagen byder på oplæg om Kay Bojesens ikoniske abe og udstilling af årets højest præmierede svendestykker fra landets snedkeruddannelser.

Vær’ med når Trapholt fyldes med duften af træ fra landets 15 bedste svendestykker. Autenticitet, kvalitet og bæredygtighed går igen blandt svendestykkerne, som de meste talentfulde nyuddannede snedkere præsenterer. Mød snedkerne, der blandt andet er møbelsnedkere, maskinsnedkere og bygningssnedkere, og få en snak omkring deres møbler og erfaringer, nye teknikker og gamle traditioner.

Trapholt er aktuel med den store udstilling ’Kay Bojesen – Humøret i dansk design’. Derfor byder dagen også på oplæg med Julie Krüger fra Brødrene Krüger, som producerer de verdenskendte Kay Bojesen aber. Hun giver et unikt indblik i skabelsen af den ikoniske abe.

Der er mulighed for at møde Janus Højgaard, som er Brand Manager hos Kay Bojesen Denmark. Janus Højgaard medbringer en abestation, hvor man kan se, hvordan den verdenskendte abe samles. Der er også mulighed for at vinde en Kay Bojesen abe på dagen.

- Træ og håndværk af høj kvalitet er i disse år meget populært, og vi er glade for at kunne være med til at hylde det og de præmierede snedkere sammen med fagfolk og museumsgæster. I år har vi samtidig Kay Bojesen-udstillingen, og hans træarbejde er også gennemførte eksempler på godt håndværk og dansk design, når det er bedst”, lyder det fra Maria Vallø Strauss, der er ansvarlig for ’About Wood’.

Er man sulten efter endnu mere, så er der mulighed for at fuldende dagen med en guidet introduktion til Arne Jacobsens Kubeflex-sommerhus. Har man lyst til at udfolde sin egen kreativitet, så er der rig mulighed for det i udstillingen ’Kay Bojesen – Humøret i dansk design’, hvor 25.000 Kay Bojesen træklodser kun venter på at blive stablet.

’About Wood’ finder sted den 4. november klokken 10-17 hos Trapholt i Kolding.

Programmet for dagen

10.00 – 17.00 Årets præmierede snedker svendestykker præsenteres
11.00 – 16.00 Abestation v/ Designansvarlig Janus Højgaard fra Kay Bojesen Denmark
11.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus
11.30 Sådan produceres Kay Bojesen-aben - oplæg v/ Julie Krüger fra Brdr. Krüger
13.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus
13.30 Sådan produceres Kay Bojesen-aben - oplæg v/ Julie Krüger fra Brdr. Krüger
15.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus

Udgivet i Kolding
Lørdag, 03 November 2018

Springvand bliver justeret

Springvandet i Slotssøen i Kolding er netop taget ned for i år. Når den nye sæson starter 15. marts 2019 kommer springvandet til at springe på en lidt anden måde.

Springvandet er en gave til kommunen fra Kolding Flisepudser Laug. Da anlægget blev taget i brug tidligere på året, blev der anvendt modelberegninger til at indstille springvandet. Den slags beregninger er altid baseret på en vis usikkerhed. Derfor er det gængs praksis, at man efterfølgende får foretaget støjmålinger på stedet for at få et eksakt billede af, hvor meget springvandet rent faktisk støjer. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

En sådan støjmåling har Kolding Kommune også fået lavet, og efter at de mange data er blevet analyseret, har kommunen nu justeret programmet, som skal styre springvandet i den nye sæson.

- Vi kan ikke direkte sammenligne støjmålingerne med de modelberegninger, som tidligere fastlagde, hvordan springvandet måtte springe. Men sandsynligvis har springvandet ikke helt overholdt Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i den forløbne sæson. Det retter vi op på nu, fortæller driftschef Martin Sejersgaard-Jacobsen, Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

Slukket for springvandet i perioder

Tidsrummet for, hvornår springvandet vil være tændt, er også i den nye sæson kl. 10-22 alle dage, søndag dog kl. 11.30-22. På samme måde vil højden og mønstret på springvandet løbende ændre sig for at skabe et spændende udtryk.

- Det høje slanke udtryk kommer dog i højere grad til at præge springvandet. Rent æstetisk ser det flot ud, og samtidig viser støjmålingen, at den høje midtersøjle støjer mindre end de otte skråtstillede søjler, som udgør den såkaldte buket, fortæller Martin Sejersgaard-Jacobsen.

Til forskel fra denne sæson vil der i 2019 være slukket for vandet 11 minutter hver time om aftenen og lørdag eftermiddag for at overholde Miljøstyrelsens gennemsnitskrav til de vejledende støjgrænser.

Den bedste placering

Støjmålingen er også blevet brugt til at undersøge, om der findes en bedre placering af springvandet i Slotssøen. Flisepudserne har selv peget på en alternativ placering midt i Slotssøen, tættere på biblioteket og søterrassen, hvor flere ville kunne få glæde af springvandet.

- Paradoksalt nok giver den alternative placering ude midt i søen større problemer med at overholde de vejledende støjgrænser. Forklaringen er, at springvandet nu ligger tæt ved et område med blandet bolig- og erhvervsbebyggelse. Flytter vi springvandet ud på den foreslåede placering, kommer det tættere på områder med ren boligbebyggelse, hvor de vejledende støjkrav er skrappere. Konsekvensen ville være, at vi måtte slukke for springvandet flere og længere perioder hver dag. Derfor holder vi fast i den nuværende placering, som giver mest mulig springvand i Slotssøen, siger Martin Sejersgaard-Jacobsen.

Vindvagt forebygger tåge fra springvandet

Ud over programmeringen af springvandet, som skal sikre, at støjen holdes under de vejledende værdier, er der installeret en såkaldt vindvagt på toppen af Kolding Hotel Apartments. Vindvagten skruer automatisk ned for springvandet, når det blæser for at undgå spredning af vandtåge. Hvis det blæser tilstrækkeligt hårdt, bliver der helt slukket for springvandet.

Udgivet i Kolding