Mangler du at købe de sidste julegaver, men kniber det med at få råd? Så tænk dig om en ekstra gang, hvis du overvejer at låne pengene.

Sådan lyder advarslen fra gældsrådsrådgivningen På Fode Igen, som bl.a. har en afdeling i Kolding Selvhjælp.

- Vi oplever ofte, at mennesker grundlagde deres store gæld ved at optage et dyrt sms- eller kviklån, fx til julegaver. Hvis folk ikke kan betale lånet tilbage, optager de måske nye lån til at lappe hullerne i økonomien. Dermed kører en ond spiral, og gælden eskalerer, siger jurist og projektleder June Crondahl fra gældsrådgivningen På Fode Igen i en pressemeddelelse.

På landsplan yder de gratis hjælp til knap 2000 mennesker årligt.

Før du låner

June Crondahl har et vigtigt råd til mennesker, der overvejer at låne penge:

- Du skal altid undersøge, hvad den årlige omkostningsprocent – også kaldet ÅOP – er. Den er nemlig udtryk for, hvad det reelt koster at låne pengene. Måske er renten lav, men der kan komme forskellige gebyrer oveni. Dermed løber de samlede renter og gebyrer måske op i 35 procent om året, siger June Crondahl.

Få gratis rådgivning

Mennesker, som har mistet overblikket over deres økonomi og gæld, kan få gratis rådgivning over hele landet hos På Fode Igen, som blandt andet har en afdeling i Kolding Selvhjælp, Banegårdspladsen 2, 2., 6000 Kolding. Tidsbestilling på 2922 3762. Det er også muligt at få telefonrådgivning eller på www.ungøkonomi.dk (åben for alle under coronakrisen – ikke kun unge).

Rådgivning udføres af frivillige fagpersoner, som kan hjælpe med at skabe overblik over økonomien og lægge et budget. De kan også vejlede om gældsomlægning, prioritering af kreditorer og give spareråd. Hvis man har lyst til at blive frivillig rådgiver et par timer hver anden uge, kan man også kontakte På Fode Igen.

Søg julehjælp

BabySam og KFUM’s Sociale Arbejde tilbyder i år børnefamilier julehjælp i form af gavekort på 500 kroner. Man kan søge om hjælp på www.babysam.dk/voresjul.

PostNord udnytter hele butikkens åbningstid.

Igen i år er der udsigt til en jul med forrygende travlhed, men også en jul, hvor danskerne på grund af Corona skal passe ekstra godt på hinanden og sørge for at holde afstand. Det gælder også, når der skal hentes pakker fra e-handlen.

Et af de steder, der får rigtig travlt med at udlevere pakker er i Føtex på Helligkorsgade 6 i Kolding. Derfor anbefaler PostNord at udnytte hele butikkens åbningstid, når man skal hente sine julepakker – helst i ydertidspunkterne før 12 og efter 18.

- Der bliver bestilt rigtig mange pakker op til jul, og danskerne har under Corona-pandemien skruet yderligere op for deres online-handel. Føtex på Helligkorsgade 6 er et af de udleveringssteder, der får ekstra travlt, og midt i myldretiden vil der være utrolig mange mennesker i butikken, og det kan være svært at holde afstand. Vi opfordrer derfor til, at flere kunder udnytter ydertidspunkterne, hvor der er færrest mennesker. Så kan vi bedre udlevere julepakkerne på en forsvarlig måde med så god afstand og så kort ventetid som muligt, siger Kim Hinrichsen, distriktschef i PostNord Danmark.

I næste uge kommer PostNord forbi udvalgte posthuse over hele landet. Henter man sine pakker fra nethandlen uden for de mest travle perioder, uddeler PostNord som tak for hjælpen en lille godtepose med chokolade. Hos Føtex, Kolding vil det være på fredag den 4. december fra klokken 10, at PostNord kommer forbi.

- Det er vigtigt, at vi gør det så trygt som overhovedet muligt for vores kunder og medarbejdere, når der skal hentes pakker. Vores kundestrøm kommer til at stige de kommende uger frem mod jul, men vi håber på, at se flere pakkemodtagere komme forbi vores butik enten tidligt eller sent på dagen. Det betyder nemlig, at vi kan mindske trængsel og smitterisiko, slutter Jacob Amby, varehuschef hos Føtex i Helligkorsgade i Kolding.

Juletræet bliver snart tændt.

Så er Torvet i Vamdrup næsten klar til, at årets juletræ kan tændes. Det sker på fredag klokken 17 i forbindelse med Black Friday.

Dette års store juletræ er doneret af ægteparret Lissi og Kjeld Sørensen der bor på Platanvej i Vamdrup. Træet har de selv plantet i forhaven for over 40 år siden.

Belysningen på det flotte træ blev foretaget af folk fra Schrøder El & Teknik.

På trods af COVID-19 bliver der jul i hele Kolding kommune igen i år. Måske ikke helt den jul vi kender, men detailhandel, attraktioner, hoteller og restaurationer har lagt sig i selen, for at alt skal ose af julestemning.

Selv om juletræstænding og julefrokoster er flyttet online, kan du traditionen tro fortsat gå på opdagelse i et fortryllende juleunivers, hvor gamle og nye traditioner, smukke julelys og duften af jul spreder hyggelig stemning både ude og inde, oplyser Visit Kolding.

Juleoplevelserne venter overalt, og derfor har Business Kolding i år lavet en særlig julekampagne, der skal sætte fokus på julen i Kolding og dermed tiltrække endnu flere gæster til Kolding, Christiansfeld og Vamdrup. Kampagnen skal synliggøre de arrangementer, der er i december, og de muligheder der er for shopping og overnatning i Kolding kommune.

- Vi vil gerne gøre det nemt og overskueligt for kommunens borgere, men ikke mindst for gæster der kommer på besøg. Derfor har vi samlet alle aktiviteter og oplevelser på Visit Koldings hjemmeside. Vi markedsfører alt på Visit Koldings Facebook-side og på Instagram, og i Facebooks Local App kan du søge på arrangementer på bestemte datoer, for på trods af COVID-19 er der stadig meget at opleve i hele kommunen, fortæller Iben Schorling fra Business Kolding.

Slentretur i midtbyen

Snup en slentretur i Kolding Midtby og bliv betaget af de smukke oplyste gader og hyggelige specialbutikker. Oplev traditioner og historiens vingesus på det historiske Koldinghus eller tag en pause og forkæl dig selv og dine nærmeste med kunst og kultur på Trapholt og se deres enestående udstillinger. I øjeblikket kan I på Trapholt opleve den unikke Arne Jacobsen udstilling, det er den mest omfattende præsentation af Arne Jacobsen nogensinde.

Lad de gode gammeldags juletraditioner mødes med moderne juleatmosfære. I Kolding Storcenter imponerer julelandskabet både store og små, mens idylliske Christiansfeld byder på jul for alle dine sanser med duften af de klassiske honninghjerter og smukke herrnhuterstjerner i de hyggelige brostensgader. I Vamdrup møder du det flotte juletræ på Torvet og flotte julepyntede butikker, og på Hotel Vamdrup sørger de nye forpagtere for, at det dufter af jul.

Forkæl familien med en hyggelig endagstur med julehandel og masser af oplevelser i og omkring Kolding eller bliv lidt længere og få det hele med. Tag en overnatning på et af de mange stemningsfulde kroer og hoteller, hvor der er ekstra juleforkælelse på menuen.

Juletiden står for døren. Få her 10 gode råd til, hvordan du forhindrer brand i din bolig.

Det betyder, at der bliver skruet op for julehyggen rundt i de danske hjem. Men december er også den måned på året, hvor der er størst risiko for brand i boligen. Juledekorationer og uheld i køkkenet er blandt årsagerne.

RealMæglerne giver her boligejerne 10 nyttige råd til at undgå brand i hjemmet i juletiden:

1. Gå aldrig fra tændte, levende lys. OG: ”Den, der tænder, slukker”.

2. Stil aldrig levende lys i nærheden af gardiner, i bogreoler eller under hylder og skabe.

3. Stil aldrig dekorationer under lamper, der er lavet i letantændelige materialer, fx træ eller papirskærme.

4. Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet. Stil en tallerken under. OG: Vær altid sikker på, at lysene står godt fast, så de ikke vælter.

5. Overvej helt at droppe de alm. levende lys. Brug evt. selvslukkende lys eller lys på batteri i stedet for.

6. Pas på, hvis du stiller dine dekorationer på en dug. Lys, der vælter ud på juledugen, eller en gnist, der springer, er ofte årsag til brand.

7. Brug evt. brandhæmmende spray på dine dekorationer og/eller juletræet.

8. Hav altid vand til slukning i nærheden.

9. Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret.

10. Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.

Antallet af brande stiger i december med 40-50 procent i forhold til andre måneder i løbet af året.

Røgalarmer redder liv

Der bør ifølge markedsdirektør i RealMæglerne, Thomas Jacobsen, altid være røgalarmer i ethvert hjem:

- De er forholdsvis enkle at montere, og der er masser af vejledning at finde på fx Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om placering og opsætning. Der bør være minimum én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.

• Tjek dine røgalarmer i løbet af året – og altid lige før juletid.
• Test batteriet på batteriknappen.
• Røgalarmer er den bedste og billigste sikkerhed imod brand.
• Det skyldes, at din reaktionstid forlænges, fordi du advares i tide.

Side 1 ud af 7