Hun har været på en omvej, men for Rikke Damm Brøndum er det lykken endelig at være faglært frisør.

Forleden var et hold dygtige frisørelever til svendeprøve i Hansenbergs egen salon - den store afslutning på flere års uddannelse.

Rikke Damm Brøndum kunne forlade svendeprøven med en fornem bronzemedalje - og samtidig se tilbage på en temmelig atypisk rute til en karriere som faglært frisør, oplyser Hansenberg i en pressemeddelelse.

- Langt om længe får jeg den uddannelse, jeg altid har drømt om at få. Det var en fed oplevelse at stå til svendeprøven - noget, jeg har ventet på i 20 år. Det var en stor forløsning og super dejligt at slutte af med en bronzemedalje, fortæller 36-årige Rikke.

Artiklen fortsætter under billedet...

Rikke Damm Brøndum kunne gå fra svendeprøven med en flot bronzemedalje. Foto: Hansenberg.

Cuttede frisørbranchen

Allerede for en del år siden tog Rikke grundforløbet på en anden erhvervsskole, men dengang kneb det med at finde en læreplads. Da muligheden for at tage en kortere frisøruddannelse på en privat frisørskole opstod, sprang Rikke derfor til.

- Man er på skolen under hele uddannelsen, som man selv betaler for. Dengang tog uddannelsen 15 måneder, og derefter arbejdede jeg i små ti år som frisør i blandt andet Vejle og Hedensted. Men den korte uddannelse er bare ikke så anerkendt ude i salonerne, og jeg var kørt sur i de jobs, jeg kunne få, så jeg cuttede frisørbranchen.

I stedet tog Rikke læreruddannelsen i Jelling og fik tre børn. I en årrække boede hele familien i Prag i Tjekkiet, hvor Rikkes mand var udstationeret. Her blev Rikke uddannet makeup-artist.

- I Prag begyndte jeg også at ordne hår på dem, jeg kendte. Og jeg kunne mærke, at det var det, jeg skulle. Jeg skulle hjem og være frisør igen. Men jeg kunne også godt mærke, at jeg ikke ønskede fortsat at rende panden mod muren, fordi jeg ikke havde den uddannelse, der skulle til. Så jeg kontaktede Hansenberg og en mulig mester, Katrine Bjerring. Hun turde tage chancen med en elev, der kunne noget - men som samtidig også manglede noget, fortæller Rikke Damm Brøndum.

Fastansat frisør

I september 2018 startede Rikke i lære hos Passion by Bjerring i Børkop.

- Jeg har haft kortere læretid, fordi jeg har erhvervserfaring - og jeg er hoppet over det med at lave kaffe og feje hår op. Fra start er jeg kommet i gang med klipningerne. På Hansenberg fik jeg en positiv modtagelse. Jeg har taget alle otte hovedforløb på to år, hvor man normalt bruger fire år på det. Det har været hårdt og intenst, men også mega dejligt. Skolen har virkelig nogle kompetente undervisere, og jeg har aldrig stået og tænkt 'Hvorfor skal jeg det? Det kan jeg allerede'. Jeg er blevet en meget bedre frisør, forklarer Rikke.

Den talentfulde frisør er også i fremtiden at finde hos Passion by Bjerring:

- Jeg bliver i den salon, hvor jeg er udlært, og det er jeg rigtig glad for. Salonen holder også en masse kurser, og undervisning er lige i min ånd - det der med at videreformidle frisørviden er vigtig for mig, siger Rikke.

Stolt mester

At videreformidle frisørviden er også alfa og omega for indehaver Katrine Bjerring, der - med egne ord - "altid er frisk på nye elever":

- Jeg elsker at have elever. Interessen for at lære fra mig er så stor, at jeg slet ikke kan lade være. Jeg vil gerne have, at de har det godt hos mig - og at kunderne er vant til, jeg har elever. Vores kundekreds er bygget op om, at det også er et læringssted. Vi mærker, at kunderne følger med i, hvordan det går eleverne, og vi får rigtig mange kommentarer på Facebook, når en elev har været til svendeprøve. For mig er det så vigtigt, at samfundet bliver ved med at bakke om de rigtige uddannelser - de uddannelser, der netop kan være med til at udvikle vores samfund, siger Katrine Bjerring.

Hun har altså lige set Rikke snuppe en bronzemedalje ved svendeprøven, og tilbage i september modtog en af mesterens tidligere elever den prestigefyldte Hansenberg-medalje på Koldinghus.

- Man kan da ikke blive andet end stolt, når man har elever, der får bronze og Hansenberg-medalje. Jeg lægger meget arbejde i mine elever, og det er et klap på skulderen, når de gør det godt. Jeg forventer ikke, at de får bronze, men at de gør deres bedste. Man kan altid blive bedre inden for sit fag, og det ville da være træls at være i lære et sted, hvor der ikke er opbakning til at blive bedre, konstaterer Katrine Bjerring, som har masser af ros til Rikke:

- Det, der gør Rikke så dygtig, er, at hun kan se muligheder hos kunderne og ikke er bange for at have en holdning til, hvad der klæder kunderne bedst. Og jeg synes, det er så fedt, at man griber chancen, når man gerne vil noget. Mestre skal tro på elever, der er lidt ældre. Sådan en som Rikke kommer ikke for sjov med en drøm. Hun har taget et stort spring, for hun har en masse uddannelse og erfaring med sig og skal så pludselig selv til at være den, der skal lære. Det er mega sejt, og det skal man have respekt for.

For første gang nogensinde havde elever fra 8.-10. klasse mulighed for at deltage i "Prøv et fag" på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Vær med til at fodre dyrene i vores zoo. Byg en mobilholder med højttaler. Lær forskellige fletteteknikker.

Det er blot et udpluk af de tilbud, som elever i 8.-10. klasse har haft mulighed for at melde sig til ved Prøv et fag på Hansenberg.

Og lørdag åbnede skolen så op for de tilmeldte elever, som i små separate hold kunne prøve kræfter med en af skolens erhvervsuddannelser.

- Formålet med Prøv et fag er, at eleverne får faget i hænderne i stedet for bare at tale om det - og at de får faktuel viden om, hvad en erhvervsuddannelse kan føre videre til, fortæller skolechef for brancheskolerne Teknia og Designia på Hansenberg, Dan Zielke, i en pressemeddelelse.

Et kig indenfor

Blandt de besøgende var Jonas Buus Larsen, som havde valgt at se nærmere på tømrerfaget:

- Jeg vil gerne være tømrer, og så lød Prøv et fag interessant. I dag har jeg fundet ud af, hvor svært det egentlig er at være tømrer, men jeg har stadig lyst, og jeg har planer om at starte her på Hansenberg efter sommerferien, fortalte Jonas Buus Larsen, mens han var i gang med at bygge spær sammen med sin far.

Mai Fisker havde derimod valgt at tage en tur i Hansenbergs zoo:

- Jeg har tænkt på at blive veterinærsygeplejerske, og HANSENBERG er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage den uddannelse. Så jeg er her for at se, hvad det er for et sted, og det hele virker meget spændende - og det er en flot zoo.

Det er første gang, at Hansenberg har arrangeret "Prøv et fag" for grundskolens tre ældste klassetrin.

Hun har med egne ord grebet en masse muligheder, og nu høster beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker frugten af sit hårde arbejde, for hun er en af årets modtagere af Hansenberg-medaljen.

Hun har sejlet med "Skoleskibet Danmark" og DFDS, er uddannet skibsassistent - og senere maskinist - og så har hun arbejdet i Grønland som maskinmester.

Beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker har - som hun selv siger - lavet lidt af hvert, inden hun greb muligheden for at komme i lære som beslagsmed hos Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen i Frederikshavn.

- Jeg har altid haft med heste at gøre, og var i praktik hos min smed i 8. klasse, så det har altid været noget, jeg gerne ville. Jeg har bare været ad en omvej og grebet en masse muligheder, når de er opstået - og har ventet på den læreplads, jeg gerne ville have, fortæller Ann-Sofie Elmholdt Juncker i en pressemeddelelse.

Hun er nu en af modtagerne af Hansenberg-medaljen 2020.

Gode forbilleder inden for netop deres fag

Det er erhvervsskolen Hansenberg i Kolding, der uddeler medaljen, hvis formål er at hædre elever, som er gode forbilleder inden for netop deres fag.

De er udvalgt, fordi de eksempelvis har fået 12 til svendeprøven, har uddannelsens højeste gennemsnit på skolebeviset/eksamensbeviset - eller på anden måde har gjort sig fortjent til det.

Med medaljen følger et diplom og et legat på 5.000 kroner.

- Det er stort at få sådan et skulderklap. Uddannelsen var kogt ned på kort tid, fordi jeg var voksenelev og havde nogle uddannelser fra tidligere, som jeg kunne få merit for. Jeg har interesseret mig for faget, og gjort mit bedste. Jeg har lagt mig i selen, og jeg kan godt lide, at der er styr på tingene. Ved opgaver har jeg gjort alt det, jeg kunne - og lagt mange timer i det. Det er dejligt, at indsatsen har båret frugt, siger den 29-årige beslagsmed.

Mesteren bag to medaljemodtagere

Det er andet år i træk, at en elev fra Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen modtager Hansenberg-medaljen. Sidste år var det Erik Horpestad, der havde gjort et imponerende stykke arbejde ved svendeprøven.

- Mester har sammen med Erik på sidelinjen haft enorm indflydelse på mine resultater. De er begge meget engagerede, og vi har haft en kanon sparring. Vi har alle brændt for faget, konstaterer Ann-Sofie Elmholdt Juncker, der havde både Martin Jensen og Erik Horpestad med sig ved medaljeoverrækkelsen på Koldinghus.

- Jeg er da pavestolt, og det er fantastisk at stå her igen. De gode resultater kræver, at eleverne er super motiverede - og det er vigtigt hele tiden at understøtte dem og give dem en tilkendegivelse af, at de gør det godt. Ann-Sofie og Erik brænder for faget - og de er næsten lige så gode, som jeg er. Bare med højere karakterer, sagde Martin Jensen med et tydelig glimt i øjet under medaljeceremonien.

For det er åbenlyst for enhver, at de tre beslagsmede har haft et rigtig godt samarbejde, hvor der samtidig var plads til et godt grin i frokoststuen.

- Jeg var ikke nået hertil uden Martin. Jeg kunne simpelthen ikke have fået en bedre læreplads. Der er altid en god stemning, og vi er som en familie, siger Ann-Sofie Elmholdt Juncker.

Hansenberg er det eneste sted i landet, der udbyder beslagsmedeuddannelsens hovedforløb.

Se billederne nedenunder...

Ved en ceremoni i Riddersalen på Koldinghus modtog 19 tidligere elever årets Hansenberg-medalje - og et legat på 5.000 kroner.

Hvis alt var gået efter planen, skulle uddelingen af Hansenberg-medaljen 2020 traditionen tro have fundet sted i maj. De planer satte coronasituationen dog en midlertidig stopper for.

Men tirsdag lå de flotte og prestigefyldte medaljer endelig klar til uddeling i Riddersalen på Koldinghus. Modtagerne var 19 tidligere elever fra Hansenberg og Hansenberg Tekniske Gymnasium.

- Det er dejligt at stå her og endelig kunne fejre jer. For dagen i dag er en festdag. Medaljen blev første gang uddelt i 2012. Siden er uddelingen blevet en tradition her i disse fantastiske rammer, og det er en fornøjelse at have mulighed for at fortsætte denne tradition. I kommer med i en særlig klub, sagde direktør på Hansenberg, Morten Kaj Hansen, i sin tale.

Svendeprøve på særlig dag

En af dem, der nu er med i den særlige klub, er VVS-energispecialist Simon Heisig fra Lunderskov. Hen på aftenen den 11. marts 2020 var han færdig med sin svendeprøve, der omhandlede en fastbrændselinstallation med åben ekspansion.

Så lige inden statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde bekendtgjorde, at alle uddannelsesinstitutioner i Danmark på grund af coronasituationen skulle lukke deres bygninger ned, gik Simon Heisig ud fra svendeprøven med tre 12-taller i værktøjskassen.

En bedrift, der først indkasserede ham den helt særlige og prestigefyldte fagets medalje fra TEKNIQ Arbejdsgiverne - og nu altså også Hansenberg-medaljen.

- Det er skønt, og jeg er da stolt af det, for jeg synes selv, at jeg gjorde et godt stykke arbejde. Jeg har ikke haft mulighed for at fejre resultatet, og jeg har da været træt af, at jeg ikke kunne vise min installation frem til min mester og andre. Man ville gerne have vist den frem til sine kære - det er naturligt. Så det er super godt, at vi nu kan fejre det ved ceremonien på Koldinghus, sagde Simon Heisig.

Større end guld

Gastronom og medaljemodtager Jonathan Blomgreen Thygesens var enig. Han nåede også lige at få afsluttet sin svendeprøve den 11. marts, hvor han kunne forlade Hansenbergs køkken med en flot guldmedalje.

Men COVID-19 spændte ben for en decideret fejring.

- Jeg er virkelig glad for min præstation, men det har været en tam omgang, fordi vi ikke har haft dimission eller overrækkelse af medaljer. Så jeg er rigtig glad for at være med til ceremonien på Koldinghus, og Hansenberg-medaljen er vel nok større end guldmedaljen, lød det fra Jonathan Blomgreen Thygesen, der bor i Vester Nebel.

Tak til de kloge hænder og hoveder

Det var borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen, der stod for selve medaljeoverrækkelsen, og han kaldte arrangementet imponerende af to grunde:

- For det første kommer der her fokus på kloge hænder og hoveder - og det sidder der på jer. Ellers var I ikke nået hertil. Den anden grund har vi lige oplevet i coronatiden. Tiden har vist, at der var behov for nogen, der kunne gå og tænke nye veje. Fitnesscentre blev lukket ned. Det var der nogen, som var klar til at omstille sig til. Restauranter omstillede sig og lavede takeaway. Mange måtte omstille sig - og mange i brancher, der er repræsenteret her i dag. Vi er omgivet af dygtige folk, der er uddannet og efteruddannet - blandt andet her på Hansenberg, sagde Jørn Pedersen.

Borgmesteren sluttede af med at takke medaljemodtagerne:

- Tak til jer - og til dem, der har inspireret jer. Og tak til Hansenberg for de kloge hænder og hoveder.

Formålet med Hansenberg-medaljen er at hædre elever, som er gode forbilleder inden for netop deres fag. De er udvalgt, fordi de eksempelvis har fået 12 til svendeprøven, har uddannelsens højeste gennemsnit på skolebeviset/eksamensbeviset - eller på anden måde har gjort sig fortjent til det.

Med medaljen følger et diplom og et legat på 5.000 kroner.

Årets modtagere

Beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker (Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen, Frederikshavn)

Dyrepasser Patrick Bukh Thing Christensen (Hedensted & Omegns Rideklub)

Dyrepasser Sara Kande (AQUA Akvarium & Dyrepark, Silkeborg)

Fitnessuddannelsen - Eric Neumann (CrossFit PitStop, Kolding)

Frisør Natja Ekeler Thygesen (Passion by Bjerring, Børkop)

Gastronom Jonathan Blomgreen Thygesen (Aagaard Kro, Egtved)

Landmand med specialet akvakultur Martin Norup Nielsen (Lundby Fisk v/Peter Holm)

Mediegrafiker Karoline Ribergaard Frederiksen (HANSENBERG)

Mekaniker Mads Vestergaard (Aunsbjerg Kolding A/S)

Smed Rasmus Bjerrum Strande (VJ Rørteknik A/S, Esbjerg N.)

Tandklinikassistent Janni Granly Schmidt Petersen (Tandlægerne Middelfart)

Teknisk designer Kristoffer Jensen Thesbjerg Koch (Danfoss A/S, Kolding)

Teknisk student Alexander Vinding Nørup

Teknisk student Helene Vangsgaard Nielsen

Teknisk student Oliver Müller Smedt

Tjener André Lindberg Larsen (Henne Kirkeby Kro, Henne)

Tømrer Anders Dinesen (Å Huse A/S, Haderslev)

Veterinærsygeplejerske Anne Foged Pedersen (Dyrlægehuset Kolding)

VVS-energispecialist Simon Heisig (Andresen's VVS A/S, Kolding)

Se billederne nedenunder...

Han er gået målrettet efter det, og nu kan Jens Eskelund Lassen som den første nogensinde fra Hansenberg skrive personvognsmekaniker med EUX på sit CV.

Svendeprøver er altid en festdag på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Og forleden kunne Jens Eskelund Lassen afslutte sin uddannelse - vel at mærke som den første personvognsmekaniker med EUX fra Hansenberg. Det skriver skolen i en pressemeddelelse:

- Jeg startede på grundforløbet for præcis fem år siden, og det er dejligt, at jeg nu har fået både hue og svendebrev. Jeg har været meget nervøs, men det må jo være, fordi det er noget, der betyder meget for mig, fortalte Jens Eskelund Lassen, da han dagen efter svendeprøven blev fejret sammen med de øvrige nye personvognsmekanikere.

Her hæftede faglærer Kim Askou Hansen sig i sin tale ved, at Jens Eskelund Lassen både fik 12 til svendeprøven og til den sidste gymnasiale eksamen for godt et par uger siden, hvor han fik studenterhuen på:

- Under svendeprøven hørte jeg skuemesteren sige: 'Så lærte jeg også noget'. Du er den første elev, jeg har haft, der går ud med 24. 12 fra gymnasiet og 12 til svendeprøven må give 24. Det kræver en hel del at passe både arbejdet her på personvognsmekanikeruddannelsen og på gymnasiedelen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jens Eskelund Lassen var til svendeprøveafslutningen flankeret af sin mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice (t.v.) og sin far René Lassen. Foto: Hansenberg.

Dedikeret elev

Selvom det altså har krævet en masse at passe skolegangen, har Jens Eskelund Lassen også to gange deltaget ved regionsmesterskaberne for personvognsmekanikerelever. Begge gange var han blot marginaler fra at kvalificere sig til DM i Skills.

Med ved fejringen af svendeprøverne var også både Jens Eskelund Lassens far René Lassen og mester Frede Bohnfeldt fra Sommersted Autoservice. Og det var en glad far, der sad ved sin søns side:

- Huen sidder på hovedet, og svendebrevet er i hus. Det bliver man stolt af, og det er Jens' egen fortjeneste. I begyndelsen kom det bag på os, når han sad og lavede lektier fredag og lørdag aften. Han har været meget dedikeret.

Frede Bohnfeldt havde da også kun pæne ord at sige om sin dygtige lærling:

- Man skal bare kigge på Jens for at se, hvad han er for en person. Han er en rar fyr, og jeg er så heldig, at jeg har nogle stykker ansat, der er som Jens. EUX-elever er på skole et halvt år ad gangen, så det kan være en udfordring. Men fordi vi har flere ansatte i virksomheden, kan vi godt få det til at hænge sammen. Og man er nødt til at tage lærlinge ind, hvis man vil bevare sit fag.

Åbne muligheder

Jens Eskelund Lassen har også planer om at bevare sit fag, og han skal fortsat arbejde ved Sommersted Autoservice.

- Jeg valgte EUX'en for at have åbne muligheder med den gymnasiale vej - samtidig med, at jeg fik en virkelig god og alsidig uddannelse. For mig gælder det om at yde det maksimale og så se, hvad man får ud af det. Ellers er det bare spildt tid, fortalte Jens Eskelund Lassen.

På Hansenberg kan man vælge 11 forskellige uddannelser med EUX.

Side 1 ud af 9