Kolding Netavis

Ny særpulje skal sikre unges trivsel

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Ny særpulje fra TrygFonden skal styrke unges trivsel i Region Syddanmark.

Selvom de fleste unge har det godt, kæmper et stigende antal unge med dårlig trivsel – også i Syddanmark.

Derfor åbner TryghedsGruppens regionale råd i Syddanmark en ny TrygFonden-særpulje på 3 mio. kr. dedikeret til at støtte projekter, der skaber bedre trivsel blandt børn og unge i regionen.

Særpuljen er udviklet med afsæt i input fra over 600 unge fra Syddanmark og fokuserer især på projekter, der tager udgangspunkt i de unges eget perspektiv.

På landsplan oplever mere end hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand at have dårligt mentalt helbred. Det gælder også i Syddanmark, hvor alt for mange unge kæmper med trivslen.

For at komme tættere på trivselsudfordringen i Syddanmark har TrygFonden i løbet af forsommeren haft dialog med unge fra regionen. De unge gav input til, hvordan der skabes bedre trivsel i Syddanmark.

Samtalerne fandt sted til trivselsværksteder i Svendborg og Haderslev, hvor de unge blandt andet pegede på plads til at være anderledes, større mangfoldighed i lokale fritidstilbud, mulighed for at deltage i fællesskaber, der ikke skaber et usundt pres, og gode nære relationer som mulige løsninger.

Udover samtaler med de unge har TrygFonden lyttet til over 120 regionale aktører fra NGO’er, kommuner, frivillige, foreninger, kommunalbestyrelser og mange flere.

Aktørerne var enige i, at de unge skal være med til at beslutte, hvilke indsatser der søsættes, når det handler om at fremme unges trivsel.

Formanden for TryghedsGruppens regionale råd i Syddanmark Lone Schultz Hedemand fortæller om særpuljen:

-Det nye i tilgangen er, at vi har startet med at række ud og lytte til dem, der kender til udfordringen. Altså de unge selv og de eksperter og fagpersoner, der arbejder med problemet. Vi prøver at tage dem med hele vejen og øremærke en pulje til at afhjælpe nogle af de problemer, som både de unge og eksperterne identificerer, siger hun i en pressemeddelelse.

Særpuljen støtter projekter fra Syddanmark, der inddrager børn og unge i et ligeværdigt samspil

Under navnet ”Trivsel i et ungeperspektiv” afsætter TrygFonden 3 mio. kroner til en særpulje, der støtter indsatser, som styrker børn og unges trivsel.

For at fortsætte den dialogbaserede tilgang, hvor målgruppen selv har været en del af processen, vægter særpuljen indsatser, der skabes i et ligeværdigt samspil mellem ansøger og de unge, som indsatsen henvender sig til.

Især det ligeværdige samspil mellem ansøgere og de unge selv er vigtigt for Lone Schultz Hedemand:

-Vi vil meget gerne støtte projekter, der tager de unges stemme alvorligt, og sørger for at inddrage dem i den indsats, der søges til. Derfor kommer vi også til at arbejde med et ungepanel, som hjælper os med at vurdere ansøgningerne ud fra et ungeperspektiv, siger hun.

24-årige Amalie Salbøg Petersen har selv givet sine input til særpuljen, og hun glæder sig over at blive hørt.

-Det har været fedt at få lov til at tale på vegne af de unge og indgå i dialogen om vores mentale trivsel. Det er os, det handler om, så det er vigtigt, at vores stemmer bliver hørt. Det er de blevet i denne proces, siger Amalie, der er 24 år og selv har haft udfordringer med mental trivsel inde på livet.

Særpuljen er netop åbnet og kan søges indtil den 1. oktober. Støtten fordeles i efteråret 2023 og supplerer det regionale råds øvrige donationer i Syddanmark på i alt ca. 14 millioner kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel