Artikel filtreret på dato: Fredag, 23 November 2018

Midt under Black Friday blev årets nye julebelysning tændt i Søndergade i Kolding.

Frost, Elsa og Anna. Anders And. Mickey Mouse og Pluto. Der manglede ikke nogen, da Koldings Søndergade syd fredag klokken 17 blev omdannet til Magic Street med alle de kendte og elskede Disney-figurer.

Bag den store satsning i Kolding står City Kolding, som har samarbejdet med den lokale virksomhed Jada Group.

Søndergades nye julebelysning kan nu ses helt frem til jul.

Se billederne længere nede på siden...

Udgivet i Kolding

Sydøstjyllands Politi har gode råd til, hvordan du får en god julefrokost.

Så er det igen tid for julefrokoster - sæsonen er allerede godt i gang. Julefrokoster betyder i de fleste tilfælde en god tradition, hyggeligt samvær med kollegaer og familie og festglade mennesker i højt julehumør.

Men det er også en begivenhed, der kan komme til at trække lange mørke skygger, for når julesnapsen og juleøllene går ind, så sker det også, at hyggen og fornuften forsvinder – og så kan det gå galt. Derfor er julefrokoster også et indsatsområde for politiet, så vi kan bidrage til tryghed og sikkerhed i fx nattelivet efter julefrokosten.

- Sydøstjyllands Politi sætter hvert år fokus på netop julefrokosttiden for at forebygge særligt spirituskørsel og utrygge forhold i nattelivet. For meget alkohol kan give alvorlige tømmermænd i mere end én forstand og det vil vi gerne bidrage til at udgå, fortæller politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Spirituskørsel

- Bilkørsel i påvirket tilstand er særdeles farligt for bilisten selv og for andre trafikanter, og derfor sætter vi ind med særlige spiritus- og narkokontroller i juletiden, samtidig med at vi forebygger med gode råd til borgerne, der skal minde dem om, hvor farligt det er. Vores budskab er helt enkelt at lade bilen stå, hvis man har drukket spiritus eller er påvirket af andet – og at man også venter med at køre bil til dagen efter, fordi man fortsat vil kunne være påvirket af alkohol, siger politiinspektør Michael Weiss.

Også cyklen eller knallerten kan blive et monster at styre, når promillen er høj og det kan føre til alvorlige ulykker. ’Lad dem stå og planlæg for, hvordan du kommer sikkert hjem med fx taxa, bus eller ved at blive hentet. Og lad være med at tage chancen ved at køre med en beruset bilist – det bliver ikke bedre af, at det er en anden end en påvirket dig, der er bag rattet’ påpeger politiinspektøren.

Det er også klogt at huske, at det kan være farligt at forsøge at gå hjem i meget koldt vejr med en høj promille. Næsten hvert år er der nogen, der omkommer et eller andet sted i landet på den måde.

Nattelivet

Mange julefrokoster ender med en tur i nattelivet. Derfor er der typisk torsdage, fredage og lørdage flere mennesker i nattelivet i de større byer, og en del af dem er ikke vant til at ’gå i byen’. Sydøstjyllands Politis opfordrer de festglade julefrokostdeltagere til, at de holder øje og tager varer på hinanden, når de tager i byen sammen:

- Hjælp hinanden til at holde det gode festhumør, grib ind hvis en påvirket ven fx ønsker at køre bil eller opfører sig uhensigtsmæssigt over for andre julegæster, og hjælp din kollega, ven eller veninde, hvis de ikke er i stand til at tage vare på dem selv og ikke evner at komme sikkert hjem. Sydøstjyllands Politi vil være synligt til stede i nattelivet for at understøtte, at det skal være en god oplevelse at gå i byen i juletiden. De fleste ved godt, hvordan de skal opføre sig, men er der nogen, der ikke ved det, så griber vi ind, siger politiinspektør Michael Weiss.

Pas på dine ejendele

Og så er der lige det med mobiltelefonen, tasken eller pungen, der bliver lagt på bordet eller på baren. Sydøstjyllands Politi opfordrer igen i år julefrokostgæster til passe på deres ejendele, når de tager i byen:

- Hold øje med din pung og telefon, og hold tasken lukket, hvis du opbevarer dine ejendele her. Bruger du dit kreditkort, så vær opmærksom på at holde hånden over, når du taster din kode, minder politiinspektør Michael Weis om.

- Det er så ærgerligt at komme hjem efter en god fest, og så få den ødelagt ved at finde ud af, at mobilen, kreditkort, pung eller taske er blevet stjålet.

Sydøstjyllands Politis gode råd til årets julefrokostgæster

Planlæg allerede nu, hvordan du kommer hjem fra årets julefrokoster

Lad bilen stå, hvis du har drukket alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller aftal at blive hentet. Find natbus i din by på Sydtrafik eller Midttrafiks hjemmesider

Lad også cyklen stå, når du har drukket alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller aftal at blive hentet

Holder du julefrokosten, så server også festlige alkoholfrie drinks til dem, der skal køre hjem, så de ikke fristes til at drikke alkohol. Tilbyd eventuelt dine gæster at overnatte, så de ikke kører hjem i påvirket tilstand

Vær en god ven, og tag nøglen fra din ven, hvis han eller hun vil køre bil i påvirket tilstand

Gå ikke vejen hjem i beruset tilstand i meget koldt vejr

Tag vare på hinanden, når I tager i byen sammen. Støt hinanden i at holde den gode julestemning, og grib evt. ind, hvis din gode ven er ved at ødelægge julehyggen

Sørg for, at alle kommer godt og sikkert hjem. Hjælp, hvis din kollega, ven eller veninde ikke er i stand til at komme sikkert hjem selv, eller er i en tilstand, hvor det ikke er sikkert for ham eller hende at færdes selv rundt i byen

Hold øje med dine ejendele, når du er i byen. Opbevar dem et sted, hvor det ikke er lige til at komme til dem for andre

Betaler du med kreditkort, så hold hånden over, når du taster din kode

Oplever du kriminelle forhold, så meld det med det samme til politiet via 114 og akut via 112.

Fra uge 48 til uge 52 gennemfører politiet i hele Danmark spiritus- og narkokontroller.

Udgivet i Kolding
Fredag, 23 November 2018

Ny Fritids- og idrætspolitik

Læserbrev af Søren Rasmussen (DF), formand for Fritids- og idrætsudvalget, Primulavej 7, 6000 Kolding.

Der er udarbejdet en ny Fritids- og idrætspolitik. Rigtig mange foreninger, organisationer, råd, bestyrelser, enkeltpersoner og andre har deltaget særdeles konstruktivt i arbejdet. Det er således også et enigt Fritids- og idrætsudvalg, der har indstillet politikken til godkendelse.

I udkastet til Fritids- og idrætspolitikken for 2019 – 2021 er der arbejdet med ”Aktive fællesskaber gennem hele livet”, som overordnet vision for politikken.

Fokusområderne er, at udvikle en stærk frivillighedskultur, udvikle rammerne for livslang læring, udvikle fremtidens talenter, udvikle fremtidens rammer for aktivitet og fællesskab, udvikle optimale rammer for et godt seniorliv, udvikle tilbud målrettet unge og studerende, styrke mulighederne for deltagelse for alle samt sætte Kolding Kommune på landkortet som eventdestination.

Det er vigtigt for mig, at der nu skal udarbejdes handleplaner, så politikken og det store arbejde der ligger bag, kan føre til konkret handling.

Idræts- og fritidslivet er en meget vigtig del af mange menneskers hverdag og dermed også af stor betydning for vores kommune. Derfor er det vigtigt, vi har fokus på at udvikle området.

Udgivet i Læserbreve
Fredag, 23 November 2018

Nr. Bjert får ny dagligvarebutik

Nr. Bjert får en ny dagligvarebutik. Det sker med åbningstilbud og smagsprøver.

Det bliver en festdag, når købmand Johnny Bech Olsens søn Oliver torsdag den 29. november klipper snoren over til byens nyeste REMA 1000-butik. Til de morgenfriske, der finder vejen forbi Drejensvej 2, vil der udover smagsprøver og åbningstilbud, blive uddelt roser til de voksne, og vindmøller, balloner og flag til børnene.

Det er en spændt købmand, der skal stå i spidsen for butikken i Nr. Bjert. Det er nemlig Johnnys første tjans som købmand i REMA 1000-familien. De sidste tre måneder har han derfor brugt i oplæring hos andre dygtige REMA 1000-købmænd.

Nu glæder han sig til at stå på egne fødder og byde folk i Nr. Bjert indenfor til åbningsfest:

- Ventetiden har været lang, så nu glæder jeg mig bare til at byde de mange lokale kunder velkommen. Det har længe været en drøm at få min egen REMA 1000-butik. Her har man som købmand stor frihed til at drive sin butik, så den passer til lokalsamfundets behov. Da jeg derfor blev tilbudt at stå i spidsen for den nye REMA 1000-butik i Nr. Bjert, var betænkningstiden kort, siger Johnny Bech Olsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- REMA 1000 har nogle stærke værdier inden for bæredygtighed og madspild, som har været vigtige for mig. Vi skal sælge de rigtige varer til lave priser og tage et samfundsansvar.

En nem og hyggelig indkøbsoplevelse

Med den nye REMA 1000-butik på Drejensvej fordobles antallet af dagligvarebutikker i Nr. Bjert og med den igangværende udbygning skal REMA 1000 på Drejensvej øge borgernes mulighed for at handle lokalt.

- Vi håber, vi kan blive de lokales butik, så de ikke behøver køre til Kolding for at gøre deres indkøb. Vi skal altid have friske varer, og vi skal sørge for at have de varer, som kunderne efterspørger. Kunden er vores øverste chef, og vores højeste mål er at gøre indkøbsoplevelsen nemmere og mere hyggelig for de lokale kunder.

Selvom Johnny er ny i REMA 1000-familien, er han dog en rutineret mand i detailbranchen. Som 13-årig startede Johnny som flaskedreng, og i dag, godt og vel 20 år senere, er han klar til at skabe sin egen REMA 1000-butik, der skal være stærk på de velkendte REMA 1000-værdier.

- Min drivkraft de seneste tyve år har været den samme. Det er ønsket om at skabe den bedst mulige butik for kunderne og sammenholdet med ens kollegaer. De to ting går for mig hånd i hånd. Hvis jeg kan sørge for, at mine ansatte er glade og føler sig anerkendt, tror jeg på, at det bliver en mere hyggelig indkøbsoplevelse for kunderne, siger Johnny.

Butikken på Drejensvej vil fra fredag den 30. november have åbent alle ugens dage fra klokken 07-21.

Udgivet i Kolding
Fredag, 23 November 2018

Verdens flygtninge

Læserbrev af Bo Vesterlund, EP-kandidat (SF), Rosenholm 18, 6000 Kolding.

I FN´s globale flygtningeaftale vil FN forbedre forholdene for verdens flygtninge i nærområderne gennem udvikling. Aftalen er blevet til efter 2 års arbejde i FN, medlemslandene og i humanitære organisationer. Kun USA stemte, af FN´s 193 medlemslande, imod aftalen. At så mange lande stemte for aftalen understreger at hjælpen til flygtninge og udvikling i nærområderne ikke løses af nogle få lande alene.

I en kommentar til FN´s flygtningeaftale, skriver Bo Vesterlund:

- Denne FN-aftale er et vigtigt skridt i retning af en fælles indsats fra FN-landene. Med denne aftale kan vi arbejde for en konfliktdæmpende indsats i nærområderne og for modtagecentre i nærområderne.

- I modtagecentrene skal flygtninge kunne modtage nødvendig lægehjælp, uddannelse og orientering om deres rettigheder. De skal kunne søge asyl her så de, der har behov for asyl, kan få tildelt asyl ud fra FN-kvoter. Den langsigtede udvikling i de områder, folk flygter fra, skal sikres ved at flere lande, også EU-landene, opfylder 0,7%-målsætningen for langsigtet udviklingsbistand. I EU skal hverken Danmark, Polen, Ungarn, Italien eller Rumænien kunne nægte at følge en solidarisk EU-politik der vil fordele asylanter på medlemslandene.

Udgivet i Læserbreve
Fredag, 23 November 2018

Jul i Geografisk Have

Årets sidste arrangement i Geografisk Have står i julens tegn.

I denne weekend løber årets sidste arrangement af stablen i Geografisk Have i Kolding. Det sker i samarbejde med støtteforeningen Geografisk Haves Venner.

Jubilæumsåret sluttes af med "Jul i Haven" med et strejf af Aksel Olsen, der grundlagde Geografisk Have for 100 år siden.

Lørdag klokken 14 kan du høre foredraget ”I Aksel Olsens fodspor” fortalt af Søren Paludan, Aksel Olsens barnebarn. Søren Paludan arbejder som landskabskonsulent og skovrider og har rejst i mange lande i hele verden.

Søndag mellem klokken 10 og 15 vil der blive ekstra trængsel i Væksthuset, når dekoratør Pia Kruse giver inspiration til advents- og juledekorationer.

En julebordsudstilling med fire lokale kunsthåndværkere og designere kan også opleves i havens væksthus. Her har ByHansen, Handmadehome, Genbrugsbutikken Igen og Ryborg Urban Design pyntet hver deres julebord på kreativ vis.

En række aktiviteter for de mindste skaber hyggelig aktivitet og oplevelse. Det kan gøres på den nyrenoverede legeplads med temaet ”Træ og tov til tumlinger”.

Der er fri entré for alle.

Du kan se programmet længere nede på siden...

Udgivet i Kolding