Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 20 November 2018

Tirsdag, 20 November 2018

Historisk miljøaftale underskrevet

BlueKolding og Aarsleff har underskrevet en kontrakt, der betyder, at BlueKolding de kommende seks år investerer cirka 300 millioner kroner i bedre og større kloakker i hele Kolding Kommune. Aftalen sparer BlueKolding og kunderne for et større tocifret millionbeløb.

Hvert år investerer BlueKolding millioner af kroner i at anlægge og vedligeholde kloakker og klimatilpasse Kolding Kommune. Og hver gang, selskabet skal i gang med et større projekt, skal der laves udbudsmateriale og forhandles med leverandører. Det tager tid. Og det er dyrt.Men de næste seks år bliver en række af udgifterne markant mindre.

Det bliver nemlig én og samme entreprenør, der kommer til at udføre BlueKoldings projekter lige fra mindre, akutte graveopgaver til store renoveringsprojekter. BlueKolding og entreprenørkoncernen Per Aarsleff A/S har indgået en såkaldt rammeaftale, der betyder, at Aarsleff skal udføre alle opgaver inden for helt faste prisrammer, som er fastlagt i aftalen.

Bedre kvalitet til færre penge

Det giver både økonomisk tryghed, store besparelser og en øget kvalitet i arbejdet, forklarer BlueKoldings direktør, Per Holm.

- Når man forhandler efter Smartnership-modellen, arbejder parterne sammen om at finde besparelser og merværdi i samarbejdet og i projekterne. Motivationen er, at man deler de gevinster, man kan finde i forhandlingerne. Med denne rammeaftale kommer vi for eksempel til at spare mange penge på ikke selv at skulle lave udregninger og udbudsmateriale til alle projekterne. Vi ved nemlig allerede, hvem der skal gennemføre dem, siger Per Holm i en pressemeddelelse.

Man kunne frygte, at det betyder øgede udgifter, når man ikke beder forskellige leverandører om at byde ind på hvert enkelt projekt, men det bliver ikke tilfældet, garanterer direktøren:

- Man lægger en såkaldt target-pris for hvert projekt. Hvis det bliver dyrere end beregnet, deler BlueKolding og Aarsleff udgiften. Hvis det bliver billigere, deler vi gevinsten. Dermed har begge parter hånden på kogepladen, konstaterer han.

Dertil kommer, at Aarsleff har kunnet justere sine priser på arbejdet betydeligt ned. Dels fordi selskabet er sikret faste opgaver de kommende seks år, dels fordi man forventer løbende at kunne effektivisere arbejdet.

- Der er betydelige fordele for Aarsleff ved at kunne planlægge seks år frem i tiden og sikre både beskæftigelse og omsætning. Den sikkerhed kommer også BlueKolding, og dermed kunderne i hele Kolding, til gode i form af flere og bedre projekter for pengene, forklarer Per Holm.

Hos Aarsleff vækker aftalen også stor glæde.

- Rammeaftaler er et fokusområde, som vi efterhånden har arbejdet med i mange år. Vi er derfor naturligvis glade for aftalen og den tillid, som BlueKolding har vist os, fortæller administrerende direktør ved Aarsleff, Jesper Kristian Jacobsen.

Han pointerer videre, at samarbejdsformen passer godt til Aarsleff-koncernens mange kompetencer inden for både opgravningsfri og traditionel kloakfornyelse.

Besparelse på 30 millioner kroner

Per Holm skønner, at BlueKoldings besparelser bliver i størrelsesordenen 30 millioner kroner eller mere, som blandt andet kan bruges på endnu bedre kloakker i Kolding Kommune. Rent praktisk rykker tre Aarsleff-ansatte fysisk ind hos BlueKolding og kommer til at deltage i både planlægning og udførelse af projekterne.

- Det betyder øget kvalitet i projekterne, fordi vi kan drage fordel af Aarsleffs ekspertise tidligere i projekterne. Og det giver yderligere besparelser i forhold til tidligere, når vi har været nødt til at hyre eksterne rådgivere til at hjælpe med den praktiske planlægning af de enkelte projekter. Nu har vi dem siddende fast hos os, siger Per Holm.

Også BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein glæder sig over aftalen:

- BlueKoldings kunder får med rammeaftalen betydeligt mere miljø og klimatilpasning for pengene i de kommende seks år. Samtidig kommer de til at opleve en mere ensartet kommunikation omkring projekterne, når det er den samme entreprenør, der løser opgaverne hver gang, vurderer hun.

Udgivet i Kolding

Bilister på Ndr. Ringvej skal forvente forsinkelser på omkring 20 minutter i myldretiden. Forsinkelserne skyldes arbejde med regnvandsbrønde på strækningen.

På grund af arbejde med regnvandsledninger er Ndr. Ringvej snævret ind til én vejbane ud for Troldhedevej. Strækningen reguleres af et mobilt trafiksignal og det forventes at give forsinkelser på op til 20-30 minutter. Det er især i myldretiden bilisterne skal indstille sig på ekstra køretid og, hvis det er muligt, at finde alternative ruter, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Ny vejbrønd skal fordele regnvand

Kloakarbejdet på Ndr. Ringvej er en del af arbejdet med at klimatilpasse området. Det nye regnvandsbassin i Byparken skal forbindes til regnvandsledningen fra Skovvangen og til Marielundsøen.

- Vi etablerer blandt andet en ny fordelerbrønd, som vi kalder den, der via følere i et par andre brønde kan registrere vandmængderne og automatisk fordele vandet derhen, hvor der er plads. Det aflaster kloakkerne under skybrud og massive regnmængder og forhindrer dermed oversvømmelser, fortæller projektleder Louise Langschwager fra Klimavand, der er Kommunens og BlueKoldings samarbejde om klimatilpasning.

I forbindelse med kloakarbejdet er vandstanden i Marielundsøen sænket ca. 40 cm, hvilket svarer til normal vandstand i sommerperioder og giver mulighed for at arbejde tørskoet i de forskellige brønde. Så hvis man synes vandet står lidt lavt, er det rigtigt – og altså helt med vilje.

Forsinkelserne på Ndr. Ringvej forventes at vare frem til 30. november.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 20 November 2018

Julemesse totalt udsolgt

For 9. gang afholdes der i år Vamdrup Julemesse i Arena Syd i Vamdrup, og endnu en gang kan arrangørerne melde alt udsolgt. Antallet af udstillere er støt stigende, og det samme er antallet af gæster.

Da Vamdrup Julemesse blev startet op for 9 år siden, var det med det formål at fremme kendskabet til de lokale butikker, håndværkere og øvrige virksomheder, og sådan er det fortsat, når messen åbner dørene under temaet ”Kom og gør en go’ handel”.

Det er nemlig lokale virksomheder og foreninger, krydret med gæster udefra, der udstiller på messen, og der er fortsat god mulighed for at købe julegaver eller blot til at forkæle sig selv lidt op mod jul. Det skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Det første år messen blev afholdt var der omkring 1.500 besøgende, et tal der har været støt stigende lige siden, og sidst år var der op mod 7.500 besøgende på messen.

- En af grundende til, at messen tiltrækker så mange gæster, kan være, at det er en god kombination af spændende udstillere, og så en masse god underholdning på scenen, fortæller Tanja Marek fra Idunivers.dk, der er arrangør af messen sammen med Vamdrup Gymnastikforening. Og så er julestemningen i højsædet, fortsætter Tanja. De fleste af standende er flot julepyntet, børnene kan møde julemanden, Kolding Musikskole spiller julemusik på scenen, der er modeshow og meget mere, og så er der mulighed for at børnene kan komme i hoppe-loppe-land sammen med Vamdrup Gymnastikforening.

Det er ikke kun besøgstallet, der har fået vokseværk siden starten, der er også langt flere udstillere end dengang. Hvert år siges der farvel til nogle udstillere, men der kommer hele tiden flere nye til. I år skal der blandt andet bydes velkommen til Agroland, Conrex, Vamdrup Jagtforening, VIF Fodbold, Verisure, Bea’s og en lang række kreative udstillere.

Et af de trækplastre der har været med fra starten, er tombolaen med mange fine præmier fra udstillerne, og så overrækkes der hvert år en fin pris til Årets Vamdrupper og Årets Virksomhed. Men det er også meget populært, når Vamdrup SFO’s kor går på scenen og det samme med danserne fra danseskolen Dance4you.

Der er er helt sikkert underholdning for enhver smag på scenen, og derfor håber arrangørerne på, at er endnu en gang vil komme rigtig mange besøgende på messen.

Udgivet i Vamdrup

Bloggerens hus i Dragør er solgt. Nu kan hun nyde livet sammen med kæresten i det nyindkøbte hus i Kolding.

Bloggeren Mascha Vang fik 1. november adgang til sit og kærestens - jagerpiloten Troels Krohn Dehli - nyindkøbte hus i Kolding. Huset skal males og møbleres inden 1. december, hvor Mascha Vangs hus i Dragør helst skulle overtages af nye købere. Det har Mascha Vang tidligere skrevet på sin blog.

Nu kan Boliga.dk afsløre, at Mascha Vangs 145 kvadratmeter store hus i Dragør, der blev udbudt til salg i starten af oktober, var solgt blot 13 dage senere. Tnglysningen afslører, at den 39-årige blogger og realitystjerne har fået 4.456.111 kroner for sine kvadratmeter nær København, skriver Boliga.dk.

Vang har således - noget utraditionelt - fået en anelse mere for sit hus, end den pris ejendomsmægleren havde udbudt det til salg for. Huset ramte nemlig det danske boligmarked med en pris på 4.395.000 kroner.

Mange interesserede

Allerede da salget blev indgået, kunne Mascha Vang afsløre på sin blog, at hun havde fået mere end udbudsprisen for kvadratmeterne, ligesom hun også oplyste at huset kunne have været solgt den første dag, det var online.

Men selvom der altså gik små to uger, før huset officielt blev taget af markedet, er salgstiden stadig væsentlig under gennemsnittet for postdistriktet Dragør. Ifølge tal fra Boliga tog det i gennemsnit tre måneder at få villaer og rækkehusene i området solgt i årets første halvdel.

Dragør udgør den sydligste del af Amager og er nok i særdeleshed kendt for sine charmerende, gamle brostensbelagte gader og gule byhuse.

Og kigger man på kommunens gennemsnitlige salgskvadratmeterpriser, kan nærheden til København da også mærkes. I årets tredje kvartal gav sælgerne i Dragør Kommune nemlig 30.652 kroner pr. kvadratmeter. Hvilket altså vil sige, at Vang har fået en kvadratmeterpris ganske tæt på gennemsnittet for sit træhus.

I følge oplysninger fra Boliga.dk købte Mascha Vang huset i 2016. Den gang lød salgsprisen på 3.775.000 kroner.

Mascha Vang skal sammen med datteren Hollie Nolia og kæresten Troels Krohn Dehli nu starte en tilværelse sammen i Kolding.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 20 November 2018

Andens verdenskrig - en julecabaret

Onsdag den 21. november gæster Cafe’ Liva Kolding Teaterforening med julecabaretten ”Andens verdenskrig”. Det sker på Godset.

”Andens verdenskrig” blev til i 2014; men forestillingen er blevet piftet op med aktuelle emner og indfaldsvinkler, så den i 2018 fremstår lige så ny som, da den blev vist for fire år siden.

I julecabaretten bores der og dissekeres på absurd og sindssyg vis i årets største traumatiske fælles tema – nemlig JULEN. Spørgsmålene står i kø: Er julemanden på overførselsindkomst resten af året? Bliver man i sort humør, hvis julen ikke er hvid? Alt i alt bliver det en blanding af sort satire, crazy komik og musikalsk vanvid udsat for 4 herrer i deres bedste alder - nemlig panikkens.

JP skrev: ”Svirpende munter og gennemmusikalsk i sjælden grad.”

Medvirkende er Karsten Jansfort, Morten Wedendahl, Thomas Pakula og Jacob Morild.

"Andens verdenskrig" kan opleves på Godset i Kolding den 21. november klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 20 November 2018

Efterårets sidste Kulturcafé

TV-serien Matador og historiefortælling er temaerne til efterårets sidste Kulturcafé på Kolding Bibliotek.

Mange danskere tænker på Matador som et stykke danmarkshistorie, der viser hvordan Danmark var, og hvordan danskere forstår sig selv. Men kan man bruge en serie som Matador som kilde til at lære om historiske begivenheder, eller bør man se den som det, den er – nemlig fiktion?

Det spørgsmål rejser Christian Hundebøl Høj til næste kulturcafé, hvor vi skal snakke om Matador som historisk fremstilling. Christian Hundebøl Høj er cand. mag i litteraturhistorie og ansat som kulturformidler på Kolding Bibliotek. Han har en stor interesse i fiktion, der tager udgangspunkt i historiske begivenheder. Efter oplægget er der tid til diskussion om emnet.

En gratis efterårstradition for alle

Kulturcaféerne har eksisteret i et par år og er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og en række præster i Kolding. Hver gang vil en af byens præster fortælle om et kulturelt emne, som optager dem. Kulturcaféen den 27. november er den sidste i 2018, men den 22. januar starter endnu en sæson op.

Kulturcaféerne foregår tirsdag den 27. november klokken 10.00-11.30 i Bryggeriet på Kolding Bibliotek. Det er gratis, og man møder bare op.

Udgivet i Kolding