Fabriksarbejderne på Isover-fabrikken i Vamdrup droppede tirsdag hjelm og sikkerhedssko. I stedet satte de fokus på deres krop, trivsel og sundhed.

Producenten af isolering, Isover i Vamdrup, sætter hvert andet år fokus på miljø, sundhed og sikkerhed. 179.000 medarbejdere i koncernen over hele verden deltog tirsdag i arrangementet, skriver Isover i en pressemeddelelse.

I Vamdrup deltog omkring 200 medarbejdere, hvor de hev arbejdsdagen ud af kalenderen. I stedet satte de fokus på kroppen, sindet og sikkerheden på arbejdspladsen. Fokus på bæredygtighed og på bæredygtig produktion er et must for koncernen, hvilket kommer til udtryk fx i arbejdet med at mindske energiforbruget og genbruge affald.

Men bæredygtighed har flere ben at gå på og handler i høj grad også om mennesker og den enkelte medarbejders trivsel, sundhed og sikkerhed – fordi mennesket bag maskinerne udgør et bærende element i enhver bæredygtig produktion. Og hvis kroppen og sindet er i balance, vil det også have positiv effekt for koncentration og opmærksomheden på blandt andet sikkerhed.

Workshops, oplæg og træning

På den såkaldte EHS Day (Environment, Health and Safety) samles medarbejdere på Isover i workshops, oplæg og træning på området – medarbejderne bruger blandt andet dagen på mindfulness, trivsel, ergonomi på arbejdspladsen og i bilen og antiinflammatorisk kost, som også serveres i kantinen den dag.

Dette grundlæggende fokus, der får særlig opmærksomhed på EHS dagen, kommer i det daglige til udtryk i lokale indsatser, som gennem årene har ført til, at antallet af hændelser og mindre ulykker i Norden og Baltikum er faldet med omkring 80 procent over de seneste 10 år. Blandt andet kunne Isover-fabrikken i Vamdrup tidligere i år fejre 3.000 dage uden en eneste ulykke uden fravær. Det skrev Isover tidligere i år i en pressemeddelelse.

Isover bruger op til 80 procent genbrugsglas til at producere deres isoleringsprodukter.

Mandag den 25. juni nåede Saint-Gobain koncernens Isover-fabrik i Vamdrup en særlig milepæl, da man passerede 3.000 dage uden en eneste ulykke med fravær. Det blev fejret tirsdag den 26. juni med anerkendende ord fra ledelsen og borgmesteren, en gave og frokost til alle på fabrikken i Vamdrup.

Fokus på medarbejderes trivsel og sikkerhed spiller en nøglerolle i hele Saint-Gobain koncernen, og på Isover-fabrikken i Vamdrup har det nu resulteret i, at de næsten 200 medarbejdere i fællesskab har nået den flotte milepæl. Og det har udløst anerkendende ord fra bla. Koldings borgmester, Jørn Pedersen:

- Vi praler gerne af, at Vamdrup, Kolding Kommune og hele Trekantområdet byder på tusindvis af produktionsarbejdspladser, ligesom vi gerne hører om de nye arbejdspladser, vi trækker til hvert eneste år. Men vi skal endnu mere huske tallene på, hvordan det går på vores gode virksomheder. Det er en imponerende indsats hos Isover Vamdrup, både for virksomhedens egen skyld, men så sandelig også for de mange medarbejdere, siger Koldings borgmester, Jørn Pedersen, i en pressemeddelelse.

Sikkert hjem fra arbejde

Allerede i 2013 fik Isover-fabrikken i Vamdrup international anerkendelse for sit sikkerhedsarbejde, da fabrikken blev indlemmet i Saint-Gobain koncernens Club de Millionaires - en særlig udmærkelse til de arbejdspladser i koncernen, der når en million arbejdstimer uden ulykke med fravær. Og indsatsen for at medarbejderne kan udføre deres arbejde uden at komme til skade er noget, der konstant er i højsædet hos ledelse og medarbejdere hos Isover.

- Vi markerer dagen, fordi 3.000 dage uden ulykker med fravær viser, hvilken fantastisk indsats medarbejderne har gjort. Men statistiker og fine tal er ikke et mål i sig selv. Det, der er omdrejningspunktet handler i al sin enkelhed om, at alle kommer sikkert hjem fra arbejde hver dag, siger Jesper Knudsen, der fabrikschef hos Isover i Vamdrup.

Han understreger, at det ikke er tilfældigt, at man er nået så langt - men han er samtidig ydmyg over for, at der pludselig kan opstå en uhensigtsmæssig situation. Derfor er arbejdet med sikkerhed på arbejdspladsen en integreret del af dagligdagen på Isover-fabrikken og medarbejderne spiller en stor rolle, når det gælder om at forebygge ulykker.

- Vi har lagt et stort arbejde i at nå hertil. Vi har en lang række rutiner og procedurer og arbejder hele tiden på at minimere risici. Vi analyserer situationer, der kunne have været gået galt, og laver handlingsplaner ud fra det. Senest har vi taget alle ud af deres daglige arbejde og holdt workshops for medarbejderne i mindre grupper, hvor alle kunne komme til orde i forhold til, hvordan vi kan optimere sikkerhedsarbejdet, og for at sikre, at sikkerhed bliver tænkt med i alle situationer. For vi ved også, at en ulykke kun er et kort øjebliks uopmærksomhed væk. Så det handler utroligt meget om fokus, siger Jesper Knudsen.

Konstant fokus på sikkerheden

På et skilt ved indgangen til fabrikken i Vamdrup, står det aktuelle antal dage siden sidste ulykke. Skiltet handler ikke om, at ville bryste sig af sin præstation mod omverden; det handler om at alle skal tænke sikkerhed fra dagens start.

- Vi skilter med det, fordi vi ønsker, at sikkerhed er det første, folk er opmærksomme på, når de ankommer. Blandt andet har vi procedurer for, hvordan man skal parkere sin bil, så ankomst og afgang på fabrikken bliver så ufarlig som muligt. Vi tager alle aspekter omkring sikkerhed meget alvorligt, selv de ting, der måske kan forekomme som bagateller. På den måde sikrer vi, at alle der har deres gang på fabrikken, har et konstant fokus på sikkerhed. Dag efter dag, time efter time og minut efter minut, forklarer Jesper Knudsen.

Også administrerende direktør for Saint-Gobain koncernens danske forretninger Isover, Gyproc og Weber, Mogens Nielsen, insisterer på, at sikkerhed skal komme i første række.

- Det handler om, at vi som ledelse skal tage ansvar for vores medarbejderes ve og vel - og det handler om at skabe rammer for, at medarbejderne kan tage ansvar for sig selv og hinanden. Det er i høj grad en flot, kollektiv indsats, der ligger bag, at Isover-fabrikken i Vamdrup er nået så langt. Det er en forudsætning, at alle tager sikkerhedsarbejdet seriøst. Det gælder ikke mindst den lokale ledelse, der har arbejdet minutiøst med at eliminere potentielle risici med det ene mål for øje, at alle skal have en sikker arbejdsdag, fortæller Mogens Nielsen.

Fakta

• Saint-Gobain Isover udvikler, producerer og markedsfører innovative og bæredygtige isoleringsløsninger til samarbejdspartnere og kunder i den danske byggeindustri. Isover isoleringsløsninger giver komfort og en effektiv byggeproces.

• Isover har fabrik i Vamdrup ved Kolding, hvor isolering produceres på en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker. Fabrikken beskæftiger ca. 200 medarbejdere.

• Fabrikken i Vamdrup startede produktionen i 1982.