onsdag, 21. november 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

TV-serien Matador og historiefortælling er temaerne til efterårets sidste Kulturcafé på Kolding Bibliotek.

Mange danskere tænker på Matador som et stykke danmarkshistorie, der viser hvordan Danmark var, og hvordan danskere forstår sig selv. Men kan man bruge en serie som Matador som kilde til at lære om historiske begivenheder, eller bør man se den som det, den er – nemlig fiktion?

Det spørgsmål rejser Christian Hundebøl Høj til næste kulturcafé, hvor vi skal snakke om Matador som historisk fremstilling. Christian Hundebøl Høj er cand. mag i litteraturhistorie og ansat som kulturformidler på Kolding Bibliotek. Han har en stor interesse i fiktion, der tager udgangspunkt i historiske begivenheder. Efter oplægget er der tid til diskussion om emnet.

En gratis efterårstradition for alle

Kulturcaféerne har eksisteret i et par år og er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og en række præster i Kolding. Hver gang vil en af byens præster fortælle om et kulturelt emne, som optager dem. Kulturcaféen den 27. november er den sidste i 2018, men den 22. januar starter endnu en sæson op.

Kulturcaféerne foregår tirsdag den 27. november klokken 10.00-11.30 i Bryggeriet på Kolding Bibliotek. Det er gratis, og man møder bare op.

Vær med, når der snakkes om sjove TV-serier på Kolding Bibliotek.

Der er igen Seriesnak på Kolding Bibliotek, som denne gang blandt andet kommer til at handle om serierne Arrested Development og Community. Biblioteket får besøg af en selvudnævnt ekspert i ligegyldige emner, der gøre de fremmødte kloge på, hvorfor vi enten griner eller gaber over de mærkelige komedieserier.

Til seriesnak er der både oplæg og fælles diskussion, skriver Kolding Bibliotek i en pressemeddelelse.

Filosof Sebastian Plauborg Larsen introducerer og lægger op til diskussion, hvorefter alle er velkomne til at dele deres yndlings-serieøjeblikke, hade-serier og alt derimellem.

Seriesnak

Udbuddet af fænomenale tv-serier er efterhånden overvældende. Til Seriesnak ser deltagerne nærmere på et udvalg af serier under forskellige temaer, og deler deres holdninger om de serier, de har gang i, lige har set eller har set utallige gange.

- Mange mennesker bruger meget tid på at se de gode serier, men man får noget mere og ganske særligt ud af at dele oplevelsen med andre. Når man sætter ord på sin egen oplevelse, bliver man samtidig klogere på, hvorfor man egentlig griner, gaber eller græder over den, siger kulturformidler Christian Hundebøl Høj, der er en af initiativtagerne til Seriesnak.

Arrangementet foregår den 21 november i Bryggeriet på Kolding Bibliotek fra klokken 19-20.30. Det koster 20 kroner at deltage, og så er der sodavand og snacks til alle deltagere. Billetter købes på Kolding Biblioteks hjemmeside.

Kom til koncert, bogsalg, robot-OL og meget mere i efterårsferien på Koldingbibliotekerne.

Der er en sprudlende, sprællende og fuldstændig flippet musikoplevelse i vente for børn og deres voksne i efterårsferien på Kolding Bibliotek. Trioen Dissing og Las fortolker Jakob Martin Strids elskede børnebog ’Min mormors gebis’ i en koncert, der har horn i panden, som trioen siger. De leger med genrer som folk, rock, reggae og pop, og koncerten vil med garanti sætte gang i dansefødderne hos både børn og voksne, skriver Koldingbibliotekerne i en pressemeddelelse.

Koncerten er for børn fra 2 år og op. Den finder sted tirsdag den 16. oktober klokken 15 på Torvet på Kolding Bibliotek. Billetten er gratis, men skal hentes på bibliotekets hjemmeside til både børn og voksne.

Onsdag den 17. oktober handler det om de gode tv-serier til Seriesnak. Temaet er serier med kvinder i centrum, og du kan give dit besyv med i diskussionen om moderne serier som ’Girls’ og ’Better Things’. Giver det overhovedet mening at kalde dem ”kvindeserier”?

Seriesnak foregår i Bryggeriet på Kolding Bibliotek klokken 19.00-20.30. Billetter kan købes for 20 kr. på bibliotekets hjemmeside og inkluderer snacks og sodavand.

Programmet byder også på bogsalg, robot-OL, Coding Pirates og Readathon. Til Readathon kan familier, unge og voksne få en gedigen læseoplevelse, når der læses løs i enten 12 eller 24 timer.

Stephen King er temaet til efterårets første Kulturcafé på Kolding Bibliotek.

Stephen King er i den absolutte sværvægtsklasse, hvad angår udforskningen af de mørke sider af mennesket. Hvem vil nogensinde glemme deres første oplevelse af ikoniske gyserfortællinger som Ondskabens Hotel, Carrie eller Det Onde?

Til Kulturcaféen vil Ulrik Thiim fortælle om de mange spændene temaer i et forfatterskab, der er som skabt til en blæsende efterårsaften. Ulrik Thiim er til daglig døvepræst ved døvemenigheden Sydjylland-Fyn og har en stor, personlig interesse for Stephen Kings bøger. Efter oplægget er der tid til diskussion om emnet.

En gratis efterårstradition for alle

Kulturcaféerne har eksisteret et par år og er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og en række præster i Kolding. Hver gang vil en af byens præster fortælle om et kulturelt emne, som optager dem. Den 30. oktober fortæller Lene Thiim, præst ved folkekirkens skoletjeneste i Kolding, om ”Les Miserables”. Den 27. november skal det handle om tv-serien Matador ved Christian Hundebøl Høj, cand mag i Litteraturhistorie og ansat som formidler ved Koldingbibliotekerne.

Kulturcaféerne foregår klokken 10.00-11.30 i Bryggeriet på Kolding Bibliotek. Det er gratis, og man møder bare op. Det første arrangement finder sted tirsdag den 25. september.

Del dine bedste oplevelser med tv-serier med andre til Seriesnak en aften om måneden henover efteråret i Bryggeriet.

Girls, Arrested Development, Stranger Things – udbuddet af fænomenale tv-serier er efterhånden overvældende. Til Seriesnak ser deltagerne nærmere på et udvalg af serier under forskellige temaer og deler deres holdninger om de serier, de har gang i, lige har set eller har set utallige gange – uden at afsløre for meget, selvfølgelig!

”Mange mennesker bruger meget tid på at se de gode serier, men man får noget mere og ganske særligt ud af at dele oplevelsen med andre. Når man sætter ord på sin egen oplevelse, bliver man samtidig klogere på, hvorfor man egentlig griner, gaber eller græder over den”, siger kulturformidler Christian Hundebøl Høj i en pressemeddelelse.

Hun er en af initiativtagerne til Seriesnak.

Spændende oplæg og fælles diskussion

Sherlock Holmes åbner ballet med den første Seriesnak den 19. september. Formanden for Sherlock Holmes Klubben i Danmark vil fortælle om nogle af de bedste filmatiseringer af mesterdetektiven.

Seriesnak fortsætter i oktober og november med temaer om såkaldte kvindeserier og serier med underlig humor. Der sluttes af i december med en julespecial, hvor de bedste, sjoveste og skøreste juleklip fra forskellige serier er fundet frem.

Seriesnak foregår en aften om måneden i Bryggeriet på Kolding Bibliotek. Til hver aften vil der både være oplæg og fælles diskussion. Det koster 20 kr. at deltage, så der er sodavand og snacks til alle deltagere.

Billetter købes på Kolding Biblioteks hjemmeside. Se hele årets program for Seriesnak på www.koldingbib.dk/seriesnak.

Danmarks Biblioteksuge 2018 sætter fokus på ord og deres betydning for os som mennesker.

Fra vi står op, til vi går i seng, er ord en helt naturlig og meget nødvendig del af vores liv.

Vi bruger ord til at udtrykke følelser, ønsker, håb og tanker. Ord bruges i enhver form for social sammenhæng; for at skabe kontakt til andre, når vi leger med børnene, når vi læser, og når vi snakker med vennerne.

Danmarks Biblioteksuge 37 starter den 8. september, hvor der verden over er fokus på ord og læsning via FNs internationale læsedag.

Fra den 8. september og hele den efterfølgende uge 37 afvikles Danmarks Biblioteksuge 2018. Med aktiviteter, events og andre tiltag giver bibliotekerne alle en ekstra anledning til at tænke nærmere over, hvad ord kan og gør ved og for os, og hvad det egentlig er, vi bruger ord til.

På Koldingbibliotekerne er der masser af aktivitet om ord i løbet af Danmarks Biblioteksuge 2018. I Biblioteksparken er der den 15. september klokken 10-14 en Cut-Up poesi workshop for børn og voksne. Her kan du klippe-klistre gamle bøger og billeder om til dine egne. Indenfor på Kolding Bibliotek kan du være med i bogstavjagten eller bygge videre på ordslangen. En gigantisk figur af ord opstår på Kolding Biblioteks torv – kan du gætte, hvilken fortælling den forestiller? Der er ord-rige præmier på spil.

Som optakt til Danmarks Biblioteksuge 2018 satte Danmarks Biblioteker den 3. september gang i afstemningen om Danskernes Yndlingsord.

www.danmarksbiblioteker.dk kan alle netop nu være med til at stemme på deres yndlingsord. Når Danmarks Biblioteksuge ’18 nærmer sig slutningen af uge 37, vil Danskernes Yndlingsord blive kåret.

Kolding Bibliotek inviterer til en groovy aften, når Jørgen de Mylius den 12. september fortæller anekdoter og spiller musik fra 70’erne.

Disko, glamour, knallertbander og økoflippere: 70’erne var et vildt og sammensat årti. Hvordan var det at være med midt i det hele – og få lov til at interviewe tidens store musiklegender?

Det vil et af 70’ernes største TV-ikoner, Jørgen de Mylius, fortælle om, når han gæster Kolding Bibliotek. Arrangementet finder sted i anledning af bibliotekets store oplevelsesudstilling om 70’ernes film, musik og ungdomskultur, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Mange vil nok især huske Jørgen de Mylius som vært og kommentator på utallige Melodi Grand Prix og som vært på musikshows og musikquizzer som for eksempelvis Eldorado og Musikboxen.

Men han har også selv skrevet sangtekster og lavet portrætudsendelser om blandt andet Elvis Presley, Julio Iglesias, Tom Jones, Cliff Richard, Natalie Cole, Kim Larsen, Johnny Reimar, Savage Rose og interviewet mange flere af de kunstnere, der gav lyd til 70'erne. Det vil han medbringe en historie eller to om.

Gratis for alle

Arrangementet vil være åbent for alle onsdag den 12. september klokken 19.00-20.30 på Torvet på Kolding Bibliotek.

Der er gratis adgang, men kom i god tid: Hvis der dukker alt for mange op, må dørene lukkes af sikkerhedshensyn.

Når Emmanuel Macron i næste uge kommer på statsbesøg, viser Kolding Bibliotek debatten fra Det Kongelige Bibliotek om Europas fremtid på storskærm. Og Koldings borgere kan deltage.

Biblioteket livestreamer direkte fra Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek, når den franske præsident Emmanuel Macron kommer på statsbesøg i Danmark i næste uge.

Præsident Macron vil sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen være i dialog med studerende om Europas fremtid, og publikum på Kolding Bibliotek vil kunne stille spørgsmål til både præsidenten og statsministeren via SMS. Udenrigskorrespondent Lykke Friis vil være moderator på debatten.

Streamingen finder sted tirsdag den 28. august klokken 15.30-17.00. Der er fri entré.

Du kan på en stor oplevelsesudstilling om 70’erne rejse tilbage i tiden.

Du kan (gen)opleve 70’erne, når du besøger udstillingen Disker, Flipper eller Rocker? – om musik, film og identitet.

På udstillingen kan du rejse tilbage i tiden og møde tre unge fra 70’erne og opleve teenageværelset, kollektivet og gadehjørnet, hvor knallertbanden hang ud. Undervejs hører du de unges historier og lydstumper af den musik, de hver især lyttede til. Du får også inspiration til musik, du selv kan lytte til og film fra perioden, der stadig er interessante.

Det skriver Koldingbibliotekerne i en pressemeddelelse.

- Udstillingen giver et indblik i, hvordan det var at være ung i 70’erne, som i den grad var en brydningstid. Ungdomskulturerne satte deres præg på tidens musik og film, der udviklede sig drastisk i årene. Meget af tidens musik og film er vi også fascineret af i dag, og for eksempel er mange af nutidens musikere inspireret af kunstnere fra 70’erne, fortæller bibliotekar Sofie Fredborg, der er en af drivkræfterne bag udstillingen.

Test dig selv

På udstillingen kan du også tage identitetstesten og finde ud af, om du ville være disker flipper eller rocker, hvis du tog på tidsrejse tilbage til 70’erne.

- Jeg tror, at en af grundene til, at så meget musik fra den tid stadig holder, er fordi den rammer ind i det at være ung og finde sin egen identitet. Det er derfor, vi har valgt at lave en anderledes udstilling, der ikke kun fokuserer på at præsentere musik og film fra perioden, men i stedet kæder det sammen med nogle af de ungdomskulturer, der var fremherskende i perioden, fortæller Sofie Fredborg.

Udstillingen er en røre-udstilling, så gæsterne er velkommen til at afprøve værelserne og spille lidt på guitaren. Man kan også prøve tøj fra perioden.

Udstillingen åbner den 23. august klokken 15-17.

Fra 2. juli og frem til 1. november inviterer Koldingbibliotekerne store som små med på lokalhistorisk tidsrejse.

Kolding fejrer, at slot og by fylder 750 år. Men hvad er det, der har gjort Kolding til den by, den er i dag? Måske har du også undret dig over, hvordan en kongelig renæssancefest løb af stablen, eller hvordan toiletforholdene var i 1600-tallet?

Alt det og meget mere kan du lære om og opleve på Kolding Bibliotek. Her bliver du ved leg, quiz og konkurrence ført igennem fem historiske perioder:

• 1500-tallet: Til fest på slottet hos dronning Dorothea og kong Christian III
• 1600-tallet: Latrinet – Hvor blev lorten af?
• 1700-1800-tallet: Toldstedet Sønderbro – Porten mod syd
• 1943-1945: Gestapo på Staldgården
• 1970'erne: Film og musik i Kolding

De historiske installationer kan opleves forskellige steder på biblioteket. Til hver installation er der knyttet særskilte aktiviteter, hvor du blandt andet kan regne som en tolder, klæde dig ud som en konge og farvelægge 70’er-billeder. Du vil også finde særudstillinger med bøger, film og musik til udlån, der skal inspirere til videre læsning og udforskning af din by.

Lær din by at kende

- Koldings lokalhistorie viser sig jo at være sindssygt spændende. Vores håb er, at ”Mærk magien i historien” vækker folks nysgerrighed og lyst til at lære deres by bedre at kende, fortæller Jesper Albrechtsen, bibliotekar på Koldingbibliotekerne.

Sammen med biblioteksformidler Nanna Lykke Larsen har han været tovholder på projektet, men bag dem har stået et stærkt hold af kollegaer til at løfte opgaven. Koldinghus har hjulpet med sparring, og Kolding Stadsarkiv har fungeret som både sparrings- og samarbejdspartner, da en del af den samlede tidsrejse på Kolding Bibliotek er et besøg i deres 70´er-udstilling om film og musik i Kolding. Derudover har Lisbet Thorøe Larsen og Elisa Theil været hovedkræfterne bag idé og opførelse af Latrinet og Toldstedet.

Quiz og konkurrence

Der er ugentlige præmier og to store hovedpræmier på højkant, hvis du tager med på tidsrejsen og svarer rigtigt på quizspørgsmålene. Ugepræmierne er gavekort på 150 kroner til Bog & idé i Kolding samt bogen ”IVÆRKSÆTTERNE – da Kolding blev moderne”, sponsoreret af Kolding Stadsarkiv. Hovedpræmierne er gavekort til Bowl’n’Fun i Kolding.

Kilde: Koldingbibliotekerne.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« November 2018 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30