Mandag, 18. Februar 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nanna Ditzel er en af de mest indflydelsesrige kvindelige designere gennem tiden. Med afsæt i Trapholts aktuelle udstilling ’Danish Modern – Nanna Ditzel’ præsenterer datteren Dennie Ditzel og designhistoriker Anders V. Munch den danske arkitekt.

Få et unikt indblik i Nanna Ditzels 60 år lange karriere med sit udfordrende og nyskabende design af skulpturelle og innovative møbler.

Som en foregangskvinde i gentænkningen af den funktionalistiske tradition skabte Nanna Ditzel møbler, som var frie, farverige og forrest i udviklingen.

Hun er og bliver til stadighed en af dansk designs største skikkelser, der har sat sit tydelige præg på private hjem, såvel som i offentlige rum.

Foredraget finder sted hos Trapholt i Kolding - søndag den 24. februar klokken 10.30. Billetter kan købes via Folkeuniversitetet: https://fuodense.dk/kolding.

Foredraget er et samarbejde mellem Folkeuniversitetet og Trapholt.

Nanna Ditzel udstillingen på Trapholt kan ses frem til den 31. oktober. Udstillingen er en del af Trapholts designserie, Danish Modern, og skildrer et udvalg af Nanna Ditzels møbeldesign med afsæt i museets møbelsamling.

Trapholt er fyldt med Kay Bojesens glade aber, og derfor inviteres der til abefest for børn i vinterferien. Til abefesten kan man lave sin helt egen stop-motion film, hvor man selv bestemmer, hvad aben og de andre dyr skal opleve. Man kan også lave aben og dens junglevenner i perleplader eller bygge løs med 25.000 Kay Bojesen-klodser.

Den store succesudstilling Kay Bojesen – Humøret i dansk design appellerer til alle aldre, da alle generationer har et forhold til Kay Bojesens figurer. I vinterferien inviteres børn til at følge Kay Bojesens opfordring om at lege gennem hele livet, og de voksne må meget gerne lege med, skriver Trapholt i en pressemeddelelse.

Trapholts særlige tilbud i alle hverdage i uge 7 er Abefesten. Til abefesten deltager man i en stop-motion workshop, hvor man med sin egen mobil eller tablet laver en film og selv bestemmer handlingen. Skal aben svinge sig igennem junglen eller møde farlige dyr på savannen? Til abefesten er der også mulighed for at lave perleplader med jungledyrene eller tegne fantasifulde tegninger.

Udover abefesten byder Kay Bojesen udstillingen også ind til leg. Et helt rum er fyldt med 25.000 byggeklodser, og her kan fantasien få frit løb. I et andet område i udstillingen er et originalt Kay Bojesen klatrehus blevet genopført og inviterer til en klatretur.

Har man lyst til endnu mere udforskning, er der Leg med Kay for børn – sjove spørgsmål til Kay Bojesen udstillingen- og mulighed for at sammensætte sin helt egen udstilling med Trapholts samling i DIN Udstilling.

Sydøstjyllands Politi bad for kort tid siden offentligheden om hjælp til opklaring af museumsindbrud. Der er modtaget en hel del gode tips og nu har efterforskning ført til den fængslede.

En yngre mand blevet varetægtsfængslet i sagen. Det skete for lukkede døre af hensyn til sagens videre efterforskning. Manden er foreløbigt fængsel i fire uger, oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Der er mange spørgsmål at stille i den anledning, men af hensyn til den videre efterforskning kan Sydøstjyllands Politi ikke oplyse mere på nuværende tidspunkt.

To indbrud med kort mellemrum

Der har med kort mellemrum været to indbrud på Trapholt Museum i Kolding. Til brug for efterforskningen efterlyste politiet vidner eller andre, der kunne bidrage til opklaringen af indbruddene.

Natten til den 10. december 2018 begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev bl.a. stjålet en ca. 30 kg. tung Kay Bojesen abe.

Igen den 1. januar 2019 ca. kl. 00.03 blev der begået indbrud på Trapholt Museum, hvor værket ”Rolexgate” af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Der har med kort mellemrum været to indbrud på Trapholt i Kolding. Politiet efterlyser vidner, der kan bidrage til opklaringen af indbruddene. Det kan ikke udelukkes at der er tale om de samme gerningsmænd til begge indbrud.

Natten til den 10. december sidste år begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kg. tung Kay Bojesen abe. Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Igen den 1. januar omkring klokken 00.03 blev der begået indbrud på Trapholt, hvor værket ”Rolexgate” af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentlig to gerningsmænd. Gerningsmændene kan have cyklet til gerningsstedet, hvor nogen måske kan have set personer omkring Trapholt eller personer, som cyklede i området omkring Trapholt.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Oplysninger i sagen kan gives til Sydøstjyllands Politi på 114.

Med 20 nye værker deler den danske billedkunstner Eske Kath sine spørgsmål og tanker om verdens tilstand i en stor soloudstilling på Trapholt.

Under titlen Den Fundamentale Usikkerhed udstiller Eske Kath sine seneste værker i en totalinstallation af maleri og skulptur. Udstillingen giver indblik i en af Danmarks mest reflekterende og markante billedkunstnere lige nu. Trapholt åbner udstillingen den 17. januar.

Udstillingen Eske Kath - Den Fundamentale Usikkerhed består udelukkende af malerier fra 2018, der i fire sale iscenesættes gennem installationer, skabt specielt til udstillingen. I Den Fundamentale Usikkerhed får vi mulighed for at træde ind i et komplet kunstnerisk univers, og inviteres til at sætte os ned, møde æstetikken og reflektere over vores fælles fremtid.

- Eske Kath er en af vor tids mest reflekterende kunstnere. En vigtig stemme i samtidskunsten. Hans maleriske og forførende billedunivers inviterer os til at reflektere over de udfordringer, vi står overfor både klimapolitisk, socialt og globalt. Udstillingen på Trapholt består af nye værker fra 2018, der konfronterer os med kommentarer til den virkelighed, vi navigerer i som mennesker i dag, fortæller Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, i en pressemeddelelse.

Eske Kaths kunstneriske arbejde favner både maleri, skulptur og installation. Han finder bl.a. inspiration i naturvidenskaben og i forholdet mellem menneske og natur. Han indfanger store kontraster i sine dragende malerier, hvor intet er, som vi kender det. Horisontlinjer snor sig over lærredet, og skellet mellem nat og dag udviskes i landskabsmalerier, der med stor koloristisk forståelse og sikker komposition indfanger både naturens skønhed og kraft. I sine malerier formår Eske Kath at udnytte kunstens unikke egenskab og at indfange det, som ikke kan rummes, forstås eller rationaliseres.

Status

Om sine værker siger Eske Kath:

- Landskabsmalerierne er for mig en status over verdens, og på en måde min egen, tilstand. Kunsten har den særlige egenskab at kunne rumme følelser og tanker, som er svære at begribe eller kommunikere på anden vis.

Eske Kath blev uddannet fra kunstakademiet i København i 2003. Siden har han bl.a. udstillet i Danmark og USA, hvor han i en periode levede og arbejdede i New York. Hans værker finder man blandt andet i samlingerne på ARoS, HEART, ARKEN og Sammlung Essl.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og kan ses fra den 17. januar og frem til den 21. november.

Trapholts populære julemarked tiltrækker hvert år udstillere og besøgende fra hele landet. I år præsenterer 55 særligt udvalgte kunsthåndværkere og designere deres unikke produkter – midt i Trapholts smukke arkitektur.

Kunsthåndværkere og designere fra hele landet udstiller og sælger unikke julegaver i træ, læder, tekstil, keramik, smykker, papir og glas på Trapholts julemarked i weekenden 1.-2. december. Trapholt har nøje udvalgt udstillerne for at sikre markedets høje kvalitet og variation, og gæsterne vil i år se en fin blanding af nye unge talenter samt anerkendte kunsthåndværkere fra tidligere år.

- Glæden ved vores julemarked er muligheden for at møde kunstnerne og høre om de tanker og processer, der ligger bag produkterne. Blandt udstillerne oplever vi i år en gennemgående bølge af bæredygtighed og fokus på solidt kunsthåndværk, siger Maria Vallø Strauss, arrangementsansvarlig på Trapholt, i en pressemeddelelse.

Foruden kunsthåndværkerne og designerne byder julemarkedet på stemningsfyldt live julejazz, hvid gløgg, æbleskiver og brunch og julemarkedets gæster – store som små - kan lave Kay Bojesen sprællemænd i den kreative workshop.

Gæsterne kan naturligvis også gå på opdagelse i resten af Trapholt og opleve den populære udstilling ’Kay Bojesen – Humøret i dansk design’, ’Danish Modern’ udstillingen om Nanna Ditzel samt den permanente Richard Mortensen udstilling.

Ønsker man flere oplevelser og et særligt indblik i dansk design, er der mulighed for at fuldende dagen med en guidet introduktion til Arne Jacobsens Kubeflex sommerhus.

Fakta

Julemarkedets åbningstid og entré: 1. og 2. december kl. 10-17. Entrébillet 55 kroner, der også giver fri adgang til resten af museet.

Guidede omvisninger i Arne Jacobsens sommerhus kl. 11, 13 og 15 af ca. ½ times varighed.

Café Trapholt serverer brunch, æbleskiver og hvid gløgg.

Søndag afholder Trapholt arrangementet ’About Wood’ for ottende år i træk i samarbejde med Snedkernes Uddannelser. En hyldest til træ som materiale, håndværk i topklasse og dansk møbeldesign. Dagen byder på oplæg om Kay Bojesens ikoniske abe og udstilling af årets højest præmierede svendestykker fra landets snedkeruddannelser.

Vær’ med når Trapholt fyldes med duften af træ fra landets 15 bedste svendestykker. Autenticitet, kvalitet og bæredygtighed går igen blandt svendestykkerne, som de meste talentfulde nyuddannede snedkere præsenterer. Mød snedkerne, der blandt andet er møbelsnedkere, maskinsnedkere og bygningssnedkere, og få en snak omkring deres møbler og erfaringer, nye teknikker og gamle traditioner.

Trapholt er aktuel med den store udstilling ’Kay Bojesen – Humøret i dansk design’. Derfor byder dagen også på oplæg med Julie Krüger fra Brødrene Krüger, som producerer de verdenskendte Kay Bojesen aber. Hun giver et unikt indblik i skabelsen af den ikoniske abe.

Der er mulighed for at møde Janus Højgaard, som er Brand Manager hos Kay Bojesen Denmark. Janus Højgaard medbringer en abestation, hvor man kan se, hvordan den verdenskendte abe samles. Der er også mulighed for at vinde en Kay Bojesen abe på dagen.

- Træ og håndværk af høj kvalitet er i disse år meget populært, og vi er glade for at kunne være med til at hylde det og de præmierede snedkere sammen med fagfolk og museumsgæster. I år har vi samtidig Kay Bojesen-udstillingen, og hans træarbejde er også gennemførte eksempler på godt håndværk og dansk design, når det er bedst”, lyder det fra Maria Vallø Strauss, der er ansvarlig for ’About Wood’.

Er man sulten efter endnu mere, så er der mulighed for at fuldende dagen med en guidet introduktion til Arne Jacobsens Kubeflex-sommerhus. Har man lyst til at udfolde sin egen kreativitet, så er der rig mulighed for det i udstillingen ’Kay Bojesen – Humøret i dansk design’, hvor 25.000 Kay Bojesen træklodser kun venter på at blive stablet.

’About Wood’ finder sted den 4. november klokken 10-17 hos Trapholt i Kolding.

Programmet for dagen

10.00 – 17.00 Årets præmierede snedker svendestykker præsenteres
11.00 – 16.00 Abestation v/ Designansvarlig Janus Højgaard fra Kay Bojesen Denmark
11.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus
11.30 Sådan produceres Kay Bojesen-aben - oplæg v/ Julie Krüger fra Brdr. Krüger
13.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus
13.30 Sådan produceres Kay Bojesen-aben - oplæg v/ Julie Krüger fra Brdr. Krüger
15.00 Omvisning i Arne Jacobsens sommerhus

Hvad sker der hvis man sidder alene med et kunstværk i flere minutter?

Vi er konstant bombarderede med billeder og informationer i vores liv, og stress er blevet den nye folkesygdom. Mange kunstmuseumsbesøg foregår i rask tempo, vi ser i gennemsnit 10 sekunder på hvert billede – inklusiv at læse teksten. Men er det i grunden at udnytte det potentiale der ligger for oplevelser i kunsten? – eller kan vi få en bedre oplevelse hvis vi stopper op?

Trapholt tilbyder over sommeren en pause i informationsstrømmen. Med afsæt i den amerikanske kunstkritiker Michael Findlays aktuelle bog ”Seeing Slowly”, har museet afsat hele den store særudstillingssal til et rum for fordybelse. Her udstilles nyere erhvervelser i museets malerisamling med værker af blandt andet Julie Nord, Annette Harboe Flesborg og Jesper Christiansen. Det skriver Trapholt i en pressemeddelelse.

Gæster opfordres til at prøve ”Seeing Slowly” metoden af, ved i første omgang at blive opmærksomme på hvilket maleri der fanger deres opmærksomhed og derefter sætte sig til rette ved det (evt. med høreværn på) i flere minutter. I et separat galleri har man mulighed for at lukke døren, og sidde helt alene med et stort maleri af Mie Mørkeberg.

Museumsdirektør Karen Grøn, der er udstillingens kurator, siger:

- Kunst indeholder et kæmpe potentiale for os. Når vi mærker efter hvad der tiltrækker os og tillader os selv at fordybe os i dette, er det en unik oplevelse, hvor værkets æstetik møder den besøgendes sind. Efter et par minutter slapper hjernen af, og man opdager detaljer både i værket og i sig selv på samme tid – helt uafhængig af den kunsthistoriske kontekst, som man jo så efterfølgende kan tilegne sig, hvis man har lyst.

Oplev følelser og sanser med nærvær

Michael Findlay vurderer at mange indsamler og fotodokumenterer oplevelser fremfor reelt at sanse og engagere sig i kunsten, hvilket kræver tid og nærvær. Kunst er for Findlay et unikt område, hvor vi med et åbent og undersøgende sind kan opleve vores følelser og sanser. Det kræver, at vi stopper op, og bliver nærværende og til stede sammen med kunsten i flere minutter. Det tager hjernen et par minutter at koble af. Først derefter kan vi reelt mærke, hvordan kunsten virker på os.

Karen Grøn kurator fortsætter:

- For mange er besøget på et kunstmuseum en social og hyggelig oplevelse, som vi deler med andre. Denne udstilling tilbyder en pause i det sociale, og fokuserer i stedet på hvilken personlig følelse og sanseoplevelse, vi kan få i mødet med kunst.

Findlay foreslår at vi bliver kritisk opmærksomme på, hvilke spørgsmål vi kan finde på at stille os selv når vi ser på kunst. Søger vi kunsthistorisk viden og kontekst? Tænker vi over værkets økonomiske værdi? Er vi optagede af, hvad andre tænker? Hvis vi kun ser på kunst på denne måde, går vi i Findlays øjne glip af en grundlæggende mulighed for at opleve kunstens nærmest transcendentale potentiale til at få os i kontakt med vores eget indre.

Dansk samtidskunst og 600 tusch-tegninger

Værkerne i udstillingen er alle skabt af danske samtidskunstnere. Derudover er der tuschtegninger som Richard Mortensen skabte som øvelser i øjeblikkets nærvær med ét penselstrøg.

Ved hvert værk er der mulighed for at sidde ned og tage sig den tid man ønsker. Der er værktekster til de som ønsker at opleve udstillingen på klassisk vis gennem indsigt i kunstnernes tanker og kontekst.

I et af udstillingsrummene er det muligt at opleve de 600 Richard Mortensens tusch-tegninger fra Trapholts samling projiceret op på vægge og loft. I et andet af udstillingens rum er det muligt at sidde alene én ad gangen sammen med et maleri af Mie Mørkeberg.

Trapholt åbner til september den største og mest omfattende udstilling nogensinde om et af Danmarks største designnavne - Kay Bojesen.

Kay Bojesens træfigurer er blevet et pejlemærke for dansk design og kultur. De fleste genkender særligt aben med de lange, leddeløse arme og den lyse plet på maven, som forbindes med den runde og imødekommende mand med det gode humør og det barnlige sind.

Den 13. september åbner Trapholt i Kolding en unik udstilling, der udforsker den mangesidede kunsthåndværkers liv og virke og præsenterer alle designikonerne, sølvhåndværket og samtidigt indeholder mange legende elementer. Udstillingen er forsket og udviklet af Trapholt, og den mest gennemgribende publikation om Kay Bojesen til dato udkommer på åbningsdagen.

Én udstilling - tre universer

Kay Bojesen havde markante holdninger til datidens samfund fra pædagogik til industrialisering. Trapholt præsenterer med udstillingen Kay Bojesen fra han var i lære hos sølvsmeden Georg Jensen til den internationale succes med trælegetøj i 1940-50erne.

Udstillingen præsenterer Bojesens farverige personlighed i nye perspektiver og tager afsæt i tre temaer nemlig leg, håndværk og innovation. Tre temaer - og tre universer i udstillingen - hvor Bojesen har sat tydelige aftryk og som kan bringe inspiration og viden til nutiden.

Læring via leg

Kay Bojesens pædagogiske tanker og holdning til barndom og leg står som en stærk kerne i udstillingen. I denne ånd, inviteres Trapholts gæster til at lege med klodser, gynge på heste og klatre på et legehus, samtidig med at de får et unikt indblik i en af Danmarks største kunsthåndværkere.

For Bojesen var det ultimative legetøj den naturlige træklods, der både pirrer drenge og pigers fantasi, men også indbyder voksne til at deltage på lige vilkår i legen. En hel udstillingssal fyldes med 25.000 bøgetræsklodser, hvor det bliver muligt at stable, bygge og skabe i Bojesens univers.

Den innovative håndværker

Af natur var Bojesen nysgerrig. Udstillingen præsenterer Bojesens eksperimenterende tilgang til materialer, hans innovative tankegang for trælegetøjet og særligt hans holdning til produktion, samarbejde på tværs og eksport af det danske kunsthåndværk. Flere gange optrådte han som foregangsmand for de nye tider, og satte standarder for både forretningssans og iværksætteri.

Overgangen fra sølv til træ var ikke blot en håndværksmæssig og faglig præstation, men også et stort forretningseventyr. Kay Bojesen fremhæves i dag som et eksempel på en ekstraordinær entreprenør, der med store innovative talenter formåede at opbygge en international forretning i svære tider. Gæsterne på Trapholt inviteres med ind i hans innovative og driftige universer og på den særlige rejse fra sølvsmed ved Georg Jensen til arbejdet med trælegetøj.

Forskningen bag

Udstillingen er kurateret af samlingsinspektør Sara Staunsager i tæt samarbejde med familien Bojesen. Trapholt har fået tre førende forskere til at bidrage med faglige nedslag ud fra de tre temaer. Peder Hjorth-Madsen, Lektor, Ph.d. fra Københavns Professionshøjskole bidrager med forskning om håndværket som uddannelse til kloge hænder. Ning de Coninck-Smith, Lektor, dr. Phil fra Aarhus Universitet/DPU bidrager med forskning om barndommen og legens udvikling. Endeligt Rajiv Vaid Basaiawmoit, Ph.d., MBA. fra Aarhus Universitet bidrager med forskning om Bojesens tilgang til eksport og innovation.

Udstillingen er støttet af 15. juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Oticon Fonden, Toyota-Fonden samt Kay Bojesen Denmark.

Udstillingen åbner som tidligere nævnt den 13. september.

Lørdag 2. juni er det 30 år siden dørene første gang blev åbnet til det storslåede kunst- og designmuseum Trapholt.

Dagen fejres med åbent hus for alle, officiel jubilæumsfejring, artist talks, omvisninger og åbning af Arne Jacobsens nyrenoverede sommerhus samt udstillingerne Side by Side Out Side, Maskernes Monument, Seeing Slowly og Trapholt Collect.

Da Trapholt i 1988 åbnede var det med visionen om at etablere et museum for de mange – ikke for de få. Og den vision lever videre i dag – også når der 2. juni inviteres til en begivenhedsrig festdag for alle i Trapholt parken og på museet.

-Trapholt er en vigtig del af Koldings 750 års nyere historie. Museet er et godt eksempel på en dynamisk og fremadskuende by, som både hylder fortiden og investerer i fremtiden. Vi ser det som en særlig opgave, at vi er et museum som når bredt ud, og ser de senere års store tilstrømning til udstillinger, feriearrangementer og Klub Trapholt som udtryk for, at det er lykkedes at skabe et museum for de mange og ikke de få, siger museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Overflødighedshorn af oplevelser

Dagen byder på en rigdom af events og begivenheder. Kl. 11 er der foredrag og lancering af Trapholts nye bog om Arne Jacobsens sommerhus, som åbnes for offentligheden kl. 14-17 med guidede ture.

Kl. 13 er de officielle jubilæumstaler ved kulturminister Mette Bock, borgmester Jørn Pedersen og bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen, åbning af udstillingerne Side by Side Out Side, Maskernes Monument, Seeing Slowly og Trapholt Collect. Derefter afsløres vinderen af konkurrencen ’Skoleklasser designer fremtidens stol’, som er udvalgt af dommerpanelet borgmester Jørn Pedersen, rektor for Designskolen Kolding Elsebeth Gerner og museumsdirektør Karen Grøn.

Efter de officielle taler er der performance ved Nina Saunders og jubilæumskage til 1000 personer.

Derefter afsløres vinderen af konkurrencen ’Skoleklasser designer fremtidens stol’, som er udvalgt af dommerpanelet borgmester Jørn Pedersen, rektor for Designskolen Kolding Elsebeth Gerner og museumsdirektør Karen Grøn.

Kl. 14-16 er der en unik chance for at komme helt tæt på en perlerække af de største kunstnere og designere i Danmark, gennem artist talks med Isabel Berglund, Claydies, Ole Folmer Hansen, Karen Bennicke, Nadia Plesner, Louise Hindsgavl, Nina Saunders, Jesper Christiansen, Mie Mørkeberg og Julie Nord.

I samme tidsrum er der også omvisninger i det nyrenoverede Arne Jacobsens sommerhus, der genåbner i forbindelse med jubilæet. Siden december 2017 har huset gennemgået en større renovering tro mod de originale tegninger og møbleret præcis som Arne Jacobsens havde tænkt det.

Helt særligt byder Trapholt indenfor med ’behind the scenes’ ture i Villa Trapholt, der oprindeligt var beboet af Gustav Lind og Helene Elisabeth Hansen, som i sin tid donerede huset til Kolding Kommune og i dag huser administrationen.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« Februar 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28