Til juli vil dronningen og den kongelige familie gå i Christian 10.s fodspor, når 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland fejres over fire dage.

Det var et stort øjeblik i nyere tids Danmarkshistorie, da dronning Margrethes farfar, Christian 10., den 10. juli 1920 red over den gamle grænse ved Christiansfeld. På 100-årsdagen for begivenheden vil dronningen og kronprinsparret markere øjeblikket ved at køre i karet på den historiske strækning og dermed deltage i den nationale fejring af Genforeningen. Markeringen af Genforeningen strækker sig over fire dage og er inspireret af Christian 10.s rundrejse i området for 100 år siden. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland - stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian 10. på en rundrejse i området.

Kongens rundrejse står i dag for mange som symbolet på, at landsdelen igen blev en del af Danmark. Da Hendes Majestæt Dronningen i 2019 holdt sin nytårstale, så dronningen frem mod 100-året for Genforeningen med følgende ord, ”det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre.”.

I dagene den 9. -12. juli vil dronning Margrethe således, ud over at køre i karet over den gamle grænse, også følge en del af sin farfars rute i området. Undervejs vil kronprinsparret samt prins Joachim og prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med dronningen.

Fredag den 10. juli er de royale i Christiansfeld.

På 100-årsdagen for Christian 10.s ridt over grænsen går dronningen og kronprinsparret i Kongens fodspor og indleder dagen med karetkørsel over den gamle grænse ved Frederikshøj. Karetturen slutter i Christiansfeld, hvor dronningen og kronprinsparret vil være til stede ved en andagt i Tyrstrup Kirke. Senere på dagen ankommer dronningen til Haderslev for, ligesom sin farfar, at være æresgæst ved en frokost på Hotel Harmonien. Efterfølgende deltager majestæten i folkefest i Haderslev Dampark. Den begivenhedsrige dag slutter i Aabenraa, hvor dronningen indvier den nyetablerede Genforeningspark foran Folkehjem, som også var stedet, hvor Christian 10. sluttede dagen 100 år tidligere.

2020 er året for Genforeningen. En af nøgledatoerne i markeringen er 10. februar, hvor et flertal af sønderjyderne tilbage i 1920 stemte ’ja’ til at blive genforenet med resten af Danmark. Kulturminister deltager i afstemningsfest i Christiansfeld.

I 2020 bliver Genforeningen fejret med store arrangementer over helt landet. Grundstenen til Genforeningen blev lagt 10. februar 1920, da et flertal af sønderjyderne stemte ja til at blive genforenet med resten af Danmark.

Stort set siden 1920 er der i Christiansfeld blevet afholdt afstemningsfest 10. februar, der hylder de fredelige afstemninger, som for 100 år siden afgjorde på demokratisk vis, at Sønderjylland atter blev en del af kongeriget.

Ekstra festlig markering i 2020

Kulturminister Joy Mogensen (S) deltager i afstemningsfesten, og hun ser frem til at fejre den helt særlige dag med sønderjyderne.

- I år fejrer vi, at en folkeafstemning på demokratisk vis afgjorde, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland skulle gå. Det blev begyndelsen på 100 år med samarbejde på begge sider af grænsen, hvor tyske og danske mindretal og flertal har fundet en måde at leve sammen på. Mange troede ikke, det var muligt. Gennem fælles respekt og godt naboskab kom historien her til at vise, at det var muligt, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg glæder mig til at deltage i fejringen i Christiansfeld den 10. februar, som er årsdagen for afstemningen i den zone, der stemte sig hjem til Danmark. Det er blot et af mange spændende arrangementer, der finder sted i og omkring Kolding i år. Blandt andet også markeringen af, at Kong Christian 10. red over den gamle grænse ved Frederikshøj. Jeg glæder mig meget til at følge med i alle aktiviteterne.

Plads til ekstra gæster

Normalt foregår afstemningsfesten på Brødremenighedens Hotel. Men 10. februar i år er programmet vokset, så man har flyttet festlighederne til Cuben for at være sikker på, at der er plads til så mange gæster som muligt.

Borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen glæder sig til at fejre dagen med borgere og kulturministeren.

- Kolding Kommune har valgt at støtte afstemningsfesten i år med ekstra penge, så det bliver en god fest for så mange som muligt. Støttekronerne betyder blandt andet, at entréprisen i år er halveret til 50 kroner og at programmet som helhed får et kærligt løft, siger Jørn Pedersen i pressemeddelelsen.

Foruden Joy Mogensen kommer også tidligere formand for Folketinget samt formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft. Slesvigske Musikkorps kommer og spiller både før og efter taler fra Joy Mogensen og Mogens Lykketoft.

Billetter kan købes på online på Kolding Kommunes netbutik www.kolding.dk/netbutik eller i Christiansfeld Centret.

DR sætter de kommende måneder fokus på Genforeningen i anledningen af 100-årsdagen.

I år er det 100-året for Genforeningen. Og det er baggrunden for, at Danmarks Radio (DR) i de kommende måneder sætter fokus på Genforeningen med en række nye programmer og en omfattende dækning af arrangementer og events i anledning af 100-årsdagen.

Det kom frem onsdag på et møde, der var arrangeret af regeringen og Det Sønderjyske Præsidium, skriver DR i en pressemeddelelse.

En af hjørnestenene i DR’s dækning bliver dramadokumentaren ’Grænseland’, der i fire afsnit fortæller om tabet af og Genforeningen med Sønderjylland og giver et bud på, hvad der skete med Danmark som nation i denne dramatiske og afgørende periode af danmarkshistorien.

’Grænseland’ har premiere på DR1 til foråret.

På lørdag arrangerer DR sammen med blandt andet Højskoleforeningen fællessang fra Højskolesangbogen, hvor den direkte transmission på DR2 starter på Kolding Bibliotek klokken 10. Der bliver sunget sange, der har relation til det sønderjyske og Genforeningen.

Fredag den 10. juli sender DR1 fra den gamle grænse ved Christiansfeld, hvor kongen for præcis 100 år siden red ind i det genforenede Sønderjylland.

TV Syd dækker også Genforeningens 100-årsdag. TV Syd tager på tur i Syd- og Sønderjylland. Det sker med live-showet Genforeningen LIVE, som afholdes syv steder i landsdelen. Showet sendes blandt andet fra Den Gamle Grænsekro ved Christiansfeld den 3. februar klokken 19.30 og Volkerts Fylke den 12. marts klokken 19.30.