Kolding Netavis

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Agria Dyreforsikring.

Op til 60 % af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det.

Hunde er flokdyr, og derfor vil de meget gerne sove sammen med deres ”flok”, dvs. deres ejer(e). Katte derimod er solitære dyr, der sædvanligvis går deres egne veje – også op i sengen. Men er det en god ide at dele seng med sin firbenede ven? Det har forskerne såvel som dyreejerne delte meninger om:

Op til 60 % af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring.

De danske hunde- og katteejere, der deltog i Agria Dyreforsikrings undersøgelse, blev spurgt, om de tillod deres hunde og katte at sove i deres senge. Iblandt hundeejerne er 55 procent positive overfor at lade deres hunde sove i deres seng, mens 60 procent af katteejerne ingen problemer har med at dele sengen med deres kat.

Dyrefrit område

-Hvis din hund allerede har vænnet sig til at sove i sengen, kan det være svært – men ikke umuligt – at vænne den fra det igen, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring.

-Derfor bør du – i den ideelle verden – allerede inden du får hvalpen hjem, beslutte dig for, hvorvidt hunden skal have senge-privilegier eller ej. Og dernæst og holde dig til beslutningen. Katten er som bekendt sin egen, men også den kan opdrages, og for både hund og kat gælder, at du skal belønne den ønskede adfærd og tilbyde gode alternativer, hvis du ønsker at beholde din seng som dyrefrit område, siger Lotte Evers.

I soveværelset betyder ikke altid i sengen

At give dyret adgang til soveværelset er ikke altid ensbetydende med, at man også nødvendigvis skal dele sengen med sit pelsede familiemedlem.

-Efter at have været alene hjemme i flere timer, mens du f.eks. har været på arbejde, betyder det mere, end man måske skulle tro – for både hund og kat – at de ikke også adskilles fra ”flokken”, mens du får nattesøvnen i hus, forklarer Lotte Evers.

-For mange hunde og katte er det rart blot at få lov at opholde sig i din nærhed, og det behøver ikke nødvendigvis at være i sengen. Det kan også være i en kurv eller på et lunt, blødt tæppe i soveværelset. Dermed kan du undgå, at hunden eller katten føler sig ”forvist” fra flokken i løbet af natten, forklarer hun.

Nedenunder får du en for- og imod-liste fra Agria Dyreforsikring, så du bedre selv kan vurdere, hvad der er rigtigt for dig og dit kæledyr.

Fordele ved hund og kat i sengen

• Fordi du føler dig rolig og sikker med dit kæledyr i umiddelbar nærhed, sover du bedre

• Interaktionen med dit kæledyr forøger niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i din hjerne, hvilket reducerer stress og angst

• Du føler dig mindre alene

• På kolde nætter er et kæledyr den bedste varmedunk, der findes

• Hvis du vågner med mareridt, er det nemmere at finde ro med et kæledyr ved din side

• Det kan styrke båndet mellem dig og dit kæledyr

• Hvis hunden eller katten er “sove i sengen-typerne”, vil de elske det

Ulemper ved hund og kat i sengen

• Det kan forstyrre din søvn, hvis dit kæledyr er urolig i løbet af natten

• Du kan risikere at finde sand, pels eller andet i din seng, ligesom hundens og kattens pels kan gemme på lopper og flåter

• På varme nætter bliver det endnu mere varmt med et andet levende væsen i sengen

• Husstøvmider trives i varme og fugtige miljøer, så når et menneske sveder ca. 2 liter væske ud på en nat, er sengen et ideelt sted for miderne at opholde sig – og med hund og kat i sengen vil fugten og temperaturen kun stige

• Med en hund eller kat i sengen vil der være mindre plads, hvilket kan resultere i, at du må ligge i en ukomfortabel sove-position

• Hvis du deler seng med dit kæledyr, kan du være nødt til at vaske sengetøj oftere for at opretholde hygiejnen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel