Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bonderøven besøger i oktober Christiansfeld.

Bonderøven, der er kendt fra DR1, kommer til Christiansfeld den 31. oktober. Det er Christiansfeld Centret, der står bag arrangementet.

Bonderøven - eller Frank Erichsen, hvilket er hans borgerlige navn - blev landskendt i 2008, da han dukkede op i tv-programmet "Bonderøven".

I tv-programmet danner "Kastaniegården" på Djursland rammen. Her følger vi Frank Erichsen i hans drøm om at blive selvforsynende. Frank lever drømmen om et mere enkelt liv sammen med sin kone Theresa og deres børn Alma og Johan.

Der er foreløbigt sendt 17 sæsoner. Nu kan du opleve Frank Erichsen i Søstrehuset i Christiansfeld, hvor han vil fortælle om sit liv og sine mange projekter.

Billetsalget starter den 1. oktober klokken 10 og billetprisen er 100 kroner. Der kan højest købes fire billetter pr. person. Billetter kan kun købes i Christiansfeld Centrets butik, Søstrehuset, Nørregade 14.

Foredraget finder sted den 31. oktober fra klokken 19-21.

 

Hele Nordens verdensarvssteder kommer i næste uge til Christiansfeld.

Fra den 10. til den 13. september skal over 120 deltagere fra Island, Sverige, Norge, Finland og Danmark høre om den syddanske verdensarv. Det er verdensarvsstederne Christiansfeld og Jelling, der i år er værter for Den Nordiske Verdensarvskonference.

Hvordan formidler man verdensarv i børnehøjde? Og hvordan takler man de udfordringer, der kan være, når en mindre gruppe har et særligt forhold til verdensarven? I år er det under disse temaer, at deltagerne ved årets nordiske verdensarvskonference skal diskutere, erfaringsudveksle og blive klogere.

- Det er fantastisk, at vi kan samles og erfaringsudveksle de nordiske verdensarvssteder imellem. Der er stor variation mellem stederne, men fællesnævneren er, at vi alle sammen brænder for verdensarven, fortæller Birgitte Lamp, UNESCO Site Manager og leder af Christiansfeld Centret, i en pressemeddelelse.

Konferencedagen i Christiansfeld byder på et tætpakket program med spændende oplæg og et indblik i UNESCO-byens unikke historie og lokale samarbejde. Både mellem Christiansfeld Centret og Brødremenigheden, men også i relation til byens øvrige aktører og samarbejdspartnere. Det får konferencegæsterne lov at opleve på tætteste hold, når dagen skydes i gang med oplæg og besøg på det gamle kongeslot Koldinghus med mulighed for at opleve jubilæumsudstillingen Magtens Smykker.

Frokost i historiske rammer

Desuden byder dagen på en frokost i historiske rammer på Brødremenighedens Hotel samt rundvisning i UNESCO-byen spædet op med smagsprøver på lokale specialiteter.

- Det er rigtigt vigtigt, at vi sætter fokus på verdensarven under temaet ”Din, min og vores verdensarv”. På den måde sikrer vi, at turisme, verdensarv og lokalsamfund går op i en højere helhed og styrker vores samarbejde, siger Birgitte Lamp.

Blandt oplægsholderne i Christiansfeld er bl.a. Brødremenighedens præst Jørgen Bøytler, direktøren for Thingvellir National Park Einar Á. E. Sæmundsen og Park Ranger i Ilulissat Aaron Emil Petersen.

Verdensarv i børnehøjde

Konferencens andet tema om verdensarv i børnehøjde har man allerede inden konferencen arbejdet med, hvor lærere, pædagoger og børn fra Kolding, Vejle og Billund har deltaget i projektet. Målet har været at skabe viden og indsigt i, hvordan man kan udvikle formidling gennem historie og kulturarv med børnene i fokus.

Konferencen skydes i gang mandag aften i Jernaldermiljøet i Vingsted, herefter byder dagene på spændende oplæg, praktiske workshops, lokale kulinariske oplevelser og kulturelle indslag, så deltagerne med garanti får Verdensarven helt ind under huden.

Som afslutning på konferencen skal deltagerne en tur til Vadehavet.

Det er populært at bygge hus i verdensarvsbyen Christiansfeld. I øjeblikket har Kolding Kommune kun to byggegrunde til salg i byen, men en lokalplan, der er sendt i høring, forbereder en ny stor udstykning.

Interessen for og efterspørgslen efter byggegrunde i Christiansfeld er stor. Det oplever Kolding Kommune, der efterhånden er ved at løbe tør for byggegrunde i verdensarvsbyen. By- og Udviklingsforvaltningen har derfor netop lagt sidste hånd på en lokalplan for en udstykning, der ligger i området mellem Allervej og Gl. Allervej, som Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget nu sender i høring.

- Lokalplanen skal sikre en bred vifte af boligformer, så vi kan understøtte den rivende udvikling, der er i disse år i Christiansfeld. Der bliver mulighed for mellem 80-100 boliger både parcelhus-byggeri, rækkehuse og lignende, fortæller formand for Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget Birgitte Kragh i en pressemeddelelse.

Udbygningen af den nye bydel kommer til at ske i etaper, hvor første etape kommer til at bestå af 20-24 parcelhusgrunde.

Lokalplanforslaget er i høring i fire uger.

Forventningen er, at lokalplanen bliver vedtaget i slutningen af året og at arbejdet med at byggemodne udstykningen går i gang i foråret 2019. Forventningen er ligeledes, at de første grunde kommer til salg næste sommer.

Fakta om den nye udstykning

Udstykningen ligger på et 18 hektar stort areal umiddelbart sydøst for Steenbjerg, hvor Kommunen har to grunde til salg, og øst for Lune Skov med omkring en kilometer til Christiansfeld Skole.

Lokalplan-forslaget giver mulighed for at opføre parcelhus-byggeri, rækkehuse og lignende og sikrer, at byggeriet indpasses i omgivelserne med særligt hensyn til landskabets kuperede terræn, eksisterende sten- og jorddige og beplantet læhegn. Store dele af området egne sig til byggeri i forskudte planer på grund af terrænforholdene.

Udstykningen ligger på et skrånende og kuperet terræn, hvor der på det laveste punkt i området bliver etableret et regnvandsbassin med naturpræg, der skal håndtere regnvandet fra området.

Thomas Buttenschøn og Ane Høgsberg laver hyldestsang til Syd- og Sønderjylland.

I en ny serie rejser Ane Høgsberg og Thomas Buttenschøn rundt i landsdelen og udforsker, hvilke sjove, skøre og traditionelle ting, man kan opleve. I det første afsnit besøger Høgsberg og Buttenschøn Christiansfeld, oplyser TV Syd.

En bil, en guitar og lysten til at opleve er opskriften på den nye serie ”Det er vores sang” på TV Syd, hvor Ane Høgsberg og Thomas Buttenschøn kører rundt i landsdelen og snuser til forskellige oplevelser. I serien samler de indtryk til en sang, der bliver til og for Syd- og Sønderjyderne i slutningen af serien. De besøger mange forskellige byer.

- Det har været sjovt at være med, og vi har mødt nogle spændende mennesker. Det er fedt at prøve en masse ting, man ikke normalt får lov til at prøve, siger Thomas Buttenschøn.

Nært forhold til Syd- og Sønderjylland

Både Ane Høgsberg og Thomas Buttenschøn har begge et nært forhold til Syd- og Sønderjylland.

De to værter, sangeren Thomas Buttenschøn og komikeren Ane Høgsberg, har selv haft stor glæde af at udforske byerne og håber at kunne inspirere andre til selv at tage ud og opleve områderne.

- Jeg håber, at dem, der ser programmet får lyst til at tage ud i Syd- og Sønderjylland og selv prøve nogle af tingene, når de ser programmet, siger Ane Høgsberg.

Serien har 17 afsnit og har premiere lørdag 1. september kl. 19.30 på TV SYD, men allerede nu kan man se første afsnit på www.tvsyd.dk/series/det-er-vores-sang

Serie med sjæl

- Det er vores sang, kommer helt, helt tæt på, hvordan vi er og hvilke værdier der særligt kendetegner Syd- og Sønderjylland. Det er et program med humor, sjæl og musik – og med to skønne personligheder som værter, siger Betina Bendix, direktør for TV SYD.

Hun glæder sig til at vise de nye programmer.

- Jeg synes, at det er programmer, der kan samle os på tværs af generationer. Der er kultur, humor og traditioner i Det er vores sang, siger hun.

Mandag kommer en minister til Christiansfeld.

Kulturminister Mette Bock (LA) gæster mandag den 20. august Christiansfeld.

Klokken 11 skal Mette Bock på rundvisning i Christiansfeld sammen med sitemanager Birgitte Bjerg Lamp.

Klokken 12 er der arbejdsfrokost på Brødremenighedens hotel i Christiansfeld. På dagsorden er blandt andet orientering om Kolding Kommunes optagelse i UNESCOs Creative Cities Network og samarbejde om fredninger og bevaringsværdige bymiljøer.

Deltagere fra Kolding Kommune: Borgmester Jørn Pedersen, Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær, Kommunaldirektør Thomas Boe, By- og Udviklingsdirektør Merete Dissing, Kulturchef Lisbet Holten Lambert og SiteManager Birgitte Bjerg Lam.

Lær mere om byen, verdensarven og deltag i aktiviteter for både børn og voksne.

Som en del af Trekantområdets Festuge inviterer Christiansfeld Centret til den årlige verdensarvsdag.

I 2015 blev Christiansfeld optaget på UNESCOs verdensarvsliste, som rummer de mest bevaringsværdige kulturmindesmærker og naturforekomster i verden. Kun seks øvrige attraktioner i Danmark er optaget på verdensarvsliste.

Hvert år afholder Christiansfeld Centret verdensarvsdag, en festdag med det formål at oplyse om verdensarven, arbejdet og formidlingen heraf.

- Vi glæder os til at byde velkommen til årets verdensarvsdag i Christiansfeld. Byen er noget helt særligt og det, at vi er på UNESCOs verdensarvsliste har stor betydning for byen og vores identitet, siger Birgitte Lamp, leder af Christiansfeld Centret og UNESCO Site Manager, i en pressemeddelelse.

Traditionen tro skydes dagen i gang af borgmester Jørn Pedersen:

- Christiansfeld bobler af liv og aktivitet, og jeg glæder mig altid til at komme til byen, fortæller Jørn Pedersen.

Borgmesteren ser fortsat store muligheder i udvikling af byen og ser frem til at fejre verdensarvsdagen.

Dagen byder også på historiske byvandringer rundt i UNESCO-byen. Her vil der være mulighed for at høre endnu mere om Christiansfelds historie, særlige byplan og arkitektur, når byens dygtige guider byder på halvanden times tur rundt til byens spændende kroge, pladser og bygninger.

Også for børn

Verdensarvsdagen er i den grad også for børn. Som noget helt særligt i år kommer Sigurd Barrett og synger og fortæller om Danmarkshistorien. Et festfyrværkeri af sjove fortællinger, god musik og historie formidlet på bedste vis. Koncerten er et hit, både blandt store og små.

Desuden byder dagen på flere aktiviteter for børn i alle aldre. Man kan dekorere et honningkagehjerte, farvelægge fine tegninger med motiver fra Christiansfeld, hænge ud og snakke i den mobilfri chill-out-zone og gå på opdagelse i byen.

Verdensarvsdagen finder sted den 25. august fra klokken 9-14.

I følge sagsbehandleren ved Kolding Kommune kan det ende med et byggestop.

Beboerne ved den lille sidevej, Torningvej, ved Christiansfeld er ikke ene om, at være overrasket over, at byggeriet af en kæmpe stor gylletank ved vejen er gået i gang.

Det er sagsbehandleren i Kolding Kommune, Hans Peter Therkildsen også, skriver netavisen Sebro Press:

- Jeg var ikke klar over, at byggeriet allerede er i gang. Et sådan byggeri må ikke startes, før byggesagen er afsluttet, og det er den ikke, siger en overrasket Hans Peter Therkildsen til Sebro Press.

Skuffede beboere

Beboere på Torningvej har for længst gjort indsigelse mod byggeriet af gylletanken og derfor udtrykt skuffelse over, at de, i som part i sagen, ikke har hørt til spor i sagen fra kommunen, før de til deres store forundring fornylig opdagede, at bygget af gylleanlægget var i fuld gang.

Ejeren af gylleanlægget bor ikke på Torningvej og har ikke landbrug med dyrehold, men har blot opkøbt jord ved og omkring det nye gylleanlæg:

- Jeg er da også forbavset over at høre og læse om, at gyllen fra anlægget ikke skal bruges til bygherrens hans egne marker, men til at opbevare gylle fra landmænd, der har for meget, for igen afsættes til andre, der mangler. Det er ikke det tilladelsen er givet til. Den givet til, at ejeren skal bruge den nye gyllebeholder med henblik på forsyning af egne marker med gylle, lyder det fra Hans Peter Therkildsen.

Risikerer byggestop

Han tilføjer, at han nu ved selvsyn ved Torningvej vil se, hvad der er gang i. Hans Peter Therkildsen udelukker ikke, at det kan ende med, at der bliver udstedt byggestop i sagen.

Vedrørende beboernes bekymring om meget tung trafik på den smalle skolevej med gyllekørsel erkender Hans Peter Therkildsen, at kommunen ikke har været opmærksom på, det omtalte eksisterende regulativ for tung kørsel med gylle på kommunens veje, som Sebro Press tidligere har omtalt:

- Beklager, men det er naturligvis også et forhold, vi nu vil undersøge nærmere, siger han til Sebro Press.

I det kommunale regi ruller sagen nemlig videre, idet beboerne har hyret en advokat til at varetage deres interesser, og i denne forbindelse er skriverierne i fuld gang. Blandt andet om kommunen lovmæssigt er på den rigtige side i beslutningen om, at opførelsen – ifølge ansøgningen fra ejeren af gylleanlægget-ikke kræver en egentlig byggetilladelse.

Sagen er i øvrigt sat på dagsordenen som orienteringssag for et møde Plan-, Bolig og Miljøudvalget den 14. august.

Kroen fik en sur smiley og en bøde.

Fødevarestyrelsen var den 2. august på kontrolbesøg hos Den Gamle Grænsekro på Koldingvej mellem Christiansfeld og Kolding.

Kroen fik ved et kontrolbesøg den 20. juni en indskærpelse om, at få blandt andet et forhold om kondens i et kølerum ved køkkenet bragt i orden. Ved besøget den 2. august var forholdet ikke bragt i orden - og Fødevarestyrelsen kvitterede med en sur smiley samt en bøde på 10.000 kroner.

I kontrolrapporten oplyser Fødevarestyrelsen blandt andet, at kondensdråber hænger fra rør og ventilator. Under ventilator står der utildækket gryde med fond og under rør står der tallerkener med fødevarer som er tildækkede, men der er kondensvand oven på film.

Lars Bo Andersen, der er ejer af Den Gamle Grænsekro tager til efterretning, at kroen fik den sure smiley:

- Det er irriterende, men der er jo ikke andet at gøre end at bringe det i orden, siger han til jv.dk.

Han mener dog, at bøden på 10.000 kroner er hård.

Kolding Kommune mener ikke, der skal gives byggetilladelse til et nyt stort gylletankanlæg, som opføres ved den lille sidevej, Torningvej, ved Christiansfeld.

Kommunen henholder sig til, at en sådan ikke kræves, blandt andet fordi anlægget opføres i landzoneområde, og er dermed uden for kommunens rækkevidde, skriver netavisen Sebro Press.

Beboerne langs vejen mener dog noget helt andet, og det har de for længst gennem deres advokat skriftligt gjort kommunen opmærksom på, fortæller beboeres talskvinde, Anette Wolff, til Sebro Press.

Og alligevel oplever beboerne til stor forundring, at byggeriet af anlægget er i fuld gang.

Men måske slipper kommunen alligevel ikke for at tage stilling i sagen. En politisk beslutning fra 2013 kan bogstaveligt stikke en kæp i hjulet. Den forbyder nemlig kørsel med store og tunge gyllevogne uden særlig tilladelse på netop en smal vejtype, som Torningvej. Skal der køres alligevel, så er det, ifølge beslutningen, nødvendigt at søge dispensation for hver enkelt kørsel. Der kan ikke udstedes permanent dispensation.

Og det er netop udsigten til kørsel med tunge og brede gyllevogne på den smalle skolevej til og fra det nye gylleanlæg, der bekymrer beboerne ved den lille vej - kombineret med støj- og lugtgener.

Beboerne føler sig i øvrigt, som tidligere omtalt, svigtet af kommunen. De opdager nemlig først, at der var ugler i mosen, da de finder ud af, at byggeriet var i fuld gang. De er skuffet over, at kommunen ikke har reageret på en tidligere fremsendt indsigelse mod gylleanlægget - ud over, at indsigelsen var modtaget, og at den ville indgå i sagens behandling.

Sebro Press prøvede mandag, at komme i kontakt med den ansvarlige sagsbehandler i kommunen, men der blev ikke ringet tilbage.

Afslag på total aktindsigt

Beboerne ved Torningvej har søgt aktindsigt i sagen, men har fået delvis afslag. Det står Anette Wolff også helt uforstående overfor:

- Vi har helt naturligt søgt om fuld aktindsigt i sagen, men kommunen holder akter tre tilbage. Det forstår vi heller ikke, da det for os kun handler om aktindsigt i en byggesag, siger Anette Wolff.

Og hun og beboerne ved Torningvej undrer sig også over, at selv på forespørgsel har kommunen hidtil ikke villet give begrundelse for, hvorfor tre akter holdes tilbage.

- Det eneste vi har fået at vide er, at beslutningen om tilbageholdelsen er truffet 31. juli 2018, men ikke af hvem og hvorfor. Vi synes, at kommunen giver os borgere en beshandling ii sagen, de ikke kan være bekendt, siger en skuffet Anette Wolff.

Den danske sabel, model 1854, også kaldet "gravkorset", er et dansk sidevåben, som blev udleveret til de menige soldater under krigen i 1864.

Den har fået tilnavnet "gravkorset", da skæftet ligner det kristne kors, og fordi sværdet udover kamp også blev brugt til at markere de danske døde soldater på slagmarken, skriver netavisen Sebro Press.

Det var blot en ting af mange, som tilhørerne til et foredrag af Hasse Jespersen - entusiast på området - fik at vide, da han slog lejr i Grænse- og Genforeningsmuseet i Christiansfeld.

Hasse Jespersen var i øvrigt til lejligheden i klædt i typisk feltmæssig udrustning fra 1864-krigen. Han fortalte videre, på ”gravkorset” var soldatens nummer indgraveret, så man kunne identificere den enkelte faldne soldat, som enten ofte var blevet begravet i en fart - eller som slet og ret lå, hvor han faldt.

Desværre tillod politiet og brandmyndighederne ikke under Hasse Jespersens besøg en eller planlagt affyring af soldatens forladegevær - et miniégevær, årgang 1822.

Side 1 ud af 2
  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« September 2018 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30