Kolding Netavis

To Kolding-køkkener er nomineret til Køkkenprisen 2023

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Mette Sandvei Kjær med sit hold i køkkenet i Børnehuset Ved Åen, hvor de hver dag laver mad til 240 vuggestue- og børnehavebørn. Denne dag står den på grøn lasagne. Pressefoto.

For fjerde år i træk uddeler Landbrug & Fødevarer Køkkenprisen til offentlige køkkener i Danmark, der især har fokus på og udmærker sig inden for arbejdet med bæredygtighed. I år er to ud af fire nominerede køkkener fra Kolding.

De to nominerede køkkener er Børnehuset ved Åen, hvor Mette Sandvei Kjær er køkkenleder og Sundhedscenteret Kolding, hvor Bente Kær er køkkenleder. Derudover er et københavnsk plejecenter-køkken og en daginstitution i Aabenraa nomineret.

Juryen besøger de nominerede køkkener over sommeren, hvorefter vinderen vil blive præsenteret til det store faglige køkkentræf i Tivoli den 5. september 2023.

-Vi skal hylde de bedste køkkener, som ikke blot taler om bæredygtighed og økologi som fænomener, men som også lever dem ud i praksis. Samtidig skal det smage godt og se indbydende ud for dem, som skal spise det, så de løfter en kæmpe opgave. Vi glæder os i juryen til at smage og opleve, hvad køkkenerne har at byde på, da der er tale om et stærkt felt i år, fortæller Kristian Ploug Grut, jurymedlem og ansvarlig for Køkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Juryen har lagt vægt på konkrete planer for, hvordan man vil servere bæredygtige måltider og de nominerede køkkener har desuden fokus på måltider til målgrupperne, strategien for bæredygtighed og på økologi.

To Kolding-køkkener nomineret

Køkkenet i Børnehuset over Åen er nomineret for at være næsten 100 procent plantebaseret og samtidig fastholde sit guldmærke i økologi. Samtidig har de formået at reducere deres madspild til et minimum, og ligger blandt de laveste på madspild og CO2-aftryk blandt de offentlige køkkener i Kolding Kommune.

På lignende vis har køkkenet på Sundhedscenteret også fokus på at sætte plantebaserede retter på menuen, de har reduceret deres madspild, så de har kunnet afmelde den ene af deres bioaffaldscontainere og så holder de fællesspisninger for Sundhedscenterets brugere og er selvforsynende med krydderurter.

Foto 2 Sundhedscenteret
Bente Kær med sit team i køkkenet på Sundhedscenteret, der laver mad til personalet, en rehabiliteringsafdeling og forplejning til kurser. Pressefoto.

Begge køkkener er en del af EU-projektet Fusilli – Food2030 i Kolding, som arbejder med forskellige indsatser, der skal skubbe vores fødevaresystem i en mere bæredygtig retning. Blandt andet deltager de kommunale køkkener i et forløb, hvor køkkenerne har fokus på at reducere madspild og lave klimavenlig mad.

Stolt formand for fødevarerådet

Formand for Kolding Fødevareråd Birgitte Kragh er både glad for og stolt over, at to offentlige køkkener i Kolding er nomineret til Køkkenprisen 2023.

-Vi har mange dygtige køkkenledere og et yderst kompetent køkkenpersonale, der gennem efterhånden rigtig mange år har haft et stort bæredygtigt fokus, og det er fantastisk, at to ud af fire nominerede køkkener i år kommer fra Kolding. Det er virkelig et stort og velfortjent skulderklap og jeg ser det ikke mindst som resultatet af den store indsats, som køkkenerne de sidste par år har lagt i at blive mere klimavenlige, siger Birgitte Kragh.

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel