Kolding Netavis

Efter corona: Borgerne i Trekantområdet har fået nye vaner

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Især opladning af elbiler har fået parcelhusejere i Trekantområdet til at ændre vaner, så de bruger mere el som natten end tidligere. Foto: TREFOR.

Energikrise, høje energipriser og ny tarifering af transporten i elnettet har fået private forbrugere i Trekantområdet til at ændre elvaner.

Især parcelhusejere har flyttet en del af deres forbrug væk fra ”kogespidsen” og i stedet til de billigere timer om natten. Det viser et udtræk fra TREFORs nye dataportal om elnettet i Trekantområdet.

-Vores data viser, at især parcelhusejerne i Trekantområdet har ændret vaner det seneste år. Elforbruget omkring spisetid er faldet med cirka 5-6 procent, og en del af forbruget er i stedet flyttet til nattetimerne, hvor der ses en stigning på op mod 18 procent. Det er formentlig vaskemaskinen, opvaskemaskinen og ikke mindst ladeboksen til elbilen, som mange har lært at tænde om natten, og det er vigtig viden, fordi vi hele tiden arbejder på at udbygge og styrke elnettet efter kundernes behov, fortæller Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net, i en pressemeddelelse.

Parcelhusene er den største kundetype i TREFOR El-nets forsyningsområdet, og de bruger knap en tredjedel af strømforbruget i Trekantområdet. Derfor er det ikke uvæsentligt, når parcelhusejerne flytter deres forbrug, som det nu viser sig, at de gør.

I starten af 2023 indførte TREFOR El-net differentierede nettariffer, der er dyrest i den såkaldte ”kogespids” mellem klokken 17 og 21. Det skulle netop skabe incitament til at flytte en del af elforbruget til andre tider på døgnet, hvor der er ledig kapacitet i elnettet.

-Vi ser allerede nu en lille ”ladespids” om natten, hvor elforbruget er steget i forhold til året før. Der er ingen tvivl om, at det især skyldes opladning af elbiler. Det bliver spændende at følge, om ”ladespidsen” i fremtiden overstiger ”kogespidsen”, og hvordan vi så indretter elnettet og tariffer til det nye forbrugsmønster, siger Per Sørensen.

Data for alle

Tallene stammer fra TREFORs nye portal, hvor data om elnettet ligger frit tilgængeligt for alle, der har lyst til at kigge nærmere på elforbruget i Trekantområdet. Her kan man blandt andet trække data ud fra kundetyper, geografi, årstid og adfærd.

Portalen er skabt i samarbejde med Center Danmark i Fredericia, som arbejder med innovation og frisættelse af data i forsyningssektoren. Formålet er at skabe rum for digitaliserede og datadrevne løsninger, der gavner den grønne omstilling.

-Med TREFORs frigivne data får aktører et bedre grundlag til at udvikle nye fleksible og intelligente løsninger til både private og erhvervslivet. Det er der i høj grad brug for, i takt med at den grønne omstilling også stiller større krav til elektrificering, forklarer Søren Skov Bording, direktør i Center Danmark.

Alle kan kigge med i dataportalen på www.trefor.dk/elnet/data/ Det gælder, uanset om du skal bruge et datagrundlag til at udvikle en ny spændende idé, vil vide noget om forbrugsmønstre og trends, eller måske er nysgerrig på kapaciteten på nettet i dit lokalområde.

-Går man med tanker om at købe en elbil og få installeret en ladeboks derhjemme, så kan man med fordel bruge datakort til at tjekke, om der er kapacitet i elnettet, hvor man bor, siger Per Sørensen.

Elinstallatører har pligt til at informere TREFOR El-net, når de installerer nye ladebokse og varmepumper, så netselskabet har mulighed for at tilpasse kapaciteten i det enkelte område.

Det er planen, at TREFOR El-net øst, der driver elnettet på Bornholm, skal været en del af portalen, så snart data er tilgængelig. Lige som det er planen er frigive data fra andre af TREFORs forsyningsområder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel